GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 18, 2024, 22:48:02 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Αντιλιπιδική Δίαιτα (Υπερλιπιδαιμία)
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Αντιλιπιδική Δίαιτα (Υπερλιπιδαιμία)  (Αναγνώστηκε 7406 φορές)
« στις: Απρίλιος 07, 2010, 15:42:20 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Αυξημένα λιπίδια αίματος



Γενικές οδηγίες

Περιορίστε την ποσότητα τροφών που καταναλώνετε.
Στη μαγειρική παρασκευή των ζωικών τροφίμων (κρέας, ψάρι, πουλερικά) μη χρησιμοποιείτε πολλά λιπαρά και ιδιαίτερα βούτυρα, σπορέλαια και μαργαρίνες.
Καταργήστε από τα γεύματα της ημέρας τα αλλαντικά, τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα και κάθε είδους snack (πατατάκια, γαριδάκια, ξηροί καρποί κ.λπ.).
Μολονότι ο οργανισμός έχει ύψιστη βιολογική ανάγκη για 1 αυγό, 1 ποτήρι γάλα, 60γρ. τυρί, 1 γιαούρτι, 100γρ. κρέας, 60γρ. ψωμί, 100γρ. πατάτα, 3 φρούτα, 100γρ. κρασί, 30γρ. λάδι, τα οποία άνετα διεκπεραιώνει μηχανικά και αξιοποιεί μεταβολικά συντηρώντας τις δομές της οργανικής μας υγείας, εμείς χρησιμοποιούμε την καθημερινή μας δίαιτα, προκειμένου να ικανοποιήσουμε γευστικές ανάγκες, επιταγές πείνας και εκτόνωση του καθημερινού μας στρες. Συνεπώς, καταναλώνουμε πενταπλάσια ποσότητα φαγητού και δημιουργούμε όγκο περιττού χημικού-θρεπτικού υλικού που κυκλοφορεί στο αίμα, αφού κάθε φαγώσιμο που μπαίνει στο στομάχι δεν γυρίζει πίσω. Το κλινικό αποτέλεσμα, πλέον, είναι η υπερλιπιδαιμία, βασικό αίτιο της οποίας είναι η υπερκατανάλωση τροφίμων.

Θεραπευτική Αγωγή
1. Σε οξεία φάση
Επιβάλλεται πόση μόνο νερού και κανενός άλλου ποτού. Στη συνέχεια, πρέπει να καταναλώνουμε μαλακά βρασμένα λαχανικά για κάλυψη αναγκών χορτασμού, επειδή θέμα ισοζύγιου ενέργειας δεν τίθεται. Συνεχίζοντας την κατανάλωση νερού -που πρέπει να υπερβαίνει σε όγκο τα τρία λίτρα- και τα γεύματα με αλάδωτα βρασμένα λαχανικά, προσθέτουμε χυμό λεμονιού μέσα στο νερό και νωπά φρούτα, χαμηλά σε γλυκόζη (γκρέιπ φρουτ), στα γεύματα. Παράλληλα με το νερό προσθέτουμε στη διατροφή μας τσάι αραιό με λεμόνι και αφέψημα βοτάνων (αρωματικών κυρίως), ώστε να κερδίσουμε ιχνοστοιχεία (κοβάλτιο) που θα βοηθήσουν ισχυρά ενζυματικά το συκώτι στην απολιπωτική δράση κατά των περιττών λιπιδίων που κυκλοφορούν στο αίμα.

2. Σε ελεγχόμενη φάση
Εφόσον το εργαστήριο πιστοποιήσει τη μείωση των ολικών λιπιδίων, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, προσθέτουμε στη διατροφή κομπόστες νωπών φρούτων δίχως ζάχαρη (ουδέποτε κονσερβοποιημένα), βραστή πατάτα ή ρύζι και φρυγανιές, και τον συντηρούμε διαιτητικά με τους ταχυφλεγείς αυτούς υδατάνθρακες επί δύο, το ελάχιστο, 24ωρα. Η απολίπωση του αίματος στο τέλος της εβδομάδας είναι σαφέστατη.

3. Σε περιπατητική φάση
Εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, επιστρέφοντας στις εργασίες της ημέρας, επιβάλλεται να μπείτε σε έναν τρόπο διαιτητικής ζωής, τέτοιον ώστε παράλληλα με την απολίπωση του αίματος να χάνετε σωματικό βάρος, ακολουθώντας για πέντε εβδομάδες στερητική δίαιτα ως προς τις ζωικές πρωτεΐνες στο σχήμα που ακολουθεί:

Πρωινό:1-2 φλιτζάνια αφέψημα (τσάι βοτάνων) με λεμόνι + 2 μικρές (κοινές) φρυγανιές + 150γρ. χυμό πορτοκάλι ή 2 ώριμα νωπά φρούτα εποχής. 10.30 π.μ.: 1 μικρή (κοινή) φρυγανιά + 1 νωπό μέτριο φρούτο ή 150γρ. νωπό χυμό γκρέιπ φρουτ.
Μεσημεριανό και δείπνο: βραστή σαλάτα (δίχως λάδι) ή παρασκεύασμα λαχανικών (φασολάκια, αρακάς, λάχανο, κουνουπίδι, αγκινάρα) με νωπή ντομάτα (δίχως λάδι) και κρεμμύδι + πολλά μυριστικά (μαϊντανός, άνηθο, δυόσμο, σέλινο, ρίγανη κ.λπ.) + 150-200γρ. καθαρισμένη πατάτα (στη σαλάτα ή στο παρασκεύασμα) ή ρύζι (1 φλιτζανάκι του καφέ ωμό) σκέτο πιλάφι ή σε λαχανικό παρασκεύασμα (πρασόρυζο, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο) + 2 κοινά φρυγανάκια + κομπόστα νωπών φρούτων δίχως ζάχαρη.
4.30 - 5.30 μ.μ.: 1-2 φλιτζάνια αφέψημα (τσάι) βοτάνων δίχως ζάχαρη και 1 νωπό μέτριο φρούτο ή 150γρ. νωπό γκρέιπ-φρουτ + 1 κοινή φρυγανιά.
Πριν από τον ύπνο+ και εφόσον από το τελευταίο γεύμα μεσολαβεί χρόνος δύο τουλάχιστον ωρών, 150γρ. νωπό χυμό πορτοκαλιού ή ψυχρή κομπόστα (οι καρποί δεν βράζονται, μόνο μουσκεύουν στο νερό) από τρία ξερά δαμάσκηνα και ένα σύκο.



IN.GR ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #1
« στις: Απρίλιος 07, 2010, 15:44:44 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Οδηγίες Έπειτα άπο Επέμβαση Βουβωνοκήλης
Κ.Κωνσταντινίδης
Χειρούργος - Λαπαροσκόπος
 
Έπειτα από επέμβαση βουβωνοκήλης, συνήθως θα φέρεται μία τομή στη βουβωνική χώρα, η οποία θα παρουσιάζει κάποιο ήπιο άλγος, που αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά. Το διαιτολόγιό σας θα πρέπει να είναι ελαφρύ τις πρώτες τρεις ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και να περιλαμβάνει υδρική δίαιτα (σούπα, κοτόπουλο, ψαρόσουπα ή κρέας βραστό).

Αποφύγετε τα βαριά φαγητά και τα όσπρια επί μία εβδομάδα.

Απαγορεύονται η άρση βάρους μέχρι και πέντε κιλά τον πρώτο μήνα και η άρση βάρους μεγαλύτερου από πέντε κιλά το πρώτο 6μηνο τουλάχιστον.

Μεγάλη προσοχή στο βήχα και στο φτάρνισμα.

Αμεσα μετεγχειρητικά λαμβάνετε, ως αναλγητικά ταμπλέτες Lonarid όταν πονάτε, μέχρι τέσσερεις ημερησίως, και αντιβιοτικά δισκία για τέσσερις ημέρες, ανάλογα με τη συνταγή που θα σας δοθεί.


IN.GR

 
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #2
« στις: Απρίλιος 07, 2010, 15:47:02 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Δίαιτα Κολίτιδος
(Σύνδρομο Ευερέθιστου Παχέος Εντέρου)
Dr Δ.Καραγιάννης,
Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος
Τι επιτρέπεται
Αφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες κ.λπ.).
Κρέας, ψάρι, πουλερικά όσο συχνά επιθυμείτε. Πλέον κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας, που δεν περιέχουν καρυκεύματα και δεν έχουν τσιγαριστεί.
Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο.
Αμυλώδη και καλά βρασμένες πατάτες.
Το γάλα, η φέτα, τα λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να το διαπιστώσετε αυτό, πιείτε μία κούπα κρύο γάλα. Αν σας προκαλέσει φούσκωμα, πόνο ή διάρροια, πρέπει να τα αποφεύγετε.
Οι βραστές σάλτσες σε μικρή ποσότητα.
Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που γίνονται ανεκτά.
Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή και ωμά, εάν είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα.
Αφεψήματα. Η μέντα θα σας κάνει καλό.
Τι απαγορεύεται
Ξηροί καρποί και ξηραμένα φρούτα
Μαύρο ψωμί -καλαμπόκι
Δημητριακά με φλούδα (κολοκυθόσποροι, καλαμπόκι κ.λπ.)
Σκληρά λαχανικά, ρίζες (π.χ., λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι κουνουπιδιού κ.λπ.)
Κρεμμύδι
Σκληρά φρούτα ή με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή
Καφές, τσάι, αλκοόλ
Τα υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη, Canderel)
Τα αναψυκτικά του εμπορίου


IN.GR
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #3
« στις: Απρίλιος 07, 2010, 15:48:15 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Διατροφή ελκοπαθούς
Dr Δ.Καραγιάννης,
Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος
Γενικές Οδηγίες
Στην περίπτωση της πάθησής σας, οι διαιτητικές εφαρμογές των καθημερινών γευμάτων πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε:
1. Να μη μένει το στομάχι άδειο μεγάλο χρονικό διάστημα.
2. Να μη φορτώνεται το στομάχι με όγκο τροφής.
3. Να μην είναι οι τροφές μαγειρευμένες πολύπλοκα, με παχιές σάλτσες, ή παρασκευασμένες σκληρά (κοκκινιστά, τηγανητά κρέατα, ψάρια, κοτόπουλο, κιμάδες, ομελέτες) και, ταυτόχρονα, μαγειρευμένες με ρύζι, ζυμαρικά (γιουβέτσι), πατάτες (πιάτα ραγού), αβγοκομμένα (φρικασέ κ.λπ., αβγοκομμένες κοτόσουπες, ψαρόσουπες, κρεατόσουπες).
4. Να μην καταναλώνονται τα τρόφιμα -και ιδιαίτερα τα αμυλούχα- (ψωμί, πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά) αμάσητα ή ελάχιστα μασημένα.
5. Να μην είναι τα τρόφιμα σκληρά-κυτταρινούχα (ωμό ή βρασμένο λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, ραδίκια, αγκινάρες κ.λπ.).
6. Να μην είναι τα τρόφιμα ή τα παρασκευάσματά τους όξινα (σάλτσες, μαγειρέματα, σαλάτες με ξύδι ή πελτέ ντομάτας, χυμοί νωπών λαχανικών ή φρούτων, τουρσιά, αλλαντικά, κονσέρβες, τυποποιημένα τρόφιμα κ.λπ.).

Χρησιμοποιήστε: μικρή ποσότητα (5γρ.) φρέσκο βούτυρο αγελάδας ανάλατο κάθε φορά που τρώτε ψωμί ή φρυγανιές, βρασμένο ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά. Αποφύγετε εντελώς τα υδρογονωμένα λιπαρά βιομηχανικής παραγωγής, τις μαργαρίνες και τα τυποποιημένα φυτέλαια, ψυχρά ή κομμένα. Το νωπό βούτυρο και το νωπό ελαιόλαδο είναι για εσάς τρόφιμο-φάρμακο, αμέσως μετά το πλήρες γάλα και, κυρίως, το ωμό ασπράδι του αβγού.

Παρασκευάστε τα πρωτεϊνικά τρόφιμα (κρέας, ψάρι, αβγό, κοτόπουλο, κιμά) όσο το δυνατόν απλούστερα (βραστά, σχάρας, ψήσιμο στο φούρνο), δίχως να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα λιπαρά και νερό. Τα εν λόγω τρόφιμα διαθέτουν σε επάρκεια και τα δύο.

Πλουτίστε τα γεύματά σας με βρασμένα βολβοειδή λαχανικά (κολοκυθάκια, καρότα, γουλιά, παντζάρια, κόκκινη πιπεριά κ.λπ.) ή με ωμά-νωπά, σε ποσότητες που εσείς οι ίδιοι κρίνετε ότι είναι ανεκτές από το στομάχι σας.. Καταναλώστε σε μικρές ποσότητες αλμυρά τυριά (κεφαλίσιο, γραβιέρες κ.λπ.), κυρίως, στα ενδιάμεσα γεύματα, φροντίζοντας, ωστόσο, να τα μασάτε σχολαστικά.

Μην παραλείπετε ποτέ:

1. Πρωινό γεύμα με αφέψημα (τσάι) βοτάνων, εμπλουτισμένο με 100γρ. πλήρες γάλα αγελάδας (ουδέποτε γάλα αποβουτυρωμένο νωπό, εβαπορέ ή σκόνη) χωρίς ζάχαρη, 5 έως 7γρ. νωπό βούτυρο αγελάδας (ανάλατο), 2 έως 3 φρυγανιές (μικρές) και 30γρ. αλμυρό τυρί ή 1 μελάτο αβγό.
2. Ενδιάμεσα γεύματα (10:30-11:00 π.μ. και 5:30-6:00 μ.μ., και πριν από τον ύπνο, αν μεσολαβούν περισσότερες από δύο ώρες μετά το δείπνο).


Στα γεύματα αυτά, ο οργανισμός πρέπει να πάρει 1 έως 2 φρυγανιές με λίγο νωπό βούτυρο αγελάδας, 150γρ. πλήρες γάλα αγελάδας αραιωμένο με 100γρ. αφέψημα βοτάνων ή 1 μελάτο αβγό, αν δεν έχει καταναλωθεί στο πρωινό, ή 1 τυράκι-κρέμα (τριγωνάκι), ή, έστω, 200γρ. πλήρες γάλα με 50γρ. αφέψημα βοτάνων.

Προσοχή Σε περίπτωση οξύτατου γαστρικού πόνου, καταναλώστε αμέσως ωμό ασπράδι δύο αβγών με λίγο αλάτι και μη χρησιμοποιήσετε νερό πριν περάσουν, τουλάχιστον, 30 λεπτά της ώρας.



 
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #4
« στις: Απρίλιος 07, 2010, 15:50:35 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Δυσκοιλιότης, γενικές οδηγίες
Dr Δ.Καραγιάννης,
Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος
Tι είναι οι φυτικές ίνες;
Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης, που δεν διασπώνται στον οργανισμό, γι' αυτό και δεν αφομοιώνονται. Μετά τη λήψη τους, περνούν από το γαστρεντερικό σωλήνα και αποβάλλονται. Βρίσκονται μόνο σε τροφές από το φυτικό βασίλειο, όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Προϊόντα από το ζωικό βασίλειο, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αβγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν περιέχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές από παλιά, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια η αξία τους στη διατροφή έχει αναγνωριστεί σε σημείο ώστε σήμερα να θεωρούνται βασικές για τη θεμελίωση της υγείας και την προφύλαξη από πολλές ασθένειες. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε λίπη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, διότι επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες, προερχόμενες από πέντε είδη τροφίμων, τα σιτηρά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και τους σπόρους. Κάθε είδος ινών έχει τη δική του μοναδική ιδιότητα να παίζει το ρόλο του στη διατήρηση της υγείας μας, γι' αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε μέρα, αλλά πάντα από διαφορετικές πηγές.Οι αδιάλυτες ίνες έχουν συνδεθεί άμεσα με τη βοήθεια που προσφέρουν στη δυσκοιλιότητα, ενώ οι διαλυτές βρέθηκε ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Αδιάλυτες είναι εκείνες που δεν αλλάζει καθόλου η σύστασή τους, όταν εκτίθενται στο νερό. Αντίθετα απορροφούν νερό όταν βρίσκονται στο έντερο, όπως ακριβώς ένα σφουγγάρι. Αυτή η διαδικασία μαλακώνει τα κόπρανα και παρακινεί το έντερο σε μια κένωση μαλακή και ικανοποιητική. Τέτοιες ίνες είναι τα πλήρη δημητριακά, τα λαχανικά, οι φακές και τα φρούτα, ιδίως εκείνα που τρώγονται με το φλοιό τους.
Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται στα προϊόντα της βρώμης (ψωμί-φρυγανιές), στα ξηρά φασόλια, στα μπιζέλια και σε ορισμένα φρούτα, όπως μήλα, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, μανταρίνια, φράπες) και φράουλες. Αν λοιπόν η πρόσληψη αυτών των τροφών δεν περιλαμβάνεται στις καθημερινές προτιμήσεις σας, σας συμβουλεύουμε να αντιστρέψετε αυτή την τακτική και να τις συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας, ώστε η πρόσληψη των ινών να φτάσει στα 40-60γρ. την ημέρα.

Aκολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές μας και:
1. Διαλέξτε φρούτα με φλοιό που τρώγεται, όπως μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, φράουλες) και αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκα, δαμάσκηνα. Προτιμάτε να τρώτε ολόκληρο το φρούτο παρά να πίνετε το χυμό του, αφού γνωρίζετε ότι οι χυμοί έχουν λιγότερες ίνες.
2. Διαλέξτε λαχανικά με φλοιό και σπόρους που τρώγονται, καθώς και αμυλώδη λαχανικά, όπως καλαμπόκι, μπιζέλια, φασόλια, αρακάς, πατάτες κ.λπ. Με το μαγείρεμα οι φυτικές ίνες δεν υφίστανται καμία μεταβολή.
3. Τα όσπρια όπως οι φακές ή τα φασόλια είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
4. Στα δημητριακά η περιεκτικότητα των ινών διαφέρει. Το άσπρο ψωμί, καθώς και τα ραφιναρισμένα (κατεργασμένα) δημητριακά περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες, από αυτά που έχουν σιτάρι ολικής αλέσεως. Στα προϊόντα ολικής αλέσεως κατά την κατεργασία τους δεν αφαιρείται ο φλοιός. Γι' αυτό και είναι πλούσια σε ίνες. Αν καταναλώνετε καθημερινά πιτυρούχο ή μαύρο ή από σίκαλη ψωμί και φρυγανιές και εμπλουτίζετε το πρωινό σας γάλα με All-Bran ή corn-flakes, να είστε σίγουροι ότι παίρνετε αρκετές φυτικές ίνες.
5. Από τη στιγμή που γνωρίζετε ότι οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι σημαντικό να καταναλώνετε ποικιλία από αυτές τις τροφές, διότι περιέχουν διαφόρων ειδών ίνες.
6. Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών σιγά σιγά. Ξεκινήστε με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες και προχωρήστε σε εκείνες που είναι πλούσιες, καταναλώνοντας ικανοποιητικές ποσότητες.
7. Πίνετε ικανοποιητική ποσότητα νερού. Τόσες φυτικές ίνες χωρίς αρκετά υγρά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Σας συστήνουμε να παίρνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η υπερβολή βλάπτει. Μια πρόσληψη 40-60γρ. φυτικών ινών την ημέρα είναι ικανοποιητική. Παρακάτω, σας παραθέτουμε έναν πίνακα τροφών με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες στα 100γρ. τροφής. Eπιπλέον:
α. Προσθέστε χυμό μήλου στην καθημερινή διατροφή σας, ιδιαίτερα το βράδυ.
β. Εάν δεν είστε υπέρβαρος/η, καταναλώστε ζυμαρικά.
γ. Καταναλώστε μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά.
δ. Να γυμνάζεστε ιδιαίτερα με κινητική γυμναστική (τρέξιμο, τένις κ.λπ.).

Λαχανικά
100γρ Φυτικές Ίνες
Γραμμάρια κατά
προσέγγιση
 Φρούτα
100γρ
 Φυτικές Ίνες
Γραμμάρια κατά προσέγγιση
 
Πατάτες 1  Μήλα  1,5 
Γλυκοπατάτες 2 Φράουλες 2
Ντομάτα φρέσκια 1,5 Βερίκοκα 2
Αγγούρι 0,5 Μπανάνες 1,3
Πιπεριά πράσινη 1,5 Κεράσια 1,5
Κολοκυθάκια 0,5 Ξηροί χουρμάδες 8,5
Σπανάκι 6,5 Πεπόνι 0,5
Λάχανο 3 Καρπούζι 0,5
Σπαράγγια 1 Πορτοκάλι 1,5
Μπρόκολα 4 Χυμός προτοκάλι 0,1
Καρότα 3 Ροδάκινα 1
Κουνουπίδι 2 Αχλάδια 1,5
Μαρούλι 0,8 Γκρέιπ φρουτ 0,5
Ραδίκια 1 Χυμός γκρέιπ φρουτ 0,1
Φασόλια ξηρά 7,5 Δαμάσκηνα ξηρά 13,5
Φασόλια πράσινα 3 Σταφύλια 0,5
Φακές 4 Σταφίδα 7
Μπιζέλια 5 Σύκα 2,5
Μελιτζάνες 0,9 Σύκα ξερά 18,5
Μπάμιες 1     

 

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 100γρ. ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ γρ.
¶σπρο ψωμί ή φρυγανιές 3
Ψωμί σικάλεως ή φρυγανιές  7
Ψωμί ολικής αλέσεως 7
All-Bran  26,7
Corn flakes 11
Pop-corn 2,2
Ζυμαρικά 0,5
Ρύζι  1
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #5
« στις: Απρίλιος 07, 2010, 21:14:32 μμ »
siliaki Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 42
Μέλος από: Μάρ, 2010

Προφίλ
Πολυ ωραια δουλεια Νιτσα και μας ενδιαφερει
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Απρίλιος 17, 2010, 17:14:08 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
μπραβο Νιτσακι up
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω