Εδώ ξεκινάμε με το λογικό ερώτημα, πώς να μου περισσέψει γιαούρτι αφού το βρίσκουμε σε μικρές ατομικές συσκευασίες και αν θελήσουμε λίγο, λίγο θα αγοράσουμε. Πολλές φορές όμως φτάνει η ημερομηνία λήξης και δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει. Σας ρωτάω και εγώ με τη σειρά μου πόσες φορές δεν σταματήσατε να προμηθευτείτε γιαούρτι από το μέρος εκείνο που διαβάσατε ή σας το είπαν που κάνει το καταπληκτικό γιαούρτι στο πήλινο με την πέτσα του σαν το παλιό καιρό , με πλούσια παχιά γεύση κτλ κτλ. Και μετά από τις πρώτες κουταλιές, μένει το πήλινο στο ψυγείο, μισό γιαούρτι, μισό νερό. Πριν το πετάξετε σκεφτείτε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πάρα πολλούς τρόπους στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.
Αν το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, μπορείτε να μειώσετε τα λιπαρά από κρέμες ή μαγιονέζες και να κάνετε πιο ελαφριές και πιο νόστιμες σάλτσες. Ταιριάζει με τα πάντα από κρέας και λαχανικά μέχρι θαλασσινά. Πριν το χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα, αφήστε το σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να μη κόψει (αν αλλάξει απότομα η θερμοκρασία του καθώς το προσθέτετε στο ζεστό φαγητό). Να ξέρετε ακόμη, πως όπου είναι δυνατόν, να το προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος (για να κάνετε πιο πηχτή για παράδειγμα μία σούπα ή μία σάλτσα). Αν όμως το βάλετε στην αρχή, όπως στην μπεσαμέλ ή στο μαγείρεμα με μαρινάδα που σας προτείνω, θα πρέπει να το ανακατέψετε με λίγο αλεύρι για να μην κόψει.
Ντρέσσινγκ για σαλάτες
Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. Αλατίστε το μείγμα και προσθέστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή 1 κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα ή 1 κουταλιά ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια. Δοκιμάστε ακόμη να προσθέσετε 1 αβγό βρασμένο και ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη και 1 κουταλιά πουρέ ελιάς ή 1 κουταλιά ψιλοκομμένη σάρκα ελιάς. Το ντρέσσινγκ αυτό ταιριάζει πολύ με βραστά λαχανικά και με σαλάτες με αλλαντικά, με ζυμαρικά ή με καπνιστά ψάρια (σολομό και πέστροφα).
Γιαούρτι σε γλυκιές ζύμες
Σε συνταγές για γλυκιές ζύμες (κέικ, κουλουράκια κτλ) μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα, την κρέμα ή και τη sour cream (ξυνή κρέμα) με μείγμα από γιαούρτι και σόδα μαγειρικής. Για κάθε φλιτζάνι γιαουρτιού υπολογίστε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής. Επίσης χρησιμοποιήστε λίγο περισσότερη ποσότητα από αυτή που απαιτεί η συνταγή π.χ. 1 ¼ του φλιτζανιού γιαούρτι για 1 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα.
Μαρινάδα για κρέας
Το γιαούρτι είναι ιδανικό υλικό για μαρινάδες. Τα κρέατα που του ταιριάζουν είναι κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι και αρνάκι γιατί μαλακώνει το κρέας και δυναμώνει την νοστιμιά του. Ανακατέψετε 2 φλιτζάνια γιαούρτι με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μουστάρδα, 1 -2 κουταλάκια θυμάρι ή μαντζουράνα ή φρέσκια ρίγανη και λίγο χοντρό αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμη σκόρδο τριμμένο, πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, τζίντζερ ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας. Κόψτε το κρέας σε μερίδες ή μικρότερα κομμάτια και αφήστε το στην μαρινάδα όλο το βράδυ. Γυρίστε το 1-2 φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές. Πριν το μαγειρέψετε, μην σκουπίσετε το κρέας, αλλά αλευρώστε το με το γιαούρτι που είναι κολλημένο επάνω του. Τηγανίστε το ελαφρά σε λίγο ηλιέλαιο και στη συνέχεια μαγειρέψτε το σύμφωνα με την συνταγή. Είναι ιδανική μαρινάδα για κρέατα κατσαρόλας με σάλτσα. Καθώς μαγειρεύεται το κρέας, το αλεύρι και το γιαούρτι θα χυλώσουν την σάλτσα και θα την κάνουν πιο νόστιμη.
Γιαούρτι και μαγιονέζα
Σε συνταγές που απαιτούν μαγιονέζα, αντικαταστήστε την μισή ποσότητα μαγιονέζας με γιαούρτι. Ειδικά στα ντρέσσινγκ με μαγιονέζα, μπορείτε να δώσετε περισσότερη γεύση προσθέτοντας βασιλικό, σκόρδο τριμμένο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια ανάλογα με την σαλάτα που θα σερβίρετε.
Σάλτσα με αβοκάντο και γιαούρτι
Καθαρίστε ένα ώριμο αβοκάντο, βγάλτε το κουκούτσι του και κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε το σε ένα μπολ και πολτοποιήστε το με ένα πιρούνι. Προσθέστε 1 φλιτζάνι γιαούρτι, τον χυμό από μισό λεμόνι ή λάιμ, λίγο αλάτι, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και 1-2 κουταλιές τριμμένη καρυδόψιχα. Η σάλτσα αυτή ταιριάζει πολύ με βραστά λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, πατάτες, κουνουπίδι) και με σαλάτες με θαλλασινά ή με βραστές γαρίδες. Προσθέστε μαϊντανό ψιλοκομμένο, κόλιαντρο φρέσκο ή σκόνη και κύμινο για να συνοδέψετε σαλάτες με όσπρια – κυρίως σαλάτα φακές.
Το αρωματικό ντιπ
Αναμείξτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέσετε 1-2 κουταλιές ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, άνηθο, κόλιαντρο, δυόσμο και βασιλικό. Σερβίρετε το μείγμα σαν ντιπ ή αλείψτε μ’ αυτό ψημμένες φέτες ψωμιού, φρυγανιές ή κρακεράκια και συνοδέψτε με αλλαντικά ή καπνιστά ψάρια.
Σάλτσα για φρουτοσαλάτα
Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και 3-4 κουταλιές ροδόνερο ή ανθόνερο ανάλογα με την προτίμησή σας. Μπορείτε ακόμη αντί για ροδόνερο να αρωματίσετε το γιαούρτι με μερικές σταγόνες από εσάνς βανίλιας ή με σπόρους φρέσκιας βανίλιας. Έχετε μία πολύ γρήγορη και αρωματική σάλτσα για φρουτοσαλάτα ή για ψημένα φρούτα όπως μήλα και κυδώνια.
Ένα light επιδόρπιο
Πολτοποιείστε στο μπλέντερ φρούτα που σας αρέσουν (τα πιο κατάλληλα είναι: μπανάνες, μήλα, ακτινίδια, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια). Μετρήστε τον πολτό τους και προσθέστε γιαούρτι σε ίση ποσότητα. Δοκιμάστε τη γεύση και προσθέστε όση ζάχαρη θέλετε ή μέλι. Μοιράστε το μείγμα σε ατομικά μπολ και αφήστε τα στην κατάψυξη για λίγες ώρες μέχρι να σφίξουν για να τα σερβίρετε. Αν δεν τα παγώσετε, έχετε ένα δροσιστικό φρουτοποτό, εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό.
«Μπεσαμέλ» με γιαούρτι
Αντικαταστήστε τη μπεσαμέλ με γιαούρτι. Οι αναλογίες είναι: 1 φλιτζάνι γιαούρτι με 2 αυγά χτυπημένα, 2 κουταλιές αλεύρι και 1/3 του φλιτζανιού τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνετε και τα ρίχνετε επάνω από μουσακά ή παστίτσιο. Είναι πολύ πιο ελαφριά από την κανονική μπεσαμέλ και έχει ελαφρά ξινούτσικη γεύση γι’ αυτό και ταιριάζει περισσότερο με λιπαρά μείγματα (όπως με τον μουσακά για παράδειγμα, με μελιτζάνες και αρνί).
https://www.driskas.com/articles.php?product_id=302Άρθρο και συνταγές από το Gourmet της Ελευθεροτυπίας