GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Οκτώβριος 25, 2021, 17:03:53 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Περισσεύματα-Συνταγές ανακύκλωσης
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες « 1 2 3 4 5 » Κάτω
Αποστολέας
Μόνιμο θέμα Θέμα: Περισσεύματα-Συνταγές ανακύκλωσης  (Αναγνώστηκε 108943 φορές)
Απάντηση #45
« στις: Μάιος 18, 2008, 18:09:42 μμ »
gogo
Επισκέπτης
πια είναι τα φαγητά που σας περισσεύουν ?
εσείς δεν θέλετε να τα πετάξετε αλλα δεν σας έρχεται  και καμια ιδέα να τα τροποποιήσετε ώστε να φαίνεται κάτι καινούριο και να  ξεγελάσετε τους μικρούς και μεγάλους κατεργάρηδες σας. Χαμόγελο

για να δούμε τις ιδέες σας
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 18, 2008, 20:52:22 μμ από gogo » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #46
« στις: Μάιος 18, 2008, 21:26:56 μμ »
Rena
Επισκέπτης
Γωγώ πολύ καλό το θέμα "ανακύκλωσης φαγητών" που άνοιξες. Φαγητό μας περισσεύει συχνά πυκνά και πράτουμε αναλόγως. Αν πρόκειται για κιμά για παράδειγμα το φτιάχνω κιμαδοπιτάκια προσθέτοντας και λίγη μπεσαμέλ. Έχει τύχει να περισσεύει κοτόπουλο οπότε το μεταλλάσσω είτε σε κρέπες, είτε σε κοτόπιτα ή ακόμα και σε κοτοσαλάτα. Με μακαρόνια που περισσεύουν φτιαχνω μακαρονοπιτα. Πρόσφατα μετά το Πάσχα μας είχαν μείνει πολλά αυγουλάκια αυτά μετατράπηκαν σε ρολό κιμά, προστέθηκαν σε ρώσικη σαλάτα και σε πιροσκακια με κιμά (αυτό το tip, από συνάδελφο εκ Ρωσσίας που μου είπε ότι μόνο έτσι τα φτιάχνουν-και πράγματι είναι πολύ καλά). Επίσης εξαιρετική η συνταγή της Σταυρούλας (από hungry) για αυγουλάκια στυλ τουρσί. (Την συνταγή της Σταυρούλας δε τη βρίσκω τώρα αλλά θα δώσω link για αυτή της Ελένη Χ-οσονούπω και το άλλο) http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=2430&coms=yes#comen
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #47
« στις: Μάιος 18, 2008, 21:34:18 μμ »
Katerina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 947
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Ρένα, τα αυγουλάκια τουρσί τα έφτιαξα κι εγώ φέτος με τα πασχαλινά αυγά, γιατί μας περίσσεψαν πολλά. Είναι πολύ καλή ιδέα, διατηρούνται στο λαδάκι τους οπωσδήποτε για ένα μήνα και είναι νοστιμότατα, μυρωδάτα με τα διάφορα μυρωδικά που έβαλα, και ωραίο μεζεδάκι για μια ώρα ανάγκης.

Κατά τα άλλα, να πω την αλήθεια, εμάς δεν μας περισσεύει συνήθως φαγητό, έχουμε τον μπαμπά-σκουπιδοτενεκέ, ο οποίος τρώει τα πάντα ακόμα και μετά από 2-3 μέρες στο ψυγείο!!! Όμως, περιμένω κι εγώ να ακούσω τις ιδέες σας, όλο και θα χρειαστούν...
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 18, 2008, 21:35:57 μμ από Katerina » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #48
« στις: Μάιος 18, 2008, 22:08:33 μμ »
gogo
Επισκέπτης
εγώ ανοίγω φίλο και κάνω γεμίσει με αβγά ,ντομάτα  καμια φορα και  κρεμμυδάκι.
τα όσπρια τι τα κάνετε εάν σας μείνουν ?βάζετε το λεγόμενο κριθαράκι ?? η  κάνετε κάτι διαφορετικό!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #49
« στις: Μάιος 19, 2008, 08:33:57 πμ »
florax
Επισκέπτης
Εγώ   στις   φακές   ρίχνω   κριθαράκι   ενώ   στη   φασολάδα   κοφτο   μακαρονάκι .Οταν  μου  μένει  κοτόπουλο  λεμονάτο  φτιάχνω  σάλτσα   ντομάτα   ρίχνω   ξεψαχνισμένο  το   κοτόπουλο   και   βάζω   και   ξύλο  κανέλα   και   σερβίρω   με   μακαρόνια .
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #50
« στις: Μάιος 19, 2008, 10:33:23 πμ »
MB04 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 599
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ

Οταν μείνει κοτόπουλο που δεν είναι κοκκινιστό δηλαδή  βραστό ή ψητό,
μπριζόλες ή κρέας ψητό,  τα μαδάω σε μικρά κομματάκια και τα βάζω σε ομελέτες,
είναι πολύ νιάμ - νιάμ. 

Εαν δεν είναι να το χρησιμοποιήσω άμεσα, τα μαδάω τα βάζω σε πολυμπακ και στην κατάψυξη.
Σίγουρα κάποιο βραδάκι θα με σώσουν.



Καταγράφηκε
 
Απάντηση #51
« στις: Μάιος 19, 2008, 10:41:28 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ καλη ιδεα ΜΒ04
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #52
« στις: Μάιος 23, 2008, 15:13:27 μμ »
azouza17 Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 24
Μέλος από: Μάρ, 2008

Προφίλ
Και εγώ κοριτσια σπάνια να πετάξω φαγητό γιατί το έχω σε κακό. Θυμάμαι την μητέρα μου που μου έλεγε χαρακτηριστικά...' ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΛΥΨΕΙ' και το έχω πάντα στο μυαλό μου αυτό. Και έτσι φτιάχνω διαφορα κατασκεβάσματα με το φαι που μένει. Π.χ εάν εχουν περισέψει μπιφτέκια τοτε τα βάζω σε σαλτσα και τα κάνω κοκκινιστά. Εαν εχω κοτόπουλο ή μπριζόλα ψητά τοτε κάνω ή κρεατόπιτα ή τα κομμαατιαζω και τους φτιαχνω σουβλάκια από την μανούλα. Με τα λαδερά τώρα υπάρχει ένα θέμα μια φορά που μου περίσεψαν φασολάκια τα έβαλα σε ένα πυρέξ τους πρόσθεσα τυρια διάφορα και έριξα απο πάνω μπεσαμέλ εννοειτε ότι ήταν μόνο φασολάκια χωρίς πατάτες. Ε δεν με ενθουσίασε και τοσο επειδη ειχε την σάλτσα αλλά τους φάνηκε διαφορετικό και το φάγανε. Δεν ξέρω τι άλλο να σας παραθέσω πάντως ειναι προτιμότερο να φτιάχνουμε μικρότερη ποσότητα φαγητου παρά να το πετάμε ετσι δεν είναι...... Αναποφασιστικότητα Μεγάλο χαμόγελο Στριφογύρισμα ματιών
Καταγράφηκε
θελω να βγω απο το ψυχολογικο αδιεξοδο μα δεν θυμάμαι απο που μπήκα
 
Απάντηση #53
« στις: Μάιος 23, 2008, 18:22:32 μμ »
gogo
Επισκέπτης
τα όσπρια εάν περισσέψουνε γίνονται ωραία κεφτέδες.
μακαρόνια που περισσεύουν είναι ωραία ογκρατέν.
κοτόπουλο ,καλο για πίτες η να το μαδήσετε και να το κάνετε κινεζικο style φαγητό.
σπαράγγια εκτος από ομελέτα γίνονται και τέλεια όταν τα βάλουμε στο φούρνο πασπαλίσουμε φρυγανιά τυρί μπόλικο και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
καφές η τσάι ..μην το πετάτε κάντε παγκάκια
κεφτέδες ,εκτος από μια καλή σάλτσα για maakronia mproreite να κάνετε και ένα τεράστιο σάντουιτς.δηαλδή ,παίρνετε μια fratszola την κόβετε στην κορυφή σαν καπέλο βγάζετε την ψίχα και γεμίζετε μέσα με μελιτζάνες πιπεριές τηγανητές και τα κεφτεδάκια.κλείστε την κορυφή με το καπάκι ψωμιού και αρχίστε να κόβετε σε φέτες και σερβίρεται.
κρασί ,ένα ποτήρι έμεινε μην το πετάξετε κάντε παγκάκια ,σώνεται πολλές κατάστασης ,για σάλτσες φαγητού γλυκών κλπ
πουρές .φτιάχνουμε ωραιότατα pancakes ψωμί
φασολάκια φρέσκα αρακάς ,σπανάκι ,σουρώνουμε να φύγουν τα υγρά και κάνουμε ωραιότατη frittata.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #54
« στις: Μάιος 26, 2008, 10:22:24 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Δείτε και εδώ κάποιες ιδεες που είχαμε δώσει στο παρελθόν πάνω στο ίδιο θέμα:
http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_bridge&brid=106&Itemid=54&topic=567.0
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #55
« στις: Μάιος 26, 2008, 13:05:02 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Γωγώ πολύ καλό το θέμα "ανακύκλωσης φαγητών" που άνοιξες. Φαγητό μας περισσεύει συχνά πυκνά και πράτουμε αναλόγως. Αν πρόκειται για κιμά για παράδειγμα το φτιάχνω κιμαδοπιτάκια προσθέτοντας και λίγη μπεσαμέλ. Έχει τύχει να περισσεύει κοτόπουλο οπότε το μεταλλάσσω είτε σε κρέπες, είτε σε κοτόπιτα ή ακόμα και σε κοτοσαλάτα. Με μακαρόνια που περισσεύουν φτιαχνω μακαρονοπιτα. Πρόσφατα μετά το Πάσχα μας είχαν μείνει πολλά αυγουλάκια αυτά μετατράπηκαν σε ρολό κιμά, προστέθηκαν σε ρώσικη σαλάτα και σε πιροσκακια με κιμά (αυτό το tip, από συνάδελφο εκ Ρωσσίας που μου είπε ότι μόνο έτσι τα φτιάχνουν-και πράγματι είναι πολύ καλά). Επίσης εξαιρετική η συνταγή της Σταυρούλας (από hungry) για αυγουλάκια στυλ τουρσί. (Την συνταγή της Σταυρούλας δε τη βρίσκω τώρα αλλά θα δώσω link για αυτή της Ελένη Χ-οσονούπω και το άλλο) http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=2430&coms=yes#comen

΄Εστειλα ήδη τη συνταγή για τα αυγά τουρσί. Ελπίζω να την απολαύσετε σύντομα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #56
« στις: Ιούλιος 12, 2008, 19:25:32 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Από τη στήλη μου "Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε;" στο Gourmet της Ελευθεροτυπίας.

Πρόσφατα, για μία γευσιγνωσία λευκών τυριών, βρέθηκα σχεδόν με ένα ψυγείο γεμάτο από διάφορα κομμάτια από φέτα, ανθότυρο, μανούρι, κατσικίσιο τυρί και αρκετό κατίκι. Ποσότητες αρκετά μεγάλες για να καταναλωθούν πολύ γρήγορα. Αυτή η ανάγκη λοιπόν να αξιοποιήσω τα τυριά, με οδήγησε σ’ αυτό το θέμα που διαβάζετε σήμερα.

Και νομίζω πως σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά, όλο και θα υπάρχει στο βάθος του ψυγείου ένα κομμάτι φέτας, ανθότυρου ή άλλου τυριού που περιμένει υπομονετικά για αρκετές ημέρες να έρθει η σειρά του στο τραπέζι. Η μία λύση είναι η κατάψυξη. Το θέμα είναι πως, ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε λίπος, συμπεριφέρονται και στην κατάψυξη.

Έτσι τυριά με λιπαρά πάνω από 40% μπορούν να καταψυχθούν χωρίς να αλλοιωθεί η υφή τους, ενώ τα πιο άπαχα, θα γεμίσουν κρυστάλλους οπότε όταν αποψυχθούν, θα είναι κατάλληλα μόνο για μαγείρεμα. 

Η άλλη λύση είναι να βρεθούν τρόποι για να τα αξιοποιήσουμε στο μαγείρεμα. Η τυρόπιτα για παράδειγμα είναι η πρώτη λύση που έρχεται αυτόματα στο μυαλό μας: πειραματιστείτε στην γέμιση, εμένα για παράδειγμα μου αρέσει να βάζω φρέσκα μυρωδικά, δυόσμο, βασιλικό, φρέσκια ρίγανη ή μπαχαρικά όπως το άκοπο κύμινο, μαυροκούκι ή ακόμη και ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες ή λίγο έτοιμο πέστο βασιλικού.
 Βάλτε ακόμη λίγο λευκό τυρί (οποιοδήποτε σας περίσσεψε) στην μπεσαμέλ, τρίψτε λευκά τυριά σε πράσινες σαλάτες, επάνω από ψητές ή τηγανητές πατάτες ή βάλτε λίγο τυρί στην βινεγκρέτ για σαλάτες.

Ορεκτικό με τυράκια και μπαχαρικά: Βάλτε σε ένα μπολ 2 φλιτζάνια τριμμένα λευκά τυριά. Δουλέψτε τα με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν και να μπορείτε να τα πλάσετε. Πλάστε το μείγμα σε μικρές μπαλίτσες. Καλύψτε τις με ένα από τα παρακάτω υλικά: ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο, σουσάμι, μαυροκούκι, πάπρικα, ή σπόρους κύμινου. Βάλτε  τις μπαλίτσες του τυριού σε ένα πιάτο, περιχύστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Είναι ένας θαυμάσιος μεζές για να συνοδεύσετε μπύρα και κρασί ή ένα ωραίο ορεκτικό για να ξεκινήσετε ένα γεύμα.

Σάλτσα για ζυμαρικά: Βράστε τα ζυμαρικά της αρεσκείας σας, και όταν τα στραγγίσετε, κρατήστε ½ φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Βάλτε στην κατσαρόλα 1 φλιτζάνι λευκά τυριά τριμμένα, 1 κουταλιά ψιλοκομμένες ελιές, λίγη ρίγανη ή ξερό βασιλικό, το νερό των ζυμαρικών και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατέψτε τα υλικά πάνω από μέτρια φωτιά και όταν ενωθούν και γίνουν παχύρευστη σάλτσα, ανακατέψτε τα με τα ζυμαρικά και σερβίρετέ τα. Η ποσότητα της σάλτσας είναι αρκετή για 2 μερίδες.

Ένα γρήγορο τσηζκέικ με λευκά τυριά: Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι τριμμένα λευκά τυριά με 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ή χτυπήστε τα στο μίξερ μέχρι να γίνουν αφράτο ομοιογενές μείγμα. Προσθέστε 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού, λίγη βανίλια σκόνη και 2-3 κουταλιές σταφίδες. Χτυπήστε ξεχωριστά 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση φυτική) μέχρι να γίνει σαντιγί. Ενώστε τα δύο μείγματα με απαλές κινήσεις. Βάλτε μέσα σε 4 μπολ σπασμένα μπισκότα, μοιράστε το μείγμα και αφήστε τα μπολ στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Για την συνοδευτική σάλτσα, ανακατέψτε 2-3 κουταλιές μαρμελάδα φρούτων του δάσους ή φράουλα με 2 κουταλιές νερό και απλώστε την στην επιφάνεια της κρέμας.
 
Γεμιστά μπιφτέκια ή κεφτεδάκια: Ετοιμάστε το μείγμα του κιμά για μπιφτέκια ή κεφτεδάκια ή ακόμη και για σουτζουκάκια. Πάρτε την ποσότητα του κιμά που θα πλάσετε, κάνετε ένα βαθούλωμα στην μέση και βάλτε λίγο τυρί. Κλείστε το προσεκτικά για να μη χυθεί το τυρί καθώς ψήνονται ή τηγανίζονται. Στα κλασσικά σουτζουκάκια τακτικά βάζω λίγη φέτα ή μανούρι που λιώνει καθώς μαγειρεύονται και ταιριάζει τέλεια με το κύμινο και την σάλτσα ντομάτας.

Μαριναρισμένα τυριά σε ελαιόλαδο: Αυτό το κάνω όταν μου περισσεύουν μεγάλα κομμάτια από διάφορα τυριά και όχι λιωμένα ή τρίμματα. Κόψτε τα λοιπόν σε μικρότερα κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς και βάλτε τα σε ένα βαζάκι. Βάλτε στο βαζάκι 1-2 δαφνόφυλλα, λίγους κόκκους πιπεριού, ξύσμα από 1 λεμόνι, σπόρους κόλιαντρου και αν σας αρέσει μία μικρή καυτερή πιπερίτσα. Σκεπάστε τα με ελαιόλαδο και αφήστε τα στο ψυγείο για 4-5 μέρες τουλάχιστον. Θα τα σερβίρετε σαν ορεκτικό με ψημένο ψωμί ή σαν γαρνιτούρα σε μία πράσινη σαλάτα, το σπανάκι ταιριάζει ιδανικά στην περίπτωση. Το λάδι πάλι γίνεται αρκετά αρωματικό και φυσικά δεν θα το πετάξετε, χρησιμοποίηστε το για να σοτάρετε ή για να κάνετε ντρέσινγκ για σαλάτες.

Πουρές πατάτας με τυρί: Βάλτε τριμμένα λευκά τυριά στον πουρέ πατάτας. Μόλις βράσουν οι πατάτες και όσο είναι ζεστές, ανακατέψτε τις με τα τυριά, προσθέστε ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκια ρίγανη, αν έχετε, ή ψιλοκομμένο μαϊντανό, κάπαρη και ελιές. Ο πουρές αυτός ταιριάζει πολύ με ψητό κοτόπουλο, αρνί ή μπιφτέκια.

Πικάντικη τυροσαλάτα: Ανακατέψτε σε ένα μπολ 1 φλιτζάνι τριμμένα λευκά τυριά, 1 κουταλάκι καυτερή πάπρικα ή 2-3 ψιλοκομμένες καυτερές τσίλι πιπερίτσες, ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι. Δουλέψτε το μείγμα μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιογενές. Γίνεται μία πικάντικη τυροσαλάτα που θα την σερβίρετε με ψημένο ψωμί ή κρακεράκια αλλά και ένα θαυμάσιο συνοδευτικό ντιπ για ψητά λαχανικa

www.driskas.com
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #57
« στις: Ιούλιος 12, 2008, 19:29:15 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Από τη στήλη στο περιοδικό Gourmet "Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε;"

Σχεδόν όλα τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν κάνει πια την εμφάνιση τους στην αγορά. Μιας λοιπόν και θα μπούμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε τις φετεινές μαρμελάδες, όλο και κάποιο βάζο μαρμελάδας θα έχει μείνει στο ράφι περιμένοντας να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική μας, παρ’ όλο που η γλυκιά της γεύση μπορεί να μας φαίνεται περιοριστική. Μαζί με άλλα υλικά όπως η σόγια σος, το μπαλσάμικο, ο χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού μπορεί άνετα να γίνει από μαρινάδα, σάλτσα ή γλάσο για κρέας μέχρι ντρέσσινγκ για σαλάτες. Σας δίνω λοιπόν κάποιες ιδέες για να εμπνευσθείτε και να αρχίσετε να αδειάζετε σιγά σιγά τα παλιά βαζάκια για να φτιάξετε τις καινούργιες μαρμελάδες της χρονιάς.

Τηγανητό καμαμπέρ ή μπρι με μαρμελάδα

Αυτό είναι ένα κλασσικό γαλλικό ορεκτικό που συνεχίζει όμως να είναι γοητευτικό. Θα χρειαστείτε μία ατομική συσκευασία καμαμπέρ ή μπρι, αυτές στην ξύλινη συσκευασία ή στην κονσέρβα. Πανάρετέ το λοιπόν σε αλεύρι, αβγά και γαλέτα και τηγανίστε το σε ηλιέλαιο. Κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια και σερβίρετέ το με 3-4 κουταλιές μαρμελάδα ανακατεμένες με 2 κουταλιές νερό και σταγόνες χυμό πορτοκαλιού.

Σάλτσα για παγωτό

Ανακατέψτε 3 κουταλιές μαρμελάδα με 2 κουταλιές νερό και 2 κουταλιές ουίσκυ ή ρούμι. Σερβίρετέ την με παγωτό ή με παγωμένα επιδόρπια. Ταιριάζει πολύ επίσης και με σοκολατένια γλυκά, σουφλέ ή μπράουνις για παράδειγμα.

Ντρέσσινγκ για σαλάτες

Αυτό το ντρέσσινγκ είναι ιδανικό με πικρά σαλατικά, ή με σαλάτες που έχουν λευκά τυριά όπως κατσικίσιο, φέτα, ξυνομυζήθρα αλλά και παντζάρια, πορτοκάλι, ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε 2 κουταλιές μαρμελάδα με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μπαλσάμικο, λίγο αλάτι και ξερό βασιλικό.

Μία απλή τάρτα σαν πάστα φλόρα.

Πάρτε ένα φύλλο σφολιάτας ή ζύμης με προζύμι και ανοίξτε την στον πάγκο εργασίας. Κόψτε ένα δίσκο με διάμετρο 24 εκ. περίπου και αλείψτε την επιφάνεια με μαρμελάδα. Κόψτε την ζύμη που περίσσεψε  σε λωρίδες και βάλτε τις χιαστί στην τάρτα. Ψήστε την στους 180ο C για 35 – 40 λεπτά και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Γλυκόξινη σάλτσα για κοτόπουλο

Ανακατέψτε 1 κουταλιά μαρμελάδα με 2-3 κουταλιές σόγια σος, 2 κουταλιές ηλιέλαιο, λίγο τριμμένο τζίντζερ, μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και ελάχιστο τριμμένο σκόρδο. Σερβίρετε με βραστό ή ψητό κοτόπουλο.

Εύκολη Sacher Torte

Το περίφημο αυστριακό γλυκό μπορεί να γίνει εύκολα και με λίγα υλικά. Θα χρειαστείτε κατ’ αρχήν ένα έτοιμο κέικ σοκολάτας. Κόψτε το οριζόντια στη μέση, αλείψτε το μισό με μαρμελάδα και σκεπάστε με το υπόλοιπο μισό. Καλύψτε το με σάλτσα σοκολάτας ή γλάσο σοκολάτας ή με λίγη κουβερτούρα που θα την λιώσετε σε μπεν μαρί.

Δροσερό γλυκό με γιαούρτι

Ανακατέψτε 2 κεσεδάκια γιαούρτι με 4 κουταλιές μαρμελάδα. Σπάστε μπισκότα πτιμπέρ ή νταϊτζέστιβ σε μικρότερα κομμάτια ή τρίψτε τα στο πολυμίξερ. Βάλτε λίγα μπισκότα σε ένα ποτήρι ή ένα μπολ, ρίξτε λίγο από το μείγμα γιαουρτιού, άλλη μία στρώση μπισκότα και ξανά το μείγμα. Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο 1 ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρετε.

Μαρινάδα και σάλτσα για πουλερικά

Ανακατέψτε 2 κουταλιές μαρμελάδα με 1 κουταλιά μουστάρδα, 2 κουταλιές σουσάμι, 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο και 2 κουταλιές σόγια σος. Αλατίστε και προσθέστε λίγη ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. Αλείψτε κρέατα για ψήσιμο στην σχάρα ή στο γκριλ όπως πανσέτα, φιλέτο κοτόπουλου, ψαρονέφρι, χοιρινές μπριζόλες ή φιλέτο γαλοπούλας.

Κέικ με πλούσια γεύση

Αναβαθμίστε την γεύση σε ένα απλό κέικ. Ετοιμάστε το κέικ σύμφωνα με την συνταγή, ρίξτε στην φόρμα το μισό μείγμα και βάλτε λίγες κουταλιές από μαρμελάδα. Ρίξτε και το υπόλοιπο μείγμα και ψήστε σύμφωνα με την συνταγή. Δοκιμάστε το σε μάφινς, έχουν πολύ ενδιαφέρον.

Μαρινάδα και γλάσο για ψητό χοιρινό

Για ένα κιλό χοιρινού κρέατος υπολογίστε 5-6 κουταλιές μαρμελάδα. Ανακατέψτε τις με 1 κουταλιά μέλι και 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ. Αλείψτε με το μείγμα αυτό εξωτερικά ένα κομμάτι χοιρινού πριν το ψήσετε στον φούρνο και ψήστε το σύμφωνα με την συνταγή σας. Εναλλακτικά, αν έχετε ένα μεγάλο κομμάτι χοιρινού με πέτσα, όταν ψηθεί, αλείψτε το με αυτό το μείγμα και ξαναβάλτε το στον φούρνο για 10 -15 λεπτά για να γλασσάρει. Ο συνδυασμός μαρμελάδας και τζίντζερ θα σπάσει την έντονη λιπαρότητα και θα αρωματίσει και θα γλυκάνει το κρέας
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #58
« στις: Ιούλιος 13, 2008, 23:08:10 μμ »
xanthibax Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.344
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Πάρα πολύ ωραίες ιδέες ,εγώ που έχω σχεδόν όλα τα φρούτα μαρμελάδα (και δεν περισσεύουν βέβαια ) ευκαιρία είναι να δοκιμάσω διάφορες άλλες χρήσεις της μαρμελάδας!!
πολύ ωραίο giota
Καταγράφηκε
  Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα!!!
 
Απάντηση #59
« στις: Ιούλιος 14, 2008, 09:22:44 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Ναι είναι πολύ καλές οι συμβουλες του Gourmet της είχα διαβάσει και εγω, πολύ καλά έκανες Γιώτα και τις δημοσίευσες!!!
Μια ιδέα του Jamie Oliver που είχα δει και την κάνω άμα έχω τα κέφια μου είναι ρυζόγαλο με μαρμελάδα.
Κάνω ένα ριζόγαλο αρωματισμένο με βανίλια, το απλώνω σε μια πιατέλα και απο πάνω ρίχνω μαρμελάδα, μαρέγκες θρυματισμένες και αμύγδαλα καβουρδισμένα.Πολύ συχνά το κάνω και με απλή κρέμα βανίλιας.Είναι πραγματικά πολύ ωραίο!
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες « 1 2 3 4 5 » Πάνω