GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 15:38:20 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Τα νηστίσιμα μενού της Μεγάλης Εβδομάδας  (Αναγνώστηκε 15954 φορές)
Απάντηση #15
« στις: Ιούλιος 15, 2009, 09:04:33 πμ »
arhontia Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 720
Μέλος από: Ιούν, 2007

Arhontia Karakosta Προφίλ WWW
Μαρία, μην περιμένεις τη Σαρακοστή... είναι μια χαρά για όλο τον χρόνο!! Σαρκασμός Σαρκασμός
Θαλασσινά τρως τώρα με την εγκυμοσύνη;;
Καταγράφηκε
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
https://arhontia.com/
https://toixografie.com
 
Απάντηση #16
« στις: Ιούλιος 15, 2009, 11:59:00 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Θαλασσινά (ψάρια-μαλάκια κλπ) εκτός οστρακοειδή επιτρέπονται οπότε, όποτε μου δοθεί η ευκαιρία τα......τσακίζω
Αν και είμαι φαν στα οστρακοειδή και ιδιαίτερα στα ωμά (τα οποία απαγορεύονται δια ροπάλου) κάνω υπομονή μέχρι τον Οκτωβριο !!!!!!!! (που θα γεννήσω  Κλείσιμο ματιού)
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #17
« στις: Ιούλιος 15, 2009, 15:36:56 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Θαλασσινά (ψάρια-μαλάκια κλπ) εκτός οστρακοειδή επιτρέπονται οπότε, όποτε μου δοθεί η ευκαιρία τα......τσακίζω
Αν και είμαι φαν στα οστρακοειδή και ιδιαίτερα στα ωμά (τα οποία απαγορεύονται δια ροπάλου) κάνω υπομονή μέχρι τον Οκτωβριο !!!!!!!! (που θα γεννήσω  Κλείσιμο ματιού)

Έλα βρε Μαράκι, δεν το ήξερα ότι απογορεύονται κάποιες τροφές στην εγκυμοσύνη Έκπληξη
Για την περίπτωση πιθανής δηλητηρίασης να υποθέσω;
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #18
« στις: Ιούλιος 15, 2009, 15:43:16 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
εμενα το μονο που δε με ενοιαζε στην εγκυμοσυνη ηταν ολα αυτα τα οστρακομαλακοειδη  biggrin
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #19
« στις: Ιούλιος 15, 2009, 16:13:52 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Για την περίπτωση πιθανής δηλητηρίασης να υποθέσω;

Σωστά Faye γι αυτό. Κι επειδή η πρώτη μου εγκυμοσύνη ήταν αρκετά δύσκολη κι εγώ αρκετά απρόσεχτη αποφάσισα να είμαι πιο συνεπής σε αυτήν. Θα στερηθώ για λίγο κάποια πράγματα (όχι όμως και όλα όσα μου λέει ο γιατρός Κακία) και μετά ........... τρέμετε συνταγές της masa θα βογγήξουν οι κατσαρόλες !!!!!!!!!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #20
« στις: Ιούλιος 16, 2009, 00:22:45 πμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Μαράκι μου καλά κάνεις και προσέχεις, είπαμε το μπεμπέ προηγείται αυτή την εποχή Χαμόγελο Να γεννήσεις με το καλό και μετά καλά να είσαι να απολαύσεις όλα όσα αγαπάς Κλείσιμο ματιού

Μαργαρίτα ευτυχώς που δεν έπαθες αυτό που είχε πάθει η μητέρα μου στην εγκυμοσύνη του αδερφού μου, που ενώ δεν έτρωγε ποτέ , ούτε τώρα θαλασσινά εκείνο το διάστημα όλο τέτοια ζητούσε Έκπληξη Το τι γυαλιστερές , τι αχινούς, τι κυδώνια έφαγε τότε άλλο πράγμα Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #21
« στις: Μάρτιος 12, 2010, 10:26:39 πμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμί

Υλικά
1 κρεμμύδι μέτριο
50 γραμ φλιτζανιού λευκός ταραμάς
250 γρ. ψίχα μαύρου μπαγιάτικου πολύσπορου ψωμιού
60 γρ παρθένο ελαιόλαδο
40 γρ αραβοσιτέλαιο
φρέσκο στημένο χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά με τα χέρια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τον ταραμά με το λεμόνι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ, το μισό λάδι και διαδοχικά την ψίχα του ψωμιού και το υπόλοιπο λάδι εναλλάξ δουλεύοντας τα υλικά μεταξύ τους.

Μυδοπίλαφο με καλαμπόκι και άνηθο

YΛΙΚΑ
250 γρ μύδια κατεψυγμένα
150 γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ξηρό
1/2 πιπεριά καυτερή πράσινη ψιλοκομμένη
250 γρ ρύζι αρμπόριο
80 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένουμε τα μύδια καλά και τα στραγγίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφριά και προσθέτουμε τα μύδια συνεχίζοντας το σωτάρισμα και στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά προσέχοντας να μη σωθεί το νερό μέχρι να βράσει καλά το ρύζι και τα μύδια.


Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #22
« στις: Μάρτιος 12, 2010, 10:27:54 πμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Γίγαντες με μυρωδικά και λαχανικά στο φούρνο

Υλικά
200 γραμμ. φασόλια γίγαντες
1 μελιτζάνα μικρή
2 κολοκυθάκια
3 κρεμμύδια μέτρια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
100 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες κατά την διάρκεια της νύχτας και στην συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με κρύο νερό, σε χαμηλή φωτιά. Κατά διαστήματα ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι να βράσουν μαζί. Πριν τελειώσει το βράσιμό τους τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε την μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα καρότα, το σέλινο, το δυόσμο και τρίβουμε τα κρεμμύδια.

Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο προσθέτοντας και τους γίγαντες για ένα γρήγορο σωτάρισμα.

Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ταψί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό από τα βρασμένα φασόλια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου.

Χταπόδι με παντζάρια αρωματισμένα με ρίγανη & μπαλσάμικο

Υλικά
1κιλό χταπόδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
Λίγο μπούκοβο
Κόκκους πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
100 γρ ελαιόλαδο
20 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
300 γρ παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
φρέσκια ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
40 γρ ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το χταπόδι. Κόβουμε και ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια μεταξύ τους και την κουκούλα. Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα πλοκάμια με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με το ξύδι του κόκκινου κρασιού. Σκεπάζουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το λευκό κρασί τα μπαχαρικά και την μισή ποσότητα από το μπαλσάμικο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Βράζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε ψιλοκομένη την σκελίδα σκόρδου την ρίγανη και το υπόλοιπο μπαλσάμικο. Σερβίρουμε με στρώση από παντζάρια και πάνω το χταπόδι κομμένο σε φέτες και την σάλτσα.


Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #23
« στις: Μάρτιος 12, 2010, 10:28:36 πμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Καλαμάρια Γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

Υλικά
4 καλαμάρια μεγάλα
120 γρ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρόντας το κεφάλι με τα εντόσθια και το κόκαλο, καθαρίζοντας καλά το εσωτερικό της κοιλιάς. Αφαιρούμε το κεφάλι και κρατάτε μόνο τα πλοκάμια.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια.

Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα πλοκάμια το καρότο και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το πλιγούρι προς το τέλος. Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με την γέμιση και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου. Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο κομμένα σε φέτες χοντρές.

