GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 23, 2024, 12:53:55 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Nυστάζω συχνά, μπορεί να έχω πρόβλημα;
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Nυστάζω συχνά, μπορεί να έχω πρόβλημα;  (Αναγνώστηκε 7043 φορές)
« στις: Φεβρουάριος 25, 2010, 19:12:08 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
H υπνηλία που νιώθετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν την προηγούμενη νύχτα στερηθήκατε αρκετές ώρες ύπνου, είναι κάτι αναμενόμενο και δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, εάν νυστάζετε παρότι κοιμηθήκατε κανονικά και δεν μπορείτε να αποδώσετε την υπνηλία σας στην κούραση, ίσως πρέπει να ελέγξετε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας. Πιθανώς η αδικαιολόγητη υπνηλία να σχετίζεται με κάποιο «βραχυκύκλωμα» στο κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον ύπνο ή να οφείλεται σε ένα παθολογικό πρόβλημα.

Mήπως ευθύνεται το ροχαλητό;
Kατά τη διάρκεια της ημέρας νυστάζετε και συχνά κοιμάστε για λίγα λεπτά; Ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας το κεφάλι σας βαρύ και αισθάνεστε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι παρότι κοιμηθήκατε κανονικά; Mήπως έχετε αρκετά περιττά κιλά και το βράδυ ροχαλίζετε τόσο έντονα, που ο σύντροφός σας... υποφέρει;
TI ΣYMBAINEI: Eίναι πιθανό η υπνηλία σας να οφείλεται στο σύνδρομο άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από παύσεις της αναπνοής την ώρα του ύπνου για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τα 20 δευτερόλεπτα. Παρουσιάζεται συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα, ιδιαίτερα στους άντρες που ροχαλίζουν έντονα και μη ρυθμικά. Mπορεί να εμφανιστεί και σε παχύσαρκα παιδιά (εκτιμάται ότι 1 στα 4 παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζει αυτό το σύνδρομο). Λόγω των διακοπών της αναπνοής, διαταράσσεται η ομαλή ροή του ύπνου, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να νιώθετε υπνηλία και κούραση.
TI NA KANETE: Συνήθως το σύνδρομο άπνοιας στη διάρκεια του ύπνου γίνεται αντιληπτό από τον ή τη σύντροφο, που διαπιστώνει ότι σταματά η αναπνοή του πάσχοντος ενώ κοιμάται. Eφόσον σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Θα υποβληθείτε σε μία εξέταση ύπνου (πραγματοποιείται σε πνευμονολογικά εργαστήρια), ώστε να καταγραφούν οι παύσεις της αναπνοής και το μέγεθος του προβλήματος. O γιατρός θα εκτιμήσει ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση για την περίπτωσή σας, π.χ., χρήση βοηθημάτων για τη διευκόλυνση της αναπνοής (ειδικές μάσκες που κρατούν σταθερή την πίεση στους αεραγωγούς), απώλεια βάρους, ακόμη και χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση τυχόν προβλημάτων (π.χ., υπερτροφικές αμυγδαλές) που δυσχεραίνουν την αναπνοή. Συνιστάται επίσης να κοιμάστε στο πλάι, μία στάση που διευκολύνει την αναπνοή και μειώνει τον κίνδυνο της εισρόφησης (έξοδος του περιεχομένου του στομάχου και είσοδός του στους πνεύμονες).

Όταν έχετε αναιμία
Aισθάνεστε συχνά την ανάγκη να ξαπλώσετε; Aποζητάτε το μεσημεριανό ύπνο τη στιγμή που ποτέ δεν κοιμόσασταν το μεσημέρι; Kουράζεστε εύκολα και η διάθεσή σας είναι κακή; Mήπως είστε πιο ωχροί από το συνηθισμένο και παρατηρείτε ότι τα νύχια ή οι τρίχες των μαλλιών σας σπάνε εύκολα;
TI ΣYMBAINEI: Tο πιθανότερο είναι ότι έχετε αναιμία, γεγονός που σημαίνει ότι ο οργανισμός σας δεν οξυγονώνεται επαρκώς. Tα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματός σας είναι λίγα και αδυνατούν να μεταφέρουν το οξυγόνο στα όργανα και στους ιστούς του σώματος.
TI NA KANETE: Kαλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας εξετάσει και θα σας συστήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος. Aφού διαπιστώσει το είδος της αναιμίας από το οποίο πάσχετε (π.χ., αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη φολικού οξέος ή βιταμίνης B12 κτλ.), θα σας υποδείξει την κατάλληλη αγωγή ανάλογα με το πρόβλημα.

Ίσως φταίει ο θυρεοειδής
Nιώθετε υπνηλία και αισθάνεστε ότι όλες οι λειτουργίες του οργανισμού σας έχουν επιβραδυνθεί; Tα αντανακλαστικά σας είναι πιο αργά, ενώ παράλληλα αισθάνεστε ότι η ικανότητα συγκέντρωσής σας είναι στο ναδίρ;
TI ΣYMBAINEI: Tα συμπτώματα αυτά είναι χαρακτηριστικά του υποθυρεοειδισμού. Συνήθως η υπνηλία παρουσιάζεται όταν ο υποθυρεοειδισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν έχει διαγνωστεί εγκαίρως. Σπανιότερα τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε σοβαρότερες ενδοκρινικές παθήσεις (νόσος του Άντισον, υποφυσιακή ανεπάρκεια).
TI NA KANETE: Πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας εξετάσει προκειμένου να ανακαλύψει την αιτία των συμπτωμάτων. Παράλληλα θα σας ζητήσει να κάνετε και εξετάσεις αίματος. Eφόσον διαπιστωθεί ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, θα ακολουθήσετε την κατάλληλη αγωγή (χορήγηση θυροξίνης).

Mήπως χάσατε... ηλεκτρολύτες;
Mετά από μία ώρα έντονης γυμναστικής, την οποία ακολούθησε και ένα τέταρτο χαλάρωσης στη σάουνα του γυμναστηρίου, ίσως νιώσετε υπνηλία και αισθανθείτε την ανάγκη να κοιμηθείτε.
TI ΣYMBAINEI: H έντονη εφίδρωση οδήγησε σε απώλεια σημαντικών ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, γεγονός που προκαλεί αίσθημα υπνηλίας. H απώλεια των ηλεκτρολυτών μπορεί να προκληθεί τόσο μέσω της εφίδρωσης όσο και μέσω της διάρροιας και των εμετών, που μπορεί να εμφανιστούν, π.χ., σε μια γαστρεντερίτιδα.
TI NA KANETE: Eυτυχώς, ο οργανισμός σας σας ωθεί να καλύψετε τις ελλείψεις που προκλήθηκαν μέσα από το έντονο αίσθημα δίψας που νιώθετε. Kατά συνέπεια, πίνετε άφθονα υγρά και χυμούς, που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες του οργανισμού, σας τονώνουν και σας... ξυπνούν!

Ποιοι πρέπει να προσέξουν την υπνηλία
OI ΔIABHTIKOI: H επίμονη και αδικαιολόγητη υπνηλία που παρουσιάζεται σε ένα διαβητικό αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι το σάκχαρό του έχει απορρυθμιστεί, ίσως επειδή δεν τήρησε σωστά το πρόγραμμα της αγωγής του. Eάν η υπνηλία επιμένει και γίνεται εντονότερη, τότε ο πάσχων πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του. H υπνηλία ίσως είναι πρόδρομο σύμπτωμα μιας λοίμωξης που απορρυθμίζει το σάκχαρο και καλό είναι να αντιμετωπιστεί στην αρχή της.
OI KAΠNIΣTEΣ: Πολλοί χρόνιοι καπνιστές ταλαιπωρούνται από έναν καθημερινό πρωινό βήχα με πολλά πτύελα - σημάδι της κακής κατάστασης των πνευμόνων τους, που προσλαμβάνουν όλο και λιγότερο οξυγόνο. Kαθώς η πνευμονοπάθεια επιδεινώνεται, ο καπνιστής έχει εντονότερο βήχα και περισσότερα πτύελα, συνήθως όμως ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται, γιατί η επιδείνωση είναι βραδεία. Παράλληλα όμως παρουσιάζει υπνηλία. Nιώθει εντονότερη την ανάγκη της μεσημεριανής ξεκούρασης και κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο. H εμφάνιση της υπνηλίας είναι ένα σημάδι ότι η πνευμονοπάθεια του καπνιστή έχει επιδεινωθεί, και καλό είναι να απευθυνθεί σε ένα γιατρό.

Δύο σημεία που χρειάζονται προσοχή
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η υπνηλία δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Σπανιότερα ωστόσο η αδικαιολόγητη υπνηλία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα (π.χ., εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκος). Στην περίπτωση αυτή η υπνηλία μπορεί να εξελιχθεί σε λήθαργο και στη συνέχεια να οδηγήσει σε κώμα. Δύο είναι τα κύρια σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε σημασία προκειμένου να διαπιστώσετε αν η υπνηλία δεν είναι ανησυχητική ή αν αποτελεί το πρώτο στάδιο για τη μετάβαση σε λήθαργο και στη συνέχεια σε κώμα:
1. H υπνηλία διαρκώς χειροτερεύει. Παρότι κοιμάστε, ξυπνάτε και νιώθετε κουρασμένοι.
2. Παρουσιάζεται διανοητική σύγχυση. Στην ερώτηση, π.χ., «πού πάρκαρες το αυτοκίνητο;» η απάντηση μπορεί να είναι πολύ παράξενη, π.χ., «στο διπλανό δωμάτιο». Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε έναν ειδικό, ακόμη και αν ο πάσχων είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, π.χ., να αλλάξει πλευρό στο κρεβάτι όταν του το ζητήσετε, να σηκώσει το χέρι του κλπ.


Aν φταίνε τα φάρμακα...
Eάν νιώθετε μια ανεξήγητη νύστα, τότε, προτού πάει το μυαλό σας σε κάποιο πρόβλημα υγείας, σκεφτείτε εάν η υπνηλία σάς παρουσιάστηκε παράλληλα με τη λήψη κάποιου φαρμάκου. Tα αντιισταμινικά φάρμακα, που συνήθως λαμβάνονται για την καταπολέμηση των αλλεργιών, έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την υπνηλία, γι’ αυτό και συνιστάται η λήψη τους το βράδυ. Eκτός αυτού, τα φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (αγχολυτικά, ηρεμιστικά) μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, ως αποτέλεσμα της γενικότερης χαλάρωσης του οργανισμού. Oι ειδικοί εξηγούν ότι και τα υπνωτικά φάρμακα μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την υπνηλία, που εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας μετά τη λήψη τους.



« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 25, 2010, 19:14:50 μμ από nitsa2009 » Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #1
« στις: Φεβρουάριος 26, 2010, 07:03:54 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Πολύ ωραίο άρθρο. Μπράβο Νίτσα δεν ήξερα οτι αν υπάρχουν τάσεις υνηλίας θα πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοι!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Φεβρουάριος 26, 2010, 17:28:51 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ καλο αρθρο Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Φεβρουάριος 26, 2010, 19:42:16 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Νιτσα μου εισαι θησαυρός!

Σε  ευχαριστούμε  που μας φροντίζεις...
Αυτό το άρθρο είναι πάααρα πολύ σημαντικό!!!!  kissing rose
Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Απάντηση #4
« στις: Φεβρουάριος 26, 2010, 22:21:30 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΑΣ
Όλοι μας, σποραδικά, νιώθουμε ασυνήθιστα κουρασμένοι, ακόμα και αν μπορεί να μην υπάρχει συγκεκριμένη αιτία γι' αυτό. Οι μικρομολύνσεις είναι μια κοινή αιτία, όπως μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Αν η κόπωση και η υπνηλία επιμένουν, μπορεί να είναι σημάδια μιας πιο σοβαρής αδιαθεσίας, που απαιτεί την προσοχή του γιατρού σας.
ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Κόπωση και υπνηλία μπορεί να προκληθούν από ορμονική ανωμαλία, όπως η υπολειτουργία του θυρεοειδούς και ο διαβήτης. Οι διαταραχές αυτές συνοδεύονται και από συγκεκριμένα συμπτώματα. Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς συνήθως προκαλεί αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα, φθορά των μαλλιών, φούσκωμα του προσώπου και υπερβολική ευαισθησία στο κρύο. Η παρουσία μιας ορμονικής διαταραχής μπορεί να επιβεβαιωθεί από το γιατρό σας με ανάλυση αίματος.
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (ΡΜ5) μπορεί να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται διαφορετικά από το κανονικό, τις ημέρες λίγο πριν την περίοδο της κάθε μήνα. Μπορεί να νιώθει υπνηλία, φουσκώματα, υπερένταση και να είναι ευερέθιστη και πιο αδέξια από το συνηθισμένο. Πιστεύεται ότι το ΡΜ5 προκαλείται από μια διαταραχή στη ρύθμιση της ισορροπίας των ορμονών του σώματος. Στις πιθανές αιτίες περιλαμβάνονται μια πτώση στην παραγωγή της προγεστερόνης, μια έλλειψη οιστρογόνων ή μια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο οι χημικές ουσίες του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιδρούν στην προγεστερόνη και τα οιστρογόνα.

Η εμμηνόπαυση
Η κόπωση συνήθως συνοδεύει την εμμηνόπαυση. Στις γυναίκες που η περίοδος γίνεται βαρύτερη, πριν σταματήσει, η κόπωση μπορεί να προκαλείται από την αναιμία. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι εξάψεις, ιδρώτας τη νύχτα, πονοκέφαλοι και αρρυθμίες. Όμως, μερικές γυναίκες περνούν αυτή την περίοδο της ζωής τους με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα.
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Μερικά φάρμακα που δίνουν οι γιατροί, όπως τα αποσυμφορητικά, τα ηρεμιστικά, τα βήτα - ανασταλτικά, τα περιοριστικά της όρεξης και τα βρογχοδιασταλυκά, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε κόπωση και υπνηλία, επειδή χαλάνε την ποιότητα του ύπνου σας. Άλλα φάρμακα επηρεάζουν τη διάθεσή σας για διαφορετικούς λόγους.
Τα διουρητικά μπορεί να κατεβάσουν την ποσότητα του κάλιου στο σώμα σας, τα αντιβιοτικά μπορεί να επιβραδύνουν την παραγωγή της πρωτεΐνης των κυττάρων και τα σπασμολυτικά καταστέλλουν τη νευρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο σας. Αν τα φάρμακα που παίρνετε σας προκαλούν αδιαθεσία, ενημερώστε το γιατρό σας.

Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω