GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 19, 2024, 09:21:19 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Από επαγγελματική εξουθένωση, που οδηγεί ακόμη και σε ιατρικά λάθη, πάσχει ένας
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Από επαγγελματική εξουθένωση, που οδηγεί ακόμη και σε ιατρικά λάθη, πάσχει ένας  (Αναγνώστηκε 1185 φορές)
« στις: Ιανουάριος 24, 2010, 15:22:54 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Από επαγγελματική εξουθένωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει -μεταξύ άλλων- σε ιατρικά λάθη, χρήση βίας στα νοσοκομεία και καρδιαγγειακές παθήσεις, πάσχει ένας στους τέσσερις γιατρούς στην Ελλάδα (ποσοστό 25%) και ένας στους τρεις ειδικευόμενους (35%), σύμφωνα με πενταετή έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, που ολοκληρώθηκε φέτος, συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης (το λεγόμενο "σύνδρομο του burnout") παρουσιάζει το 25% των ειδικών ιατρών και το 33% των ειδικευομένων ...
στα νοσοκομεία, το 28% των φοιτητών ιατρικής, το 37% των νοσηλευτών καθώς και το 35% των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, σε ποσοστό 35%, οι ειδικευόμενοι εμφανίζουν αποπροσωποποίηση και κυνισμό, που συχνά αγγίζει τα όρια της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το 25% των νοσηλευτών, σύμφωνα πάντα με την έρευνα!

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης πλήττει, κυρίως τις ηλικίες 35 με 45 χρόνων, με "προτίμηση" στους ανύπαντρους άντρες γιατρούς και τις παντρεμένες γυναίκες, αλλά και όσους έχουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τη δουλειά τους. Εκτός από τα όσα ήδη αναφέρθηκαν, το burnout ωθεί τους γιατρούς σε χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών, κατάθλιψη και ψυχοσωματικές παθήσεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία έγινε με επικεφαλής τη λέκτορα Ιατρικής, Εύχαρι Παναγοπούλου, το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από τρία συμπτώματα: τη συναισθηματική-πνευματική εξάντληση, τον κυνισμό ("έχω μια οξεία κοιλία στο 7", αντί για "έχω μία ασθενή με οξεία κοιλία") και τη μειωμένη αίσθηση επίτευξης ("ό,τι και να κάνω δεν μπορώ να βελτιώσω τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας μου").

Το σύνδρομο σχετίζεται αποκλειστικά με την εργασία, είναι χρόνιο και όταν κάποιος πληγεί από αυτό δεν επανέρχεται εύκολα χωρίς εξωτερική βοήθεια. Στο ερώτημα τι προκαλεί το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης στους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, οι έρευνες έδωσαν την απάντηση ότι το «burnout» δεν σχετίζεται με το πόσες ώρες εργάζεται κάποιος, αλλά με το πόσο ικανοποιημένος είναι από την εργασία του και με το πως είναι οργανωμένος ο εργασιακός του χώρος.

Σε συνέχεια της έρευνας και προκειμένου να αντιμετωπιστούν ο συνέπειες του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης, η Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. συντονίζει Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, με τίτλο: «Βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας στα νοσοκομεία: Οργάνωση νοσοκομείων, εξουθένωση των ιατρών και φροντίδα υγείας». Στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή των παραγόντων που σχετίζονται με την επαγγελματική εξουθένωση των νοσοκομειακών ιατρών και τον τρόπο που αυτή επιδρά στην ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών υγείας.

Η πρώτη συντονιστική συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη 26/1, στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε ετών και χρηματοδοτείται από το 7ο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πλαίσιο.-

Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω