GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Οκτώβριος 21, 2021, 11:53:28 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: ΧΡΗΣΗ ΓΑΣΤΡΑΣ  (Αναγνώστηκε 50819 φορές)
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 14:36:20 μμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Με αφορμή τη στήλη "Τι θα φάμε σήμερα" και πρόταση της Λίας, ας συζητήσουμε για τη γάστρα.

Στο πατρικό μου σπίτι τη χρησιμοποιούμε πολύ, για κάθε είδους λαδερό ή κρεατικό. Μαγειρεύει όμορφα, αφήνει τα φαγητά να πάρουν το χρόνο τους, και γίνονται τρυφερά, καλοψημένα και ροδοκόκκινα. Εσείς, τη χρησιμοποιείτε, σας βολεύει ή είναι... εκτός ρεπερτορίου; Μεγάλο χαμόγελο

Τα είδη της γάστρας; Είναι κι αυτό μεγάλο θέμα, καθώς ανάλογα με το είδος κατασκευής της ποικίλλει και ο χρόνος, αλλά και η θερμοκρασία ψησίματος.

Γνωρίζετε μυστικά ή συμβουλές για τη χρήση της;

Ας πούμε τη γνώμη μας, για να μάθουμε όλοι περισσότερα. Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 15:29:20 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Αγγελική, ο χρόνος ψησίματος με τη γάστρα είναι ο ίδιος με αυτόν της κατσαρόλας; Το λέω για τα κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο της μητέρας σου ή και για άλλα φαγητά.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 03, 2007, 16:34:46 μμ από Lia_P » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 16:45:13 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Λία θα τη ρωτήσω και θα σου πω, διότι εγώ δεν το επιχειρήσει ποτέ.Λογικά στη γάστρα θα κάνει παραπάνω απ'ότι στην κατσαρόλα
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 16:58:23 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Διάφορα είδη γάστρας που κυκλοφορούν στην αγορά

η xωριάτικη γάστρα
    *      Πύρωμα της γάστρας αποκλειστικά με ξύλα
    *      Μόλις τα ξύλα γίνουν κάρβουνα, καθαρίζεται η γωνιά και μπαίνει το ταψί με το κρέας.
    *      Το ταψί καπακώνεται και σφραγίζεται γύρω με στάχτη.
    *      Μετά από 3 ώρες περίπου είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

αντικολλητική γάστρα και φτηνή
ανοξείδωτη γάστρα από το cook shop
μαγειρική γάστρα

γάστρα εμαγιέ

PLATINUM γάστρα pyramis
ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ
πήλινη γάστρα από cook shop
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 03, 2007, 17:19:28 μμ από Lia_P » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Οκτώβριος 03, 2007, 18:08:51 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
α μολις ειδα οτι ανοιξατε και εδω το θεμα .
καλα κανατε .ρωτησα και πριν... εγω τυγχανει να εχω δυο γαστρες (γαμηλια δωρα βλεπετε) μια γαστρα εμαγε σαν αυτη της φωτο πιτσιλωτη και μια πηλινη σαν την τελευταια φωτο .
παια θεωρειται καλυτερη απο αποψη ψησιματος?
σας ευχαριστω για αλλο ενα χρησιμο θεμα
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #5
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 16:00:23 μμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Μαργαρίτα μου, εμείς δεν έχουμε πήλινη, αλλά έχω ακούσει ότι και η πήλινη ψήνει σούπερ. Κάτι είχα διαβάσει σε άλλα σάιτ ότι την πήλινη, λέει, πρέπει πριν τη χρησιμοποιήσεις, να τη βάλεις σε νερό για να κλείσουν οι πόροι, διαφορετικά οι πόροι μπορεί να απορροφήσουν μέχρι και το απορρυπαντικό πιάτων και να αφρίζει όταν ψήνει...  Έκπληξη  δεν ξέρω αν το λέω σωστά ή δεν κατάλαβα καλά, και δε γνωρίζω καθόλου αν ισχύει κάτι τέτοιο.
Μια δοκιμή θα σε πείσει... Ανεση
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 18:08:03 μμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Εγω μαγειρεύω αρκετά συχνά σε γάστρα πήλινη οτα ειδικά θέλω να κάνω αρκετή ποσοτητα. Εδω πρεπει να πω οτι υπαρχουν και 2 ειδη πήλινης γάστρας. Μια ειναι οπως η τελευταια της φωτογραφία και η άλλη ειναι η στάμνα. Ψήνουν καταπληκτικά ειδικά το κρέας απλά σε λίγο περισσοτερο χρόνο. Η πηλινη γάστρα θέλει βουτηγμα σε νερό πριν την χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορα. Τι επομενες μαγειρεύουμε κανονικά.
Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Απάντηση #7
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 18:50:26 μμ »
Lydia Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 234
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Εγώ έχω αυτήν της cook shop και είμαι πολύ ευχαριστημένη.  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο

Βασικά όλα της κατσαρόλας τα κάνω στην γάστρα αλλά και τα κρέατα γίνονται λουκούμια Γλώσσα Γλώσσα.
Επίσης έχω κάνει από παστίτσιο μέχρι γεμιστή γαλοπούλα Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού Κλείσιμο ματιού.

Και τι δεν έχω κάνει από φαγητά!!!

Γλυκά δεν έχω επιχειρήσει ακόμα - σαν τι θα μπορούσα να κάνω?
Καμμία ιδέα?

 Φιλί Φιλί
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 23:14:24 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Θα μπορούσες να κάνεις έναν ωραιότατο μπακλαβά και να μας καλέσεις να τον δοκιμάσουμε. Μετά θα αποφανθούμε αν η χρήση της γάστρας έχει εφαρμογές και στην ζαχαροπλαστική.
Τάδε έφη Μαίρη. Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 23:44:47 μμ »
Lydia Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 234
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Θα μπορούσες να κάνεις έναν ωραιότατο μπακλαβά και να μας καλέσεις να τον δοκιμάσουμε. Μετά θα αποφανθούμε αν η χρήση της γάστρας έχει εφαρμογές και στην ζαχαροπλαστική.
Τάδε έφη Μαίρη. Στριφογύρισμα ματιών

Αχ βρε Μαίρη - τα σιροπιαστά ΔΕΝ τα πετυχαίνω συνήθως και ευτυχώς γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ Σφραγισμένα χείλη Σφραγισμένα χείλη Σφραγισμένα χείλη. Μόνο καλό ραβανί κάνω Έκπληξη
Αλλά γάστρα για ραβανί να δοκιμάσω... λές Απορία Έκπληξη
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #10
« στις: Οκτώβριος 04, 2007, 23:57:11 μμ »
KATE Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 568
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ WWW
Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Μονο σε "xωριάτικη γάστρα" εχω ακουσει για γλυκα... για κεικ
αρα και για ραβανι... αλλα σε αυτες του εμποριου... Δεν είδα μήτε άκουσα!

Εγω εχω "μοντερνα" γαστρα pyrex Σαρκασμός Σαρκασμός Σαρκασμός καλη ειναι... δεν μου λερώνει και τον φουρνο!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Οκτώβριος 05, 2007, 08:21:38 πμ »
arhontia Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 720
Μέλος από: Ιούν, 2007

Arhontia Karakosta Προφίλ WWW
Και όσπρια γίνονται στη γάστρα, ειδικά στην πήλινη - ρεβυθάδα και γίγαντες. Η μαμά μου τη βάζει και στην άκρη στο τζάκι το χειμώνα, πάνω στην πυροστιά από το πρωί, προσθέτοντας από κάτω κάρβουνα όταν καίγονται, και σιγοβράζουν μέχρι το μεσημέρι για να φάμε.
Για γλυκό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ... ισως μήλα και κυδώνια με ζάχαρη και κονιάκ να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν κομπόστα. Στο τέλος θα άνοιγα για λίγο το καπάκι να καραμελώσουν από πάνω και θα τα σέρβιρα πάνω από ένα μπισκότο σαβαγιάρ (το σπιτικό στρογγυλό, όχι το μακρόστενο με τη ζάχαρη), και με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος χτυπημένη μέχρι να γίνει σαν πηχτό γιαούρτι.
Καταγράφηκε
Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
http://arhontia.com/
http://toixografie.com
 
Απάντηση #12
« στις: Οκτώβριος 05, 2007, 10:15:19 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
πολυ ωραιες οι ιδεες σας κοριτσια τελικα θα ξεσκονισω τις γαστρες μου νωριτερα απο τα χριστουγεννα.
ευχαριστω
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #13
« στις: Οκτώβριος 05, 2007, 11:03:49 πμ »
vilma Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 269
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Tiς βρήκα, τις ξεσκόνισα  και χθες έκανα το πρώτο test. Φασολάκια με φρέσκια ντομάτα και πατατούλες...
Μοσχοβόλισε όλη η γειτονιά! Νάστε καλά με τις ωραίες ιδέες σας. Θα συνεχίσω τα πειράματα! Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #14
« στις: Οκτώβριος 05, 2007, 11:15:54 πμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Άντε Κατερίνα. Μας έκανες να τις κατεβάσουμε τις γάστρες είχες δεν είχες.
(Να μην πω ότι κάποιες που δεν έχουν θα πάνε να αγοράσουν χχιχιχιιχιιχι)  Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 » Πάνω