GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 23:06:51 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Fitness και Διατροφή
| | | |-+  Μάθε τα πάντα για τα καλοκαιρινά τρόφιμα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Μάθε τα πάντα για τα καλοκαιρινά τρόφιμα  (Αναγνώστηκε 5778 φορές)
« στις: Ιούνιος 26, 2009, 10:15:44 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Είναι δροσερά, ζουμερά, λαχταριστά και μυρίζουν καλοκαίρι! Τα καλοκαιρινά τρόφιμα δίνουν στο τραπέζι μας ποικιλία σε χρώμα και σε γεύση και μαζί ένα σωρό θετικά στοιχεία για τον οργανισμό. Αλήθεια, πόσα πράγματα γνωρίζεις γι' αυτά;

Το καρπούζι: πολλοί υποστηρίζουν πως το διάσημο αυτό φρούτου του καλοκαιριού δεν έχει θρεπτικά συστατικά και είναι μόνο νερό. Κάνουν μεγάλο λάθος. Μπορεί το καρπούζι να αποτελείται κυρίως από νερό (σε ποσοστό 92%),αλλά το διάσημο φρούτο είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες. Μια φέτα καρπουζιού περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C  (το 25% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού), βιταμίνη Β (το 25% των ημερήσιων αναγκών σε Β1 και Β6), βιταμίνη Α (το 10% των αναγκών του οργανισμού))  ενώ το κόκκινο μέρος περιέχει την ουσία λυκοπένη, ένα γνωστό αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Τα κεράσια: περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία των αρτηριών. Έπειτα, τα γευστικά κεράσια περιέχουν και βιταμίνη C  αλλά και αρκετό σίδηρο.

Τα σταφύλια: έχουν πολλές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες, ενώ συγκεκριμένα τα κόκκινα σταφύλα έχουν και μικροβιοκτόνο δράση.

Το βερύκοκο: αν και δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή πολλών ανθρώπων, θα πρέπει να γνωρίζεις πως είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ενώ περιέχει B - καροτίνη, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β5 (πολύτιμη για την παραγωγή αντισωμάτων).


Το παγωτό: περιέχει μεγάλες ποσότητες γάλακτος που είναι γεμάτο ασβέστιο και βοηθά στην καλή υγεία των οστών. Οι επιστήμονες προτείνουν να διαλέγεις το παγωτό χωνάκι παρά το κυπελάκι. Όπως υποστηρίζουν, η γεύση του παγωτού βγαίνει όταν το λίπος που κουβαλά τη γεύση) παίρνει τη θερμοκρασία του σώματός μας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν γλύψουμε ένα χωνάκι και όχι όταν καταβροχθίζουμε μεγάλες κουταλιές παγωτού που καταλήγουν κατευθείαν στον οισοφάγο μας.

Το ροδάκινο: είναι γλυκό αλλά και πλούσιο σε βιταμίνη C και Ε και πρωτεΐνες.

Tο πεπόνι: αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης C, έχει λίγες θερμίδες, πολύ νερό και είναι όπως και πολλά φρούτα απαλλαγμένο από την κακή χοληστερόλη και τα λιπαρά. Έπειτα, είναι πλούσιο και στις  βιταμίνες Α και, C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και κάλιο. Οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε το πεπόνι ώριμο αλλιώς τα συστατικά που περιέχει είναι πολύ λίγα.

Ο ανανάς: είναι πλούσιος σε βρομελαΐνη, ένα ένζυμο που βοηθά το πεπτικό σύστημα και καταπραϋνει τις φλεγμονές, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση παθήσεων όπως η ιγμορίτιδα και η ρευματοειδής αθρίτιδα. Περιέχει μαγγάνιο, που ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και βιταμίνη C ενώ πολλοί θεωρούν πως βοηθά και στο αδυνάτισμα.

Το καλαμπόκι: υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το γλυκό, ψητό καλαμπόκι μέσα στο καλοκαιράκι; Το καλαμπόκι  είναι γεμάτο θρεπτικά στοιχεία και σίδηρο ενώ έχει λίγες θερμίδες (ένα μεσαίο καλαμπόκι έχει 100 θερμίδες). Το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β1 αλλά και σε άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία (καροτενοειδή) ενώ δεν περιέχει την παχυντική γλουτένη που υπάρχει στα σιτηρά. Πρόσεξε το αλάτι και το βούτυρο που πολλοί προσθέτουν στο καλαμπόκι και έτσι από τις 100 θερμίδες, το εκτοξεύουν στις 300. Έπειτα, δεν χρειάζεται να το ξεροψήσεις. Τρία με 4 λεπτά αρκούν για να μαλακώσει και να βγάλει όλες του τις μυρωδιές.

Το γιαούρτι: δεν υπάρχει καλύτερη εποχή, για να απολαύσεις ένα δροσερό γιαούρτι. Το γιαούρτι έχει μια ιστορία 2000 χρόνων και φημίζεται για τα πολύτιμα βακτήρια που περιέχει και κάνουν απίστευτο καλό στο σώμα σου.  Μέσω αυτών, ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα, προστατεύεσαι απέναντι στον καρκίνο. Βέβαια, δεν είναι όλα τα είδη γιαουρτιού το ίδιο ωφέλιμα για τον οργανισμό. Να προτιμάς το ζωντανό ή πραγματικό γιαούρτι και όχι τα γεμάτα ζάχαρη επιδόρπια γιαουρτιού.

Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Ιούνιος 26, 2009, 10:36:06 πμ »
smp Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 453
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Απο τα αγαπημένα μου φρούτα συν το γιαούρτι,παγωτό και να μην φάω δεν με πειράζει καθόλου.
Το καρπούζι το τρώω με τυρί φέτα ,έτσι έμαθα απο μικρή και έτσι  συνεχίζω. 
Καταγράφηκε
Να ζεις καλά - Να γελάς συχνά - Να αγαπάς πολύ!!!
 
Απάντηση #2
« στις: Ιούνιος 26, 2009, 10:43:04 πμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Το καρπούζι είνα ο βασιλιάς των φρούτων για μένα. Και πάντα με φέτα. Ιδανικό βραδινό φαγητό. up
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #3
« στις: Ιούνιος 26, 2009, 11:50:25 πμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Πολύ καλό άρθρο Γιώτα! up

Βρε κορίτσια... καρπούζι με φέτα? Έκπληξη Μια συμμαθήτριά μου στο σχολείο έτρωγε σοκολάτα με πατατάκια και την φωνάζαμε «σίχαμα». biggrin Μήπως πρέπει να αναθεωρήσω? blink
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Ιούνιος 26, 2009, 12:09:31 μμ »
lovestars Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 172
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ WWW
Αχ το καλοκαιράκι είναι γεμάτο φρούτα όλους τους μήνες του,φρούτα μυρωδάτα για κάθε χρήση ωμά,μαρμελάδες,γλυκά του κουταλιού,milk shakes,με γιαούρτι και φυσικά με τυριά!
Στο χωριό μου πάντως είναι απογευματινό επιδόρπιο το κρύο πεπόνι,καρπούζι ή σταφύλι με τυράκι,πολύ ωραίος συνδιασμός!!!!
Σας παραθέτω και ένα άρθρο του περιοδικού VITA για απορίες σχετικά με το συνδιασμό αυτόν:



ΦΡΟΥΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙ


O συνδυασμός φρούτων με τυρί είναι εξίσου καλός τόσο από διατροφική όσο και από γευστική άποψη. Tο ποιο τυρί θα προτιμήσουμε για να συνοδέψει το φρούτο μας είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα προσω- πικής επιλογής. Η παραδοσιακή φέτα ωστόσο ταιριάζει περισσότερο με τα φρούτα, γιατί περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας και είναι πιο «δροσερή». Aν βέβαια θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες του γεύματος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φέτα με ένα λευκό τυρί με μειωμένα λιπαρά, όπως το ανθότυρο και η μυζήθρα.
Tα υπέρ: Tα λιπαρά που περιέχονται στο τυρί διευκολύνουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και των καροτινοειδών που υπάρχουν στα φρούτα. Eπίσης, ο συνδυασμός αυτός μάς δίνει ένα ελαφρύ γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς συνυπάρχουν το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες του τυριού και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B των γαλακτοκομικών με τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες των φρούτων. Ένας πολύ ωφέλιμος συνδυασμός είναι τυρί με πεπόνι, αφού η βιταμίνη C που υπάρχει στο πεπόνι συμβάλλει στην εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα οστά και στα δόντια. Έτσι, μαζί με γιαούρτι ή τυρί έχει συνδυασμένη δράση όσον αφορά την ενίσχυση των οστών. Eξαίρετος συνδυασμός είναι επίσης το καρπούζι με το τυρί, αφού το τυρί αυξάνει την απορρόφηση και την πρόσληψη του λυκοπενίου, ενός σημαντικού καροτινοειδούς που υπάρχει στο καρπούζι.
Tα κατά: O συνδυασμός αυτός είναι τόσο υγιεινός και θρεπτικός, που δεν έχει αρνητικά στοιχεία. O καλύτερος συνδυασμός: Aπό τους πιο δημοφιλείς και θρεπτικούς συνδυασμούς φρούτων με τυρί είναι το πεπόνι, το καρπούζι και τα λευκά σταφύλια. up
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Ιούνιος 26, 2009, 12:15:35 μμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Εντάξει lovestars... M’ έπεισες! biggrin
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Ιούνιος 26, 2009, 13:26:25 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Έχεις δίκιο, lovestars. Κι εμείς τρώμε σταφύλια με τυρί. Όσο για τις γεύσεις Μαίρη, νομίζω πως το αλμυρό με το γλυκό πάει πάρα πολύ. Στο σπίτι πολύ συχνά τρώμε ψωμί με μέλι και φέτα από πάνω κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες και μας αρέσει πολύ.  Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω