GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 23, 2024, 11:26:48 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Εμείς, το GreekMasa ...
| |-+  Αρχείο συζητήσεων
| | |-+  Τι θα φάμε σήμερα;
| | | |-+  2007
| | | | |-+  Οκτώβριος 2007
| | | | | |-+  Τετάρτη 3/10/07 Τι θα φάμε σήμερα;
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Τετάρτη 3/10/07 Τι θα φάμε σήμερα;  (Αναγνώστηκε 10881 φορές)
Απάντηση #15
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 12:23:59 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Μάλλον Κατερίνα, είσαι η πιο κατάλληλη να μας ενημερώσεις πάνω στο θέμα γάστρα, μια και τη χρησιμοποιείς τόσο πολύ και είσαι ευχαριστημένη.
Περιμένουμε να αναλάβεις διεξοδικά το θέμα αυτό. Τι λες; Πιστεύω εκτός από μένα, θα ενδιαφέρει και πολλούς άλλου φίλους μας.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #16
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 12:25:41 μμ »
vilma Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 269
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Ναι μωρέ, γιατί κι εγώ την χρησιμοποιώ πού και πού, αλλά σίγουρα κάποια μυστικά θα έχει!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #17
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 13:22:15 μμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Μυστικά δεν έχει, αυτό που έχω καταλάβει από τη μικρή μου πείρα είναι ότι ψήνει καλύτερα γιατί ψήνει πιο αργά. Το φαγητό βράζει όπως στην κατσαρόλα, και στο τέλος έχεις το προνόμιο να αφαιρέσεις το καπάκι για να αφήσεις το φαγητό να ροδοκοκκινήσει.
Η γάστρα που χρησιμοποιούμε δεν είναι καν πήλινη, αλλά εμαγέ (εκεί χρειάζεται, νομίζω, να είναι καλής ποιότητας, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της εσωτερικής επιφάνειας της γάστρας και διάβρωση του μετάλλου). Μαγειρεύουμε στη γάστρα όλα τα λαδερά, όπως φασολάκια, γεμιστά, τουρλού, ιμάμ, γίγαντες (εκτός από αρακά) κ.λ.π., με λίγο νεράκι, το λάδι και τη ντομάτα τους. Σιγοβράζουμε για περίπου 1,5 ώρα, ίσως και λιγότερο, ενώ το τελευταίο εικοσάλεπτο αφαιρούμε το καπάκι, γιατί στο σπίτι μας αρέσουν τα λαδερά να μένουν με το λίγο λαδάκι μας (απαίτηση του μπαμπά, δε θέλει πολλά "ζουμιά").
Τα κρεατικά, όπως μπιφτέκια, σουτζουκάκια, ρολό κιμά, κοτόπουλο, μοσχαράκι, γιουβέτσι, πατάτες φούρνου, ακόμα και χοιρινό ρολό που φτιάχνουμε, πάλι στη γάστρα. Ψήνει όπως και το ταψί, μόνο που με το καπάκι και το φαγητό είναι δύσκολο να αρπάξει, αφού πρώτα βράζει και μετά το ξεσκεπάζεις, και ο φούρνος δε λερώνει, καθώς είναι βαθιά και προστατεύει από κάθε λογής "πετάγματα" της σάλτσας.
Εμένα με έχει βολέψει πολύ, το ταψί το έχουμε σχεδόν καταργήσει, είναι πλέον μόνο για πίτες!!
Για ό,τιδήποτε θελήσετε, πείτε μου, η μητέρα μου είναι πιο έμπειρη στο σπορ από εμένα, θα μας πει ό,τι θέλουμε!  Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #18
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 13:31:58 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
κοιτα να δεις ποσα πραγματα μπορουμε να κανουμε με μια γαστρα........
εγω περα απο ρολο και ας πουμε ψητο της γαστρας, τη γαλοπουλα τα χριστουγεννα τιποτα αλλο δεν εβαζα.
μου εδωσες ωραιες ιδεες.
ευχαριστω κατερινα
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #19
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 13:46:02 μμ »
zoi Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 243
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
ΕΓΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΠΑΝΤΑ ΓΑΣΤΡΑ ΠΗΛΙΝΗ Η ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΎ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΡΩΝΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΤΑ ΖΟΥΜΙΑ. ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ
Καταγράφηκε
ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΖΩΗ
 
Απάντηση #20
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 13:54:14 μμ »
vilma Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 269
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Νάσαι καλά Κατερίνα, μου έβαλες ιδέες κι εμένα! Θα αρχίσω τα πειράματα! Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #21
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 14:06:07 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Κατερίνα, μάλλον θα πρέπει να ανοίξουμε νέο θέμα στο φόρουμ με θέμα τη γάστρα. Τι λες θα το ανοίξεις;
Υπάρχουν βέβαια και πολλά είδη γάστρας και έχουμε να μάθουμε πολλά
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #22
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 14:44:18 μμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Λία μου, μετά από την παρότρυνσή σου, άνοιξα νέο θέμα για τη γάστρα, στην κατηγορία "Γενική Συζήτηση".

Κορίτσια και αγόρια, θα τα πούμε εκεί!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #23
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 14:48:23 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Eυχαριστώ, Κατερίνα, για το κόπο που κάνεις.
 Πάντως και από αυτά που έχουν γραφεί εδώ για τη γάστρα, θα μπορούσες να έβαζες και στο εκεί θέμα για να μην το ξαναγράφεις.
 Πάντως το θέμα αφορά πολύ κόσμο ακόμα και για την καθαριότητα, πράγμα που δεν το είχα σκεφτεί και έτσι. Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #24
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 15:14:06 μμ »
al1975
Επισκέπτης
η γάστρα μου αρέσει πολύ έτσι όπως μαγειρευει, έχω μια μαντεμένια αλλά η αλήθεια είναι οτι την χρησιμοποιώ μόνο για κρέατα. Η μαμά μου όμως κάνει πολλά φαγητά εκεί και αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο.Ενδιάμεσα βάζει και ντολμαδάκια με αμπελοφυλλο με τη γέμιση που βάζει και στα κολοκυθάκια.Γίνεται καταπληκτικό καμμία σχέση με αυτά της κατσαρόλας.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #25
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 18:02:52 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
εγω τυγχανει να εχω δυο γαστρες (γαμηλια δωρα βλεπτε) μια πηλινη και μια μαντεμενια.
γενικοτερα ποια θεωρειτε καλυτερη απο την αποψη ψησιματος?
σας ευχαριστω
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #26
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 15:53:13 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Και εγώ έχω 2 γάστρες μία πήλινη και μια μαντεμένια. Σπάνια τις χρησιμοποιώ και εγώ (κακώς).
Στην πήλινη φτιάχνω το παστίτσιο (μούρλια) και στην μαντεμένια τα κρέατα. Στην μαντεμένια πάντως ροδοκοκκινίζουν τα φαγητά και με το καπάκι κλειστό.

Κάποια Χριστούγεννα έβαλα εκεί την γαλοπούλα. Έγινε λουκούμι και πήρα πολλά πολλά συγχαρητήρια.

Καιρός να τις κατεβάσω.... από το ράφι....
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #27
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 15:56:38 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Όλες από 2 και εμείς μόνο μια και αυτή της τάπεργουέρ;
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 Πάνω