GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 08:54:07 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Ο ύπνος "καθαρίζει" τον εγκέφαλο
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Ο ύπνος "καθαρίζει" τον εγκέφαλο  (Αναγνώστηκε 7463 φορές)
« στις: Ιούλιος 20, 2009, 01:41:20 πμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Νέα Υόρκη — Η αϋπνία ισοδυναμεί με απεργία των εργατών καθαριότητας, καθώς ο εγκέφαλος, μένοντας χωρίς ύπνο, αδυνατεί πλέον να ξεφορτωθεί τα νοητικά «σκουπίδια» που έχει μαζέψει μέσα στη μέρα.



Νέα στοιχεία γι' αυτή τη χρησιμότητα του ύπνου φέρνουν δύο νέες επιστημονικές έρευνες, που διαπίστωσαν ότι, ενώ τη μέρα ο εγκέφαλος «χτίζει» νέες νευρωνικές συνδέσεις ανάμεσα στα κύτταρά του, με βάση τις εμπειρίες και τα ερεθίσματα που δέχεται, στη διάρκεια του ύπνου που ακολουθεί, οι συνδέσεις αυτές περιορίζονται ξανά, καθώς αρχίζει ένα «ξεκαθάρισμα» στο πλαίσιο της προσπάθειας του εγκεφάλου να μην υπερφορτωθεί με περιττές πληροφορίες.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον Πολ Σόου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με τον Independent.

Η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι ο ύπνος είναι σημαντικός αφενός για να αφομοιωθούν οι σημαντικές αναμνήσεις της μέρας που προηγήθηκε και αφετέρου για να «σβηστούν» οι περιττές αναμνήσεις που τείνουν να μπλοκάρουν το σύστημα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί πολλοί άνθρωποι να χάνουν τον ύπνο τους ανησυχώντας για διάφορα πράγματα, όπως για το αν θα συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους και αύριο, όμως το καλύτερο που έχουν να κάνουν για να λειτουργήσουν αποδοτικότερα την επόμενη μέρα, είναι να φροντίσουν να κοιμηθούν καλά γιατί αυτό ωφελεί κατ' εξοχήν τον εγκέφαλο και το νου τους.

Η έρευνα βασίστηκε σε μελέτη μυγών, επειδή οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελούν κατάλληλο μοντέλο και για τον άνθρωπο, καθώς και αυτές χρειάζονται ύπνο έξι ως οκτώ ωρών τη μέρα, ενώ δείχνουν σωματικά και νοητικά συμπτώματα στέρησης, όταν δεν κοιμούνται αρκετά.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο ύπνος βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη στα ζώα. Η νέα έρευνα προχώρησε παραπέρα, δείχνοντας ότι οι νευρωνικές συνδέσεις (συνάψεις) ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα αυξάνουν τη μέρα και μειώνονται μετά από έναν καλό ύπνο. Στο τέλος του ύπνου, διαπιστώθηκε ότι οι ισχυρότερες νέες συνάψεις είχαν συρρικνωθεί, ενώ οι πιο ασθενείς είχαν εξαφανιστεί τελείως.

Το συμπέρασμα, κατά τους ερευνητές, είναι ότι δεν χρειάζεται να θυμόμαστε πολλά από αυτά που μαθαίνουμε τη μέρα, ενώ για να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα, πρέπει συνεχώς να καθαρίζουμε τα «σκουπίδια» που γεμίζουν το μυαλό μας, ώστε να κάνουμε χώρο για τις νέες εμπειρίες και γνώσεις.

Μια άλλη σχετική εργασία, από ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, με επικεφαλής τους Δρ Τζούλιο Τονιόνι και Δρ Κιάρα Τσιρέλι, δημοσιεύτηκε επίσης στο Science.

Βασίστηκε και αυτή στη μελέτη μυγών (δροσόφιλας) και παρέχει επίσης νέα στοιχεία ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να εξοικονομήσει ενέργεια και ζωτικό αποθηκευτικό χώρο για νέες πληροφορίες, ξεσκαρτάροντας τις συνάψεις που δημιουργήθηκαν μέσα στη μέρα.

Οι Ιταλο-Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι ο ύπνος είναι καθολικό, αυστηρά ρυθμιζόμενο και απαραίτητο για τη νόηση φαινόμενο, που παραμένει μυστήριο.

Σύμφωνα πάντως με τις πιο πρόσφατες έρευνες, φαίνεται πως ο ύπνος, η μνήμη και η πλαστικότητα του εγκεφάλου (δηλαδή η καταστροφή και γέννηση νέων νευρωνικών συνδέσεων) συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα πρωτεϊνών στα σημαντικά συστατικά των κεντρικών εγκεφαλικών συνάψεων ήταν υψηλά τη μέρα και χαμηλά μετά τον ύπνο, γεγονός που δείχνει ότι ο ύπνος φέρνει συρρίκνωση των νευρωνικών διασυνδέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #1
« στις: Ιούλιος 20, 2009, 07:47:14 πμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Πολύ ενδιαφέρον!

Από σήμερα ύπνο αρχηγέ, τέρμα οι ολονυκτίες  Κλείσιμο ματιού Μεγάλο χαμόγελο, γιατί  όπως πάμε θα μαζέψουμε πολύυυυυ σκουπίδι Αναποφασιστικότητα Γλώσσα
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 20, 2009, 09:52:57 πμ από Faye » Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #2
« στις: Ιούλιος 20, 2009, 09:41:51 πμ »
joannoula Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Πιάσε το χέρι μου, θα τα καταφέρουμε, τ΄ορκίζομαι! Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.276
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Ακρως ενδιαφέρουσες μελέτες up
Για να το προσέξουν μερικές-μερικοί της παρέας που πολύ αναρωτιώμαστε πότε άραγε κοιμούνται Απορία
Για κοιμηθείτε λίγο γιατί σας θέλουμε με καθαρά μυαλά Κλείσιμο ματιού Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Σήμερα θα είναι ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ από χθες!!!
 
Απάντηση #3
« στις: Ιούλιος 20, 2009, 09:56:26 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Για να το προσέξουν μερικές-μερικοί της παρέας που πολύ αναρωτιώμαστε πότε άραγε κοιμούνται Απορία
Για κοιμηθείτε λίγο γιατί σας θέλουμε με καθαρά μυαλά Κλείσιμο ματιού Μεγάλο χαμόγελο

Συμφωνώ και επαυξάνω joannoula, για ποιούς χτυπά η καμπάνα? ?
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Ιούλιος 22, 2009, 13:54:58 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
ωραιο θεμα!!!
ειδικα ο μεσημεριανος υπνος ειναι και πιο ευεργρτικος για μας
οποτε καλο ειναι αν εχουμε χρονο να κοιμομαστε το μεσημερακι κανει καλο Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Σεπτέμβριος 08, 2010, 01:39:10 πμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW


Βρήκαν πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε!

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από επτά ώρες τη μέρα (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού υπνάκου) έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων...
σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, ενώ μια άλλη έρευνα διαπίστωσε όσοι στερούνται ύπνο μέσα στην εβδομάδα, καλά θα κάνουν να κοιμούνται δέκα ώρες μέσα στο σαββατοκύριακο για να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο τους.

Η πρώτη μελέτη ειδικότερα διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την μέρα (μαζί με τον υπνάκο του μεσημεριού) εμφανίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για στηθάγχη, στεφανιαία πάθηση, έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αλλά και ο καθημερινός ύπνος για περισσότερες από εννιά ώρες επίσης αυξάνει κατά μιάμιση φορά τον κίνδυνο για την καρδιά.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του τμήματος ιατρικής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια υπό τον καθηγητή ιατρικής Ανούπ Σανκάρ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Sleep" (Ύπνος) της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου και της Εταιρίας Ερευνών του Ύπνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα άνω των 60 ετών που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα και τα οποία έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ώρες.

Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν την αιτία που η μεγαλύτερη ή μικρότερη από επτά ώρες διάρκεια ύπνου επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημά του ανθρώπου. Εκτιμούν πάντως ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος. Οι ερευνητές συνέστησαν στους γιατρούς να μελετούν κατά πόσο έχει αλλάξει η διάρκεια του ύπνου των ασθενών τους, ώστε να έχουν μια ακόμη ένδειξη σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής πάθησης.

Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, έδειξε ότι μια περιστασιακή δόση γερού ύπνου στη διάρκεια του σαββατοκύριακου αποτελεί καλό "φάρμακο" για όσους συνήθως κοιμούνται λίγο μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα. Όμως ακόμα και ένας ύπνος δέκα ωρών κατά περιόδους ίσως δεν είναι τελικά αρκετός για να αναπληρώσει πλήρως τον χαμένο ύπνο και να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες της χρόνιας έλλειψης ύπνου.

Η έρευνα δείχνει ότι αν κάποιος κοιμηθεί λιγότερο από τέσσερις ώρες τη νύχτα για πέντε συνεχόμενες μέρες, τότε οι επιπτώσεις συσσωρεύονται και εμφανίζει, μεταξύ άλλων, αυξημένη διάσπαση της προσοχής του, αίσθημα εξάντλησης και μειωμένο χρόνο αντίδρασης στα εξωτερικά ερεθίσματα. Τα συμπτώματα αυτά βελτιώνονται σημαντικά μετά από μια νύχτα γερού ύπνου για δέκα ώρες, όμως η πλήρης αποκατάσταση των λειτουργιών του οργανισμού απαιτεί περισσότερο ύπνο, σε διαδοχικές νύχτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπό τον δρα Ντέηβιντ Ντίνγκις του τμήματος ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά από μια χρονική περίοδο έλλειψης ύπνου, αν ο άνθρωπος δεν μπορεί μέσα στο σαββατοκύριακο να "ανανήψει" πλήρως μετά από ύπνο δέκα ωρών, πρέπει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να κοιμάται μια με δύο ώρες παραπάνω.
 

24wro.blogspot.com
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #6
« στις: Δεκέμβριος 29, 2010, 16:42:00 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Ο ύπνος μας κάνει πιο όμορφους



Τον ύπνο τον έχουμε ανάγκη κυρίως για να ξεκουραζόμαστε. Όμως ερευνητές ανακάλυψαν και άλλη μια ευεργετική ικανότητα του καλού ύπνου!

Επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ύπνος όντως κάνει το πρόσωπο να δείχνει πιο όμορφο ανακάλυψαν σουηδοί ερευνητές. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι στερούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ύπνο, δείχνουν λιγότερο ελκυστικοί απ’ ό,τι όσοι φροντίζουν να κοιμούνται πολύ και καλά.
 
Οι ερευνητές επιστράτευσαν ομάδα εθελοντών τους οποίους φωτογράφησαν έπειτα από 8 ώρες βραδινό ύπνο και στη συνέχεια αφού τους κράτησαν ξύπνιους επί 31 ώρες.
 
Στη συνέχεια, έδειξαν τις φωτογραφίες σε άλλους εθελοντές και εκείνοι βαθμολόγησαν τους άυπνους εθελοντές ως λιγότερο ελκυστικούς, ενώ είπαν πως δεν φαίνονταν και πολύ καλά στην υγεία τους.
 
Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στην Στοκχόλμη, η θεωρία ότι ο ύπνος μας ομορφαίνει είναι ευρύτατα διαδεδομένη, αλλά έως τώρα δεν είχε επιστημονική τεκμηρίωση.
 
Για την μελέτη τους, χρησιμοποίησαν 23 νεαρούς άντρες και γυναίκες, τους οποίους φωτογράφησαν χωρίς μέικ απ, από την ίδια απόσταση και με την ίδια ακριβώς έκφραση.
 
Η πρακτική αξία της νέας μελέτης δεν έγκειται μόνο στην επιβεβαίωση της θεωρίας του «ύπνου της ομορφιάς», σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα ευρήματά της θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους γιατρούς για να εντοπίζουν σημάδια κακής υγείας στους ασθενείς τους.
 
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο δρ Ντερκ-Γιαν Ντίγκ, καθηγητής Ύπνου & Φυσιολογίας στο Κέντρο Μελέτης του Ύπνου του Σάρεϋ, είπε πως οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην ομορφιά πιθανότατα είναι πιο έντονες απ’ ό,τι δείχνει η παρούσα μελέτη.
 
Και αυτό, διότι οι εθελοντές φωτογραφήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, όταν το βιολογικό ρολόι προάγει το ξύπνημα του οργανισμού. «Φαντασθείτε πως θα ήταν οι εθελοντές, εάν είχαν φωτογραφηθεί νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί, όταν το βιολογικό ρολόι προάγει τον ύπνο», είπε.

newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #7
« στις: Δεκέμβριος 29, 2010, 17:08:06 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Γι αυτό αγαπώ τον ύπνο  inlove
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Ιανουάριος 26, 2011, 13:27:56 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Κοιμηθείτε για να... θυμάστε!



Έχετε πρόβλημα στην μνήμη σας; Δεν θυμάστε εύκολα κάποια πράγματα; Τότε ίσως να μην κοιμάστε πολύ καλά τα βράδια.

Ο εγκέφαλος συγκρατεί καλύτερα τις πληροφορίες, αν έχει μεσολαβήσει ύπνος. Αυτό είναι το συμπέρασμα Γερμανών και Ελβετών νευροεπιστημόνων.
 
Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να μην ξεχνάει κανείς, ειδικά αν είναι μαθητής, είναι να κοιμάται για λίγο μετά το διάβασμα και γενικότερα την εκμάθηση νέων πραγμάτων.
 
Ερευνητές από το τμήμα Νευροενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου του Λούμπεκ και τον Μπιόρν Ρας του Τμήματος Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, έκαναν δοκιμές απομνημόνευσης σε 24 εθελοντές.
 
Η μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος διαφυλάσσει καλύτερα τις μνήμες αν έχει μεσολαβήσει ύπνος.
 
Η διαδικασία αποθήκευσης και ανάκλησης πληροφοριών είναι άκρως πολύπλοκη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρόσφατες μνήμες αποθηκεύονται προσωρινά στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Η ενεργοποίηση αυτών των μνημών λίγο μετά τη μάθηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά τους στον πιο μόνιμο αποθηκευτικό χώρο του εγκεφάλου, το νεοφλοιό.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κάποιος δεν κοιμάται, αυτή η περίοδος επανενεργοποίησης καθιστά τις μνήμες πιο ευάλωτες στη λήθη.
 
Αν, για παράδειγμα, κάποιος μάθει μια δεύτερη εξίσωση ή ένα δεύτερο ποίημα λίγο μετά την εκμάθηση της πρώτης εξίσωσης ή του πρώτου ποιήματος, θα είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν το πρώτο ποίημα και η πρώτη εξίσωση στην μακροχρόνια μνήμη και έτσι θα είναι πιο εύκολο να ξεχαστούν.
 
Αν όμως κανείς κοιμηθεί στο μεταξύ, έπειτα από την αρχική μάθηση, τότε αυτά που έμαθε παραμένουν καλύτερα στην μνήμη του.
 
Οι Γερμανοί επιστήμονες με βάση τις λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες που έκαναν στον εγκέφαλο των εθελοντών, εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή κατά τα πρώτα κιόλας λεπτά του ύπνου τα αρχικά δεδομένα της μάθησης μεταφέρονται από τον ιππόκαμπο στο νεοφλοιό.
 
Μετά από 40 λεπτά ύπνου σημαντικά τμήματα της βραχυπρόθεσμης μνήμης είχαν μεταφερθεί στην μακροπρόθεσμη, οπότε δεν ήταν δυνατό πλέον να διαταραχθούν και να επικαλυφθούν από νέες πληροφορίες-μνήμες που αργότερα θα εισέρχονταν στον ιππόκαμπο.
 
Η διαπίστωση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και στην αποκατάσταση ασθενών με μετατραυματικό σύνδρομο λόγω ακραίων εμπειριών.
 
 
Η Σουζάν Ντίκελμαν που ήταν υπεύθυνη για τη μελέτη, διευκρίνισε ότι η ανθρώπινη μνήμη δεν είναι παρόμοια με αυτή του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αντίθετα με την τελευταία, είναι απολύτως δυναμική και υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές υπό την επίδραση διάφορων επιρροών. Έτσι, η ανάμνηση δεν αποτελεί απλώς την ανάγνωση αποθηκευμένων δεδομένων σε ένα σκληρό δίσκο, αλλά μια διαδικασία ανακατασκευής, όπου οι μνήμες αδιάκοπα μεταβάλλονται και διαστρεβλώνονται.
 
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience.

newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω