Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
1 ώρα
1 μέρα
1 εβδομάδα
1 μήνας
Χωρίς όριο
Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Αρχική
Forum
Βοήθεια
Ημερολόγιο
Σύνδεση
Εγγραφή
Απρίλιος 25, 2024, 14:50:53 μμ
GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Μαγειρέματα
Γενική συζήτηση
Τυριά
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εργαλεία θέματος
Αναζήτηση σε αυτό το θέμα
Σελίδες
«
1
2
3
»
Αποστολέας
Θέμα: Τυριά (Αναγνώστηκε 33474 φορές)
Απάντηση #15
«
στις:
Οκτώβριος 03, 2007, 11:44:37 πμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Από τα κίτρινα τυριά πολύ νόστιμο και με χαμηλά λιπαρά, είναι το fina κασέρι. Αυτό χρησιμοποιώ πλέον. Και πιο σπάνια, κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και μετσοβόνε.
Είναι ακόμα πιο γευστικό και από το μίλνερ, μαργαρίτα.
Η Κατερίνα, φίλη από την Κρήτη, πιστεύω ότι θα μας δώσει και αυτή πληροφορίες για τα τυριά, καθώς και η Mary.
Καταγράφηκε
Απάντηση #16
«
στις:
Οκτώβριος 03, 2007, 12:12:39 μμ »
margarita79
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
ηξερα οτι καπου ειχα φυλαγμενο ενα συκεντρωτικο πινακα λαιτ τυριων του εμποριου με τα λιπαρα τους.
σας τον παραθετω λοιπον.
ΠΗΓΗ :
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PREVENTION τευχος φεβρουαριος 2007
kerrygold regato light 16%
fina σουηδεζα 10%
τρικαλινο light 10%
dirollo 16%
μακεδονικο light μεβγαλ 45% λιγοτερα απο το κανονικο μακεδονικο τυρι
milner 18%
arla delite 17%
απο το ιδιο αρθρο:
'
η χωρα μας κατατασσεται πρωτη στον κοσμο στην καταναλωση τυριου,με 23 κιλα ανα κατοικο ετησιως'
«
Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 03, 2007, 12:16:21 μμ από margarita79
»
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
Απάντηση #17
«
στις:
Οκτώβριος 03, 2007, 12:22:31 μμ »
sgr
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Μπράβο σας. Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Καταγράφηκε
Απάντηση #18
«
στις:
Οκτώβριος 03, 2007, 22:48:11 μμ »
Mary
VIP Member
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Συνεχίζω εγώ την ξενάγηση στα ελληνικά τυράκια από εκεί που το άφησε η Lia P.
Ανεβατό
Μαλακό και κοκκώδες τυρί. Το χρώμα του είναι λευκό, δεν έχει σχήμα και περίβλημα, δεν υπάρχουν τρύπες, η μάζα του τυρίου είναι μαλακή και σερβίρεται με το κουτάλι. Παρασκευάζετε από γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο ή μίγμα και των δύο. Η παρασκευή του επιτρέπεται μόνο στο νομό Γρεβενών και την επαρχία Βοίου του νομού Κοζάνης. Υγρασία 69%, λίπος επί ξηρού 40%, αλάτι 2-3%.
Βικτώρια
Παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από αγελαδινό γάλα μιας συγκεκριμένης ράτσας αγελάδων, οι οποίες πρέπει να εκτρέφονται μέσα στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης. Μοιάζει εξαιρετικά με το ιταλικό προβολόνε με τη διαφορά ότι δεν είναι καπνιστό, έχει συμπαγή κιτρινωπή μάζα χωρίς τρύπες με απαλή γεύση. Υγρασία 45%, λιπαρά επί ξηρού 40%.
Κατίκι Δομοκού
Αλοιφώδες τυρί λευκό, ασχημάτιστο χωρίς περίβλημα, το οποίο σερβίρεται με το κουτάλι. Παρασκευάζεται από γάλα κατσικίσιο ή μείγμα με πρόβειο από ζώα που εκτρέφονται στο οροπέδιο Όθρις της περιοχής Δομοκού. Υγρασία 75%, λιπαρά επί ξηρού 40%, αλάτι 2-3%.
Μπάτζος
Ημίσκληρό, λευκό, άλμης. Είναι συσκευασμένο μέσα σε δοχεία, σκεπασμένο με άλμη. Είναι κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια, βάρους περίπου 1 κιλού, δεν έχει εξωτερική κόρα και είναι διάσπαρτο με μικρές τρύπες. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειο και κατσικίσιο. Το γάλα δεν είναι παστεριωμένο και είναι ελαφρά αποβουτυρωμένο. Η παρασκευή του επιτρέπεται μόνο στη Θεσσαλία (κεντρική Ελλάδα) και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Υγρασία 43%, λίπος 19-20%, αλάτι 5-6%.
Πόσσιας
Πόσσιας ή κρασοτύρι από την Κω. Ο πιο χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος τυριών που ωριμάζουν στα υπολείμματα του κρασιού. Προέρχεται από γάλα πρόβειο, γίδινο ή μείγμα και των δύο. Παρασκευάζεται σε μακριές φόρμες σα μπαστούνια. Αλατίζεται και μπαίνει σε άλμη μέσα στα υπολείμματα των βαρελιών όπου παραμένει για 1 τουλάχιστον εβδομάτα. Μπορεί να διατηρηθεί για καιρό σε άλμη εμπλουτισμένη με τη λάσπη του κρασιού. Προτού καταναλωθεί πρέπει να βγει και να στεγνώσει. Εξωτερικά έχει το χρώμα του κρασιού και εσωτερικά είναι πάνλευκο. Υγρασία 46%, ελάχιστα λιπαρά 28%, αλάτι 2%.
Σφέλα
Η σφέλα είναι μαλακό λευκό τυρί άλμης. Είναι σε κομμάτια του 1 κιλού περίπου, με τρύπες, χωρίς περίβλημα. Συντηρείται μέσα σε άλμη σε ξύλινα βαρέλια. Παρασκευάζεται από φρέσκο απαστερίωτο γάλα και συχνά έχει υψηλή οξύτητα. Το γάλα προέρχεται από προβατίνες και κατσίκες. Η παρασκευή επιτρέπεται μόνο στην νότιο Πελοπόννησο και ειδικά στη Μεσσηνία. Υγρασία 40-41%, λιπαρά 27%, αλάτι 4,7%.
Αυτά για σήμερα. Θα επανέλθω και με άλλα τυράκια.
Καταγράφηκε
Απάντηση #19
«
στις:
Οκτώβριος 03, 2007, 22:50:39 μμ »
Mary
VIP Member
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Ξέχασα να αναφέρω ότι οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν στο βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΡΙ.
Καταγράφηκε
Απάντηση #20
«
στις:
Οκτώβριος 04, 2007, 08:37:05 πμ »
joanna
Ανώτερο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 387
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Να πω ότι στις 4-5-6 /10 στο ΣΕΦ Εχει φεστιβαλ γαλακτος - τυριου με παρουσιασεις τυριων , γευασιγνωσιες τυριων κ.α.
Ενημερωνω για οποιον ενδιαφερεται
Καταγράφηκε
Απάντηση #21
«
στις:
Οκτώβριος 04, 2007, 09:45:33 πμ »
margarita79
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
ιωαννα μου μας το εχει αναφερει και ο panthero3 στην προηγουμενη σελιδα απλα εκεινος λεει οτι ειναι 5,6,7/10 τι απο τα δυο ισχυει τελικα?
ευχαριστω
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
Απάντηση #22
«
στις:
Νοέμβριος 07, 2007, 18:31:51 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Αρσενικό Νάξου
Σκληρό τυρί από γίδινο γάλα με έντονη πικάντικη γεύση.
Κατάλληλο για σαγανάκια . Ταιριάζει πολύ με αποστάγματα και σχεδόν κάθε είδος κρασιού.
Καλαθάκι Κλεισούρας
Μοναδικής νοστιμιάς λευκό τυρί από ολόπαχο πρόβειο ορεινό γάλα.
Καλαθωτός
Ο «Καλαθωτός» είναι ένα σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Xαρακτηρίζεται από τα αρώματα των βοτάνων των βουνών της Μακεδονίας, όπως τα μεταφέρει το πρόβειο ολόπαχο γάλα. Είναι ένα τυρί που μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με όλα τα ερυθρά και λευκά κρασιά, χωρίς ν΄ αφήνει παραπονεμένες τις μπύρες και τα αποστάγματα
Τυρί Σέβρ Μετσόβου
Ένα από τα σημαντικότερα Ελληνικά τυριά, παράγεται από ανοιξιάτικο γίδινο γάλα και περιέχει μαύρο πιπέρι. Μοναδική γευστική πρόταση για να συνοδευτεί από εκλεκτά κρασιά.
Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π.
Παραδοσιακό τυρί της Κρήτης με αλοιφώδη υφή. Έχει έντονη ξυνή γεύση που το κάνει κατάλληλο για να συνοδευτεί από τσίπουρα. Ιδανικό για πίτες.
Χαλούμι Κύπρου
Το Παραδοσιακό τυρί με δυόσμο από την Κύπρο.
Κατάλληλο για σαγανάκι ή για την σχάρα
Μαστέλο Χίου
Παραδοσιακό νησιώτικο τυρί, όχι πολύ αλμυρό ιδανικό για δημιουργικά σαγανάκια, καταναλώνεται ευχάριστα σε σαλάτες ή σκέτο άψητο.
Μανούρα Σίφνου
Παραδοσιακή μανούρα ωριμασμένη μέσα σε οινολάσπη.
Ολόπαχο πρόβειο τυρί ιδανικό να συνοδευτεί από ερυθρά κρασιά.
Καλός μεζές για ούζο
Κρασοτύρι από την Κω
Εξαιρετικό τυρί που ωριμάζει μέσα σε οινολάσπη και προσλαμβάνει όλα τα αρώματα του κρασιού. Πολύ καλός μεζές .
Σημ. Για τα
Τυριά της Κρήτης
έχει γράψει η Εύη.
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 08, 2007, 06:36:22 πμ από Lia_P
»
Καταγράφηκε
Απάντηση #23
«
στις:
Νοέμβριος 08, 2007, 00:04:09 πμ »
sgr
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Πω πω πόσα τυρά έχει η Ελλάδα μας και δεν τα γωρίζουμε....
Νασαι καλά Λία για την ενημέρωση
Καταγράφηκε
Απάντηση #24
«
στις:
Νοέμβριος 08, 2007, 17:01:07 μμ »
Nena
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Πληροφορίες για τα τυριά δεν έχω. Μπορώ να σας πληροφορήσω όμως πως τα τρώω μετά μανίας κι είναι το μόνο για το οποίο αισθάνομαι στέρηση με τη δίαιτα. Μόνο για το χαλούμι (αιγοπρόβειο τυρί) να σας πω πως όταν λέμε με δυόσμο, δεν είναι ζυμωμένο με δυόσμο. Απλώς την ώρα που κάθε κομμάτι φρέσκου χαλουμιού διπλώνεται στα δύο, ρίχνουν λίγο δυόσμο στο δίπλωμα. Να σας εξηγήσω πως το χαλούμι που κυκλοφορεί στα s/m δεν τρώγεται γιατί και άνοστο είναι και πολύ φρέσκο. Το σοβαρό χαλούμι πρέπει νάναι σκληρό. "ψημένο" να το πούμε, παλαιωμένο. Μένει κάποιο διάστημα σε άρμη σε τενεκέδες και από κει κι έπειτα γίνεται ψητό στα κάρβουνα (η καλύτερή του), τηγανητό σε τεφάλ ή και με λίγο λάδι σε κοινό τηγάνι. Μπορεί όμως να μπει σε μακαρονάδα ως τριμμένο και γεμίζει ωραιότατα ραβιόλια.
Καταγράφηκε
Απάντηση #25
«
στις:
Νοέμβριος 08, 2007, 18:14:32 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Να που μας έδωσες πληροφορίες, Νένα!
Στην Αθήνα πού μπορούμε να βρούμε αυτό το χαλούμι που περιγράφεις;
«
Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 08, 2007, 21:48:50 μμ από Lia_P
»
Καταγράφηκε
Απάντηση #26
«
στις:
Νοέμβριος 09, 2007, 10:42:50 πμ »
Nena
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Μέχρι τώρα το μόνο χαλούμι που είναι αρκετά καλό πουλιέται στο "Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής" στην οδό Σοφοκλέους, απέναντι απ το χρηματιστήριο που ξέραμε. ΄Εχω ακουσει ότι υπάρχει κάποιο παντοπωλείο με διάφορα κυπριώτικα φαγώσιμα στη Γλυφάδα (?) αλλά δεν τόχω επισκεφτεί κι έτσι δεν ξέρω τι χαλούμι πουλάει. Στις 16 Νοεμβρίου φεύγω για Κύπρο, έτσι κάτι θα φέρω κι όταν με το καλό συναντηθούμε θα παρακαλέσουμε σ όποιο μαγαζί πάμε να μας ψήσει απ αυτό που θα φέρω.
Καταγράφηκε
Απάντηση #27
«
στις:
Νοέμβριος 09, 2007, 10:49:54 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Νένα πάντως τις ραβιόλες που έκανα με την συνταγή σου και τις γέμισα με κοινό χαλούμι του s/m έγιναν πολύ καλές.
Είχα πάρει χαλούμι - απο ένα deli στην Ν. Σμύρνη και το κατανάλωσαμε ψητό και τηγανητό με φυλλαράκια δυόσμου και δεν μπορώ να πω οτι βρήκα μεγάλη διαφορά απο αυτό του s/m , άσε την διαφορά στην τιμή!
Καταγράφηκε
Απάντηση #28
«
στις:
Νοέμβριος 09, 2007, 10:53:43 πμ »
Nena
Ανώτατο μέλος
Φύλο:
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Παράθεση από: al1975 στις Νοέμβριος 09, 2007, 10:49:54 πμ
Νένα πάντως τις ραβιόλες που έκανα με την συνταγή σου και τις γέμισα με κοινό χαλούμι του s/m έγιναν πολύ καλές.
Είχα πάρει χαλούμι - απο ένα deli στην Ν. Σμύρνη και το κατανάλωσαμε ψητό και τηγανητό με φυλλαράκια δυόσμου και δεν μπορώ να πω οτι βρήκα μεγάλη διαφορά απο αυτό του s/m , άσε την διαφορά στην τιμή!
Φαντάζομαι... Πάντως αυτό που θα σας φιλέψω (βιαστείτε καλέ, αργήσαμε) θάναι σπιτικό και "ψημένο", δηλαδή ώριμο.
Καταγράφηκε
Απάντηση #29
«
στις:
Νοέμβριος 09, 2007, 11:26:53 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Απ: Τα τυριά της Ελλάδας
Νένα μου εσύ που έχεις ρίζες Κυπριακές δεν μας γράφεις ένα άρθρο για τα Κυπριάκα προιόντα και αν έχεις και καμία συνταγούλα;
Για τα ταξίδια σου στην Κύπρο πολύ σε έχω ζηλέψει, δεν έχω πάει αν και θα το ήθελα πάρα πολύ.
Με το καλό να πας και να έρθεις, να περάσεις υπέροχα και βεβαίως θα συναντηθούμε να μας τα πεις και απο κοντά!
Καταγράφηκε
Σελίδες
«
1
2
3
»
Εκτύπωση
Σύνθετη αναζήτηση
Powered by SMF
|
SMF © 2006-2014, Lewis Media
GreekMaSa 2015 ©
Φόρτωση...