Πατατοσαλάτα χωριάτικη

Υλικά
4 μεγάλες πατάτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πιπεριά πράσινη
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 ματσάκι μαϊντανό
100 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις ψήνουμε με την φλούδα τους στο φούρνο τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο ή τις βράζουμε. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Κόβουμε σε λεπτές φέτες την πιπεριά , τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την κάπαρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμόνι.
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #24
« στις: Μάρτιος 12, 2010, 13:28:03 μμ »
eirini1977 Αποσυνδεδεμένος
Mέλος
**
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 135
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Καλησπέρα σε όλους!!!! nitsa2009, να σε ρωτήσω κάτι? οι παραπάνω συνταγές είναι δικές σου? sorry,που ρωτάω αλλά....τις έχω -ήδη- βρει σε άλλο site και μάλιστα έχω κάνει αρκετές από αυτές...Έχω κάνει τους γίγαντες, τα καλαμάρια και έκανα και τα ρεβίθια (είναι μία ακόμη που έχει το site που είναι και οι παραπάνω συνταγές) φαντάζομαι θα την γράψεις και θα την δουν όλοι....
Αλήθεια το μυδοπίλαφο ωραίο?Το έχεις κάνει? Είναι η συνταγή που θα κάνω σίγουρα Μ. Εβδομάδα...

Καλό σαβ-κο!!!!!!!!!!!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #25
« στις: Μάρτιος 12, 2010, 20:01:36 μμ »
anastasia2006 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 988
Μέλος από: Ιαν, 2010

Προφίλ WWW
καλή ιδέα Νίτσα να ξανασκαλίσεις  το forum γιατί πλέων δεν ξέρω τί άλλο να μαγειρέψω,
και η σαρακοστή στην ουσία είναι 50 μέρες όχι σαράντα γιατί απο καθαρά Δευτέρα
δεν τρώμε κρέας όσοι θέλουμε να κάνουμε νηστεία ή τουλάχιστον εγώ.

 
Παράθεση
Καλαμάρια Γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά
 
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #26
« στις: Μάρτιος 12, 2010, 21:31:42 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Ειρήνη δεν είναι δικές μου τίς έχω κάνει όμως και είναι ωραίες. kissing
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #27
« στις: Μάρτιος 12, 2010, 21:45:28 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Εγώ κάνω αυτό το μυδοπίλαφο είναι δικό μου.
Μισό κιλό μύδια
1 κρεμμύδι
αλατοπίπερο
1 κουτί ντοματάκια
1 σκουλάκι ρύζι γιά πιλάφι

Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα χωρίς νερό με κλειστό καπάκι μέχρι ν ανοίξουν.
Τα βγάζουμε απο το κέλυφοςκαι τ αφήνουμε στήν άκρη.Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρά προσθέτουμε το ρύζι
να τσιγαριστεί και μετά βάζω τήν ντομάτα αλατοπίπερο και λίγο νεράκι.Στό τέλος όταν κοντεύει το πιλάφι να γίνει
βάζω τα μύδια πού εχω καθαρίσει.Τα μύδια δέν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί θα λειώσουν.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #28
« στις: Μάρτιος 12, 2010, 22:35:21 μμ »
siliaki Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 42
Μέλος από: Μάρ, 2010

Προφίλ
Δοκιμαστε αν θελετε κι αλλη μια συνταγη για γιγαντες.ΥΛΙΚΑ    1ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ    1 ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ  ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ  2 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΜΙΣΟ ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ 1 ΑΝΗΘΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΗ 1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΛΑΔΙ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ.   Βαζουμε τα φασολια σε νερο απο το βραδυ.τα.Τα βραζουμε με αλατι.Σε κατσαρολα βαζουμε το λαδι,τα κρεμμυδια και σκεπαζουμε να σιγοβρασει για λιγο.Προσθετουμε την ντοματα,δεν προσθετουμε νερο,σκεπαζουμε την κατσαρολα μετα απο 5 λεπτα προσθετουμε ανηθο μαιντανο ζαχαρη αλατι πιπερι κι αφηνουμε να σιγοβρασει.Οταν βρασουν τα φασολια τους ριχνουμε κρυο νερο τα στραγγιζουμε και τα βαζουμε σε ταψακι.Βαζουμε τη σαλτσα απο πανω να παει παντου.Δεν ανακατευουμε.Ψηνουμε σε δυνατο φουρνο για μιση ωρα.

Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 Πάνω