GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 18, 2024, 23:46:25 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Τυριά
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 3 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Τυριά  (Αναγνώστηκε 33435 φορές)
« στις: Σεπτέμβριος 25, 2007, 17:16:35 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Γαλοτύρι

Το πιο γνωστό παραδοσιακό Ελληνικό τυρί. Παράγεται στη χώρα από την εποχή του Ομήρου. Είναι μαλακό λευκό, τυρί, που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη το λιγότερο για δύο μήνες. Αποτελεί σημαντικό τμήμα του διαιτολογίου των Ελλήνων και σχετίζεται με την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Η μέση κατανάλωση Φέτας στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στον κόσμο, περίπου 12κιλά/άτομο.
Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και της Μυτιλήνης.  Έχει ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση και φυσικό λευκό χρώμα. Μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό προϊόν επειδή παράγεται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση όπου δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές. Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι, ενώ χρησιμοποιείται στη χωριάτικη σαλάτα και σε τυρόπιτες.

Κεφαλοτύρι

Παραδοσιακό Ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται στη χώρα επί πολλούς αιώνες.
Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγμα αυτών, στις περιοχές Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, νησιών Ιονίου και Κυκλάδων. Θεωρείται το παλαιότερο από τα σκληρά τυριά της Ελλάδας.
Έχει αλμυρή και πικάντικη γεύση και ευχάριστο άρωμα που επιτυγχάνεται μετά από ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών. Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο, σε τυρόπιτες και σαν «σαγανάκι» (τηγανισμένο τυρί).

Κασέρι
Παραδοσιακό Ελληνικό τυρί, τύπου «πάστα φιλάτα», που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο, στις περιοχές της Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Μυτιλήνης και Ξάνθης.
Είναι ημίσκληρο τυρί και καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή πίτσας.

Κεφαλογραβιέρα

Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα αναμεμιγμένο με μικρές ποσότητες κατσικίσιου, στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ευρυτανίας και Aιτωλοακαρνανίας.
 Ωριμάζει τουλάχιστον για 3 μήνες και καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο, τριμμένο και «σαγανάκι» (τηγανισμένο τυρί).

Γραβιέρα Κρήτης

Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με γίδινο, στην Κρήτη. Είναι τυρί  με ελαφρώς υπόγλυκη γεύση και ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Θεωρείται τυρί υψηλής ποιότητας και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί.

Κοπανιστή

Παραδοσιακό Ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά στα νησιά των Κυκλάδων από πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγματά τους.
Κύρια χαρακτηριστικά της Κοπανιστής είναι η έντονα αλμυρή και πικάντικη γεύση της, η μαλακή της δομή και το πλούσιο άρωμα της, το οποίο μοιάζει με αυτό του Γαλλικού Roquefort.  Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο τυρί, σε τυρόπιτες και σαν μεζές για κρασί και ούζο. 

Γαλοτύρι
Ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά τυριά της χώρας. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγματά τους, στις περιοχές της Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Έχει μαλακή δομή, με υπόξινη και πολύ ευχάριστη δροσιστική γεύση. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί. 
 
Ανθότυρος
Παραδοσιακό Ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από τυρόγαλα  πρόβειου ή γίδινου γάλακτος, ή μίγματος αυτών, στο οποίο προστίθενται μικρές ποσότητες πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή/και κρέμας τους, στις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιόνιων νησιών, νησιών του Αιγαίου, Κρήτης και Ηπείρου.
Υπάρχουν δύο τύποι ανθότυρου, ο φρέσκος και ο ξηρός. Ο φρέσκος Ανθότυρος έχει μαλακή δομή, ελαφριά γεύση, πολύ ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή τυροπιτών. Ο Ξηρός Ανθότυρος έχει σκληρή δομή, αλμυρή γεύση, πλούσιο άρωμα και καταναλώνεται ως τριμμένο ή επιτραπέζιο τυρί. 

Μανούρι

Το πιο εξαιρετικό παραδοσιακό Ελληνικό τυρί τυρογάλακτος. Παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία από τυρόγαλα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή μιγμάτων αυτών, στο οποίο προστίθενται αυξημένες ποσότητες πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή και κρέμας τους.
Το Μανούρι, είναι μαλακό τυρί με μοναδική γεύση και άρωμα και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο.
Μετσοβόνε
Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό καπνιστό τυρί τύπου «πάστα φιλάτα». Παράγεται στην περιοχή του Μετσόβου (Ηπείρου), από όπου προέρχεται και το όνομα του.
Το Μετσοβόνε είναι εξαιρετικής ποιότητας επιτραπέζιο τυρί. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα ή μίγματα του αγελαδινού γάλακτος με μικρές ποσότητες πρόβειου ή κατσικίσιου. Ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης 
Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη, από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο. Ωριμάζει τουλάχιστον για 3 μήνες. Είναι γνωστό και με το όνομα «κεφαλάκι». Τα βασικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού Λαδοτυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο, για το λόγο αυτό ονομάζεται «λαδοτύρι». Έχει δριμεία και αλμυρή γεύση και σκληρή υφή και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο.

Φορμαέλλα Παρνασού
Παραδοσιακό Ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγματα αυτών, στην περιοχή της Αράχωβας Παρνασσού. Είναι σκληρό τυρί με πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί μετά από ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών, ή φρέσκο σαν «σαγανάκι» (τηγανισμένο τυρί).
 
Πηγή:"ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"









 
 
   



Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Σεπτέμβριος 25, 2007, 18:05:53 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
πολυ χρησιμες πληροφοριες λια για εμας τους λατρεις των τυριων
ευχαριστουμε
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #2
« στις: Σεπτέμβριος 25, 2007, 22:40:25 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Πολύ καλές οι πληροφορίες σου για τα τυράκια. Βέβαια υπάρχουν τόσα πολλά άλλα στην Ελλάδα που θα χρειαζόμασταν σελίδες ολόκληρες για να τα παραθέσουμε όλα. Υπάρχουν όμως και μερικά τυριά άγνωστα στους περισσότερους που είναι πολύ νόστιμα αλλά λόγω περιορισμένης παραγωγής δεν τα ξέρουν όλοι. Όπως είναι το Μπάτζος της Θεσσαλίας, η Σφέλα της Πελοποννήσου, το Πετρωτό της Τήνου, η Γυλωμένη και η Αγύλωτη της Σίφνου, το Πόσσιας από την Κω, το Χλωρό της Σαντορίνης κ.ά. Αν θέλεις πληροφορίες και για άλλα μπορώ να σου τις στείλω.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 00:39:03 πμ »
AFRO Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 10
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Λία μου δεν ξέρω αν εχεις  έρθει Κρήτη(μαλλον ναι) και αν εχεις ερθει Σητεια(μαλλον οχι Κλάμα).Αν σου αρεσουν τοσο τα τυρια και κανεις γενικως γευστικες δοκιμες εδω στη Σητεια εχουμε και το ΞΥΓΑΛΟ(που μαλλον δεν το εχεις ξαναακουσει).Αν εισαι προθυμη να το δοκιμασεις ευχαριστως να σου στειλω μισο κιλο να μου πεις πως σου φαινεται.Αν θες στειλε μου στο μαιλ μου τη διευθυνση σου να σου το στειλω με κουριερ.φιλια πολλα!!!!! Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 05:17:15 πμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Κατερίνα, έκανα την αρχή σε αυτό το αφιέρωμα για τα τυριά με μερικά από τα πιο γνωστά και περιμένω να το εμπλουτίζουν φίλες σαν και σένα που γνωρίζουν πολλά και ενδιαφέρονται.
Μπορείς να γράψεις σε αυτή τη στήλη για όσα τυράκια ελληνικά γνωρίζεις και αφού το εξαντλήσουμε το θέμα....να πάμε και στα γαλλικά. Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 08:03:25 πμ »
LITSA5
Επισκέπτης
Λια μου πρωί -πρωί τι μας κάνης με τα τυριά?Δίαιτα πως θα κάνουμε εμείς οι τυρούδες!!!Ασε Κατερίνα μου μη αρχίσης αυτό το θέμα να μας στέλνης τυριά γιατι η Κρήτη δεν παίζεται απο τίποτα .Εγώ λέω να  σκέπτομαι να ανοιξουμε συνεταιρικά κανένα μαγαζί με προιόντα κρητικά.
Τι λέτε?......
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 09:34:32 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
εγω παλι λεω εκεινο το τυρακι που λεει η αφρο -κατερινα να το στειλει σε μενα μην τη προσβαλλουμε κιολας?
 Σαρκασμός Σαρκασμός
στειλτο αφροκατερινα και θα πω εγω εντυπωσεις στα κοριτσια.....
α και λιγη γραβιερα κρητης αμα σου βρισκεται......
πλακα κανω ετσι??
φιλια
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #7
« στις: Σεπτέμβριος 26, 2007, 12:09:09 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Υπάρχουν όμως και μερικά τυριά άγνωστα στους περισσότερους που είναι πολύ νόστιμα αλλά λόγω περιορισμένης παραγωγής δεν τα ξέρουν όλοι. Όπως είναι το Μπάτζος της Θεσσαλίας, η Σφέλα της Πελοποννήσου, το Πετρωτό της Τήνου, η Γυλωμένη και η Αγύλωτη της Σίφνου, το Πόσσιας από την Κω, το Χλωρό της Σαντορίνης κ.ά. Αν θέλεις πληροφορίες και για άλλα μπορώ να σου τις στείλω.

Mary, θα χαρώ πολύ να εμπλουτίσουμε το αφιέρωμα αυτό και με τις πληροφορίες για τα ελληνικά τυριά που γνωρίζεις. Κάθε πληροφορία είναι πολύτιμη.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Οκτώβριος 01, 2007, 13:50:35 μμ »
panther03 Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 11
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ WWW
Βρήκα σήμερα την παρακάτω πρόσκληση που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ & ΤΥΡΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

5-6-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007
είσοδος ελεύθερη
Ώρες Λειτουργίας : 09.00 - 21.00 κάθε μέρα
Στο χώρο του Φεστιβάλ θα βρείτε:
Παρουσιάσεις Ελληνικών τυριών
Λειτουργία παραδοσιακού Τυροκομείου
Θα προσφέρονται:
Εδέσματα της Ελληνικής κουζίνας που θα παρασκευάζονται με παραδοσιακά τυριά απ όλη την Ελλάδα
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Οκτώβριος 01, 2007, 13:56:24 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
ααα πολυ ενδιαφερον.
παρα πολυ ενδιαφερον
σε ευχαριστουμε
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #10
« στις: Οκτώβριος 01, 2007, 14:41:42 μμ »
LITSA5
Επισκέπτης
ΓΙΩΡΓΟ σευχαριστούμε για την ενημερωση αυτή ολες οι λατρεις των τυριών,μία απ'αυτές και εγώ... Φιλί
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 04:19:32 πμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Tα λιπαρά των τυριών

Έτσι για να έχουμε υπόψιν μας και πόσα λιπαρά παίρνουμε από τα αγαπημένα μας τυράκια κατά προσέγγιση.

Κασέρι λίπος 25,2%

Φέτα λίπος 26,2%

Κεφαλοτύρι λίπος 28,8%

Κεφαλογραβιέρα λίπος 31,3%

Γραβιέρα Κρήτης λίπος επί ξηρού 40%

Κοπανιστή λίπος 19,4%,

Γαλοτύρι λίπος 13,8%,

Ανθότυρος λίπος επί της ξηράς ουσίας τουλάχιστον 65%,( είναι δυνατόν;)

Μανούρι λίπος 36,7%

Μετσοβόνε λίπος 25,9%

Λαδοτύρι Μυτιλήνης λίπος 31,6%,

Φορμαέλα Παρνασσού λίπος 32,9%



"ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #12
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 08:42:28 πμ »
LITSA5
Επισκέπτης
Σαν να λέμε Λια ,οτι δεν πρέπει να τρωμε κανενα τυρι!!!  ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ!!!!!!!!!!!!!!!!1
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #13
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 09:50:39 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Σε όσους κάνουμε δίαιτα επιτρέπεται το χαμηλόθερμιδικό κατίκι Δομοκού και απο εισαγωμενα το cottage,το fina(10%) και η φρέσκια
μοτσαρέλα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #14
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 10:03:34 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
επισης να προσθεσω σαν λαιτ λυση και τα τριγωνακια λαιτ αλλα και το μιλνερ(15% νομιζω).
εχουν βγει αρκετα λαιτ τυρια στο εμποριο.βεβαια την τελευταια φορα που αγορασα λευκο τυρι πολυδιαφημισμενο σαν λαιτ τυπου φετας βρεθηκα προ εκπληξεως μετα απο μια βδομαδα στο ψυγειο μεσα σε ταπερ ειχε γινει γιαουρτι ειχε λιωσει.
μολις το ειδε ο ανδρας μου εβαλε τις φωνες να μην αγοραζω τετοιες αηδιες.
πλεον κα ιεγω πιστευω οτι καλυτερα ειναι ενα μικρο κομματακι φετας παρα τετοιο ειδους σκευασματα.
φιλια 
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 3 » Πάνω