GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 00:21:41 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Μανιτάρια. Πώς θα καταλήξουν στο πιάτο μας
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Μανιτάρια. Πώς θα καταλήξουν στο πιάτο μας  (Αναγνώστηκε 14634 φορές)
« στις: Σεπτέμβριος 22, 2009, 23:38:07 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Από την εποχή των Φαραώ μέχρι σήμερα τα μανιτάρια αποτελούν εκλεκτό έδεσμα για όλους τους λαούς της γης. Στις μέρες μας καλλιεργούνται σ' ολόκληρο τον κόσμο πάνω από 2.500 ποικιλίες μανιταριών, με 4-5 πιο γνωστές και εμπορικά διαδεδομένες. Παράλληλα τα άγρια μανιτάρια συγκινούν ακόμα συλλέκτες και γευσιγνώστες. Ωστόσο υπάρχουν πάντα οι κίνδυνοι δηλητηριάσεων από άγρια ή κακοσυντηρημένα μανιτάρια ακόμα και θάνατοι από δηλητηριώδη μανιτάρια. Γι' αυτό θα πρέπει να ξέρουμε κάποια πράγματα γι' αυτά πριν τα βάλουμε στο πιάτο μας.




Τα μανιτάρια, αν και συνήθως ομαδοποιούνται στα λαχανικά, αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία τροφίμων, διότι είναι μύκητες. Εξαιτίας της ύπαρξης άγριων ειδών που είναι δηλητηριώδη ή περιέχουν τοξικές ουσίες, η κατανάλωση μανιταριών είναι πολύ μικρή σε διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ σε περιοχές όπου τα μανιτάρια καλλιεργούνται, καταναλώνονται άφοβα. Στη χώρα μας τα μανιτάρια είναι παραδοσιακό έδεσμα και μπορούμε να βρούμε πλήθος συνταγών για μανιτάρια που μαζεύονται άγρια στην ελληνική ύπαιθρο.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά η συστηματική καλλιέργεια μανιταριών και στη χώρα μας προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους μάγειρες να προσθέτουν συχνότερα τα μανιτάρια στις συνταγές τους.

Αγορά και συντήρηση

Λευκά, πορτσίνι (porchinni), πορτομπέλλος (portobellos), τα κινέζικα σιτάκε (Shiitake) και τα πλευρώτους (pleurotus) είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μανιταριών που μπορούμε να βρούμε φρέσκα ή αποξηραμένα στη χώρα μας.  Σ' αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις  περίφημες τρούφες, που τόσο η τιμή τους όσο και οι θρύλοι για τον τρόπο περισυλλογής τους στις φάρμες της Βορείου Ιταλίας τις έχουν κάνει πολύ δημοφιλείς.

Όταν αγοράζετε φρέσκα μανιτάρια, διαλέγετε πάντοτε αυτά που δείχνουν φρέσκα, με ζωντανό χρώμα, χωρίς κηλίδες, ζάρες ή σχισίματα στην πάνω πλευρά και έχουν ελάχιστα χτυπήματα και σημάδια. Παρατηρείστε τη μεμβράνη κάτω από το κεφαλάκι του μανιταριού: η κλειστή μεμβράνη δηλώνει μια ντελικάτη γεύση, ενώ η ανοιχτή μια εντονότερη.

Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης είναι 5ο- 7ο C. Τα φρέσκα μανιτάρια, ανάλογα με την ποικιλία, δεν διατηρούνται περισσότερο από 6 - 9 ημέρες στο ψυγείο. Μακροβιότερες φαίνεται ότι είναι οι κανθαρέλλες (αντέχουν μέχρι και 18 ημέρες). Τα αποξηραμένα φυλάσσονται καλά κλεισμένα σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Τα μανιτάρια καταψύχονται δύσκολα, αλλά εάν είναι αναγκαίο, θα πρέπει πρώτα να σωταριστούν σε ελάχιστο βούτυρο ή λάδι και αφού κρυώσουν, να συσκευαστούν σε αεροστεγές δοχείο και να τοποθετηθούν στην κατάψυξη στην οποία διατηρούνται για ένα μήνα.

Πώς θα ζωντανέψουν τα αποξηραμένα

Όταν πάρετε στα χέρια σας ένα κουτί με αποξηραμένα μανιτάρια, η πρώτη αίσθηση είναι ότι πρόκειται για ένα φτωχό και ζαρωμένο συγγενή του φρέσκου σαρκώδους μανιταριού. Με τη δεύτερη ματιά θα σας φανούν άχρωμα και λίγα σε σχέση με τα χρήματα που δώσατε. Μην ξεχνάτε όμως ότι για τα αποξηραμένα μανιτάρια το νερό λειτουργεί ακριβώς όπως το «φιλί της ζωής»: τα κάνει να ξαναζωντανέψουν. Αλλωστε, μόλις 500 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια ισοδυναμούν με πέντε κιλά φρέσκα. Τα μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό ή κρασί, εφόσον εμπεριέχεται στη συνταγή, για 20 - 25 λεπτά και φυσικά, το νερό δεν το πετάμε. Το φιλτράρουμε δύο φορές και το χρησιμοποιούμε για να εμπλουτίσουμε γευστικά σούπες, σάλτσες και πιάτα με ζυμαρικά. Τα ίδια τα μανιτάρια, πριν τα χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να τα στεγνώσουμε σε λίγο χαρτί κουζίνας.

Στην αγορά εκτός από τα μανιτάρια καλλιέργειας υπάρχουν πλέον και άγρια ελληνικά μανιτάρια που μαζεύονται από εξειδικευμένους, πολύ έμπειρους συλλέκτες. Ακολούθως, μεταφέρονται στα συσκευαστήρια όπου γίνεται η διαλογή, κόβονται με ειδικό μηχάνημα, στεγνώνουν σε ξηραντήριο και συσκευάζονται. Μπορείτε να βρείτε σε πολύ ελκυστικές συσκευασίες και προσιτές τιμές, αποξηραμένα ελληνικά μανιτάρια: κανθαρέλες, βασιλομανίταρα, μορχέλες, τρομπέτες.

Πώς καθαρίζονται

Συνήθως αποφεύγουμε να πλένουμε τα μανιτάρια, γιατί απορροφούν πολύ νερό και χάνουν το άρωμα τους. Προτιμότερο είναι να τα σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί, αλλά εάν κρίνουμε πως είναι αναγκαίο να πλυθούν, τότε το κάνουμε με γρήγορες κινήσεις κάτω από κρύο νερό και μετά τα στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.

Αν τα μανιτάρια είναι άγρια, αφαιρέστε το κάτω μέρος του ποδιού και καθαρίστε τα με ένα μυτερό μαχαίρι, μέχρι να εξαλειφθούν όλα τα υπολείμματα χώματος. Στη συνέχεια, πλύντε τα γρήγορα με άφθονο κρύο νερό και μην τα μουλιάσετε γιατί θα χάσουν το εκρηκτικό άρωμα και τη γεύση τους. Επίσης μπορείτε, αντί να τα πλύνετε, να τα καθαρίσετε επιμελώς με ένα σκληρό πινέλο ή ένα βρεγμένο πανάκι ή απλώς να τους δώσετε μια γερή δόση αέρα από το πιστολάκι των μαλλιών ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος χώματος.

Η διατροφική τους αξία


Τα μανιτάρια είναι τροφή που δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, μειωμένης θερμιδικής αξίας, εφόσον τα 100 γρ. αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες, ικανοποιητική πηγή βιταμινών C και D, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και σεληνίου, ενώ περιέχουν ακόμη βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Η ριβοφλαβίνη προάγει την υγεία του δέρματος και την καλή όραση, η νιασίνη ενισχύει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και νευρικού συστήματος, ενώ το παντοθενικό οξύ εμπλέκεται στην παραγωγή των ορμονών.

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Επιπρόσθετα τα μανιτάρια περιέχουν ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στη θεραπεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Από την αρχαιότητα σε πολλούς πολιτισμούς, τα μανιτάρια είτε ως φαγητό, φάρμακο ή ελιξίριο, θεωρούνταν σημαντικά και χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, έδειξαν ότι πράγματι τα μανιτάρια ή ουσίες που εξάγονται από αυτά, έχουν αξιόλογες ιδιότητες που πιθανόν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση μερικών μορφών καρκίνου, ενισχύουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας.

Τρόποι κατανάλωσης των μανιταριών

Τα μανιτάρια μπορούν να σερβιριστούν με πολλούς τρόπους. Υπάρχουν άπειρες συνταγές σε βιβλία και στο διαδίκτυο. Δοκιμάστε να φτιάξετε σούπες, ορεκτικά ακόμα και κυρίως πιάτα ή σάντουιτς. Αποτελούν καλή επιλογή για συνταγές χωρίς κρέας. Επίσης, διατηρούν την υφή τους με διάφορες μαγειρικές παρασκευές, ενώ το άρωμά τους γίνεται πιο έντονο με το μαγείρεμα.

Τα κρασιά που αγαπούν τα μανιτάρια

Εάν τα μανιτάρια σερβιριστούν ωμά ή μαριναρισμένα σε μια σαλάτα, συνοδέψτε τα με ένα Chardonnay, που είτε να μην έχει περάσει από βαρέλι είτε το βαρέλι να είναι πολύ διακριτικό. Τώρα, αν η συνταγή σας θέλει λίγη κρέμα -που ταιριάζει υπέροχα!- ή αν φτιάξετε με τα μανιτάρι σας μια τάρτα, διαλέξτε ένα Ξινόμαυρο, μια Νάουσα ή μια Γουμένισσα. Τα άγρια μανιτάρια, τα οποία αποτελούν μια πραγματική πολυτέλεια, μπορούν να απαιτήσουν, τις ελάχιστες φορές που θα βρεθούν στο τραπέζι μας, ένα Pinot Noir Καλιφορνέζικο ή μια υπέροχη Βουργουνδία. Τις περισσότερες φορές όμως τρώμε τα μανιτάρια μας μαγειρεμένα με σκορδάκι και φρέσκο μαϊντανό, οπότε διαλέξτε άφοβα για να τα συνοδεύσετε ένα Cabernet, Merlot ή Syrah.

 
Μίνα Ζαχαριάδου

Noikokyra.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Σεπτέμβριος 23, 2009, 01:00:34 πμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Στην Μακεδονία , και συγκεκριμμένα στα Γρεβενά,  έχουν κάνει ολόκληρες οικοτεχνίες γύρω από τα ΄Αγρια Μανιτάρια και έχουν κατασκευάσει  μιά σειρά από  προϊόντα στα οποία το κυριο συστατικό είναι το μανιτάρι, όπως γλυκά ουταλιού,  χυλοπίτες και άλλα ζυμαρικά και διάφορα άλλα παρασκευάσματα, αν έχουμε  μακεδονίτισες στο σάιντ , παρακαλώ να μας ενημερώσουν για περισσότερες πληροφορίες.... up up Έκπληξη tired
Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Απάντηση #2
« στις: Σεπτέμβριος 24, 2009, 17:17:49 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
ωραιο θεμα Μαρια μου
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Σεπτέμβριος 26, 2009, 11:13:41 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Η διατροφική αξία των μανιταριών

Αποτελούν μια ομάδα τροφίμων με ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανιταριών, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν πολύ νόστιμα και ωφέλιμα είδη. Επιλέγοντας τη σωστή ποιότητα μανιταριών μπορείτε να εξασφαλίσετε την πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων και να απομακρύνετε τον κίνδυνο χοληστερίνης.


Στην αρχαιότητα τα μανιτάρια θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Οι Φαραώ, μάλιστα, είχαν θεσπίσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο μόνο οι ίδιοι είχαν το δικαίωμα να τα γεύονται και όχι οι κοινοί θνητοί.
Σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο ορισμένα είδη μανιταριών χρησιμοποιήθηκαν για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές τους, ενώ τους αποδόθηκαν ακόμη και μαγικές ιδιότητες.

Αν και τα μανιτάρια κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για μύκητες, ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, που αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, πάνω σε κάποια θρεπτική βάση, όπως είναι το ξύλο π.χ. σε κορμούς δένδρων.

Υψηλή διατροφική αξία

Τα εδώδιμα μανιτάρια περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Επίσης, έχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, όπως το κρέας, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που περιέχει το κρέας, γι’ αυτό είναι ιδανική επιλογή για τους χορτοφάγους.

Παράλληλα περιέχουν ελάχιστες θερμίδες -13 θερμίδες ανά 100 γραμ.- και ελάχιστο νάτριο, οπότε μπορούν να καταναλώνονται από άτομα που πρέπει να ακολουθούν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ιχνοστοιχεία και μέταλλα

«Τα μανιτάρια περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, που είναι απαραίτητος ηλεκτρολύτης για τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών και του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, την καλή λειτουργία του σκελετού και των μυών της καρδιάς και την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας», σημειώνει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Αβραάμ Κάζης.

«Έχουν ακόμη υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, που βοηθάει στο μεταβολισμό των αμινοξέων και ενισχύει το νευρικό σύστημα. Ενδεικτικά 100 γραμ. μανιτάρια καλύπτουν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Επίσης φαίνεται ότι έχουν προστατευτική δράση εναντίον των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, καθώς είναι πλούσια σε σελήνιο. Τέλος ο ψευδάργυρος, που είναι βασικό συστατικό των μανιταριών, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος».

Βιταμίνες

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πολύτιμες βιταμίνες :

-βιταμίνη Β1: συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του καρδιακού και του νευρικού συστήματος.

-βιταμίνη Β2: βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

-βιταμίνη Β3: σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

-βιταμίνη Β12: συμμετέχει στη διαδικασία της αιμοποίησης και η έλλειψή της προκαλεί αναιμία.

-βιταμίνη D: βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα μανιτάρια

«Τα φρέσκα λευκά μανιτάρια καλής ποιότητας έχουν σφιχτή και τραγανή υφή», διευκρινίζει ο κ. Αβραάμ Κάζης. «Όταν τα κόψουμε, σπάνε εύκολα και διαιρούνται σε ίνες. Έχουν ομοιόμορφα στρογγυλεμένα «καπελάκια» και η επιφάνειά τους είναι ομαλή, χωρίς βαθουλώματα. Στο κομμάτι κάτω από τα «καπελάκια» δεν πρέπει να υπάρχουν χάσματα».

Πώς να καθαρίζετε τα μανιτάρια

Σε όλα τα είδη μανιταριών χρειάζεται προσοχή στον τρόπο καθαρισμού, αφού «τραυματίζονται» εύκολα.

-σκουπίστε τα με υγρό πανί ή πλύντε τα με δροσερό νερό, χωρίς να τα αφήσετε να μουλιάσουν, γιατί γίνονται πολύ μαλακά και χάνουν τη γεύση τους.

-αφαιρέστε το κάτω μέρος από το «ποδαράκι», που είναι σκληρό.

Τα μανιτάρια καλό είναι να καταναλώνονται φρέσκα. Ωστόσο, μπορούν να διατηρηθούν τραγανά για λίγες μέρες στη συντήρηση του ψυγείου και για περισσότερο χρόνο στην κατάψυξη


πηγη..cosmo.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Σεπτέμβριος 27, 2009, 11:19:40 πμ »
Marinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.856
Μέλος από: Σεπ, 2008

Προφίλ
και έχουν κατασκευάσει  μιά σειρά από  προϊόντα στα οποία το κυριο συστατικό είναι το μανιτάρι, όπως γλυκά ουταλιού,  χυλοπίτες και άλλα ζυμαρικά και διάφορα άλλα παρασκευάσματα. up up Έκπληξη tired

Αλήθεια;;!!;;!! Πολύ θα ήθελα να τις έτρωγα αυτές τις χυλοπιτούλες!!!
Καταγράφηκε
Δε γράφεται πάντοτε με τη λογική η ομορφιά στη ζωή. Χρειάζεται κάπου κάπου και η τρέλα.
 
Απάντηση #5
« στις: Ιούνιος 01, 2011, 10:01:04 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Προχθες πηρα μανιταρια απο μεγαλο σ/μ ....ελληνικης προελευσης..ξερετε αυτα που ειναι στο μπλε σκαφακι.
Γενικως τα περνω συχνα τα συγκεκριμενα.
Μολις τα ανοιξα ηταν ολα μαυρισμενα και εξωτερικα υγρα σα να εχουν μια γλιτσα.
Σας εχει τυχει;Να ηταν μπαγιατικα;ή μηπως κακοσυντηρημενα;
Τα πεταξα οπως ηταν.
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #6
« στις: Ιούνιος 01, 2011, 12:48:56 μμ »
Soultana Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 23
Μέλος από: Δεκ, 2008

Προφίλ
Για μπαγιάτικα μου κάνουν, κι εγώ θα τα πέταγα. Γενικά επειδή έχω τρέλα με τα μανιτάρια και τα αγοράζω συχνά, προσέχω τα ασπρομανίταρα να μη μαυρίζουν, να είναι σφριγηλά και να μην έχουν ανοίξει τα καπέλα τους. Συμβαίνει μερικές φορές να τους ξεμένουν όμως και να είναι σε αυτή την κατάσταση...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Ιούνιος 01, 2011, 12:51:57 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Παντως τα αντιστοιχα Πολωνικα...(ναι τα εχω παρει και αυτα)σφριγηλωτατα και καταλευκα.. Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #8
« στις: Ιούνιος 01, 2011, 13:31:03 μμ »
guzelina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 996
Μέλος από: Οκτ, 2010

Προφίλ
Γυρισε τα Μαργαριτα και θα σου δωσουν αλλα. Χαμόγελο
Καταγράφηκε



Αν θελεις να εχεις ομορφα ματια κοιτα παντα θετικα και αναζητησε το καλο στους άλλους και αν θελεις να εχεις ομορφα χειλη πες μονο λογια καλοσυνης
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω