GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 15:55:04 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Τυριά
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 3 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Τυριά  (Αναγνώστηκε 33443 φορές)
Απάντηση #15
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 11:44:37 πμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Από τα κίτρινα τυριά πολύ νόστιμο και με χαμηλά λιπαρά, είναι το fina κασέρι. Αυτό χρησιμοποιώ πλέον. Και πιο σπάνια, κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και μετσοβόνε.
Είναι ακόμα πιο γευστικό  και από το μίλνερ, μαργαρίτα.

Η Κατερίνα, φίλη από την Κρήτη, πιστεύω ότι θα μας δώσει και αυτή πληροφορίες για τα τυριά, καθώς και η Mary.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #16
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 12:12:39 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
ηξερα   οτι καπου ειχα φυλαγμενο ενα συκεντρωτικο πινακα λαιτ τυριων του εμποριου με τα λιπαρα τους.
σας τον παραθετω λοιπον.

ΠΗΓΗ :
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PREVENTION τευχος φεβρουαριος 2007

kerrygold regato light 16%

fina σουηδεζα 10%

τρικαλινο light 10%

dirollo 16%

μακεδονικο light μεβγαλ 45% λιγοτερα απο το κανονικο μακεδονικο τυρι

milner 18%

arla delite 17%


απο το ιδιο αρθρο:
' η χωρα μας κατατασσεται πρωτη στον κοσμο στην καταναλωση τυριου,με 23 κιλα ανα κατοικο ετησιως'

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 03, 2007, 12:16:21 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #17
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 12:22:31 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Μπράβο σας. Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #18
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 22:48:11 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Συνεχίζω εγώ την ξενάγηση στα ελληνικά τυράκια από εκεί που το άφησε η Lia P.

Ανεβατό
Μαλακό και κοκκώδες τυρί. Το χρώμα του είναι λευκό, δεν έχει σχήμα και περίβλημα, δεν υπάρχουν τρύπες, η μάζα του τυρίου είναι μαλακή και σερβίρεται με το κουτάλι. Παρασκευάζετε από γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο ή μίγμα και των δύο. Η παρασκευή του επιτρέπεται μόνο στο νομό Γρεβενών και την επαρχία Βοίου του νομού Κοζάνης. Υγρασία 69%, λίπος επί ξηρού 40%, αλάτι 2-3%.

Βικτώρια
Παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο από αγελαδινό γάλα μιας συγκεκριμένης ράτσας αγελάδων, οι οποίες πρέπει να εκτρέφονται μέσα στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης. Μοιάζει εξαιρετικά με το ιταλικό προβολόνε με τη διαφορά ότι δεν είναι καπνιστό, έχει συμπαγή κιτρινωπή μάζα χωρίς τρύπες με απαλή γεύση. Υγρασία 45%, λιπαρά επί ξηρού 40%.

Κατίκι Δομοκού
Αλοιφώδες τυρί λευκό, ασχημάτιστο χωρίς περίβλημα, το οποίο σερβίρεται με το κουτάλι. Παρασκευάζεται από γάλα κατσικίσιο ή μείγμα με πρόβειο από ζώα που εκτρέφονται στο οροπέδιο Όθρις της περιοχής Δομοκού. Υγρασία 75%, λιπαρά επί ξηρού 40%, αλάτι 2-3%.

Μπάτζος
Ημίσκληρό, λευκό, άλμης. Είναι συσκευασμένο μέσα σε δοχεία, σκεπασμένο με άλμη. Είναι κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια, βάρους περίπου 1 κιλού, δεν έχει εξωτερική κόρα και είναι διάσπαρτο με μικρές τρύπες. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειο και κατσικίσιο. Το γάλα δεν είναι παστεριωμένο και είναι ελαφρά αποβουτυρωμένο. Η παρασκευή του επιτρέπεται μόνο στη Θεσσαλία (κεντρική Ελλάδα) και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Υγρασία 43%, λίπος 19-20%, αλάτι 5-6%.

Πόσσιας
Πόσσιας ή κρασοτύρι από την Κω. Ο πιο χαρακτηριστικός αντιπρόσωπος τυριών που ωριμάζουν στα υπολείμματα του κρασιού. Προέρχεται από γάλα πρόβειο, γίδινο ή μείγμα και των δύο. Παρασκευάζεται σε μακριές φόρμες σα μπαστούνια. Αλατίζεται και μπαίνει σε άλμη μέσα στα υπολείμματα των βαρελιών όπου παραμένει για 1 τουλάχιστον εβδομάτα. Μπορεί να διατηρηθεί για καιρό σε άλμη εμπλουτισμένη με τη λάσπη του κρασιού. Προτού καταναλωθεί πρέπει να βγει και να στεγνώσει. Εξωτερικά έχει το χρώμα του κρασιού και εσωτερικά είναι πάνλευκο. Υγρασία 46%, ελάχιστα λιπαρά 28%, αλάτι 2%.

Σφέλα
Η σφέλα είναι μαλακό λευκό τυρί άλμης. Είναι σε κομμάτια του 1 κιλού περίπου, με τρύπες, χωρίς περίβλημα. Συντηρείται μέσα σε άλμη σε ξύλινα βαρέλια. Παρασκευάζεται από φρέσκο απαστερίωτο γάλα και συχνά έχει υψηλή οξύτητα. Το γάλα προέρχεται από προβατίνες και κατσίκες. Η παρασκευή επιτρέπεται μόνο στην νότιο Πελοπόννησο και ειδικά στη Μεσσηνία. Υγρασία 40-41%, λιπαρά 27%, αλάτι 4,7%.

Αυτά για σήμερα. Θα επανέλθω και με άλλα τυράκια.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #19
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 22:50:39 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Ξέχασα να αναφέρω ότι οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν στο βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΡΙ.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #20
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 08:37:05 πμ »
joanna Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 387
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Να πω ότι στις  4-5-6 /10 στο ΣΕΦ Εχει φεστιβαλ γαλακτος - τυριου με παρουσιασεις τυριων , γευασιγνωσιες τυριων κ.α.

Ενημερωνω για οποιον ενδιαφερεται  Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #21
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 09:45:33 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
ιωαννα μου μας το εχει αναφερει και ο panthero3 στην προηγουμενη σελιδα απλα εκεινος λεει οτι ειναι 5,6,7/10 τι απο τα δυο ισχυει τελικα?
ευχαριστω
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #22
« στις: Νοέμβριος 07, 2007, 18:31:51 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Αρσενικό Νάξου
Σκληρό τυρί από γίδινο  γάλα με έντονη πικάντικη γεύση.
Κατάλληλο για σαγανάκια . Ταιριάζει  πολύ με αποστάγματα και σχεδόν κάθε είδος κρασιού.

Καλαθάκι Κλεισούρας
Μοναδικής νοστιμιάς λευκό τυρί από ολόπαχο πρόβειο ορεινό γάλα.

Καλαθωτός

Ο «Καλαθωτός» είναι ένα σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα.  Xαρακτηρίζεται από τα αρώματα των βοτάνων των βουνών της Μακεδονίας, όπως τα μεταφέρει το πρόβειο ολόπαχο γάλα. Είναι ένα τυρί που μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με όλα τα ερυθρά και λευκά κρασιά, χωρίς ν΄ αφήνει παραπονεμένες τις μπύρες και τα αποστάγματα
 
Τυρί Σέβρ Μετσόβου
Ένα από τα σημαντικότερα Ελληνικά τυριά, παράγεται από ανοιξιάτικο γίδινο γάλα και περιέχει μαύρο πιπέρι. Μοναδική γευστική πρόταση για να συνοδευτεί από εκλεκτά κρασιά.

Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π.
Παραδοσιακό τυρί της Κρήτης με αλοιφώδη υφή. Έχει έντονη ξυνή γεύση που το κάνει κατάλληλο για να συνοδευτεί από τσίπουρα. Ιδανικό για πίτες.

Χαλούμι Κύπρου
Το Παραδοσιακό τυρί με δυόσμο από την Κύπρο.
Κατάλληλο για σαγανάκι ή για την σχάρα 
 
Μαστέλο Χίου
Παραδοσιακό νησιώτικο τυρί, όχι πολύ αλμυρό ιδανικό για δημιουργικά σαγανάκια, καταναλώνεται ευχάριστα σε σαλάτες ή σκέτο άψητο. 

Μανούρα Σίφνου
Παραδοσιακή μανούρα ωριμασμένη μέσα σε οινολάσπη.
Ολόπαχο πρόβειο τυρί ιδανικό να συνοδευτεί από ερυθρά κρασιά.
Καλός μεζές για ούζο

Κρασοτύρι  από την Κω
Εξαιρετικό τυρί που ωριμάζει μέσα σε οινολάσπη και προσλαμβάνει όλα τα αρώματα του κρασιού. Πολύ καλός μεζές .

Σημ. Για τα Τυριά της Κρήτης έχει γράψει η Εύη.



« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 08, 2007, 06:36:22 πμ από Lia_P » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #23
« στις: Νοέμβριος 08, 2007, 00:04:09 πμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πω πω πόσα τυρά έχει η Ελλάδα μας και δεν τα γωρίζουμε....
Νασαι καλά Λία για την ενημέρωση
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #24
« στις: Νοέμβριος 08, 2007, 17:01:07 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Πληροφορίες για τα τυριά δεν έχω. Μπορώ να σας πληροφορήσω όμως πως τα τρώω μετά μανίας κι είναι το μόνο για το οποίο αισθάνομαι στέρηση με τη δίαιτα. Μόνο για το χαλούμι (αιγοπρόβειο τυρί) να σας πω πως όταν λέμε με δυόσμο, δεν είναι ζυμωμένο με δυόσμο. Απλώς την ώρα που κάθε κομμάτι φρέσκου χαλουμιού διπλώνεται στα δύο, ρίχνουν λίγο δυόσμο στο δίπλωμα. Να σας εξηγήσω πως το χαλούμι που κυκλοφορεί στα s/m δεν τρώγεται γιατί και άνοστο είναι και πολύ φρέσκο. Το σοβαρό χαλούμι πρέπει νάναι σκληρό. "ψημένο" να το πούμε, παλαιωμένο. Μένει κάποιο διάστημα σε άρμη σε τενεκέδες και από κει κι έπειτα γίνεται ψητό στα κάρβουνα (η καλύτερή του), τηγανητό σε τεφάλ ή και με λίγο λάδι σε κοινό τηγάνι. Μπορεί όμως να μπει σε μακαρονάδα ως τριμμένο και γεμίζει ωραιότατα ραβιόλια.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #25
« στις: Νοέμβριος 08, 2007, 18:14:32 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Να που μας έδωσες πληροφορίες, Νένα! Μεγάλο χαμόγελο
Στην Αθήνα πού μπορούμε να βρούμε αυτό το  χαλούμι που περιγράφεις;
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 08, 2007, 21:48:50 μμ από Lia_P » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #26
« στις: Νοέμβριος 09, 2007, 10:42:50 πμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Μέχρι τώρα το μόνο χαλούμι που είναι αρκετά καλό πουλιέται στο "Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής" στην οδό Σοφοκλέους, απέναντι απ το χρηματιστήριο που ξέραμε. ΄Εχω ακουσει ότι υπάρχει κάποιο παντοπωλείο με διάφορα κυπριώτικα φαγώσιμα στη Γλυφάδα (?) αλλά δεν τόχω επισκεφτεί κι έτσι δεν ξέρω τι χαλούμι πουλάει. Στις 16 Νοεμβρίου φεύγω για Κύπρο, έτσι κάτι θα φέρω κι όταν με το καλό συναντηθούμε θα παρακαλέσουμε σ όποιο μαγαζί πάμε να μας ψήσει απ αυτό που θα φέρω.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #27
« στις: Νοέμβριος 09, 2007, 10:49:54 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Νένα πάντως τις ραβιόλες που έκανα με την συνταγή σου και τις γέμισα με κοινό χαλούμι του s/m έγιναν πολύ καλές.
Είχα πάρει χαλούμι - απο ένα deli στην Ν. Σμύρνη και το κατανάλωσαμε ψητό και τηγανητό  με φυλλαράκια δυόσμου και δεν μπορώ να πω οτι βρήκα μεγάλη διαφορά απο αυτό του s/m , άσε την διαφορά στην τιμή!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #28
« στις: Νοέμβριος 09, 2007, 10:53:43 πμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Νένα πάντως τις ραβιόλες που έκανα με την συνταγή σου και τις γέμισα με κοινό χαλούμι του s/m έγιναν πολύ καλές.
Είχα πάρει χαλούμι - απο ένα deli στην Ν. Σμύρνη και το κατανάλωσαμε ψητό και τηγανητό  με φυλλαράκια δυόσμου και δεν μπορώ να πω οτι βρήκα μεγάλη διαφορά απο αυτό του s/m , άσε την διαφορά στην τιμή!

Φαντάζομαι... Πάντως αυτό που θα σας φιλέψω (βιαστείτε καλέ, αργήσαμε) θάναι σπιτικό και "ψημένο", δηλαδή ώριμο.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #29
« στις: Νοέμβριος 09, 2007, 11:26:53 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Νένα μου εσύ που έχεις ρίζες Κυπριακές δεν μας γράφεις ένα άρθρο για τα Κυπριάκα προιόντα και αν έχεις και καμία συνταγούλα;
Για τα ταξίδια σου στην Κύπρο πολύ σε έχω ζηλέψει, δεν έχω πάει αν και θα το ήθελα πάρα πολύ.
Με το καλό να πας και να έρθεις, να περάσεις υπέροχα και  βεβαίως θα συναντηθούμε να μας τα πεις και απο κοντά!
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 3 » Πάνω