GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 06:40:22 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Επικίνδυνη η ασπαρτάμη;
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Επικίνδυνη η ασπαρτάμη;  (Αναγνώστηκε 19217 φορές)
« στις: Μάιος 12, 2009, 00:31:58 πμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Νέα ερωτηματικά για την ασφάλεια της ασπαρτάμης, του γνωστού γλυκαντικού που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες προϊόντα διαίτης, εγείρει έρευνα Ιταλών επιστημόνων σε ποντίκια. Σύμφωνα με την μελέτη του Μοράντο Σοφρίτι από το Κέντρο Έρευνας Καρκίνου Cesare Maltoni της Μπολόνια, οι αρουραίοι που κατανάλωναν ασπαρτάμη, ακόμα και σε μικρότερη από την συνιστώμενη δόση, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Οι επιστήμονες τάισαν με ασπαρτάμη 1.800 τρωκτικά από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων και, αφού τα άφησαν να γεράσουν τρία χρόνια και να πεθάνουν από φυσιολογικά αίτια, τα υπέβαλαν σε εξετάσεις. Αν και η μεθοδολογία του πειράματος χαρακτηρίσθηκε ανορθόδοξη, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες που παράγουν τη γλυκαντική ουσία υποστηρίζουν πως η επί 20 χρόνια χρήση της από εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές δεν έδωσε την παραμικρή ένδειξη ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους.

Πικρή… γλύκα


Όπως κατέδειξε το ιταλικό πείραμα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives, τα θηλυκά πειραματόζωα παρουσίασαν ορισμένες μορφές καρκίνου με υψηλή συχνότητα.

Συγκεκριμένα, το 20% των θηλυκών εμφάνισε λέμφωμα ή λευχαιμία, συγκριτικά με το 9% στην ομάδα ελέγχου, ενώ τα αρσενικά παρουσίασαν αυτές τις μορφές καρκίνου μόνο σε υψηλότερες δόσεις του γλυκαντικού. Επίσης, στα θηλυκά πειραματόζωα, η συχνότητα καρκίνου αυξήθηκε με δόσεις ασπαρτάμης από 20 έως 500 milligram ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.


Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε σε ένα ανορθόδοξο πειραματικό πρωτόκολλο, καθώς σε τέτοιου είδους έρευνες τα πειραματόζωα θανατώνονται στην ηλικία των δύο ετών, ώστε να διευκολύνεται η στατιστική ανάλυση. Από την άλλη, όμως, αποκαλύπτει περιστατικά καρκίνου σε προχωρημένη ηλικία.

Ακόμα και αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς η ασπαρτάμη θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο. Άλλωστε, το γλυκαντικό διασπάται σε συστατικά που υπάρχουν φυσικά στις τροφές. Μια εξήγηση είναι ότι ο καρκινογόνος παράγοντας είναι η μεθανόλη, προϊόν της διάσπασης της ασπαρτάμης.

Η ασπαρτάμη εγκρίθηκε από την FDΑ το 1981, έπειτα από τη διενέργεια αρκετών μελετών που εξέτασαν τον κίνδυνο καρκίνου. Η EFSA επανεξέτασε την ουσία το 2002, χωρίς να αλλάξει τα αποτελέσματα παλαιότερων εκτιμήσεων, που έδειξαν ότι είναι ασφαλής.

Να σημειωθεί πως το ανώτερο όριο ασφάλειας για τον άνθρωπο είναι 40 milligram ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για να ξεπεράσει κανείς το όριο πρέπει να πιει, την ίδια ημέρα, περισσότερα από 28 κουτάκια αναψυκτικού διαίτης.

ert.gr  Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #1
« στις: Μάιος 12, 2009, 10:22:31 πμ »
susudi Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 796
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ WWW
Διάβασα όλα τα αρθρα και πραγματικά μου έλυσες πολλές απορείες
Σε ευχαριστώ Αρχο
Καλή σου μέρα
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Μάιος 12, 2009, 10:42:50 πμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Εδώ, είμαι οκ. Δε χρησιμοποιώ ποτέ ασπαρτάμη. Ουφ! Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #3
« στις: Μάιος 12, 2009, 10:59:14 πμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Ούτε εγώ χρησιμοποιώ. Τον καφέ μου εδώ και 15 χρόνια τον πίνω σκέτο. Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Μάιος 12, 2009, 12:00:48 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Χρησιμοποιώ χρόνια ασπαρτάμη και έχω τις αμφιβολίες μου στο θέμα αυτό. Αναποφασιστικότητα

Δηλαδή όσοι έχουν σάκχαρο και χρησιμοποιούν πολλά χρόνια ασπαρτάμη έπαθαν τίποτα ? 
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Μάιος 12, 2009, 19:34:20 μμ »
vanessa Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.101
Μέλος από: Φεβ, 2009

Προφίλ
Θα συμφωνήσω με την sgr...  Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
Τα λεφτά γίνονται με κόπο. Τα πολλά... με τρόπο...
 
Απάντηση #6
« στις: Μάιος 12, 2009, 23:54:27 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Παιδιά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί σχετικά, γι αυτό υπάρχει ερωτηματικό στο άρθρο απ ότι φαντάζομαι Στριφογύρισμα ματιών

Από προσωπική πείρα να πω ότι εγώ χρησιμοποιώ πολλά χρόνια, βέβαια όχι πάνω από 2 χαπάκια την ημέρα. Επίσης την έχουν προτείνει

ενδοκρινολόγοι - διαβητολόγοι στη μητέρα μου που είναι διαβητική και την χρησιμοποιεί πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα. Μάλιστα τελευταία

που νοσηλευόταν στο METROPOLITAN και εκεί ασπαρτάμη χρησιμοποιούσαν. Αναποφασιστικότητα

Αυτό που έχει αποδειχτεί ότι είναι καρκινογόνο είναι η ζαχαρίνη, η οποία έχει απαγορευτεί σε όλη την Ευρώπη, εκτός απ την Ελλάδα Απορία

Πάντως της μητέρας μου οι γιατροί την έχουν απαγορεύσει από χρόνια stop

Πιστεύω ότι αν βλάπτει κάτι αυτό είναι η κατάχρηση, όπως και σε όλα τα πράγματα άλλωστε Χαμόγελο
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #7
« στις: Ιανουάριος 17, 2014, 16:18:18 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ !!!
ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ
ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!!

 
Προσοχή: άλλαξαν όνομα στην επικίνδυνη ασπαρτάμη
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το NaturalNews η ασπαρτάμη προωθείται πλέον σαν γλυκαντική ουσία σε αναψυκτικά και τρόφημα κάτω από νέο όνομα, μιας και είχε γίνει ευρέως γνωστή η επικινδυνότητα της και οι καταναλωτές την απέφευγαν. Συνήθως τώρα τα τρόφημα και ποτά που την περιέχουναναφέρουν στα συστατικά τους τον όρο “φυσικό γλυκαντικό” ή“AminoSweet”. (Όπου δηλαδή βλέπετε πλέον την ονομασία aminoSweet πρόκειται για τη γνωστή μας ασπαρτάμη…)
Σύμφωνα με το δημοσίευμα (NaturalNews) η εταιρία Ajinomoto, που παράγει την ασπαρτάμη σκέφτηκε αυτή την αλλαγή ονομασίας με στόχο να συνεχίσει να διαθέτει αυτό το καρκινογόνο συστατικό παραπλανώντας πλέον το κοινό.
Ιστορικό:
       Πριν από 25 χρόνια είχε κάνει την εμφάνιση της η ασπαρτάμη σε τρόφημα   που κυκλοφορούσαν κυρίως στην Ευρώπη, ενώ σήμερα αποτελεί σύνηθες συστατικό των περισσότερων light τροφίμων διαίτης και των προϊόντων διατροφής “δίχως ζάχαρη”, όπως π.χ. στις τσίχλες. Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές είχαν πληροφορηθεί τους κινδύνους που ενέχουν οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες η προώθηση της ασπαρτάμης μέσα από τις μεθόδους προώθησης του μάρκετινγκ προσαπαθεί να παραπληροφορήσει εκ νέου για να πείσει το κοινό να αποδεχτεί τα χημικά γλυκαντικά ως “φυσικά” και “ασφαλή”, παρά τις αποδείξεις που δείχνουν το αντίθετο.
      Η ασπαρτάμη ήταν μια τυχαία ανακάλυψη του James Schlatter, ενός χημικού που προσπαθούσε να βρει ένα φάρμακο για το έλκος για την εταιρία G.D. Searle & Company το 1965. Αυτός ανέμειξε ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη, δύο φυσικά αμινοξέα και ανακάλυψε πως η σύνθεση τους είχε γλυκιά γεύση. Η εταιρία ακολούθως ζήτησε από την FDA έγκριση της σύνθεσης από φαρμακευτικό προσθετικό σε προσθετικό τροφίμων και έτσι γεννήθηκε η ασπαρτάμη.
      Η G.D. Searle & Company επι χρόνια προσπαθούσε να πείσει το FDA για έγκριση και έδινε τις δικές της μελέτες ασφάλειας του υλικού. Παρά τις ενστάσεις επιστημόνων, ακόμη και ορισμένων που εργαζόταν για την ίδια την εταιρία, η GD Searle κατάφερε να πείσει το FDA και να πάρει έγκριση για ορισμένα προϊόντα το 1974. To 1976,  ο επίτροπος  του FDA, Alexander Schmidt, έγραψε στο γερουσιαστή Ted Kennedy μια επιστολή όπου εξέφραζε την ανησυχία του σχετικά με την αμφίβολη ασφάλεια και τα στοιχεία που είχε προσκομίσει η εταιρία. Ο προϊστάμενος του FDA, Richard Merrill πίστευε δε πως μία επιτροπή έπρεπε να γίνουν έρευνες στην εταιρία G.D. Searle & Company σχετικά με τα ψέματα που αφορούσαν την ασφάλεια της ασπαρτάμης και την απόκρυψη στοιχείων που φανέρωναν την επικινδυνότητα της.
       Παρά τις μυριάδες αποδείξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στα χρόνια που πέρασαν, που έδειχαν ξεκάθαρα πως η ασπαρτάμη είναι μία επικίνδυνη τοξίνη, αυτή παρέμεινε στην παγκόσμια αγορά, με εξαίρεση μερικές χώρες όπου απαγορεύτηκε.
 Στην ουσία δινόταν εκ νέου άδειες χρήσης της σε διάφορους τύπους τροφίμων παρά το γεγονός πως είχε αποδειχτεί πως προκαλεί νευρολογικές βλάβες στον εγκέφαλο, καρκινικούς όγκους, προβλήματα στους ενδοκρινικό σύστημα κ.α.
       Η ιστορία της ασπαρτάμης είναι πολύ μεγάλη και το υλικό σχετικά με την επικινδυνότητα της επίσης, όμως το βασικότερο είναι πως παρά το γεγονός πως πρόκειται για καρκινογόνα ουσία είχε παρανόμως εγκριθεί.
      Πρακτικά αποτελεί ένα από τα χειρότερα παραδείγματα του πως οι εταιρίες με τα λόμπυ τους καταφέρνουν να παίρνουν έγκριση από δημόσιες υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων -σαν το FDA. Οι περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες και τα πρόσθετα τροφίμων δεν παίρνουν έγκριση επειδή έχει αποδειχτεί επιστημονικά η ασφάλεια τους, αλλά επειδή οι εταιρίες παραγωγής τους με τα λόμπυ τους καταφέρνουν με αθέμιτα μέσα να αποσπούν αυτές τις εγκρίσεις για τη διάθεση των προϊόντων τους…
 
Πηγές:
Ajinomoto brands aspartame ‘AminoSweet’ – FoodBev.com
Aspartame History Highlights – Janet Starr Hull
FDA’s approval of aspartame under scrutiny – The Globe and Mail (Canada)
An Overdue Ban On A Dangerous Sweetener – Huffington Post
Πηγή: vickytoxotis.blogspot.com
 
 
Δείτε επίσης:]
Θέλουν να προσθέσουν ασπαρτάμη στο γάλα!! Νέα υγειονομική βόμβα σχεδιάζεται από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες
Ασπαρτάμη, ο καλύτερος φίλος του καρκίνου
Ασπαρτάμη, πολιτική και καρκίνος
Ασπαρτάμη: Το πιο δηλητηριώδες, νευροτοξικό πρόσθετο στην ιστορία των τροφίμων
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: To FDA είπε ναι στα Δηλητήρια
Aσπαρτάμη, αποτυχημένο εντομοκτόνο τερμιτών



Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω