GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 25, 2024, 14:50:26 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Fitness και Διατροφή
| | | |-+  Ποιες είναι οι καλές πηγές πρωτεΐνης
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Ποιες είναι οι καλές πηγές πρωτεΐνης  (Αναγνώστηκε 6732 φορές)
« στις: Σεπτέμβριος 11, 2009, 09:46:52 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τα παραπανίσια κιλά, αφού κόβει την όρεξη, και να σας προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση. Ο οργανισμός έχει ανάγκη από πρωτεΐνη σε όλα τα στάδια της ζωής. Ωστόσο είναι σημαντικό να καταναλώνετε τη σωστή ποσότητα και ποιότητα για να έχετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά σας.


Ψάρια και θαλασσινά
Τα θαλασσινά είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών επειδή έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα ψάρια, όπως ο σολομός, έχουν λίγο υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπη αλλά πρόκειται για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή «καλά» λιπαρά, που κάνουν καλό στην καρδιά.

Πουλερικά

Καταναλώστε άφθονο λευκό κρέας, που περιέχει εξαιρετική, άπαχη πρωτεΐνη. Η πέτσα περιέχει κορεσμένα λιπαρά, γι΄ αυτό καλύτερα αφαιρέστε την πριν το μαγείρεμα. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

Γάλα, τυρί και γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι μόνο εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, αλλά περιέχουν και ασβέστιο. Επιλέξτε άπαχο γάλα, τυρί και γιαούρτι ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αν θέλετε να έχετε γερά κόκαλα και δόντια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν ακόμη στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην απώλεια βάρους.

Αυγά

Το αυγό και ειδικά το ασπράδι είναι μία σημαντική πηγή πρωτεΐνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ενήλικες μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα.

Φασόλια

Μισό φλιτζάνι φασόλια περιέχει όση πρωτεΐνη περιέχει μία μπριζόλα στη σχάρα. Επιπλέον, τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν αίσθηση κορεσμού, που διαρκεί για ώρες.

Χοιρινό φιλέτο

Το χοιρινό κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη. Καλό είναι να καταναλώνετε χοιρινό φιλέτο, που έχει λιγότερα λιπαρά.

Άπαχο βοδινό κρέας

Το άπαχο βοδινό κρέας έχει μόνο ένα επιπλέον γραμμάριο κορεσμένου λίπους από ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα. Είναι επίσης μία εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Σόγια

Είκοσι πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας ημερησίως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνδυάστε την πρωτεΐνη σόγιας με μία υγιεινή και χαμηλή σε λιπαρά διατροφή.

Σνακ πρωτεΐνης

Πείτε ναι σε μία μπάρα δημητριακών ή ένα ενεργειακό ποτό. Μην ξεχνάτε να ελέγξετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν περιέχει τουλάχιστον 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά.

cosmo
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Σεπτέμβριος 11, 2009, 11:13:52 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
 up upΤέλειο το θέμα και πολύ πολύ χρήσιμο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Σεπτέμβριος 11, 2009, 11:23:11 πμ »
joannoula Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Πιάσε το χέρι μου, θα τα καταφέρουμε, τ΄ορκίζομαι! Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.276
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Ακρως ενημερωτικό το θέμα upΕυχαριστούμε Γιώτα kissed
Καταγράφηκε
Σήμερα θα είναι ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ από χθες!!!
 
Απάντηση #3
« στις: Ιανουάριος 12, 2010, 08:42:22 πμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

H Ιατρική Κοινότητα παγκοσμίως έχει διαπιστώσει ότι η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόσληψης τροφής και συμμετέχει σημαντικά στην πρόληψη παθήσεων όπως η δυσλιπιδαιμία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, διάφοροι καρκίνοι κλπ.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ
Ή ΛΙΓΟ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Κόκκινο κρέας, Γλυκά
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αβγά, Πουλερικά, Ψάρια

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Γάλα, Τυριά και Γιαούρτι, Ελαιόλαδο και Ελιές, Φρούτα, Όσπρια, Λαχανικά, Ψωμί, Ζυμαρικά, Ρύζι, Πατάτες και άλλα Δημητριακά

 

Η δίαιτα του μαθητή

 Οι μαθητές διαβάζουν, κουράζονται, τρέχουν, παίζουν, διασκεδάζουν, μαθαίνουν, γυμνάζονται, ζουν έντονα, μεγαλώνουν, αναπτύσσονται. Αρα, έχουν ανάγκη από ενέργεια, ενώ δεν χρειάζονται κορεσμένα λίπη. Και ποια πρέπει να είναι η διατροφή τους;
Α. Μικρά και συχνά γεύματα. Γερό πρωινό, μέτριο μεσημεριανό και ελαφρύ δείπνο.
Β. Απαραίτητο το πρωινό: χυμός, γάλα-γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μία μερίδα μαύρο ψωμί.
Γ. Στο σχολείο αντί για τυποποιημένα τρόφιμα από την καντίνα, ένα μήλο, ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα, ένα τοστ χωρίς βούτυρο με λίγο κίτρινο τυρί και γαλοπούλα και ντομάτα.
Δ. ΝΑΙ στα λαχανικά και φρούτα, ψητό ή βραστό ψάρι τουλάχιστον μία φορά, κρέας δύο φορές την εβδομάδα, μία τουλάχιστον φορά όσπρια, ένα αυγό μέρα παρά μέρα.
Ε. ΟΧΙ στη ζάχαρη, στα τηγανητά, στο αλκοόλ, στις σάλτσες τύπου μπεσαμέλ
Ζ. Γλυκά; ΝΑΙ, τα παιδιά χρειάζονται μία μερίδα γλυκού την εβδομάδα. Η σοκολάτα π.χ εκτός της γευστικής απόλαυσης που προσφέρει, αιματώνει τον εγκέφαλο και φτιάχνει την διάθεση.
Η. Ενα λίτρο νερό την ημέρα πρέπει να καταναλώνει ένας μαθητής καθώς αποβάλλει μεγάλη ποσότητα υγρών με τον ιδρώτα καθημερινά.
Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας διατροφής των παιδιών; Με τις τρεις λέξεις: Ποικιλία, αναλογία, μέτρο!

 
https://11dim-kaval.kav.sch.gr/main/diatrofi/diat_imag/mesog.jpg
Η Μεσογειακή δίαιτα


 Η Mεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Είναι ξακουστή για τις ευεγερτικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου και γενικά χαρίζει μακροζωία όπως έδειξαν μακροχρόνιες έρευνες.
Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο, ενώ πολύ σπανιότερα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους πάσχουν από καρκίνο εντέρου και στήθους ή καρδιακές παθήσεις. Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια! Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες. Η προστατευτική δράση αυτών των τροφών οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες A, C και Ε, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα βασικά συστατικά του μοντέλου αυτού:

 Ελαιόλαδο:



Μην το τηγανίζετε αλλά καταναλώστε το ωμό ή σχεδόν ωμό.

Συντελεί στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, των θρομβώσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της κακής χοληστερίνης. Συμβάλλει στην μακροζωία και ενισχύει την άμυνα το οργανισμού κατά των ιώσεων και άλλων ασθενειών. Βοηθάει ακόμα και στη μακροζωία της μνήμης. Επίσης, η χρήση του ελαιολάδου ως αποκλειστικό προστιθέμενο λίπος στη διατροφή παρέχει αντιρυτιδική προστασία, καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία περιέχονται κατά μεγάλο ποσοστό σε εαυτό είναι περισσότερο ανθεκτικά στις οξειδώσεις, σε σχέση με τα πολυακόρεστα.

Φρούτα, λαχανικά:



Προτιμήστε τα ωμά, φρέσκα και εποχής.

Σύμφωνα με το πρότυπο της Κρητικής δίαιτας είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, προστατεύουν από κάθε μορφή καρκίνου, συντελούν στην σωστή λειτουργία του εντέρου, προσφέρουν υγεία στο δέρμα και στα μαλλιά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εξάλλου ο εχθρός των ρυτίδων.

Όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί:



Προτιμήστε τα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο ή φρέσκια ντομάτα.

Τα όσπρια μαγειρεμένα με αγνό ελαιόλαδο προσφέρουν μία γευστική ποικιλία ενώ αποτελούν μία ασπίδα προστασίας από την αναιμία, τον καρκίνο και καρδιακά νοσήματα.Τα όσπρια ή αλλιώς "το κρέας του φτωχού" πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα δημητριακά κάνουν το δέρμα πιο λείο και περιορίζουν την ανάπτυξη των ρυτίδων.

Ψάρια:



 Προτιμήστε τα βραστά.

Τα έχουμε σε μεγάλες ποσότητες στην χώρα μας αλλά δυστυχώς τα σνομπάρουμε, παρόλο που είναι απαραίτητα για την σωματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη παιδιών και ενηλίκων, καθώς και για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων. Έχουν φώσφορο και ασβέστιο, δηλαδή βοηθούν στην σωστή όραση, στην σωστή ανάπτυξη του σκελετού μας, των δοντιών και των νυχιών. Είναι ευκολοχώνευτα, δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη και πολλές θερμίδες.

 

Ψωμί:



Προτιμήστε το μαύρο-πολύσπορο ζυμωτό ψωμί.

Όσο πιο "σκούρο", όσο πιο "βαρύ" είναι κάποιο ψωμί τόσο μεγαλύτερη διατροφική αξία έχει. Στη Μεσογειακή διατροφή το μαύρο ψωμί είναι απαραίτητο σε κάθε γεύμα, μία μερίδα όμως είναι αρκετή. Το ψωμί που παρασκευάζεται από άλευρα ολικής αλέσεως, το μαύρο ή το λεγόμενο ολικής αλέσεως, είναι προτιμότερο από το "λευκό" ψωμί, το οποίο περιέχει πολύ λιγότερες -διαιτητικές- φυτικές ίνες. Το ψωμί σικάλεως πάντως δεν είναι προτιμότερο από το σταρένιο, αν δεν είναι ολικής αλέσεως. Γενικά, το ψωμί αποτελεί σημαντική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και του σίδηρου.

Κρασί:



Προτιμήστε το σπιτικό!

Δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα προσφέρουν καλή υγεία, ανεβασμένη διάθεση και γερή καρδιά. Η μεγαλύτερη, όμως, κατανάλωση του οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κάνει κακό στο συκώτι, "μουδιάζει" τις εγκεφαλικές λειτουργίες κλπ.


Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #4
« στις: Ιανουάριος 12, 2010, 13:00:37 μμ »
marylou Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 763
Μέλος από: Μάρ, 2009

Προφίλ
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου Νιτσάκι είναι καλό να γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες ..  up
Καταγράφηκε
                 Πίσω απο τα σύννεφα.... ο ήλιος πάντα θα λάμπει !!!
 
Απάντηση #5
« στις: Ιανουάριος 14, 2010, 07:30:32 πμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Δεκάλογος Υγιεινής Διατροφής

 

--------------------------------------------------------------------------------
 
"Χρωματίζουμε"  το πιάτο μας με φρούτα και λαχανικά!
Προτιμούμε ψωμί, δημητριακά, φρυγανιές ολικής άλεσης και πολύσπορα!
Μειώνουμε το κορεσμένο λίπος στο κρέας, στο γάλα, στο τυρί, στο γιαούρτι, στα γλυκά!
Καταναλώνουμε μέτρια ποσότητα αλκοόλ (1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες)
Πίνουμε άφθονο νερό!
Μειώνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη! Διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων στο σούπερ - μαρκετ!
Επιλέγουμε τον τρόπο που θα μαγειρέψουμε το γεύμα μας (πολλά ψητά, βραστά, φούρνου και λιγότερα τηγανητά!
Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα υγιεινό πρωινό!
Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα (περίπου ανά 2-3 ώρες)!
Τρώμε  μ ό ν ο  όταν πεινάμε!
         

 
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω