GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 25, 2019, 19:18:47 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Τα πάντα για τη Σοκολάτα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 3 » Κάτω
Αποστολέας
Μόνιμο θέμα Θέμα: Τα πάντα για τη Σοκολάτα  (Αναγνώστηκε 70201 φορές)
Απάντηση #15
« στις: Δεκέμβριος 13, 2008, 14:38:53 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Παιδιά, ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
Τώρα πια ξέρω τι σοκολατάκια θα παραγγείλω για το χριστουγεννιάτικο μπουφέ, μιας και θέλω να ξεπεράσω τον Πρέσβη με τα σοκολατάκια του μαζί!  angel
Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #16
« στις: Δεκέμβριος 13, 2008, 18:19:30 μμ »
atalanth Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 541
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Είχατε δεν είχατε μας βάλατε πάλι σε πειρασμό! > Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #17
« στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 12:11:24 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Μαργαρίτα μου, εμείς οι rich and famous αυτού του site  σε υπέρευχαριστουμε για αυτά τα άρθρα σου!
Εγω  φέτος  λέω να αγοράσω 5 κιλά απο το la maison du chocolat και δυστυχώς μονο 3 κιλά  απο την la madeline au truffe, διότι υπάρχει και παγκοσμια οικονομική κρίση.
Τώρα θα γυρισω πλευρό και θα πάω να πάρω μια λάκτα απο το περίπτερο!


Καταγράφηκε
 
Απάντηση #18
« στις: Δεκέμβριος 14, 2008, 12:24:40 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
παντα στη διαθεση σας μανδαμ  Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #19
« στις: Δεκέμβριος 17, 2008, 22:26:05 μμ »
KATE Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 568
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ WWW
Και τα godiva  http://www.godiva.com/ & http://www.leonidas-chocolates.gr/
μια χαρά είναι inlove
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #20
« στις: Δεκέμβριος 19, 2008, 00:36:36 πμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Τα godiva δεν είναι απλώς μια χαρά. Είναι ΤΑ
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #21
« στις: Δεκέμβριος 19, 2008, 10:26:55 πμ »
IRINI
Επισκέπτης
Μαργαρίτα να 'σαι καλά γιατί όσο να πεις, μετά τα χαβιάρια και τα μπρικ, ένα γλυκάκι το θες........  blink
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #22
« στις: Ιανουάριος 19, 2009, 21:06:47 μμ »
melita Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.234
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Σοκολασηηηηηηηηη Κακία
Καταγράφηκε
Σε παρακαλώ Θεέ μου,αφησέ με να σου αποδείξω οτι τα λεφτά του ΛΟΤΤΟ δεν θα χαλάσουν τον χαρακτήρα μου!!!
 
Απάντηση #23
« στις: Ιανουάριος 20, 2009, 11:10:04 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πειρασμος!!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #24
« στις: Απρίλιος 30, 2009, 09:37:05 πμ »
cooky Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 157
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Η σοκολάτα ρίχνει την πίεση
     
Ένα μικρό κομματάκι μαύρη σοκολάτα την ημέρα είναι αρκετό για να ελαττωθεί η αρτηριακή πίεση δίχως να αυξηθεί το...σωματικό βάρος ή να επηρεαστούν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα, μικρή γερμανική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας».
 
 Τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας έχουν καταδείξει και προγενέστερες επιστημονικές μελέτες, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούσαν ότι η ζάχαρη, τα λίπη και οι θερμίδες που περιέχει μπορεί να ακυρώσουν κάθε καλό που κάνει στην υγεία.
 
 Όπως, όμως, τώρα διαπίστωσαν, μόλις 6,8 γραμμάρια σοκολάτα την ημέρα, τα οποία περιέχουν 30 θερμίδες όλες κι όλες, μπορούν να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση, δίχως να αυξηθεί το σωματικό βάρος ή να υπάρξουν άλλες παρενέργειες.
 
 Η μαύρη σοκολάτα είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε πολυφαινόλες, γράφουν ο δρ Ντιρκ Τάουμπερτ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας, και οι συνεργάτες του.
 
 Οι πολυφαινόλες είναι μία ομάδα φυσικών χημικών ουσιών, οι οποίες πιστεύεται ότι παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία.
 
 Οι ερευνητές παρακολούθησαν από τον Ιανουάριο 2005 έως τον Δεκέμβριο 2006 44 εθελοντές, ηλικίας 56 έως 73 ετών, οι οποίοι έπασχαν μόνο από υπέρταση και κανένα άλλο πρόβλημα υγείας.
 
 Οι εθελοντές χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έτρωγε ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα που περιείχε 30 mg πολυφαινολών και η άλλη ένα κομματάκι λευκή σοκολάτα δίχως πολυφαινόλες.
 
 Έπειτα από 18 εβδομάδες, όσοι εθελοντές έτρωγαν μαύρη σοκολάτα παρουσίασαν μείωση της συστολικής τους πίεσης (ο μεγάλος αριθμός στην μέτρηση) κατά 0,3 βαθμούς (ή 3 mmHg) και της διαστολικής (ο μικρός αριθμός στην μέτρηση) κατά 0,2 βαθμούς (ή 2 mmHg).
 
 Το σωματικό βάρος, τα επίπεδα χοληστερόλης και το σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα τους παρέμειναν αναλλοίωτα.
 
 «Με την πρώτη ματιά, η μείωση μοιάζει πολύ μικρή, αλλά συνοδεύεται από ελάττωση κατά 5% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό», δήλωσε ο δρ Τάουμπερτ.
 
 Η σοκολάτα που χορηγήθηκε στους εθελοντές «ήταν η φθηνότερη που βρήκαμε στο σούπερ μάρκετ», πρόσθεσε. «Περιείχε 50% κακάο, αλλά πιστεύουμε ότι όποια περιέχει κακάο από 40% και πάνω θα είναι ωφέλιμη».
 
 ΠΗΓΗ: Reuters, Journal of the American Medical Association (July 3, 2007)
 


Διατροφική αξία της σοκολάτας

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

Αναλυτικός πίνακας σύστασης


Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη.

Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης). Ο χαλκός βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο σίδηρος που περιέχεται στη σοκολάτα είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά κύτταρα του αίματος.

Η σοκολάτα περιέχει, επίσης, και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες. Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων ονομάζει αυτές τις ουσίες θρεπτοφαρμακευτικές, διότι παρέχουν όφελος στην υγεία. Στις πολυφαινόλες ανήκουν τα φλαβονοειδή. Οι πολυφαινόλες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ περιέχουν 600mgr πολυφαινολών) και ακολουθούν το πράσινο τσάι (τα 240ml –ένα ποτήρι- περιέχει 400mgr πολυφαινολών) και το κρασί (τα 140ml –ένα ποτηράκι κρασιού- περιέχει 170mgr πολυφαινολών).

Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οποιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση της σοκολάτας, και κυρίως της σοκολάτας υγείας, στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής προάγει την υγεία. Αυτό οφείλεται στα πολλά θρεπτικά συστατικά που περιέχει και στην υπέροχα απολαυστική γεύση!
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 30, 2009, 09:39:06 πμ από cooky » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #25
« στις: Απρίλιος 30, 2009, 09:43:30 πμ »
cooky Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 157
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Επίσης θέλω να προσθέσω κάτι που είχα διαβάσει, δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω τώρα αλλά θα ψάξω ώστε να το παραθέσω εδώ.

Σχετικά με τη μαύρη και την άσπρη σοκολάτα, όλα όσα περιγράφονται παραπάνω αφορούν τη μαύρη σοκολάτα, την Υγείας δηλαδή.

Η σοκολάτα γάλακτος είχα διαβάσει ότι είναι κακό διατροφικό συνήθειο, καθώς το γάλα έχει μια ουσία η οποία αναιρεί τις ευεργετικές δράσεις της μαύρης σοκολάτας και ουσιαστικά μηδενίζει τις ιδιότητές της καθιστώντας την απλά "θερμίδες". Αν σ' αυτό προσθέσουμε και την κακή ποιότητα γάλα-σκόνης που περιέχεται στις σοκολάτες του εμπορίου, καταλαβαίνει κανείς πως το κακό είναι διπλό.

Τέλος, όσον αφορά στην άσπρη σοκολάτα, θέλω να προσθέσω πως ονομάζεται σοκολάτα μόνο κατ' επίφασην, ενώ στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σοκολάτα, αλλά μόνο βούτυρο κακάο (=θερμίδες χωρίς τις ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας)!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #26
« στις: Απρίλιος 30, 2009, 12:44:33 μμ »
cooky Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 157
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Λίγη σοκολάτα παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία


Δημοσίευση: 17-4-2009, 22:32 Τελευταία ανανέωση: 27-4-2009, 11:31
    Του Δημήτρη Μπερτζελέτου, MSc  Η σοκολάτα αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύγευστο τρόφιμο που συναρπάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Επειδή καταναλώνεται ευρέως, έχει περάσει και αυτή στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και έχουν προκύψει μελέτες με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, η σοκολάτα βρίσκεται στο μενού του μέσου πληθυσμού, έχοντας ευεργετικά αποτελέσματα, όταν βέβαια καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες.

Κατ΄ αρχάς, πολλές έρευνες συνηγορούν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να δημιουργεί ψυχική ευφορία. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει πλήθος χημικών ουσιών (λ.χ. τρυπτοφάνη, θεοβρωμίνη, ανανδαμίδη) που επιδρούν στον εγκέφαλο με ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική διάθεση.

Ταυτόχρονα, λόγω της σύστασης της σοκολάτας πυροδοτείται έπειτα από την κατανάλωσή της η παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών (νευροδιαβιβαστών), οι οποίες δημιουργούν ευφορία και βοηθούν τον έλεγχο του στρες. Επομένως, καθίσταται σημαντικός σύμμαχος του ανθρώπου σε καταστάσεις στρες, άγχους και κακοδιάθεσης.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα τόσο μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζει. Η συγκεκριμένη αντιοξειδωτική δράση οφείλεται στη μεγάλη συγκέντρωση προκυανιδινώνουσιών που παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση και έχουν ευεργετική δράση στην καρδιαγγειακή λειτουργία.

Περισσότερο κακάο περιέχει η μαύρη (ή πικρή) σοκολάτα, η οποία εκτός των άλλων φαίνεται να βοηθά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, ένας μύθος που έλεγε ότι η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με την ακμή έχει καταρριφθεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμία κλινική έρευνα.

Τέλος, το να συνδέουμε τη σοκολάτα με την παχυσαρκία αποτελεί λανθασμένο τρόπο προσέγγισης των αιτίων παχυσαρκίας. Αν και η σοκολάτα όντως προσδίδει πολλές θερμίδες (100 γρ. σοκολάτας προσφέρουν γύρω στις 500 θερμίδες) και γι΄ αυτό συνιστάται λογική κατανάλωσή της, τουλάχιστον στην Ελλάδα όπου καταναλώνεται πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, παρατηρούμε ότι η παιδική και εφηβική παχυσαρκία έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους, χωρίς αντίστοιχα να έχει αυξηθεί η κατανάλωση σοκολάτας.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #27
« στις: Απρίλιος 30, 2009, 14:45:55 μμ »
cooky Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 157
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Βρήκα το άρθρο στο οποίο είχα διαβάσει αυτά που περιγράφω παραπάνω περί σοκολάτας γάλακτος και άσπρης σοκολάτας.
Εδώ το άρθρο.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #28
« στις: Απρίλιος 30, 2009, 14:49:38 μμ »
cooky Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 157
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Σοκολάτα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παραθέτω εδώ ορισμένα κομμάτια απ' το άρθρο

Ποια είναι η παραγωγική διαδικασία της σοκολάτας;

Η παραγωγή των προϊόντων της σοκαλατοποιίας είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που πραγματοποιείται με αυτόματα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας μέσα από τα παρακάτω στάδια επεξεργασίας:

1. Παραλαβή των κόκκων του κακάο, καθαρισμός από ξένα σώματα και αποθήκευση σε σιλό ανά ποικιλία.

2. Καβούρντισμα, ξεφλούδισμα και τεμαχισμός σε μικρά κομμάτια.

3. Ανάμειξη των μικρών κομματιών από διάφορες ποικιλίες και άλεση μέχρι να γίνει ρευστή μάζα που ονομάζεται κακαοπολτός.

4. Ανάμειξη του κακαοπολτού με τα υπόλοιπα υλικά όπως ζάχαρη, βούτυρο του κακάο.

5. Ραφινάρισμα μείγματος μέχρι να γίνει λεπτή σκόνη.

6. Μεταφορά της λεπτής σκόνης σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται <κόνσες> όπου η σκόνη γίνεται ρευστή μάζα και αναδεύεται για πολλές ώρες. Εκεί αναπτύσσεται το χαρακτηριστικό άρωμα και αποκτάει η σοκολάτα τη βελούδινη υφή της.

7. Μεταφορά του ρευστού μείγματος σε φόρμες, προσθήκη αμυγδάλων, φουντουκιών, γέμισης, κ.λ.π., εφόσον η σοκολάτα δεν είναι σκέτη.

8. Μεταφορά σε ψυγεία για στερεοποίηση.

9. Αφαίρεση από τις φόρμες και συσκευασία.

10. Αποθήκευση σε κλιματιζόμενους χώρους.


Σε κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια γίνεται λεπτομερής ποιοτικός έλεγχος από ειδικούς επιστήμονες. Οι πιο συνηθισμένες μορφές με τις οποίες διατίθεται στο εμπόριο η σοκολάτα είναι η σοκολάτα γάλακτος, η σοκολάτα αμυγδάλου, η σοκολάτα υγείας, οι γεμιστές σοκολάτες και πολλές άλλες σοκολάτες σε ποικιλία γεύσεων.

Η σοκολάτα προάγει την υγεία;


Είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σ΄ ένα και μόνο προϊόν.

Τα λιπαρά διακρίνονται σε 2 βασικές κατηγορίες. Τα ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και τα κεκορεσμένα. Η πιο γνωστή πηγή ακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, με κύριο συστατικό το ελαϊκό οξύ. Γενικά τα ακόρεστα λιπαρά έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την κακή (LDL) – όπως συνηθίζεται να ονομάζεται – χοληστερίνη στο αίμα και να αυξάνουν την καλή (HDL) ονομαζόμενη χοληστερίνη. Τα κεκορεσμένα λιπαρά αντίθετα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την κακή χοληστερίνη, ενώ συμπεριφέρονται ουδέτερα όσον αφορά την αύξηση ή μείωση της καλής χοληστερίνης, με εξαίρεση τα trans λιπαρά που περιέχονται κυρίως στα τηγανιτά και προκαλούν ταυτόχρονα και μείωση στην καλή χοληστερίνη. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κορεσμένα λιπαρά οξέα που από μακροχρόνιες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι δεν προκαλούν καμία αλλαγή στα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και επομένως υπάρχει συμμετοχή στην δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Εξέχουσα θέση ανάμεσα σε αυτά τα είδη λιπαρών κατέχει το στεατικό οξύ.

Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%) (μονοακόρεστο λίπος) και το στεατικό (35%) και παλμιτικό οξύ (25%) (κορεσμένα λίπη), ενώ το υπόλοιπο λίπος είναι πολυακόρεστο (5% λινελαϊκό οξύ). Γενικά όπως προαναφέρθηκε η κατανάλωση κορεσμένου λίπους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και στεφανιαίας νόσου καθώς αυξάνει την οξειδωμένη LDL και τους παράγοντες σχηματισμού θρόμβου. Από την άλλη πλευρά, το μονοακόρεστο λίπος έχει βρεθεί ότι μειώνει τους αθηρογόνους παράγοντες. Όσον αφορά τη σοκολάτα, το στεατικό οξύ είναι το μοναδικό κορεσμένο λιπαρό οξύ που δεν αυξάνει την χοληστερόλη. Έτσι η αθηρογόνος δράση του παλμιτικού οξέος (αυξάνει τη χοληστερόλη) αντισταθμίζεται από τη δράση του ελαϊκού (μειώνει τη χοληστερόλη). Γι αυτό το λόγο η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας δεν επιφέρει αρνητικές επιδράσεις στα λιπίδια, εφόσον η πρόσληψη ολικού λίπους και θερμίδων κυμαίνονται στα φυσιολογικά όρια. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη!

Το ασβέστιο,  μαγνήσιο και κάλιο που περιέχει η σοκολάτα έχει βρεθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, προσδίδοντας έτσι στη σοκολάτα επιπλέον διατροφική αξία. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει αλκαλοειδή, δηλαδή οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό. Η πιο σημαντική είναι η θεοβρωμίνη (μεταβολίτης της καφεΐνης), η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά δρώντας ως ελαφρύ διουρητικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει περίπου τριπλάσια ποσότητα θεοβρωμίνης συγκριτικά με τη σοκολάτα γάλακτος. Η καφεΐνη, αντιθέτως,   βρίσκεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες στη σοκολάτα σε σχέση με τον καφέ, τσάι και αναψυκτικά τύπου cola. Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6 mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150 mg!!!

H σοκολάτα έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Επίσης, μετά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική δράση).

Όλοι οι τύποι σοκολάτας περιέχουν πολυφαινόλες που χαρακτηρίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Αυτές οι φυτοχημικές ουσίες αναφέρονται από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων και ως θρεπτοφαρμακευτικές ουσίες, επειδή παρέχουν όφελος στην υγεία.  Στις πολυφαινόλες ανήκουν τα φλαβονοειδή, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο οι απλές κατεχινικές ενώσεις, όσο και οι σύνθετες προκυανίδες. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η μαύρη σοκολάτα [τα 50 gr σοκολάτας περιέχουν 300 mg πολυφαινόλες] και ακολουθούν το πράσινο τσάι [240 ml=400 mg πολυφαινόλες], το κρασί [140 ml=170 mg πολυφαινόλες] και τα λαχανικά και φρούτα!

Δεν έχουν αναγνωριστεί οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων τα φυτοχημικά βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, παρόλο που αρκετές υποθέσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών στην καρδιά και στην κυκλοφορία οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης, και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας. Οι έρευνες in νitrο έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή του κακάο ανακόπτουν την οξείδωση των λιποπρωτεΐνών LDL και έχουν δραστικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.


Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα  εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Οι κατεχινικές ενώσεις προλαμβάνουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, μεταβάλλουν την συνοχή και δομή της κυτταρικής μεμβράνης. Οι προκυανιδίνες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της προστακυκλίνης στο πλάσμα και μειώνουν τα επίπεδα λευκοτριενίων του πλάσματος. Η προστακυκλίνη κατασκευάζεται από το αγγειακό επιθήλιο και προάγει την αγγειοδιαστολή, αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, το σχηματισμό θρόμβων αίματος και την εισχώρηση της χοληστερόλης LDL στο αρτηριακό τοίχωμα. Αντίθετα, τα λευκοτριένια είναι αγγειοσυσταλτικά, προκαλώντας αργή και συνεχή σύσπαση στους λείους μυς των αιμοφόρων αγγείων, και μπορούν να είναι αίτια συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Μείωση της αναλογίας λευκοτριενίων / προστακυκλίνης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αιμοπετάλια και πιθανώς στη φλεγμονή και την αγγειοδιαστολή. Μία περαιτέρω δράση των πολυφαινολών του κακάο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η ικανότητα τους να ρυθμίζουν τα ανοσοκύτταρα λόγω της επίδρασης τους στη μεταγραφή του γονιδίου της ιντερλευκίνης-2. Έχει προταθεί ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών νόσων.

Τι δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες για το ρόλο της στην υγεία;

Νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να χαμηλώνει τη ψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς.

Από έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης σε ασθενείς με ιδιοπαθή υπέρταση, που τους χορηγήθηκε μαύρη και άσπρη σοκολάτα, παρουσιάστηκε μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης, βελτίωση της κατάστασης των αγγείων και αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη των κυττάρων. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν άσπρη σοκολάτα παρουσίασαν σταθερότητα στην αρτηριακή πίεση τους, στην ινσουλινοευαισθησία και στον τρόπο λειτουργίας των αγγείων, σε αντίθεση με εκείνους που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα. Αυτό οφείλεται επειδή η άσπρη σοκολάτα περιέχει λιγότερο κακάο και περισσότερο γάλα από την μαύρη σοκολάτα και κατά συνέπεια η περιεκτικότητα της σε φλαβονοειδή είναι μικρότερη. Σε μετρήσεις που έγιναν προέκυψε ότι μια πλάκα σοκολάτα γάλακτος 100 γραμμαρίων περιέχει 40 mg αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ μια αντίστοιχη σε βάρος πλάκα σοκολάτας υγείας περιέχει 90 mg.

Δράσεις στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων φαίνεται να έχει το κακάο της σοκολάτας.

Το πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσαν μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη για να εξετάσουν την δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Βασικός σκοπός της έρευνας ήταν η εξακρίβωση των πιθανών δράσεων της προκυανιδίνης σε γονίδια που συνδέονται στην εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε ότι με την υποβολή της προκυανιδίνης σταματούσε ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων. Παρόλο που δεν έχει βρεθεί ακριβώς ο τρόπος δράσης της προκυανιδίνης, εικάζεται παρόμοια δράση και για άλλους τύπους καρκίνου.


Έρευνα παρουσιάζει την θεοβρωμίνη, που περιέχεται στο κακάο της σοκολάτας να έχει ισχυρή αντιβηχική δράση.

Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης απέναντι στον βήχα, ένα συχνό αντανακλαστικό προστασίας από ορισμένες καταστάσεις, πλην όμως σε μακροχρόνια βάση γίνεται κουραστικός και κουράζει τον ασθενή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που σήμερα θεωρείται πολύ καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς να εμφανίζει παρενέργειες. Η δράση της θεοβρωμίνης είναι περιφερική και όχι στον εγκέφαλο, σταματώντας τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, υπεύθυνο για τον βήχα. Εντούτοις είναι λάθος προς το παρόν να ισχυριστούμε ότι αντικαθιστούμε τα αντιβηχικά φάρμακα με σοκολάτα για να αντιμετωπίσουμε το βήχα.

Η σοκολάτα δεν προκαλεί εθισμό.

Στην Νέα Υόρκη διεξήχθη έρευνα για το συναισθήματα προκαλούνται στον εγκέφαλο υγιών εθελοντών όταν βλέπουν ή σκέφτονται αγαπημένα τους εδέσματα όπως η σοκολάτα. Η εξέταση αυτή έγινε με ειδικό σπινθηρογράφημα. Τα ευρήματα της έρευνα αποδεικνύουν ότι η σοκολάτα δεν δημιουργεί εθισμό., και αυτό επειδή δεν ήταν μόνο η σοκολάτα που διέγειρε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου (ίδιες που δραστηριοποιούνται σε άτομα που παρουσιάζουν εθισμό στα ναρκωτικά.). Ανάλογη διέγερση προκαλούν και η πίτσα, τα χάμπουργκερ με τυρί, το παγωτό, γλυκίσματα με βάση τη σοκολάτα και άλλα δημοφιλή εδέσματα.

Η σοκολάτα έχει θετική επίδραση στη μακροβιότητα.

Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Σε αυτή συμμετέχουν 7.841 άνδρες που φοίτησαν και αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, μεταξύ των ετών 1916 και 1950. Μεταξύ των ετών 1988 και 1993 απεβίωσαν 514. Από αυτούς το 7.5% ήταν μη καταναλωτές σοκολάτας και το 5,9% καταναλωτές. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως κάπνισμα, παχυσαρκία κλπ, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές σοκολάτας έζησαν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το απέδωσαν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα.. Η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται και νεότερα αποτελέσματα.
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 30, 2009, 14:52:50 μμ από cooky » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #29
« στις: Οκτώβριος 11, 2009, 18:54:27 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ

Η σοκολάτα υπεύθυνη για την βία

     
Τα παιδιά που τρώνε καθημερινά γλυκά και σοκολάτες, είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν πιο βίαια ως ενήλικες... σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
 Η έρευνα, η οποία έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κάρντιφ υπό τον δρα Σίμον Μουρ και μελέτησε 17.500 ανθρώπους, είναι η πρώτη του είδους τη, που εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή των παιδιών και στη βία των ενηλίκων.
 
 Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα δεκάχρονα παιδιά, που έτρωγαν κάθε μέρα γλυκά, ήσαν σε σημαντικό βαθμό πιθανότερο να εμφανίσουν αργότερα βίαιη συμπεριφορά και να καταδικαστούν γι' αυτήν μέχρι τα 34 χρόνια τους.
 
 Σύμφωνα με μια εκδοχή, τα παιδιά που εθίζονται στα γλυκά, δεν μαθαίνουν την αρετή της αυτοσυγκράτησης και του ελέγχου πάνω στις επιθυμίες τους, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οι γονείς απλώς αναγκάζονται να δίνουν περισσότερα γλυκά στα ήδη "δύσκολα" παιδιά για να τα κατευνάσουν.
 
 Σύμφωνα με την μελέτη, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ανθρώπους (69%) που ήσαν βίαιοι στην ηλικία των 34 ετών, είχαν φάει συστηματικά (σχεδόν καθημερινά) γλυκά και σοκολάτες, έναντι ποσοστού 42% των μη βίαιων. Αυτή η θετική συσχέτιση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση γλυκών και στην κατοπινή αύξηση της επιθετικότητας ισχύει ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες, όπως η συμπεριφορά των γονιών, η γειτονιά που ζούσαν τα παιδιά, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους κ.α.
 
 Σύμφωνα με τον δρα Μουρ, όταν οι γονείς δίνουν συνεχώς γλυκά στα παιδιά τους, τα εμποδίζουν να μάθουν πώς να περιμένουν όταν θέλουν να έχουν κάτι και, έτσι, σιγά-σιγά αποκτούν αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση στη ζωή τους. Όπως είπε, η συχνή διατροφή με γλυκά τελικά ενθαρρύνει την παρορμητική συμπεριφορά των παιδιών, κάτι που, όταν πια μεγαλώνουν, συνδέεται με την αντικοινωνική συμπεριφορά και τη βία.
 
 "Πρόκειται είτε για απόλυτη ανοησία, είτε για πολύ κακό πρωταπριλιάτικο αστείο", σχολίασε ο -ενοχλημένος από τα συμπεράσματα της έρευνας- εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών (που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των βρετανικών εταιριών τροφίμων και ποτών), ο οποίος πρόσθεσε ότι "η αντικοινωνική συμπεριφορά πηγάζει από βαθιά ριζωμένους αντικοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως την κακή ανατροφή από τους γονείς και τις στερήσεις, και δεν έχει σχέση με το αν κάποιος, όταν ήταν παιδί, έφαγε ή όχι γλυκά".
 
 
 
Καταγράφηκε
                 http://nitsa2009.blogspot.com/
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 3 » Πάνω