GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 02:39:52 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Εγκυμοσύνη
| | | |-+  Ο ρόλος του πατέρα στον τοκετό
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Ο ρόλος του πατέρα στον τοκετό  (Αναγνώστηκε 26538 φορές)
« στις: Αύγουστος 22, 2009, 15:20:44 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Είναι αλήθεια πως πολύ συχνά, κατά την εισαγωγή και φροντίδα της επιτόκου στο Μαιευτήριο, ολόκληρη η προσοχή μας στρέφεται σε αυτή και στο έμβρυο που σύντομα θα γεννηθεί ενώ “ξεχνάμε” ή δεν δίνουμε τόση προσοχή όσο θα έπρεπε στον πατέρα.

Πρέπει να θυμόμαστε πως ο πατέρας βιώνει το δικό του άγχος κατά τον τοκετό και μάλιστα φοβάται για δύο: για τη γυναίκα του και για το μωρό τους. Βλέπει τη σύντροφό του να πονάει και αισθάνεται ότι δεν μπορεί να προσφέρει καμία βοήθεια, ιδιαίτερα μάλιστα σε Μαιευτήρια όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος του πατέρα, παρά μόνο περιοδικά και για λίγα μόνο λεπτά.

Στα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία, ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα ο πατέρας να είναι δίπλα στη γυναίκα του σχεδόν μέχρι το στάδιο της εξώθησης.

Απέναντι σε όλο αυτό το άγχος ο πατέρας αισθάνεται, όπως είπαμε, φόβο και νιώθει αδύναμος να βοηθήσει τη γυναίκα του. Συχνά, ανάλογα με το χαρακτήρα του, μπορεί να στέκεται αμίλητος και αγχωμένος, χωρίς να ξέρει τι να κάνει, ενώ κάποιες άλλες φορές, εξαιτίας του άγχους, γίνεται επιθετικός απέναντι στο προσωπικό και προς το συγγενικό – οικογενειακό του περιβάλλον.

Ο πατέρας χρειάζεται να έχει ενεργό συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού, ακόμη και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρίσταται κατά τη διάρκεια της εξώθησης. Μπορούμε, λοιπόν, να επιτρέπουμε στον πατέρα να βρίσκεται δίπλα στη σύντροφό του κατά τη διάρκεια του τοκετού και να της συμπαρίσταται. Νωρίτερα, πρέπει να τον ενημερώσουμε για τα εξής:

Να έχει θετική συμπεριφορά και στάση, αποφεύγοντας να αποθαρρύνει τη σύντροφό του ή να την επικρίνει. Να κατανοεί πως οποιαδήποτε ακραία αντίδραση της συζύγου του (φωνές, θυμός, επίκριση) οφείλεται στην ψυχολογία της επιτόκου, στον πόνο και στο δικό της άγχος και να διατηρεί την ψυχραιμία του.
Να προσπαθεί να μη δείχνει το φόβο του ή το άγχος ή το θυμό του
να παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό να κάνει τη δουλειά του και να μην παρεμποδίζει το έργο του
μπορούμε να του δείξουμε πως να κάνει χαλαρωτικό μασάζ στη μέση της επιτόκου, ώστε να ανακουφίζεται από τους πόνους. Επίσης μπορουμε για τον ίδιο λόγο να τον αφήσουμε να τοποθετήσει μια ζεστή θερμοφόρα στη μέση ή στο περίνεό της και να της παρέχει βοήθεια κατά τη διάρκεια των ωδίνων
στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για παρέμβαση (τεχνητή ρήξη θυλακίου, χορήγηση αναλγησίας, πιθανώς καισαρική τομή επί ανάγκης) να τον καθιστούμε συμμέτοχη στην απόφαση, δίνοντάς του χρόνο και ιδιωτικότητα για να το συζητήσει με τη σύντροφό του
να παρέχουμε ενημέρωση για την εξέλιξη του τοκετού τόσο στην επίτοκο όσο και στον ίδιο
να παρέχει οποιαδήποτε άλλη πρακτική βοήθεια (να τοποθετεί δροσερά επιθέματα στο μέτωπο της συντρόφου του, να της κάνει αέρα, να τη βοηθάει να αλλάζει θέσεις)
Εάν υπάρχει δυνατότητα ο σύντροφος να παρίσταται στην αίθουσα τοκετών, μπορούμε να του επιτρέψουμε να βοηθήσει τη γυναίκα του να πάρει τη σωστή θέση εξώθησης και να τη διατηρήσει. Παράλληλα να υποστηρίζει ψυχολογικά τη σύντροφό του, δίνοντάς της κουράγιο με οποιονδήποτε τρόπο νομίζει (για παράδειγμα κρατώντας της το χέρι). Μπορεί επίσης να περιγράφει στη γυναίκα του το τι συμβαίνει που η ίδια δεν μπορεί να δει (για παράδειγμα ότι βγαίνει το κεφάλι και πως στην επόμενη εξωθητική προσπάθεια θα έχουν το μωρό στα χέρια τους).

Εάν είναι εφικτό, μπορούμε να επιτρέψουμε στον πατέρα να κόψει ο ίδιος τον ομφάλιο λώρο και να τοποθετήσει το μωρό στην αγκαλιά της γυναίκας του. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη εξέταση του μωρού μαζί με τον πατέρα του.

Σημαντικό είναι επίσης, αν η κατάσταση της λεχώνας πλέον το επιτρέπει, να τους αφήσουμε μερικά λεπτά ιδιωτικότητας, ακόμη και μέσα στην αίθουσα τοκετών. Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνεται, μπορούμε να το κάνουμε όταν η λεχώνα μεταφερθεί στο δωμάτιό της. Εκεί, διακριτικά, απαγορεύουμε στους υπόλοιπους συγγενείς που τυχόν παρίστανται να εισέλθουν στο δωμάτιο, ώστε η νέα οικογένεια να έχει λίγο χρόνο μόνη της και οι νέοι γονείς να μοιραστούν τα συναισθήματά τους μεταξύ τους και με το μωρό τους.

Τις επόμενες ημέρες, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον πατέρα για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της δήλωσης του μωρού στο Ληξιαρχείο αλλά σημαντικό επίσης είναι να τον ενημερώσουμε και εκείνον για τη φροντίδα του νεογνού, όπως για παράδειγμα να του δείξουμε πως να του κάνει λουτρό και πως και ο ίδιος να βοηθάει τη γυναίκα του καθώς εκείνη θηλάζει το μωρό τους.

Σύλλογος Μαιών Μαιευτών
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Ιανουάριος 14, 2010, 11:21:07 πμ »
marylou Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 763
Μέλος από: Μάρ, 2009

Προφίλ
Μαράκι μου τώρα είδα το θεματάκι αυτό...
εμένα ο σύζυγός μου ήταν μέσα καθόλη την διάρκεια του τοκετού του γιού μας και είχε μείνει ανέκφραστος!!! του άρεσε πολύ σαν εμπειρία και πιστεύω ότι είναι καλό να το ζούν και οι δύο γονείς αυτό μιας και τους αφορά και τους δύο...στην κορούλα μας δεν τον άφησαν την ώρα του τοκετού γιατί αυτή είναι η πολιτική του Ιασώ ενώ το Μητέρα το επέτρεψε μια χαρά ...
πάντως ναι καλό είναι να είναι παρόντες και οι μπαμπάδες εφόσον το αντέχουν βέβαια....
Καταγράφηκε
                 Πίσω απο τα σύννεφα.... ο ήλιος πάντα θα λάμπει !!!
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω