GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 18, 2024, 09:32:22 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Περισσεύματα-Συνταγές ανακύκλωσης
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 3 4 5 » Κάτω
Αποστολέας
Μόνιμο θέμα Θέμα: Περισσεύματα-Συνταγές ανακύκλωσης  (Αναγνώστηκε 124307 φορές)
Απάντηση #30
« στις: Ιανουάριος 13, 2008, 02:00:53 πμ »
kiveli Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 38
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Ναι.Γι' αυτό είναι καλύτερα να τις φτιάχνουμε μόνες μας όσοι μπορούμε.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #31
« στις: Ιανουάριος 13, 2008, 21:06:44 μμ »
kleiw Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 27
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
mia palia idea me pswmi!!!sthn thesh tou pswmiou mia feta friganismenh apo basilopita!!!boutame tn feta sta grhgora sto gala kai meta se ktypimeno augo!!katopin se kauto antikolitko thganh kai nato to glukaki mas!!!paspalizoume me ligh axnh zaxarh!!! Έκπληξη Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #32
« στις: Μάρτιος 13, 2008, 19:52:38 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Εδώ ξεκινάμε με το λογικό ερώτημα, πώς να μου περισσέψει γιαούρτι αφού το βρίσκουμε σε μικρές ατομικές συσκευασίες και αν θελήσουμε λίγο, λίγο θα αγοράσουμε. Πολλές φορές όμως φτάνει η ημερομηνία λήξης και δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει. Σας ρωτάω και εγώ με τη σειρά μου πόσες φορές δεν σταματήσατε να προμηθευτείτε γιαούρτι από το μέρος εκείνο που διαβάσατε ή σας το είπαν που κάνει το καταπληκτικό γιαούρτι στο πήλινο με την πέτσα του σαν το παλιό καιρό , με πλούσια παχιά γεύση κτλ κτλ. Και μετά από τις πρώτες κουταλιές, μένει το πήλινο στο ψυγείο, μισό γιαούρτι, μισό νερό. Πριν το πετάξετε σκεφτείτε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πάρα πολλούς τρόπους στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.

Αν το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, μπορείτε να μειώσετε τα λιπαρά από κρέμες ή μαγιονέζες και να κάνετε πιο ελαφριές και πιο νόστιμες σάλτσες. Ταιριάζει με τα πάντα από κρέας και λαχανικά μέχρι θαλασσινά. Πριν το χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα, αφήστε το σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να μη κόψει (αν αλλάξει απότομα η θερμοκρασία του καθώς το προσθέτετε στο ζεστό φαγητό). Να ξέρετε ακόμη, πως όπου είναι δυνατόν, να το προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος (για να κάνετε πιο πηχτή για παράδειγμα μία σούπα ή μία σάλτσα). Αν όμως το βάλετε στην αρχή, όπως στην μπεσαμέλ ή στο μαγείρεμα με μαρινάδα που σας προτείνω, θα πρέπει να το ανακατέψετε με λίγο αλεύρι για να μην κόψει.

Ντρέσσινγκ για σαλάτες

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. Αλατίστε το μείγμα και προσθέστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα ή 1 κουταλιά ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Δοκιμάστε ακόμη να προσθέσετε 1 αβγό βρασμένο και ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη και 1 κουταλιά πουρέ ελιάς ή 1 κουταλιά ψιλοκομμένη σάρκα ελιάς. Το ντρέσσινγκ αυτό ταιριάζει πολύ με βραστά λαχανικά και με σαλάτες με αλλαντικά, με ζυμαρικά ή με καπνιστά ψάρια (σολομό και πέστροφα).

Γιαούρτι σε γλυκιές ζύμες

Σε συνταγές για γλυκιές ζύμες (κέικ, κουλουράκια κτλ) μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα, την κρέμα ή και τη sour cream (ξυνή κρέμα) με μείγμα από γιαούρτι και σόδα μαγειρικής. Για κάθε φλιτζάνι γιαουρτιού υπολογίστε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής. Επίσης χρησιμοποιήστε λίγο περισσότερη ποσότητα από αυτή που απαιτεί η συνταγή π.χ. 1 ¼ του φλιτζανιού γιαούρτι για 1 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα.

Μαρινάδα για κρέας

Το γιαούρτι είναι ιδανικό υλικό για μαρινάδες. Τα κρέατα που του ταιριάζουν είναι κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι και αρνάκι γιατί μαλακώνει το κρέας και δυναμώνει την νοστιμιά του. Ανακατέψετε 2 φλιτζάνια γιαούρτι με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μουστάρδα, 1 -2 κουταλάκια θυμάρι ή μαντζουράνα ή φρέσκια ρίγανη και λίγο χοντρό αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμη σκόρδο τριμμένο, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, τζίντζερ ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας. Κόψτε το κρέας σε μερίδες ή μικρότερα κομμάτια και αφήστε το στην μαρινάδα όλο το βράδυ. Γυρίστε το 1-2 φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές. Πριν το μαγειρέψετε, μην σκουπίσετε το κρέας, αλλά αλευρώστε το με το γιαούρτι που είναι κολλημένο επάνω του. Τηγανίστε το ελαφρά σε λίγο ηλιέλαιο και στη συνέχεια μαγειρέψτε το σύμφωνα με την συνταγή. Είναι ιδανική μαρινάδα για κρέατα κατσαρόλας με σάλτσα. Καθώς μαγειρεύεται το κρέας, το αλεύρι και το γιαούρτι θα χυλώσουν την σάλτσα και θα την κάνουν πιο νόστιμη.

Γιαούρτι και μαγιονέζα

Σε συνταγές που απαιτούν μαγιονέζα, αντικαταστήστε την μισή ποσότητα μαγιονέζας με γιαούρτι. Ειδικά στα ντρέσσινγκ με μαγιονέζα, μπορείτε να δώσετε περισσότερη γεύση προσθέτοντας βασιλικό, σκόρδο τριμμένο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια ανάλογα με την σαλάτα που θα σερβίρετε.

Σάλτσα με αβοκάντο και γιαούρτι

Καθαρίστε ένα ώριμο αβοκάντο, βγάλτε το κουκούτσι του και κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε το σε ένα μπολ και πολτοποιήστε το με ένα πιρούνι. Προσθέστε 1 φλιτζάνι γιαούρτι, τον χυμό από μισό λεμόνι ή λάιμ, λίγο αλάτι, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και 1-2 κουταλιές τριμμένη καρυδόψιχα. Η σάλτσα αυτή ταιριάζει πολύ με βραστά λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, πατάτες, κουνουπίδι) και με σαλάτες με θαλλασινά ή με βραστές γαρίδες. Προσθέστε μαϊντανό ψιλοκομμένο, κόλιαντρο φρέσκο ή σκόνη και κύμινο για να συνοδέψετε σαλάτες με όσπρια – κυρίως σαλάτα φακές.

Το αρωματικό ντιπ

Αναμείξτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέσετε 1-2 κουταλιές ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο, κόλιαντρο, δυόσμο και βασιλικό. Σερβίρετε το μείγμα σαν ντιπ ή αλείψτε μ’ αυτό ψημμένες φέτες ψωμιού, φρυγανιές ή κρακεράκια και συνοδέψτε με αλλαντικά ή καπνιστά ψάρια.

Σάλτσα για φρουτοσαλάτα

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και 3-4 κουταλιές ροδόνερο ή ανθόνερο ανάλογα με την προτίμησή σας. Μπορείτε ακόμη αντί για ροδόνερο να αρωματίσετε το γιαούρτι με μερικές σταγόνες από εσάνς βανίλιας ή με σπόρους φρέσκιας βανίλιας. Έχετε μία πολύ γρήγορη και αρωματική σάλτσα για φρουτοσαλάτα ή για ψημένα φρούτα όπως μήλα και κυδώνια.

Ένα light επιδόρπιο

Πολτοποιείστε στο μπλέντερ φρούτα που σας αρέσουν (τα πιο κατάλληλα είναι: μπανάνες, μήλα, ακτινίδια, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια). Μετρήστε τον πολτό τους και προσθέστε γιαούρτι σε ίση ποσότητα. Δοκιμάστε τη γεύση και προσθέστε όση ζάχαρη θέλετε ή μέλι. Μοιράστε το μείγμα σε ατομικά μπολ και αφήστε τα στην κατάψυξη για λίγες ώρες μέχρι να σφίξουν για να τα σερβίρετε. Αν δεν τα παγώσετε, έχετε ένα δροσιστικό φρουτοποτό, εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό.

«Μπεσαμέλ» με γιαούρτι

Αντικαταστήστε τη μπεσαμέλ με γιαούρτι. Οι αναλογίες είναι: 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 αυγά χτυπημένα, 2 κουταλιές αλεύρι και 1/3 του φλιτζανιού τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνετε και τα ρίχνετε επάνω από μουσακά ή παστίτσιο. Είναι πολύ πιο ελαφριά από την κανονική μπεσαμέλ και έχει ελαφρά ξινούτσικη γεύση γι’ αυτό και ταιριάζει περισσότερο με λιπαρά μείγματα (όπως με τον μουσακά για παράδειγμα,  με μελιτζάνες και αρνί).

https://www.driskas.com/articles.php?product_id=302
Άρθρο και συνταγές από το Gourmet της Ελευθεροτυπίας
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #33
« στις: Μάρτιος 13, 2008, 19:59:13 μμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Πολύ μου άρεσαν όλα αυτά...αν και σπάνια περισσεύει γιαούρτι στο σπίτι, είναι καλό να ξέρω πως δεν χρειάζεται να το φάμε ανορεξικά ή εστω να το πετάξω.
Σ' ευχαριστούμε πολύ Γιώτα  Χαμόγελο Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #34
« στις: Μάρτιος 13, 2008, 20:26:44 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
μπραβο βρε γιωτα,
εχω πεταξει γιουρτακιααααα ουκ ολιγα....
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #35
« στις: Μάρτιος 13, 2008, 20:46:04 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.326
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
super πληροφορίες, τίποτα από αυτά δεν ήξερα! Ειδικά αυτό με τη μπεσαμέλ πολύ μου άρεσε!
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #36
« στις: Μάρτιος 13, 2008, 21:14:25 μμ »
xrysa Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 964
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Μπράβο Γιώτα πολύ χρήσιμα όλα αυτά, πολλές φορές αναγκάστηκα να πετάξω γιαούρτι ή να κάνω κέικ τώρα βρήκα πολλές εναλλακτικές  Χαμόγελο
Καταγράφηκε
Μπορείς να μάθεις την αξία ενός ανθρώπου παρατηρώντας τα ελλατώματά του.
 
Απάντηση #37
« στις: Μάρτιος 14, 2008, 09:25:53 πμ »
EYH2 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 368
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Ωραίες πληροφορίες.
Μπράβο Γιώτα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #38
« στις: Μάρτιος 14, 2008, 09:37:36 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Όταν κάνει η μητέρα μου πολύ μα πάρα πολύ γιαούρτι και μου δίνει 1-2 κιλά, το κάνω τυρί.
Το αλατίζω,το  βάζω σε βαμβακερά πανιά ή τσαντίλες, το δένω πάρα πολύ σφιχτά και το αφήνω να στραγγίξει μέσα στο ψυγείο μου.Συνήθως αφαιρω το ένα ράφι και το κρεμάω απο την παραπάνω ραφιέρα, βάζω απο κάτω λεκανάκι να μαζέψει τα υγρά και μόλις πήξει και είναι έτοιμο κάνω το εξής:
Το πλάθω σε μικρά μπαλάκια προσθέτοντας αρωματικά, το βάζω σε μπωλ και το καλύπτω με λάδι και ρίνχω μερικά αρωματικά πιπέρια και μια πιπεριά καυτερή.
Παραπάνω απο 2 μέρες δεν έχει κρατήσει ποτε.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #39
« στις: Μάρτιος 14, 2008, 09:54:48 πμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
Όταν λες Αγγελική ότι δεν έχει κρατήσει πάνω από 2 μέρες εννοείς ότι το τρώτε γρήγορα ή ότι χαλάει? Δεν κατάλαβα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #40
« στις: Μάρτιος 14, 2008, 10:08:43 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Όχι αγάπη δεν προλαβαίνει να χαλάσει, το κάνουμε τσακιτσάν.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #41
« στις: Μάρτιος 14, 2008, 10:10:08 πμ »
Mary Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.702
Μέλος από: Σεπ, 2007

Προφίλ
χαχαχαχαχαχα  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #42
« στις: Μάρτιος 18, 2008, 14:36:52 μμ »
IRINI
Επισκέπτης
Μπραβο Γιώτα. Το τι γιαούρτια έχω πετάξει..... αυτο με τα φρούτα πολύ μου άρεσε...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #43
« στις: Μάρτιος 19, 2008, 21:46:13 μμ »
KATE Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 568
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ WWW
Μπράβο πολύ ωραίες ιδεες!!! κάνουμε και παγωτό και ωραία smoothies και Κρέμα Γιαουρτιού
και οσο για το παγωτό και την Κρέμα Γιαουρτιού θα ανεβάσω απο μια πετυχημένη συνταγή.
Για τα  smoothies  ειναι απλο φτιάχνω αρκετά συχνά γιατι ειναι εύκολα και δροσερά και χωρις ζάχαρη!
Στο μπλενερ:
1/2 μήλο
1/2 αχλαδι
1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
2-3 φράουλες
και 1 τοταλ 2%

και όποιων άλλο συνδυασμό φανταστείτε
μηλο- κανέλα
ανανά - γκρέιπφρουτ
μπανάνες κλπ.
 
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 19, 2008, 22:14:10 μμ από KATE » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #44
« στις: Μάρτιος 20, 2008, 07:25:11 πμ »
pxpontios Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 183
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Η μητερα μου εκανε ενυδατικη κρεμα για το προσωπο με το γιαουρτι..
Συνηθως προσθετε μελι ή λαδι και το συντηρουσε στην καταψυξη αλλα θα μαθω παραπανω λεπτομερειες και θα σας ενημερωσω...
Καταγράφηκε
Οποιος τολμα να αγαπα αληθινα, ηρωας θα ειναι παντα, βαθια...
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 3 4 5 » Πάνω