GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 18, 2024, 07:46:41 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Τα πάντα για τη Σοκολάτα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 3 » Κάτω
Αποστολέας
Μόνιμο θέμα Θέμα: Τα πάντα για τη Σοκολάτα  (Αναγνώστηκε 89769 φορές)
« στις: Νοέμβριος 05, 2007, 11:05:11 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
θελετε να μιλησουμε για σοκολατα?
την πιο γλυκια απολαυση?


Τα συν και τα πλην της σοκολάτας


Γράφει ο Στέφανος Καραγιαννόπουλος, καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Η σοκολάτα είναι τονωτική, αντιστρεσογόνος και αφροδισιακή, η σοκολάτα έχει τη δύναμη να διώχνει τις μαύρες σκέψεις από το μυαλό. Υπεύθυνες, γι' αυτό, θεωρούνται η τρυπτοφάνη, γνωστή ως «ορμόνη της καλής διάθεσης» και η φαινυλεθυλαμίνη, ουσία που μοιάζει στη σύσταση με τις αμφεταμίνες και έχει διεγερτική δράση. Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες, ο οργανισμός εκκρίνει φαινυλεθυλαμίνη όταν είμαστε ερωτευμένοι, με αποτέλεσμα να τα βλέπουμε όλα ρόδινα.
 
Πρόθυμα, λοιπόν, ροκανίζουμε τη «μαύρη κυρία» στις μικροστενοχώριες μας και σε περιόδους υπερκόπωσης. Ο «χρόνος της βασιλείας της», όμως, έρχεται τη στιγμή του διαβόητου προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, οπότε οι γυναίκες καταλαμβάνονται από απίθανες βουλιμικές τάσεις. Ερευνα γαλλικού νοσοκομείου διαπίστωσε ότι το 50% των γυναικών καταναλώνει μανιωδώς σοκολάτες τις δύο τελευταίες μέρες του κύκλου. Αν και δεν εντάσσεται σε καμία από τις βασικές κατηγορίες τροφών, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη τη θεωρούν απαραίτητη.
 
Η σοκολάτα μπορεί να αρέσει σε όλους, ωστόσο, κατηγορείται για πολλά. Σε αντίθεση, όμως, με την άποψη που έχει ευρύτερα επικρατήσει, η ιατρική δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αποδείξει ότι ενοχοποιείται για οποιαδήποτε αρνητική επίδραση, αν εξαιρέσουμε τις θερμίδες. Η σοκολάτα αποτελεί πολυθερμιδική τροφή, ιδίως όταν συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς. Μια απλή σοκολάτα γάλακτος μεσαίου μεγέθους (50 γρ.) περιέχει 220 θερμίδες. Από αυτές το 40% προέρχεται από λιπαρά συστατικά.
 
Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες πιστεύουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας επιδεινώνει την κατάστασή τους. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ως «ενόχους» τις ουσίες τυραμίνη και φαινυλεθυλαμίνη, οι οποίες όμως περιέχονται στη σοκολάτα σε μη επικίνδυνες ποσότητες. Βέβαια, οι σοκολάτες που περιέχουν ξηρούς καρπούς μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνες για αλλεργίες, ημικρανίες και στομαχικές διαταραχές.
 
Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν πως είναι συμπτωματικό το ότι οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής την ίδια ακριβώς περίοδο που καταναλώνουν πολλές σοκολάτες. Ακόμη, φαίνεται ότι η σοκολάτα χαλαρώνει τους σφιγκτήρες του οισοφάγου και εμποδίζει τα οξέα της περιοχής να αυξάνονται και να προκαλούν καούρες. Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει καφεϊνη σε ελάχιστες ποσότητες, αρκεί να αναλογιστούμε ότι ένα κιλό σοκολάτας υγείας ή γάλακτος δίνει τόση καφεϊνη όση περιέχουν δύο φλιτζάνια καφέ.

TV EΘΝΟΣ
α
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 11, 2009, 22:54:00 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #1
« στις: Νοέμβριος 06, 2007, 15:12:17 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Συχνά, πρωϊνή ώρα, αξημέρωτα ακόμα, παρακολουθώ τον κ. Καραγιαννόπουλο σε κάτι 5λεπτα πούχει στην tv. Σωστός, ξεκάθαρος και τεκμηριωμένος ασφαλώς. Για τη σοκολάτα ειδικά, δεν θέλω να ξέρω τίποτα περισσότερο απ το ότι τη λατρεύω. Στρουθοκαμιλίζω και δεν ακούω κάτι απ τα στραβά της. Κρατώ κάθε κομματάκι στο στόμα να λιώνει αργά-αργά, μισοκλείνω τα μάτια και κρύβομαι να μη με δούν τι τρώω, πόσο, και πως. Προτιμώ τις πικρές, έως και κουβερτουρα δηλαδή, αλλά κατά καιρούς παθαίνω κρίση για ΙΟΝ αμυγδάλου που θεωρώ ότι στις γάλακτος είναι αξεπέραστη.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Νοέμβριος 07, 2007, 10:37:15 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
αχ νενα ποσο δικιο εχεις....
για την ιον αμυγδαλου.......
εχει ο κ.καραγιαννοπουλος 5 λεπτα στην τι βι?
δεν το ηξερα πολυ ενδιαφερον.
οσο για τη μαυρη σοκολατα και τα οφελη της αυτο και αν ειναι μεγαλο θεμα εχουν γραφτει τοσα και τοσα θα επανελθω με πληροφοριες.
ή οποιος αλλος ξερει  βεβαιως βεβαιως... Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #3
« στις: Νοέμβριος 07, 2007, 12:45:05 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Ευεργετική η μαύρη σοκολάτα



Χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις της σοκολάτας και ειδικά της μαύρης, αφού, όπως λένε, γερμανοί ερευνητές έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Μειώνει την πίεση και προστατεύει από τα εγκεφαλικά και τις καρδιακές παθήσεις. Μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν ευεργετικά στον οργανισμό μας, όπως ακριβώς κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Η κατανάλωση έξι γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας καθημερινά για περισσότερους από πέντε μήνες έδειξε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 2 έως 3 μονάδες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως μια μικρή ποσότητα σοκολάτας δίνει περίπου 30 θερμίδες και για αυτό η κατανάλωσή της δεν προσθέτει κιλά, αλλά δρα ευεργετικά στον οργανισμό μας, ακριβώς όπως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει.

Τα πορίσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας δημοσιεύονται στην Αμερικανική Ιατρική Επιθεώρηση.

πηγη:ΑNT1
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 07, 2007, 12:52:52 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #4
« στις: Νοέμβριος 07, 2007, 12:46:22 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Γι αυτό κι εγώ μόλις χτύπησα 2-3 κομματάκια. Μιαμ μιαμ !
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Δεκέμβριος 08, 2007, 13:35:44 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Η αγάπη για τη σοκολάτα έχει μακρά ιστορία μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Γνωστή και ως ‘τροφή των θεών’, η σοκολάτα κατείχε περίοπτη θέση στην ιστορία της Αμερικής πριν τον Κολόμβο.
Οι ντόπιοι κάτοικοι της Αμερικής (του σημερινού Μεξικού) σέρβιραν σοκολάτα στους ευρωπαίους εξερευνητές από τις αρχές του 15ου αιώνα. Από μόνη της η σοκολάτα έχει πικρή γεύση, αλλά η ζάχαρη που μεταφέρονταν από τις αποικίες της Αμερικής και της Καραϊβικής την έκανε τελικά γλυκιά στην ευρωπαϊκή γεύση.
Μέχρι τα μέσα του 1600 η δημοτικότητα της, γλυκιάς πλέον, σοκολάτας είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Το 1847 δημιουργήθηκε η πρώτη σοκολάτα γάλακτος και έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλής σε όλη την υδρόγειο.
Σαν συστατικό με ξεχωριστή γεύση, η σοκολάτα μπορεί να συμπεριληφθεί αρμονικά σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής. Μπορεί άνετα να προσθέσει μια γευστική λάμψη σε θρεπτικά τρόφιμα, όπως το γάλα και να τα κάνει πολύ ελκυστικά.
Η άσπρη σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Ακόμα και αν περιέχει κακαοβούτυρο (λίπος το οποίο εξάγεται από τους σπόρους του κακάο) δεν περιέχει κακαόμαζα (η σκούρα καφέ πάστα), η οποία παράγεται από την επεξεργασία των σπόρων του κακάο. Συνήθως η άσπρη σοκολάτα αποτελείται από ζάχαρη, κακαοβούτυρο, γάλα, στερεά συστατικά, λεκιθίνη και βανίλια.
Η σοκολάτα, τρόφιμο φυτικής προέλευσης, περιέχει επίσης μια κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών που καλούνται πολυφαινόλες (πιο εξειδικευμένα, φλαβονοειδή ή φλαβονόλες όταν περιέχονται στο κακάο1 ) τα οποία μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία.
Η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να ανιχνεύσει τη σχέση της σοκολάτας με την καλή υγεία της καρδιάς, αφού το μαγικό αυτό γλύκισμα (και ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα ‘υγείας’) φαίνεται να διαθέτει εκτός των άλλων και αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ικανότητες. Σε αυτές αποδίδονται οι ευεργετικές επιδράσεις για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση2 όπως και η αύξηση της ‘καλής’ χοληστερίνης. Μερικές μελέτες έδειξαν και προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου3 και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.
Πόσες φορές δεn σας έχει παρουσιαστεί μια επίμονη και ακατανίκητη όρεξη για σοκολάτα ή για κάποιο επιδόρπιο ή γλυκό που να την περιέχει; Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. Με το σύγχρονο δυτικοευρωπαϊκό τρόπο ζωής και με την υπερδιάθεση τροφίμων πλούσιων σε λίπος η προτίμηση προς αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα κουλτούρας. Από τα χρόνια της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία πως το λίπος συνδυάζεται με την αίσθηση του κορεσμού ή με τη μείωση του αισθήματος της πείνας.
Οι υδατάνθρακες που περιέχει ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας μπορούν άραγε να σας ηρεμήσουν και να σας φτιάξουν τη διάθεση; Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει οδηγηθεί σε τελικό συμπέρασμα. Οι υδατάνθρακες βοηθούν το σώμα να διασπάσει τα αποθέματα σεροτονίνης του, μιας ουσίας με ρόλο νευροδιαβιβαστή που εντοπίζεται στον εγκέφαλο. Η διάσπαση της σεροτονίνης με τη σειρά της αποφορτίζει το στρες, αλλά τελικό συμπέρασμα που να υποστηρίζει την καταπραϋντική δράση των υδατανθράκων της σοκολάτας δεν έχει βγει ακόμη.
Η σοκολάτα περιέχει αρκετό σίδηρο και οξαλικό οξύ. Φαίνεται πως το οξύ αυτό εμποδίζει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (η μορφή του σιδήρου η οποία βρίσκεται στις φυτικές τροφές και δεν είναι τόσο καλά απορροφήσιμη). Η σοκολάτα, επίσης, περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι τανίνες. Οι τελευταίες έχει φανεί πως συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
Η σοκολάτα επιπλέον περιέχει μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη. Η τελευταία ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία ουσιών που καλούνται αγγειοσυσπαστικές αμίνες, η παρουσία των οποίων προκαλεί σύσπαση στα περιφερικά αγγεία του οργανισμού μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα τρόφιμα που προκαλούν ημικρανίες.
Ας ‘λιώσουμε’ μερικούς μύθους για τη σοκολάτα
1.   Η σοκολάτα δημιουργεί ή χειροτερεύει την ακμή.
Για χρόνια η προσοχή του κοινού ήταν μαγνητισμένη σε αυτή την αντίληψη. Η αλήθεια είναι πως οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας αποτελούν τις συνήθεις αιτίες της ακμής και όχι η σοκολάτα. Αλλεργία στη σοκολάτα που να δημιουργεί ερύθημα είναι πολύ σπάνια. 
2.   Οι μπάρες ή τα μπισκότα με χαρούπι αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές από τη σοκολάτα.
Ανέκαθεν το ξυλοκέρατο (στα τούρκικα χαρούπι) αποτελούσε υποκατάστατο για τη σοκολάτα. Το χαρούπι προέρχεται από τους σπόρους της ξυλοκερατιάς (χαρουπιάς) οι οποίοι είναι διαφορετικοί από αυτούς της σοκολάτας. Η αλήθεια όμως είναι πως το χαρούπι αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερμίδων και λίπους με μια μπάρα σοκολάτας ίδιου μεγέθους. 
3.   Η σοκολάτα περιέχει πολλή καφεΐνη.
Ενώ αληθεύει πως η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, η ποσότητα της τελευταίας είναι πολύ μικρή. Ο καφές τύπου ντεκαφεϊνέ περιέχει περισσότερη, ενώ ο κανονικός καφές περιέχει ασύγκριτα μεγαλύτερη ποσότητα. 
4.   Είναι το σοκολατούχο γάλα το ίδιο θρεπτικό για τα παιδιά με το κανονικό;
Όπως το γάλα χωρίς γλυκαντικές ουσίες έτσι και η σοκολάτα περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη D, συστατικά τα οποία τα παιδιά χρειάζονται. Το γάλα με προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, όπως αυτές της σκόνης του κακάο ή της σοκολάτας, προσδίδει περισσότερες θερμίδες εξαιτίας των προστιθέμενων σακχάρων, αλλά τα συγκεκριμένα σάκχαρα συμβάλλουν στη δημιουργία τερηδόνας όσο και κάθε άλλος τύπος υδατάνθρακα π.χ η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη. Το μόνο αρνητικό σημείο είναι πως το γάλα ίσως να εμποδίζει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών του κακάο και ειδικότερα των κατεχινών. 
5.   Ορισμένοι άνθρωποι είναι εθισμένοι στη σοκολάτα.
Σίγουρα η γεύση, το άρωμα και η υφή της σοκολάτας αποτελούν πολύ ελκυστικά χαρακτηστικά για τους περισσότερους. Παρά το γεγονός πως η προτίμηση ορισμένων ανθρώπων είναι μεγαλύτερη για τη σοκολάτα σε σχέση με άλλους, ο όρος του εθισμού στο συγκεκριμένο γλύκισμα δεν ισχύει. Μπορεί η κατανάλωση σοκολατούχων γλυκισμάτων να γίνει συνήθεια για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά ποτέ δεν φτάνει στα όρια της εξάρτησης.
Η επιστήμη εξερευνά τον πιθανό ρόλο της σοκολάτας στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ουσίες που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση ευεξίας που μας δημιουργείται. Βρέθηκε λοιπόν, πως η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη (ουσία υπεύθυνη για συναισθήματα ενθουσιασμού) και τρυπτοφάνη, μια ουσία από την οποία συντίθεται η σεροτονίνη και τα αποτελέσματα του γεγονότος αυτού αναφέρθηκαν λίγες γραμμές πιο πάνω.
Η μεγάλη ανάγκη για σοκολάτα από τις γυναίκες λίγο πριν από την έμμηνο ρύση ίσως εξηγείται από την περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο, το οποίο ‘απαλύνει’ την ένταση που νιώθει κανείς.4 Μας βοηθά όμως να είμαστε και σε μια σχετική εγρήγορση, αφού περιέχει δύο ελαφρά διεγερτικά σε μέτριες ποσότητες: την καφεΐνη και τη θεοβρωμίνη (συστατικό του κακάο το οποίο ανήκει στην οικογένεια των μεθυλξανθινών). Η πιο ψυχοτρόπος ουσία της σοκολάτας θεωρείται το ανανταμίδιο που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας πανίσχυρος νευροδιαβιβαστής.
 Πέρα από όλες τις πιθανές ευεργετικές δράσεις, ας μην ξεχνάμε πως η μαύρη σοκολάτα περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και έχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Η σοκολάτα περιέχεται ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κι έτσι, ενώ η αρχική επιθυμία είχε ως στόχο τη σοκολάτα, το αποτέλεσμα της κατανάλωσης επέφερε μια επιπρόσθετη και μη επιθυμητή ποσότητα λίπους και θερμίδων.
Επειδή το μέτρο είναι καλό να μας διακρίνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, αναφέρουμε πως αν η σοκολάτα φτάσει στο σημείο να αντικαταστήσει άλλα πιο υγιεινά τρόφιμα π.χ ένα φρούτο, τότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού μιλάμε πλέον για διαφορετικές ομάδες τροφίμων με τα φρούτα να υπερτερούν σαφέστατα.5 Γι αυτό θα ήταν προτιμότερο να τη θεωρήσουμε ένα υγιεινό αλλά όχι καθημερινό σνακ.
1. Καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί πως το κακάο περιέχει λιγότερο λίπος από τη σοκολάτα και από διατροφική άποψη θα έπρεπε να προτιμηθεί η κατανάλωσή του.
2. Φαίνεται πως συστατικά της σοκολάτας διατηρούν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου των αρτηριών, το οποίο είναι ισχυρός αγγειοδιαστολέας. Μια άλλη επιστημονική θεώρηση αφορά την επικατεχίνη (αντιοξειδωτική ουσία της σοκολάτας) η οποία δρα ενάντια στη φλεγμονή των αγγείων και τα προστατεύει.
3.Αναφορά πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο στις προκυανιδίνες τις οποίες περιέχει η σοκολάτα. Πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά τα οποία θεωρούνται προστατευτικά έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
4.Χαμηλά επίπεδά του στο αίμα έχουν συσχετιστεί με πιο έντονους πόνους της περιόδου.
5.Παρά το γεγονός πως η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες σε σχέση με τα άλλα φρούτα, το τσάι και το κρασί, πρέπει να αναφερθεί πως και τα τρία αυτά είδη τροφίμων αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.




άρθρο του Παπαμίκος Βασίλειος, Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, M.Med.Sci, MSc
www.iatronet.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 08, 2007, 13:37:28 μμ από giota » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Δεκέμβριος 08, 2007, 18:28:28 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
γιωτα πολυ ενδιαφερον το αρθρο ευχαριστουμε!!
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #7
« στις: Δεκέμβριος 08, 2007, 20:17:04 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
να είσαι καλα  Φιλί Φιλί
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Δεκέμβριος 22, 2007, 19:33:48 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Σοκολάτα υπέρ ή κατά;
Η σοκολάτα είναι μια απόλαυση που συχνά μας προκαλεί ενοχές. Ωστόσο δίκαια μας προβληματίζει, αφού εμφανίζει ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη αλλά και κινδύνους.

Συν  Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη

Αντικαταθλιπτική δράση
Η σοκολάτα περιέχει ουσίες όμοιες με τα κανναβοειδή, τρυπτοφάνη και φαινυλεθυλαμίνη, που εκκρίνουν ειδικές ορμόνες και δρουν αντικαταθλιπτικά.

Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε μαγνήσιο βελτιώνει την προσοχή και τη λειτουργία της μνήμης.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Ωστόσο, η βιοδιαθεσιμότητα των ουσιών αυτών στη σοκολάτα γάλακτος αμφισβητείται.

Μείωση της πίεσης
Το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχει η σοκολάτα έχει βρεθεί ότι παίζουν ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης.

Αντιθρομβωτικη δράση
Όπως αναφέρθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Καταπολεμεί το βήχα
Η αντιβηχική ιδιότητα της σοκολάτας οφείλεται στην ουσία θεοβρωμίνη, η οποία αναστέλλει τη δράση του νεύρου που είναι υπεύθυνο για το βήχα.


Μείον   Κλάμα Κλάμα Κλάμα Κλάμα

Πηγή θερμίδων
Όλα τα είδη σοκολάτας έχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους.

Πλούσια σε λίπος
Η υπερβολική κατανάλωσή της συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο δυσλιπιδαιμιών και καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος.

Αύξηση της γλυκόζης
Η σοκολάτα αποτελεί σημαντική πηγή απλών σακχάρων, τα οποία όταν καταναλώνονται αυξάνουν ταχύτατα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οδηγώντας σε υπερέκκριση ινσουλίνης.

Κίνδυνος τερηδόνας
Η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε ζάχαρη τη συσχετίζει με την εμφάνιση τερηδόνας.

Εμφάνιση ακμής
Αν και δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το συγκεκριμένο θέμα, η σχέση ανάμεσα στη σοκολάτα και την εκδήλωση συμπτωμάτων ακμής είναι ευρέως διαδεδομένη.

Μπορεί να προκαλεί ημικρανία
Η σοκολάτα περιέχει τυραμίνη, μια ουσία που σχετίζεται με την εκδήλωση ημικρανιών.

πηγή MyWorld
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Δεκέμβριος 12, 2008, 15:36:40 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Σοκολατογνωσία: Οι 6 κορυφαίοι πειρασμοί του κόσμου


Ξέρετε απέξω κάθε πιθανό συνδυασμό ουίσκι και πούρου, γνωρίζετε τα πάντα γύρω από το κρασί, επιλέγετε εύστοχα την κατάλληλη σαμπάνια για κάθε περίσταση. Οι gourmet απολαύσεις ενός γνήσιου bon viveur, όμως, δε σταματούν εδώ: επεκτείνονται στο πλέον διαδεδομένο γλύκισμα του κόσμου που όμως, ναι, μπορεί κι αυτό να είναι εκλεκτό –αρκεί να ξέρετε πού να ψάξετε.

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε έξι από τις κορυφαίες σοκολάτες του κόσμου, τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε online, για να μην πιαστείτε αδιάβαστοι –διότι ότι και αν σας έχουν πει, κανένας bon vivant δεν κακόμαθε τους καλεσμένους του με Ferrero Rocher.

La Maison du Chocolat
Χώρα προέλευσης: Γαλλία
Ενδεικτική τιμή: 58,70 ευρώ τα 570 γραμμάρια τρούφες


Το «Σπίτι της Σοκολάτας» διεκδικεί επάξια τον τίτλο του παρασκευαστή της εκλεκτότερης σοκολάτας στη Γαλλία –και μιας από τις καλύτερες ολόκληρης της Ευρώπης. Οι δερμάτινες συσκευασίες του προϊδεάζουν για την ποιότητα του περιεχομένου, ενώ κάθε σοκολατάκι περιέχει κατά 65% κακάο –πράγμα που εξασφαλίζει την τέλεια ισορροπία μεταξύ πικρής και γλυκιάς γεύσης. Από τις γλυκές δημιουργίες του… οίκου ξεχωρίζουν, βέβαια, οι τρούφες μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος, αλλά και τα marrons glaces, οι καραμέλες και τα mendiants, πλάκες σοκολάτας επικαλυμμένες με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή φλούδες πορτοκαλιού.
Top συνοδευτικό: Ο ιδρυτής του La Maison, Robert Linxe, προτείνει απλά ένα ποτήρι μεταλλικό νερό ως καταλληλότερο συνοδευτικό για τις σοκολάτες του. Αν δεν μπορείτε να απαρνηθείτε το αλκοόλ, το «Σπίτι» προτείνει –το μαντέψατε– γαλλικό κρασί: Riversaltes, Maury, Banyuls ή Rasteau.

chocolatier Neuhaus
Χώρα προέλευσης: Βέλγιο
Ενδεικτική τιμή: 63 ευρώ τα 42 κομμάτια τρούφες

Από την ίδρυσή της το 1857 από τον Jean Neuhaus, η σοκολατερί Neuhaus έχει κερδίσει την υπόληψη του πρώτου παρασκευαστή πραλίνας, που έθεσε τις βάσεις και το παράδειγμα για όλους όσοι ακολούθησαν. Η παράδοση τηρείται εδώ και δύο σχεδόν αιώνες κατά γράμμα, και η εταιρεία προσφέρει κάθε είδος σκούρας και σοκολάτας γάλακτος που μπορείτε να φανταστείτε –80 συνολικά ποικιλίες– με γέμιση καραμέλας, ξηρών καρπών, καφέ και λικέρ, μεταξύ άλλων. Περιττό να αναφέρουμε ότι όλες παρασκευάζονται με τα καλύτερα υλικά.
Top συνοδευτικό: Τα περισσότερα παραδοσιακά τους προϊόντα συνδυάζονται τέλεια με ένα κόκκινο κρασί με γεμάτο σώμα.

Charbonnel et Walker
Χώρα προέλευσης: Αγγλία
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 75 ευρώ το κιλό τα απλά σοκολατάκια

Από τους πρώτους παρασκευαστές σοκολάτας στη Βρετανία, η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1875 σε ένα μικρό εργοστάσιο στη Νότια Αγγλία, από όπου οι χειροποίητες σοκολάτες παραδίδονταν προς πώληση στο Λονδίνο. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει –από τα σημαντικότερα, η μέθοδος παραγωγής, που εξευγενίστηκε, και το εργοστάσιο, που μεγάλωσε– αλλά η υψηλή ποιότητα παραμένει ανέπαφη. Από τα προϊόντα ξεχωρίζουν τα διάσημα Ginger Sticks, τα Rose & Violet Creams και οι πολυτελείς τρούφες –με σαμπάνια, με φράουλες, με καπουτσίνο, με Πόρτο και βατόμουρα μεταξύ άλλων.
Top συνοδευτικό: Οι τρούφες σαμπάνιας συνδυάζονται τέλεια με ένα ποτήρι Dom Perignon. Παρομοίως, οι φημισμένες Port Truffles του οίκου δε θα μπορούσαν παρά να… απαιτούν ένα ελαφρύ Πόρτο δίπλα τους.


Noka Chocolate
Χώρα προέλευσης: Ιαπωνία
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 85 ευρώ τα 24 κομμάτια τρούφες

Το πάθος της “chocolatier” της Noka Chocolate, Katrina Merrem, είναι, όπως η ίδια δηλώνει, να επαναφέρει τη σοκολάτα στην αγνότερη, πολυτελέστερη εκδοχή της, παρασκευάζοντας τις εκλεκτότερες τρούφες μαύρης σοκολάτας στον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι η Vintages Collection της Nuka, μια συλλογή από τις εκλεκτότερες ποικιλίες σοκολάτας του κόσμου –από τη Βενεζουέλα, το Trinidad, το Εκουαδόρ και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Από τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, ξεχωρίζει η «μεικτή συλλογή», ένα κουτί με τις καλύτερες μαύρες σοκολάτες και τρούφες της εταιρείας.
Top συνοδευτικό: Οι παρασκευαστές της προτείνουν να συνδυάσουμε τις συλλογές της Noka με δυνατό κόκκινο κρασί ή σαμπάνια brut.


DeLafée chocolates
Χώρα προέλευσης: Ελβετία
Ενδεικτική τιμή: 85 ευρώ τα οκτώ κομμάτια

Οι αναζητούντες την πολυτέλεια ακόμα και στη σοκολάτα τους βρίσκουν στη σοκολατερί DeLafée το ναό τους. Εκλεκτές σοκολάτες πασπαλισμένες με 24 καρατίων φαγώσιμο χρυσάφι χαρίζουν επάξια στον ιδρυθέντα το 2004 οίκο τον τίτλο της πλέον exclusive σοκολάτας του κόσμου. Τα προϊόντα παρασκευάζονται από ένα μείγμα κόκκων κακάο Criollo από τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ και Forestero από την Γκάνα. Ξεχωρίσαμε τις gold pralines, με 56% κακάο και γέμιση από κρεμώδη σοκολάτα και το χρυσό γλειφιτζούρι, σε σχήμα καρδιάς και γεύση φράουλας, επικαλυμμένο με το γνωστό βρώσιμο χρυσάφι.
Top συνοδευτικό: Ένα τόσο πολύτιμο μέταλλο όπως το χρυσάφι δε θα μπορούσε να συνοδεύεται παρά από ένα μπουκάλι εκλεκτή σαμπάνια.


Dagoba Organic Chocolate
Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 22 ευρώ οι 12 σοκολάτες

Το όνομά της σημαίνει ναός των θεών στα σανσκριτικά –και, αν κρίνουμε από τη γεύση, δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον πρώην σεφ Frederick Schilling, αγοράζει μόνο μαζεμένους με το χέρι, βιολογικούς κόκκους κακάο από κοινοπραξίες στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ και τη Μαδαγασκάρη. Η επιλογή της εταιρείας να εφαρμόσει τις αρχές και τις πρακτικές του fair trade είναι που ανεβάζει κατά τι την τιμή. Ανάμεσα στις σοκολάτες της, ξεχωρίζουν αυτή με τη μέντα, η lime και macadamia nuts και η chai, σοκολάτα γάλακτος με κάρδαμο, γλυκάνισο, μαύρο πιπέρι και κανέλα. Τα προϊόντα της Dagoba κέρδισαν το 2001 τον τίτλο των καλύτερων βιολογικών σοκολατών από το περιοδικό Food & Wine, αλλά και αυτόν της καλύτερης σοκολάτας του κόσμου από το CNNMoney.com.
Top συνοδευτικό: Καφές από την Κόστα Ρίκα ή τη Δομινικανή Δημοκρατία –πάντα προϊόν δίκαιου εμπορίου, βέβαια.

πηγη:in2life.gr

περιμενω κερασμα!!! Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #10
« στις: Δεκέμβριος 12, 2008, 18:40:06 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Μαργαριτα τι πειρασμοι ειναι αυτοι Απορία Απορία Απορία
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Δεκέμβριος 12, 2008, 19:58:26 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Ωραίο άρθρο. Είμαι έτοιμη να παραγγείλω online, χωρίς πλάκα!
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #12
« στις: Δεκέμβριος 12, 2008, 20:20:47 μμ »
dimitristsou Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Τα λεφτα μιλανε......λενε αντιο! Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 843
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ



Ειδη μου τρεχουν τα σαλια! Τα δικα σας?
Καταγράφηκε
Αληθινός φίλος είναι αυτός που έρχεται
όταν ο υπόλοιπος κόσμος φεύγει.
 
Απάντηση #13
« στις: Δεκέμβριος 12, 2008, 21:26:52 μμ »
vago Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.812
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Τόσο φθηνά??? Ψιλοπράματα!!! Εγώ σου έχω καλύτερο

Η πιό Ακριβή Σοκολάτα στον Κόσμο

Θέλετε να βρείτε την ακριβότερη σοκολάτα στον κόσμο; Η “La Madeline au Truffe” του Knipschildt είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

  Η τιμή της είναι $250 για ένα σοκολατάκι - περίπου $5800 το κιλό. Αυτή η σοκολάτα με γαλλική μαύρη τρούφα στο εσωτερικό της αποτελείται από 70% κακάο Valrhona, το οποίο συνδυάζεται σε ένα κρεμώδες ganache με λάδι τρούφας. Η τρούφα έπειτα τυλίγεται στο χέρι με μια μαύρη τρούφα στο εσωτερικό και πασπαλίζεται με σκόνη κακάο. Τέλος, συσκευάζεται σε ένα ασημένιο κουτί.

Η σοκολατοβιομηχανία αυτή ιδρύθηκε το 1999 από τον Fritz Knipschildt, ο οποίος απέκτησε τη μαγειρική εκπαίδευσή του ως αρχιμάγειρας στη Δανία. Ο Fritz υποστηρίζει ότι όλες οι σοκολάτες του είναι φτιαγμένες στο χέρι, και επίσης λέει, ότι η σοκολάτα του είναι μια από αυτές τις μοναδικές εμπειρίες. Είναι αλήθεια; Μπορείτε να παραγγείλετε και να κρίνεται από μόνοι σας.



Καταγράφηκε
What if I like black? It doesn't make me a bad person.
 
Απάντηση #14
« στις: Δεκέμβριος 13, 2008, 13:32:45 μμ »
THEOHARIS Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
τ Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.392
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Αμαν τι πειρασμοι ειναι αυτοι οι σοκολατένιοι πύργοι  Έκπληξη Έκπληξη Έκπληξη
Καταγράφηκε
ΜΟΥ ΛΕΊΠΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 3 » Πάνω