GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Φεβρουάριος 23, 2020, 21:46:25 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Fitness και Διατροφή
| | | |-+  Συνταγές με λουλούδια
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Συνταγές με λουλούδια  (Αναγνώστηκε 26503 φορές)
« στις: Μάρτιος 04, 2010, 22:34:29 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ


Ναι, τα λουλούδια τρώγονται! Μπορούν επίσης να γίνουν ζαχαρωτά, να καταψυχθούν, να γίνουν ζελέ ή μαρμελάδες και να γίνουν ανθόνερα! Μπορούν επίσης να γίνουν γλυκά, αφεψήματα και ποτά. Είναι αλήθεια πως η μαγειρική με λουλούδια δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, αλλά αποτελεί μια θαυμάσια ιδέα για ξεχωριστές περιπτώσεις , γιορτές και πάρτι! Θα σας παρουσιάσουμε σ' αυτό το κεφάλαιο μια ποικιλία συνταγών που μπορείτε να εκτελέσετε με συγκεκριμένα λουλούδια, όπως και μια λίστα από λουλούδια που μπορείτε να καταβροχθίσετε!

Στείλτε μας e-mail με τις εμπειρίες σας από τις λουλουδοσυνταγές αν κάποιοι από σας τις δοκιμάσουν! Κρατήστε τα λουλούδια σας καθαρά και χωρίς ψεκασμούς αν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε. Καλή διασκέδαση και καλή όρεξη!

Από τον κήπο στον ουρανίσκο

Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για την ομορφιά τους τη νοστιμιά τους και το άρωμά τους. Φαγώσιμα λουλούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γαρνιτούρες (πανσές), σε σαλάτες (tulbaghia & σχοινόπρασσο), σε τσάι (χαμομήλι), ζαχαρωμένα ή σε γλυκά (τριαντάφυλλο, βιολέτα), σε ποτά και σε παντς (μποράντζα) και μερικές φορές ακόμα για να παρασκευάσουν ή να αρωματίσουν αλκοολούχα ποτά.

Μερικά τα τρώμε σαν λαχανικά χωρίς στην πραγματικότητα να αντιλαμβανόμαστε ότι είναι λουλούδια (αγκινάρα, μπρόκολο, κουνουπίδι). Μερικά έχουν πολύ δυνατή μυρωδιά και άλλα δεν μυρίζουν σχεδόν καθόλου. Μερικά έχουν ωραία βουτυράτη υφή (ημεροκάλη), και άλλα έχουν υγιεινές ιδιότητες. Όλα προσθέτουν μια αίσθηση τελειότητας και γιορταστικής ατμόσφαιρας σε ένα γεύμα.

Πριν να φάτε τα λουλούδια

Η καλύτερη σύσταση για να φάτε λουλούδια είναι να το κάνετε με προσοχή. Σιγουρευτείτε ότι αναγνωρίζετε τα λουλούδια και γνωρίζετε την προέλευση τους. Προτιμήστε λουλούδια από τον κήπο σας ή από φίλους και γείτονες. Λουλούδια από ανθοπωλεία ή ανθοκήπια σχεδόν πάντα είναι ραντισμένα με φάρμακα, και δεν είναι καλή επιλογή. Για καλύτερο άρωμα χρησιμοποιείτε πάντα τις κορυφές των λουλουδιών, και μη χρησιμοποιείτε μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει, με εξαίρεση τα λουλούδια της ημεροκάλης. Τα μαραμένα και ξεθωριασμένα λουλούδια έχουν πικρή γεύση. Σιγουρευτείτε ότι τα λουλούδια σας δεν περιέχουν έντομα, ξεπλύνετέ τα σε κρύο νερό και τινάξτε τα ελαφρά για να στεγνώσουν. Αν προετοιμάζετε τα λουλούδια σας από νωρίς με σκοπό να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο ανάμεσα σε ελαφρώς υγρά φύλλα χαρτιού κουζίνας.
Καταγράφηκε
                 http://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #1
« στις: Νοέμβριος 15, 2010, 02:47:33 πμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.917
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Γρήγορες ιδέες 1

Ας αρχίσουμε με μερικές χρήσιμες οδηγίες σχετικά με το μαγείρεμα των λουλουδιών.

Σας αρέσουν τα αφεψήματα; Μπορείτε να μαζέψετε και να αποξηράνετε τα παρακάτω λουλούδια και να τα χρησιμοποιήσετε σαν ένα θαυμάσιο ρόφημα. Ροδοπέταλα, άσπρο γιασεμί, μελισσόχορτο, μέντα, μαντζουράνα, άνθη λεμονιάς, φλαμούρι, καλέντουλα και χαμομήλι. Ανακατέψτε τα  και χρησιμοποιείστε ένα κουτάλι της σούπας για κάθε κούπα ροφήματο


Μερικά φυτά που τα λουλούδια τους τρώγονται

    * Αγαστάχη
    * Ακακία
    * Άλυσσο
    * Αμυγδαλιά
    * Βιγκόνια
    * Βιολέτα
    * Βότανα και μπαχαρικά μαγειρικής περγαμόντο, μάραθο, ρίγανη, μέντα, γλυκάνισο, σχοινόπρασσο, βασιλικός κλπ
    * Βρώμη
    * Γαρύφαλλο
    * Γαρύφαλλο ποιητών
    * Γαρύφαλλο κινέζικο
    * Γεράνι
    * Γιασεμί αραβικό
    * Γλαδιόλα
    * Δεντρομολόχα
    * Δεντρολίβανο
    * Ημεροκάλη
    * Ηλίανθος
    * Ηράνθεμο
    * Ιβίσκος
    * Κατηφές
    * Κενταύρια
    * Κολοκυθιά
    * Λεβάντα
    * Λεμονιά
    * Λωτός
    * Μηλιά
    * Μπανανιά
    * Μπέλλα
    * Μπιζέλι
    * Μποράντζα
    * Νεροκάρδαμο
    * Παιόνια
    * Πανσές
    * Πασχαλιά
    * Πορτοκαλιά
    * Πρίμουλα
    * Ροδακινιά
    * Ρομπίνια
    * Σαμπούκος
    * Τουλίπα
    * Τριαντάφυλλο
    * Τριφύλλι
    * Υάκινθος
    * Υπέρικο
    * Χαμομήλι
    * Χρυσάνθεμο
    * Φασκομηλιά
    * Φασολιά

Προσοχή! Δεν τρώγονται όλα τα λουλούδια
 
  Είναι προφανές ότι πρέπει να γνωρίζετε ποια λουλούδια είναι εδώδιμα και ποια τοξικά. Στα δηλητηριώδη λουλούδια περιλαμβάνονται: κομβαλάρια (μιγκέ), δισέντρα (ματωμένη καρδιά), νεραγκούλα, ίρις, κάλλα, νάρκισσος, λούπινο, πετούνια, μοσχομπίζελο, ακόνιτο, μυρτιά, ροδόδεντρο και αζαλέα, πικροδάφνη, δελφίνιο, κληματίς, ντιτζιταλίς, ελέβορος, γουϊστέρια κτλ.

Γεύση από Άνοιξη
Είδος / Περίοδος άνθησης / Γεύση

    * ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ - Μάιος/Ιούλιος - Μελένια γλυκιά, αρωματική
    * ΑΝΙΘΟΣ(άνθη) - Ιούνιος - Όπως τα φύλλα, αλλά πιο δυνατή
    * ΑΡΜΠΑΡΟΡΡΙΖΑ - όλο το χρόνο - διάφορες ποικιλίες, ελαφριά υπόξινη ή πικρή
    * ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ - Ιούλιος - Πικάντικη, γλυκιά
    * ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ - Ιούνιος/Ιούλιος - Λίγο αρωματική, τα κανελογαρύφαλλα είναι πικάντικα
    * ΓΙΟΥΚΑ - Ιούλιος - ελαφρώς πικρή με λίγη γεύση αγκινάρας
    * ΓΛΑΔΙΟΛΑ - Βολβός (6-8 εβδομάδες μετά το φύτεμα) - χρησιμοποιείται καλύτερα σαν γεμιστή ή γαρνιτούρα
    * ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ - Ιούλιος/Σεπτ. - Δυνατή, γλυκιά & νόστιμη
    * ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ - Διάφορες ποικιλίες - μαλακιά, λουλουδένια, ντελικάτη
    * ΔΕΝΤΡΟΜΟΛΟΧΑ - Ιούλιος/Σεπτ. - απαλή γεύση, ελαφρώς πικρή
    * ΗΜΕΡΟΚΑΛΗ - Ιούνιος/Ιούλιος - μαγειρεύεται, σαν σπαράγγι, κολοκυθάκι
    * ΘΥΜΑΡΙ - Ιούλιος/Αύγουστος - Όπως τα φύλλα αλλά πιο μαλακιά
    * ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ - Ιούνιος/Αύγουστος - Ελαφριά γεύση πράσινης πιπεριάς
    * ΚΑΤΗΦΕΣ - Μάιος/Σεπτ. - διάφορες ποικιλίες, λίγο έντονη και πικρή
    * ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ(άνθη) - Ιούλιος/Αύγουστος - Όπως το λαχανικό, ωμού κολοκυθιού
    * ΛΕΒΑΝΤΑ - Ιούνιος/Ιούλιος - πολύ αρωματική
    * ΛΕΜΟΝΙΑ(άνθη) - Διάφορες Ποικιλίες - ξινή, πολύ αρωματική, ελαφρώς πικρή αλλά σε μερικές ποικιλίες γλυκύτερη
    * ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ - Ιούνιος/Αύγουστος - Όπως τα φύλλα, πικάντικη, γλυκιά
    * ΜΑΡΑΘΟ - Ιούλιος/Αύγουστος - μαλακότερη από τα φύλλα, γλυκιά
    * ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ - Ιούλιος/Αύγουστος - πολύ γλυκιά και λεμονάτη
    * ΜΕΝΤΑ - Ιούλιος/Σεπτ. - μεντώδης, ανάμεικτη όπως τα φύλλα
    * ΜΗΛΙΑ(άνθη) - Μάιος - Ελαφριά, Λουλουδένια, υπόξινη
    * ΜΠΙΖΕΛΙ(άνθη) - Μάιος/Ιούνιος - άγουρο μπιζέλι
    * ΜΠΟΡΑΝΤΖΑ - Ιούνιος/Ιούλιος - Ελαφριά γεύση αγγουριού
    * ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ - Ιούλιος/Αύγουστος -Όπως το κάρδαμο
    * ΠΑΝΣΕΣ - Μάρτιος/Ιούνιος - Μαλακιά, σαν λαχανικού, μερικές ποικιλίες γλυκιά
    * ΠΑΣΧΑΛΙΑ - Απρίλιος/Μάιος - Αρωματική, ελαφρώς πικρή
    * ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ - Ιούλιος - Αρωματική, γεύση τσαγιού
    * ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ(άνθη) - Διάφορες ποικιλίες - αρωματική, λεμονώδης, σαν την φλούδα του πορτοκαλιου
    * ΡΑΔΙΚΙ - Μάιος/Ιούλιος - Όπως τα φύλλα, πικρή
    * ΡΙΓΑΝΗ - Ιούνιος/Αύγουστος - Όπως τα φύλλα, πικάντικη, τσουχτερή
    * ΡΟΚΑ - Μάιος - Όπως τα φύλλα, καρυδάτη, καπνιστή
    * ΣΙΝΑΠΙ - Απρίλιος/Μάιος - Καυτή, γεύση μουστάρδας
    * ΣΚΟΡΔΟ(άνθη) - Αύγουστος/Σεπτ. - σκόρδου, δυνατή
    * ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΣΟ - Μάιος/Ιούνιος - κρεμμυδιού, δυνατή
    * ΤΟΥΛΙΠΑ - Μάρτιος/Μάιος - ελαφρώς πικρή ή γλυκιά
    * ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ - Μάιος/Σεπτέμβριος - αρωματική, γλυκιά προς πικρή
    * ΤΡΙΦΥΛΛΙ (κόκκινο) - Ιούνιος/Σεπτ. - χορτώδης
    * ΥΑΚΙΝΘΟΣ(βότρυς) - Απρ.l/Μάιος - σταφυλλώδης, πικρή μετά το φάγωμα, ελαφρώς υπόξινη
    * ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ - Μάιος/Ιούνιος - λουλουδένια, ελαφρώς μοσχάτη
    * ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ - Σεπτ./Οκτ. - κάθε ποικιλία διαφορετική, μερικές μέτρια, μερικές δυνατή, πικρή   
    *

    *                                                               ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ...



Προέλευση: http://www.valentine.gr
Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω