GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 24, 2024, 08:48:25 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Έχω κόσμο το βράδυ!
| | |-+  Γιορτινό (Χριστουγιεννιάτικο - Πρωτοχρονιάτικο)Τραπέζι
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 3 4 ... 6 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Γιορτινό (Χριστουγιεννιάτικο - Πρωτοχρονιάτικο)Τραπέζι  (Αναγνώστηκε 131320 φορές)
« στις: Νοέμβριος 26, 2009, 11:03:26 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Κορίτσια μήπως έχετε σκεφτεί τι θα μαγειρέψετε για το Χριστουγιεννιάτικο - Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι? Θα μου πείτε λίγο νωρίς το σκέφτομαι αλλά πάντα τα προγραμματίζω όσο πιο νωρίς μπορώ. Συνήθως τι φτιάχνετε? ή τι σκεφτεστε για φέτος?
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 2010, 16:21:12 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Νοέμβριος 26, 2009, 11:09:27 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Μαρακι Χριστουγεννα τρωμε παντα
Γαλοπουλα Χριστουγεννιατικη της μαμα μου τωρα τι αλλο θα δουμε φετος διοτι θα εχω και ενα μεγαλο τραπεζι το οποιο ουτε που εχω σκεφτει...
Θα τα πουμε εν καιρο..
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #2
« στις: Νοέμβριος 26, 2009, 11:12:25 πμ »
lili Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 368
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Κορίτσια φέτος είμαι αρκετά τυχερή διότι θα φύγουμε για Γερμανία στην κουνιάδα μου οπότε άλλος θα έχει το αγχος του μαγειρέματος εγώ απλά θα βοηθάω προφανώς θα φάμε Γερμανικά πιάτα. Αν και ελπίζω να τα ελληνοποιίσουν λίγο γιατί έχω την εντύπωση ότι το βράδυ των Χριστουγέννων αυτοί τρώνε ψάρι και κάπως θα μου έρθει Χριστουγεννιάτικα με ψάρι anyway θα δούμε ελπίζω να βρω καμιά καλή συνταγή να σας φέρω. Πάντως είμαι σίγουρη πως ότι και να κάνετε θα είναι τέλειο!!!!!
Καταγράφηκε
ΑΥΡΙΟ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΡΑ
 
Απάντηση #3
« στις: Νοέμβριος 26, 2009, 17:01:47 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Κορίτσια εγώ έχω κάποια συγκεκριμένα πιάτα που φτιάχνω τις μέρες των γιορτών και είναι τα εξείς:

Κυρίως πιάτα:
Γαλοπούλα με την κλασική γέμιση
Γαλοπούλα με γέμιση από πληγούρι (συνταγή γιααγιάς που τη φτιάχνει η μαμά)
Γουρουνάκι μικρό ολόκληρο ψημένο στο φούρνο πάνω σε κλημματόβεργες
Χοιρινό μπουτάκι με ανανά, μουστάρδα, μπύρα
Αρνίσιο μπουτάκι στη λαδόκολλα γεμισμένο με τυριά και πιπεριές
Πάπια με πορτοκάλι
Κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια
Φασιανός γεμιστός με σάλτσα μανιταριών (συνταγή Μαμαλάκη)
Ορτύκια γεμιστά με κιμά από λουκάνικο και ανθότυρο (συνταγή Μαμαλάκη)
Κοτόπουλα νανάκια γεμιστά με ρύζι, κάστανο, κουκουνάρι, βερύκοκο

Γαρνιτούρες:
Καροτάκια γλασαρισμένα
Κολοκυθάκια σπιρτόξυλα
Κάστανα με κονιάκ
Τηγανίτες πατάτας
Ροζέτες από πουρέ ψητό στο φούρνο (συνταγή Μαμαλάκη)
Πιλάφι με φρούτα, σαφράν, ξηρούς καρπούς
Πατάτες φούρνου με πορτοκάλι, μέλι, σαφράν
Κάστανα με κονιά

Σαλάτες:
Ρόκα, λιαστή τομάτα, μπέικον, παρμεζάνα, κρουτόν
Σπανάκι, ξυνόμηλο, σταφίδες, ρόδι, αμύγδαλο
Λάχανο άσπρο και μωβ, καρότο, κόκκινη πιπεριά, σέλινο, σκόρδο (συνταγή Μαμαλάκη)

Ορεκτικά:
Μιά πλούσια τυρόπιτα με τυριά και μπέικον ατομική
Πίτα με πράσα, κιμά, τυρί ή την τάρτα με πράσο της Μαργαρίτας (εντάχθηκε από φέτος)
Τάρτα με κίτρινο, πράσινο κολοκύθι, κόκκινη πιπεριά ,τομάτα, τυρί
Τάρτα με πουρέ μελιτζάνας, τομάτες (συνταγή Μαμαλάκη)

Αν χρειαστώ και κάποιες σούπες, ανάλογα το τραπέζι, επιλέγω ανάμεσα σε:
Γαριδόσουπα με μύδια
Πατατόσουπα με μυρωδικά
Καροτόσουπα με φετούλες αυγοτάραχο
Βελουτέ κόκκινης φακής με τζίντζερ, πάπρικα , λουίζα  (όλες συνταγές Μαμαλάκη, πολύ νόστιμες και βελούδινες και χρωματιστές)


Ανάμεσα σ αυτά κινούμαι παιδιά, ανάλογα τη διάθεση, το τραπάζι, τα άτομα.
Τώρα επειδή με τα διάφορα γεγονότα δεν πρόλαβα να σας δώσω αρκετές συνταγούλες όπως προγραμμάτιζα και αν αρχίζω να τις βάζω τώρα δε βλέπω να προλαβαίνουμε και δε θέλω να φορτώσω και τα παιδιά γιατί αυτό το διάστημα μπαίνουν πολλές συνταγές απ ότι βλέπω, πείτε μου  αν θέλετε κάτι να το δημοσιεύσω εδώ και στην πορεία υπόσχομαι να ανεβάσω όσες δεν έχουμε στην αρχική Κλείσιμο ματιού Μεγάλο χαμόγελο

Χαρούμενες γιορτές σε όλους!!! rose rose rose



« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 28, 2009, 14:08:37 μμ από Faye » Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #4
« στις: Νοέμβριος 26, 2009, 17:15:34 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Καταρχήν Φαίη να πω το εξής: λίγα φτιάχνεις βρε παιδί!!! Αν χρειαστείτε βοήθεια πολύ ευχαρίστως να βοηθήσω  biggrin (Φαντάζομαι στις γιορτές θα κάνω ένα διάλειμμα απο την προσεκτική διατροφή μου) Τώρα όσο για τις συνταγές που αναφέρεις θα ήθελα να ξέρω τις παρακάτω  Στριφογύρισμα ματιών Στριφογύρισμα ματιών  angel angel


Χοιρινό μπουτάκι με ανανά, μουστάρδα, μπύρα
Αρνίσιο μπουτάκι στη λαδόκολλα γεμισμένο με τυριά και πιπεριές
Πάπια με πορτοκάλι

Καροτάκια γλασαρισμένα
Κολοκυθάκια σπιρτόξυλα
Κάστανα με κονιάκ

Μιά πλούσια τυρόπιτα με τυριά και μπέικον ατομική
Τάρτα με πουρέ μελιτζάνας, τομάτες (συνταγή Μαμαλάκη)
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Νοέμβριος 26, 2009, 18:45:10 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Χα χα Μαράκι, ευπρόσδεκτη είσαι κούκλα μου  Μεγάλο χαμόγελο
Λοιπόν αρχίζω με τις συνταγούλες.

Καροτάκια γλασαρισμένα

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό καρότα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 1/3  ποτήρι νερού κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι λευκό μπόλικο

Καθαρίζουμε καλά τα καροτάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες πλάγια και αν έχετε το μαχαιράκι που τα κόβει με ρίγες ακόμη καλύτερα.
Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι και ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες καρότου και τις σωτάρουμε ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις τα καροτάκια γυαλίσουν καλά και αρχίσουν να ατμίζουν τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει και να απορροφηθεί.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ακούσουμε το βούτυρο να τσιτσιρίζει.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε άφθονο λευκό πιπέρι.
Κάνουμε ακόμη ένα ανακάτεμα και περιχύνουμε με το λευκό κρασί.
Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε τα αφήνουμε να βράσουν για 10 - 12 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί.
Τα καροτάκι μας είναι έτοιμα και τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να σερβίρουμε.

Κολοκυθάκια σπιρτόξυλα

Θα χρειαστούμε:
1 1/2 κιλό μεγάλα κολοκύθια
1 κουτ. σούπας ξερό δυόσμο
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, άσπρο πιπέρι

Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια, κόβουμε τις άκρες, αφαιρρρούμε τυχόν στίγματα και μετά παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και και κόβουμε εξωτερικά λωρίδες πάχους 2 - 3 χιλιοστών. Την ψύχα τη φυλάμε για άλλη συνταγή.
Παίρνουμε το εξωτερικό μέρος που αφαιρέσαμε και το κόβουμε στη μέση και μετά σε χοντρά σπιρτόξυλα.
Σ ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά χωρίς να κάψει πάρα πολύ ρίχνουμε μέσα τον ξερό δυόσμο να σωταριστεί και να μυρίσει, το ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια.
Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα προσέχοντας να μη σπάσουν σοτάροντάς τα καλά για τουλάχιστον 19 λεπτά χωρίς όμως να τα αφήσουμε να ροδοκοκκινήσουν.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα περίπου 5 λεπτά ακόμη να πιούν τα υγρά τους και τα κολοκυθάκια μας είναι έτοιμα.
Τα διατηρούμε ζεστά μέχρι να σερβίρουμε.

Κάστανα με κονιάκ
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό κάστανα καθαρισμένα (παίρνω έτοιμα καθαρισμένα από το s/m)
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουτ.  σούπας ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλο
1 φλυτζ. καφέ κονιάκ

Σε μιά μεγάη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο.
Προσθέτουμε τα κάστανα και τα σωτάρουμε καλά.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά.
Σβήνουμε με το ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύουμε συνέχεια απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός και να μείνει μόνο το βουτυράκι.
Σβήνουμε με το κονιάκ, ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε και τα διατηρούμε ζεστά μέχρι το σερβίρισμα.

Έτσι μαγειρεμένα τα καστανάκια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση της γαλοπούλας μας ή έτσι σαν γαρνιτούρα μαζί με τα καροτάκια και τα κολοκυθάκια στα ψητά μας.

Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #6
« στις: Νοέμβριος 27, 2009, 09:51:25 πμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Φαίη  Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη....υποθέτω πως επιλέγεις κάποια από αυτά τα πιάτα έτσι ?? Γιατί όλα αυτά ταΐζουν καμιά εκατοστή νοματαίους  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Ούτε catering τέτοια ποικιλία  Σαρκασμός

Εγώ θα ήθελα πολύ τις συνταγές από τις σουπίτσες σου  Ντροπή Τρελαίνεται ο άντρας μου για σούπες... inlove

Αν χρειαστώ και κάποιες σούπες, ανάλογα το τραπέζι, επιλέγω ανάμεσα σε:
Γαριδόσουπα με μύδια
Πατατόσουπα με μυρωδικά
Καροτόσουπα με φετούλες αυγοτάραχο
Βελουτέ κόκκινης φακής με τζίντζερ, πάπρικα , λουίζα  (όλες συνταγές Μαμαλάκη, πολύ νόστιμες και βελούδινες και χρωματιστές)




Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Νοέμβριος 27, 2009, 17:01:24 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Φαίη  Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη....υποθέτω πως επιλέγεις κάποια από αυτά τα πιάτα έτσι ?? Γιατί όλα αυτά ταΐζουν καμιά εκατοστή νοματαίους  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Ούτε catering τέτοια ποικιλία  Σαρκασμός

 Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Φλώρα μου ναι επιλέγω κάποια πιάτα αν και συνήθως αυτές τις μέρες όλο και κάποια γιορτή ή αρραβώνας υπάρχει στο σόι οπότε απ ότι καταλαβαίνεις βάζω κι εγώ το χεράκι μου Κλείσιμο ματιού

Ως το βράδυ θα σου βάλω τις συνταγές για τις σουπίτσες, είναι πολύχρωμες, νόστιμες κι ελαφριές και μάλιστα να σας πω ότι όταν πρόκειται να ακολουθήσουν μεγάλα φαγοπότια καλό είναι να προετοιμάζουμε το στομάχι μας με μιά σουπίτσα, σε μικρή ποσότητα βέβαια, σαν πρώτο πιάτο. Χαμόγελο
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #8
« στις: Νοέμβριος 27, 2009, 17:55:40 μμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
μάλιστα να σας πω ότι όταν πρόκειται να ακολουθήσουν μεγάλα φαγοπότια καλό είναι να προετοιμάζουμε το στομάχι μας με μιά σουπίτσα, σε μικρή ποσότητα βέβαια, σαν πρώτο πιάτο. Χαμόγελο

 up up Μες το μυαλό μου είσαι Κλείσιμο ματιού

Με την ησυχία σου....δεν θέλω να σε βάλω σε κόπο  Ντροπή Ντροπή
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Νοέμβριος 28, 2009, 15:31:18 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Να και οι σουπίτσες μας:  Χαμόγελο

Γαριδόσουπα με μύδια
Υλικά:
24 -32 γαρίδες (4 για κάθε άτομο
1 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφός τους.
1/2 κιλό πατάτες
2 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 πρέζα σαφράν
2 νεροπότηρα λευκό κρασί
1 - 11/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κουτ. σούπας γλυκειά πάπρικα σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
αλάτι - λευκό πιπέρι

Ξεπλένουμε τις γαρίδες με άφθονο νερό και τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας το κεφάλι και την ουρά, τις ανοίγουμε στην πλάτη μ ένα μαχαιράκι και βγάζουμε το εντεράκι τους. Τις φυλάμε σ ένα μπωλ.
Πλένουμε καλά τα μύδια, αφαιρούμε τη μικρή φουντίτσα που προεξέχει στην άκρη και τα φυλάμε σε κρύο νερό.
Τρίβουμε τα κρεμμύδια στον τρίφτη.
Σε μιά μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τις γαρίδες μέχρι οι γαρίδες να γίνουν κόκκινες και τα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν καλά.
Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες κομένες σε κύβους και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη γλυκειά πάπρικα, τον πελτέ τομάτας και το σαφράν και ανακατεύουμε να σωταριστούν όλα τα υλικά μαζί.Προσθέτουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να βράσει η σουπίτσα περίπου 10 - 15 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρει μιά βράση.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε και μπόλικο πιπεράκι και προσθέτουμε τα μύδια στη σούπα.
Αφήνουμε να βράσουν 7 λεπτά ακριβώς.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε ατομικά πιάτα ή σε σουπιέρα για να τη μοιράσουμε στο τραπέζι.
Αν θέλουμε προσφέρουμε κομμένα λεμονάκια, ωστε αν κάποιος θέλει να προσθέσει στο πιάτο του ή βάζουμε σε κάθε πιάτο μιά κουταλιά κρέμα γάλακτος.


Πατατόσουπα με μυρωδικά
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουτ. σούπας λάδι
1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 νεροπότηρο κρέμα γάλακτος
1 φλυτζ. του καφέ ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 φλυτζ. του καφέ ψιλοκομμένο άνηθο
1 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν
1 κουτ. σούπας ξερά φυλλαράκι τσάιβ
αλάτι - πιπέρι

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε κύβους.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο και το λάδι και το ζεσταίνουμε καλά.Ρίχνουμε μέσα ταυτόχρονα, τις πατάτες κομμόνες σε κύβους, το τριμμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Σωτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς τα υλικά.
Μόλις γυαλίσουν καλά κι εξατμιστούν τα λίγα υγρά που θα βγάλουν, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 1.2 λίτρο ζωμό λαχανικών.
Αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι οι πατάτες σχεδόν να λιώσουν.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να γίνει χλιαρό.
Περνάμε τις πατάτες  από το μπλέντερ να γίνουν ένας βελούδινος πολτός.
Στη συνέχεια τις περνάμε  από ένα σουρωτήρι και  ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα ξερά φυλλαράκια τσάιβ και το εστραγκόν.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στη σούπα το νεροπότηρο με την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε να πάρει μιά καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σουπίτσα να βράσει ακόμη 5 - 6 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστή στα πιάτα, και πασπαλίζουμε κάθε πιάτο με φρεσκοκομμένο δυόσμο και άνηθο.
Αν θέλουμε στο κέντρο κάθε πιάτου βάζουμε μιά κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά)


Καροτόσουπα με φετούλες αυγοτάραχο
Υλικά:
800 γραμ. καρότα
400 γραμ. ψαχνό κίτρινης κολοκύθας
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κουτ. σούπας κοφτή τριμμένο κίμινο
3 λεπτές φετούλες αυγοτάραχο για κάθε πιάτο
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
αλάτι - πιπέρι

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το κίμινο και και το σωτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος.
Ρίχνουμε τα καρότα και τους κύβους της κολοκύθας και σωτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Όταν γυαλίσουν καλά, ρίχνουμε μεσα και το ζωμό λαχανικών.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.
Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και το περνάμε λίγο -  λίγο από το μπλέντερ να γίνει βελούδινο.
Το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα , δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Την ώρα του σερβιρίσματος, έχουμε κόψει το αυγοτάραχο σε φετούλες, έχουμε βγάλει το κερί και τη μεμβράνη και έχουμε ετοιμάσει 3 λεπτές φετούλες για κάθε πιάτο.
Βάζουμε σ ένα φλυτζανάκι του καφέ καλό ελαιόλαδο και έχουμε έτοιμο ένα σταγονόμετρο.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο τη σούπα, ακουμπάμε απαλά πάνω και στο κέντρο τις 3 φετούλες αυγοτάραχο και στάζουμε σταγόνες ελαιόλαδο γύρω - γύρω στη σούπα.


Βελουτέ κόκκινης φακής, με τζίντζερ, πάπρικα και λουίζα
Υλικά:
1/2 κιλό κόκκινες φακές
50 γραμ. φρέσκο τζίντζερ καλά ξεφλουδισμένο και τριμμένο
1 κουτ. σούπας πάπρικα σε σκόνη
10 φρέσκα φυλλαράκια λουίζας ψιλοκομμένα ή 1 λουτ. σούπας αποξηραμένη λουίζα
1 φλυτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
2 φύλλα δάφνης
αλάτι - πιπέρι

Πλένουμε καλά τις κόκκινες φακές με άφθονο κρύο νερό και τις σουρώνουμε.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.
Προσθέτουμε στο λάδι, το τριμμένο τζίντζερ, το τριμμένο κρεμμύδι, το πολτοποιημένο σκόρδο, τον πελτέ τομάτας και τα φύλλα δάφνης.
Τα σωτάρουμε απαλά μέχρι να μοσχομυρίσουν, ρίχνουμε μέσα τις φακές και προσθέτουμε 1 λίτρο νερό.
Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει βράση, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη φακή να βράσει μέχρι να σπάσει και να λιώσει.
Ελέγχουμε που και που την κατσαρόλα κι αν χρειάζεται προσθέτουμε ζεστό νερό.
Όταν κυριολεκτικά η φακή λιώσει, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την περνάμε από το μπλέντερ, να γίνει ένας βελούδινος πολτός.
Τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τον αφήνουμε να πάρει μιά βράση, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια λουίζας.
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή.

Αυτές ήταν παιδιά οι σουπίτσες. Είναι πολύχρωμες και διαφορετικές από τις σούπες που τρώμε συνήθως.
Οι δοσολογία είναι για 6 - 8 άτομα.
Να τις φτιάξετε και να τις απολαύσετε και όχι μόνο στις γιορτές, έχουμε χειμώνα μπροστά μας. Κλείσιμο ματιού Χαμόγελο


Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #10
« στις: Νοέμβριος 28, 2009, 18:29:04 μμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Ωωωωωω, mille gracie  rose rose

 kissed inlove
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Νοέμβριος 29, 2009, 16:52:12 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
νοστιμοτατα ακουγονται beer beer
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #12
« στις: Δεκέμβριος 02, 2009, 23:20:40 μμ »
voula Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.927
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Βρε Φαίη τι ωραία γιορτινά πιάτα είναι αυτά? Και πολύ μεγαλη ποικιλία! Εμείς κάθε χρόνο Χριστούγεννα τρώμε στη μαμά μου , ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει  τι θα κάνουμε φέτος , και τρώμε κλασικά τη γαλοπούλα της και ό,τι άλλο έχει κάνει και είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκω το τραπέζι στρωμένο και δεν έχω να κάνω τίποτα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #13
« στις: Δεκέμβριος 03, 2009, 00:32:58 πμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Να σαι καλά Βούλα μου, προσπαθώ να κάνω κάτι διαφορετικό για να περάσουν όλοι καλά. Αν και φέτος εν μέσω γρίπης δεν προβλέπονται μεγάλα τραπεζώματα.
Λίγα και καλά  Κλείσιμο ματιού Να περάσετε κι εσείς τέλεια εύχομαι με την όμορφη οικογένειά σας. kissed

Κορίτσια δείτε κάτι που βρήκα, μπισκοτάκια χριστουγεννιάτικα.
Εμένα η φωτό με τον άγιο Βασίλη και τα ταρανδάκια και παραπέμπει και σε αλμυρό σνακ για ποτάκι.
Αν χρησιμοποιήσουμε κρακεράκια, τυρί κρέμα, κόκκινη πιπεριά ή λιαστή τομάτα και ελιές ή κάπαρη έτοιμα τα εορταστικά καναπεδάκια μας  Χαμόγελο
Σας δίνω τα λινκ με τις συνταγές είναι όμως στα αγγλικά αν θέλετε μετάφραση ευχαρίστως να το κάνω παιδιά , πείτε μου.


https://kidscooking.about.com/od/christmascookies/r/sugar-cookies.htm



https://kidscooking.about.com/od/christmascookies/r/sugarcookies.htm

Σας τα δίνω και σαν ιδέες για στόλισμα ανεξάρτητα από τη συνταγή τους.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 03, 2009, 01:17:11 πμ από Faye » Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #14
« στις: Δεκέμβριος 03, 2009, 01:01:35 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Τελεια!Φαιη αν δεν εβλεπες αγιοβασιλακια φετος θα εσκαγες ε? Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 3 4 ... 6 » Πάνω