GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 25, 2024, 14:01:54 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Εγκυμοσύνη
| | | |-+  εβδομαδα μητρικου θηλασμου
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: εβδομαδα μητρικου θηλασμου  (Αναγνώστηκε 3292 φορές)
« στις: Νοέμβριος 06, 2007, 12:04:11 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Ο μητρικός θηλασμός σώζει

 
 
Αν θέλετε να δεθείτε ψυχολογικά με το μωρό σας, ο πιο άμεσος τρόπος είναι να το θηλάσετε! Αν μάλιστα αρχίσετε από την πρώτη ώρα μετά τη γέννησή του, τότε οι πιθανότητες βρεφικής θνησιμότητας μειώνονται εντυπωσιακά.

Η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού είναι το βασικό μήνυμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2007 (1-7/11). Με αφορμή τη συγκεκριμένη «γιορτή», η UNICEF επισημαίνει ότι ο έγκαιρος θηλασμός μπορεί να σώσει 1,3 εκατομμύρια ζωές. Μια μελέτη από τη Γκάνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Παιδιατρική», δείχνει πως ένα 16% των βρεφικών θανάτων μπορεί να αποφευχθεί, αν τα βρέφη αυτά θηλάζουν από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 22%, αν ο θηλασμός αρχίσει μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής του βρέφους, καθώς παρέχει στο βρέφος τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, το προστατεύει από θανατηφόρες ασθένειες και ενδυναμώνει τη φυσιολογική ανάπτυξή του.
 
 
 
Το ζήτημα αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υποσαχάρια Αφρική, που έχει το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο. Περίπου το 10% του συνόλου των βρεφών πεθαίνουν πριν κλείσουν ένα χρόνο ζωής και οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς συμβαίνουν στο σπίτι. Η UNICEF υποστηρίζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγείας βασισμένο στις τοπικές κοινότητες και στη συνεργασία με τις αρχές και την κοινωνία. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται η διατροφή των βρεφών αποκλειστικά με μητρικό γάλα, η υποστήριξη των εθνικών νόμων για τη βρεφική διατροφή, η βελτίωση της φροντίδας των νεογνών πριν και μετά τη γέννησή τους και η ενίσχυση των πόρων που διατίθενται στις νέες μητέρες σε επίπεδο κοινότητας. 
 
 
Παράλληλα, η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης τονίζει ότι σε έρευνα που περιλάμβανε 10.000 βρέφη, 30% των οποίων ξεκίνησαν το θηλασμό μετά την πρώτη μέρα και 30% δεν τρέφονταν αποκλειστικά με θηλασμό στη νεογνική περίοδο, διαπιστώθηκε ότι η νεογνική θνησιμότητα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 24% αν τα βρέφη άρχιζαν να θηλάζουν την πρώτη μέρα της ζωής τους και κατά 31% αν άρχιζαν την πρώτη ώρα. Εκτός από την παροχή ανοσίας με την άμεση προστασία από μικρόβια και ιούς που απειλούν το νεογέννητο και τη μείωση της πιθανότητας νεογνικού ίκτερου, η πρώιμη έναρξη του θηλασμού προσφέρει σημαντικά οφέλη και στη μητέρα, καθώς ελαττώνει την αιμορραγία της περιόδου μετά τον τοκετό και βελτιώνει την παραγωγή γάλακτος.
Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1992 και σήμερα εορτάζεται σε πάνω από 120 χώρες από τη UNICEF και τους συνεργάτες της, που συμπεριλαμβάνουν την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (WABA).
 
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 06, 2007, 12:08:32 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #1
« στις: Νοέμβριος 07, 2007, 00:47:59 πμ »
KATE Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 568
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ WWW
Να προσθέσω:



Η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν ορίσει δέκα προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ένα Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα Βρέφη»:

   1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το Μητρικό θηλασμό και κοινοποίησή της τακτικά σε όλο το προσωπικό υγείας
   2. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής
   3. Ενημέρωση όλων των εγκύων για τα οφέλη και τους τρόπους διαχείρισης του θηλασμού
   4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό το πρώτο ημίωρο μετά τη γέννηση
   5. Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρήσουν τη γαλουχία ακόμη κι όταν πρέπει να αποχωρισθούν τα νεογέννητά τους
   6. Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους
   7. Εφαρμογή της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα
   8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητάει
   9. Όχι τεχνητές θηλές ή πιπίλες στα μωρά που θηλάζουν
  10. Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα παραπέμπονται οι μητέρες κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο ή την κλινική

Μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε ένα μαιευτήριο ή άλλο νοσοκομείο που να πληρεί τις δέκα προϋποθέσεις
που έχουν ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα βρέφη».



https://www.thilasmos.net/
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Νοέμβριος 07, 2007, 02:41:34 πμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Ναι, ΚΑΤΕ, τώρα που το διαβάζω, από τη πρόσφατη γέννα που είχαμε, δε μπορώ να πω ότι στο μαιευτήριο που ήμασταν δεν εφαρμόζονταν τα παραπάνω.
Για το 1. και 2. που λες, σίγουρα δε μπορώ να ξέρω τι ίσχυε. Για το 7. φαντάζομαι οτι δεν είναι εφικτό γιατί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη προσαρμογή και ασφάλεια του νεογέννητου
Στα υπόλοιπα όμως, μπορώ να πω οτι όχι μόνο τα εφάρμοζαν, αλλά μας παρότρυναν για τη τήρησή τους ... Ίσως και να πέσαμε στη περίπτωση, τι να πω.
Από την (μία και μοναδική) εμπειρία μας πάντως με μαιευτήριο που είχαμε, μάλλον υπερβολική μου φαίνεται η τελευταία πρόταση.
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #3
« στις: Νοέμβριος 07, 2007, 10:05:48 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
εγω παντως δε γνωριζα οτι υπηρχαν τετοιοι κανονονες ουτε αν ισχυουν ή οχι σε καποιο μαιευτηριο.
σε ευχαριστω θερμα κατε για τις πληροφοριες θα το ψαξω το θεμα.
βεβαια οπως λεει και ο αντμιν στο μαιευτηριο  που νομιζω οτι αναφερει επειδη και εγω προσφατα εχω εμπειρια απο την κολλητη μου σιγουρα καποιοι κανονες ισχυουν.
ειλικρινα θα ηθελα και τις αποψεις αλλων που εχουν εμπειρια στα ελληνικα μαιευτηρια.
ειναι ενα πολυ σημαντικο θεμα τελικα.
ευχαριστω
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω