GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 19:08:47 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Fitness και Διατροφή
| | | |-+  Βάλτε στο μενού σας την Αγκινάρα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Βάλτε στο μενού σας την Αγκινάρα  (Αναγνώστηκε 2137 φορές)
« στις: Οκτώβριος 10, 2009, 19:04:16 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Η ιστορία αναφέρει ότι η αγκινάρα πριν κάπου 6 αιώνες, χαρακτηριζόνταν  ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά αφροδισιακά προϊόντα, όπου ισχυροποιούσε και βελτίωνε την σεξουαλική επίδοση. Σήμερα βέβαια, δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ιδιότητα αυτή της αγκινάρας, αλλά όμως υπάρχουν αδιάσιστες επιστημονικές αποδείξεις, ότι το προϊόν αυτό της φύσης περιέχει ορισμένα πολύτιμα για την υγεία συστατικά.
Η αγκινάρα (Cynara cardunculus) είναι πολυετές λαχανικό της οικογένείας των Αστεροειδών (Asteraceae),Αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ. Είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως, σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία. Η ρίζα της αγκινάρας είναι πασσαλώδης και προχωρεί βαθιά στο έδαφος. Τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές , χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχός της είναι μακρύ με διακλαδώσεις. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο ενώ ο βλαστός της ξεραίνεται το καλοκαίρι.
Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και "ειδικός" μεζές για τσικουδιά. Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους καταλήγουν σε αγκαθωτή άκρη και είναι σκληρά, μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν και για τροφή των ζώων.
Πολύτιμη η Αγκινάρα
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αργολίδα, Κρήτη (όπου βρίσκουμε κυρίως την "άγρια" αγκινάρα με μεγάλα αγκάθια στα πέταλα), Λακωνία, Κέρκυρα, Ηλεία και αλλού, ενώ καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την Βρετανία και την Γαλλία.
Συνταγές με την Αγκινάρα
Η πιο γνωστή Ελληνική συνταγή για αγκινάρες είναι εκείνη που προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα νόστιμο συνδυασμό από καρότα, πατάτες, τις άκρες της αγκινάρας και φρέσκο άνηθο. Η αγκινάρα συνδυάζεται επίσης και με ορισμένα κρέατα. Συνήθως, οι Ελληνίδες νοικοκυρές μαγειρεύουν αρνάκι με αγκινάρες, ένα πιάτο που συναντάται στην Κρήτη αλλά και στην Πελοπόννησο.
Χαρακτηριστική είναι η γιορτή της αγκινάρας στη Μικρομάνη, όπου διεξάγεται κάθε χρόνο και συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες  για να γευθούν τις μοναδικές γεύσεις της αγκινάρας. Γεύσεις γεμιστής αγκινάρας με κιμά, σκορδαλιά, ρύζι, μπεσαμέλ, τηγανιτές με αυγά, κοκκινιστές και γαρνιρισμένες με μαϊντανό, ελιές και καρότο.
Πολύτιμο φάρμακο
Εκτός από την πλούσια διατροφική της αξία, η αγκινάρα χρησιμοποιείται και ως φάρμακο, αφού βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Στο εμπόριο συναντάμε σήμερα φαρμακευτικά σκευάσματα με τα συμπυκνωμένα συστατικά της αγκινάρας. Από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιούνταν για την πέψη των λιπαρών τροφών, αλλά και για τη δυσκοιλιότητα, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Λειτουργεί και ως ήπιο τονωτικό για το συκώτι ενώ ελαττώνει και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία νεφρικών παθήσεων και ύπαρξης πρωτεϊνης στα ούρα, λόγω των διουρητικών της ιδιοτήτων. Επίσης τονώνει την καρδιά, ενώ χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση των ρευματισμών.

www.medvoi365.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Οκτώβριος 11, 2009, 09:07:21 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
 up up up
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω