GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 17, 2024, 02:13:27 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Σχολιάστε την επικαιρότητα
| | |-+  ...περι γκριζας κομης
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: ...περι γκριζας κομης  (Αναγνώστηκε 1241 φορές)
« στις: Ιούνιος 15, 2009, 10:22:08 πμ »
matina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 487
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ

         Αν έχετε αρχίσει να γκριζάρετε, τότε κατηγορήστε το πολύ άγχος στη ζωή σας! Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν το στρες κατακλύζει τη ζωή μας τότε τα βλαστικά κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη στους θύλακες των τριχών καταστρέφονται. Το αποτέλεσμα; Εμφάνιση γκρίζων κροτάφων και όχι μόνο.

Ωστόσο υπάρχουν και δύο καλά νέα από αυτή τη μελέτη που ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου Καναζάβα στην Ιαπωνία και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Cell»: κατ΄ αρχάς ο έλεγχος του στρες στην καθημερινότητα μπορεί να βάλει φρένο στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Κατά δεύτερον, ακόμη και αν η κόμη συνεχίζει να γίνεται... ασημένια, η αλλαγή του χρώματος των μαλλιών ίσως αισθητικά να μη σας ικανοποιεί αλλά βιολογικώς συνδέεται με ένα πλεονέκτημα: προσφέρει προστασία από τον καρκίνο.

Η Εμι Νισιμούρα και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι οι θύλακες των τριχών υποφέρουν από τον ίδιο τύπο «γενοτοξικού στρες» το οποίο καταστρέφει και το υπόλοιπο DΝΑ του οργανισμού. Οπως ανέφερε η Νισιμούρα «το DΝΑ των κυττάρων βρίσκεται υπό συνεχή επίθεση καταστροφικών παραγόντων όπως είναι τα χημικά,η υπεριώδης ακτινοβολία και άλλου τύπου ακτινοβολίες.Εκτιμάται ότι ένα μόνο κύτταρο των θηλαστικών δέχεται περίπου 100.000 τέτοιου είδους καταστροφικές επιθέσεις ημερησίως». Η ομάδα της Νισιμούρα απέδωσε την απώλεια του χρώματος των μαλλιών στον σταδιακό θάνατο βλαστικών κυττάρων τα οποία διασφαλίζουν μια συνεχή παροχή νέων μελανοκυττάρων- πρόκειται για τα κύτταρα που δίνουν στα μαλλιά το χρώμα τους. Περαιτέρω μελέτες σε ποντίκια αποκάλυψαν ότι η μη αναστρέψιμη καταστροφή του DΝΑ στους θύλακες των τριχών οδηγεί τελικώς στο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Ωστόσο αυτός ο μηχανισμός μπορεί να μας δείχνει ότι γερνάμε, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί μηχανισμό ασφαλείας για τον οργανισμό καθώς προκαλεί την απομάκρυνση κατεστραμμένων βλαστικών κυττάρων του. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι είναι πιθανό ένας τέτοιος μηχανισμός να ισχύει και σε ό,τι αφορά άλλες ομάδες βλαστικών κυττάρων του οργανισμού, βοηθώντας τον να αποφεύγει τον καρκίνο.


Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω