Δες λιγο και εδω:
Η διαφορά μεταξύ των ειδών λευκής και καστανής ζάχαρης είναι στην περιεκτικότητα μελάσας ( το σκουρόχρωμο, κολλώδες σιρόπι που βγαίνει όταν σπάμε τα ζαχαροκάλαμα) που προστίθεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της ζάχαρης.
Αυτό σημαίνει ότι η καστανή ζάχαρη δεν είναι αναγκαία περισσότερο ‘υγιεινή’ ή ‘φυσική’ από τη λευκή ζάχαρη, απλώς έχει διαφορετική γεύση και άρωμα που οφείλεται στη περιεκτικότητα μελάσας.
Τις ποικιλίες που αναγράφονται παρακάτω τις συναντάμε σε συνταγές ξενόγλωσσων βιβλίων.
Λευκή Ζάχαρη
Η λευκή ζάχαρη είναι καθαρισμένη ζάχαρη και προέρχεται από ζαχαρότευτλα ή ζαχαροκάλαμα. Οι ποικιλίες της σε ποικίλα μεγέθη κρυστάλλου που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις στο μαγείρεμα ή στη ζαχαροπλαστική.
Κρυσταλλική-επιτραπέζια ζάχαρη
Αυτό το είδος αποτελείται από μεσαίου μεγέθους κόκκους και χρησιμοποιείται συχνότερα σε συνταγές ψησίματος και μαγειρέματος και στις υπόλοιπες καθημερινές χρήσεις.
Είναι εύκολη στη χρήση της και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορα ποτά.
Άχνη ζάχαρη
Είναι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη που έχει πολύ λεπτούς κόκκους που με γυμνό μάτι φαίνονται πολύ αχνά.
Οι λεπτοί κρύσταλλοι της ενσωματώνουν περισσότερο αέρα από άλλους τύπους ζάχαρης και δίνουν πιο πολύ όγκο σε προϊόντα που θέλουμε να ψήσουμε οπότε και πολύ καλύτερη υφή.
Είναι ιδανική για καραμελωμένες και ελαφριές πουτίγκες και για πασπάλισμα πάνω από φρούτα και δημητριακά.
Επίσης διαλύεται πολύ εύκολα γι’αυτό την προτιμάμε όταν φτιάχνουμε μαρέγκα
Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
Είναι ζάχαρη σε κόκκους που την έχουμε κάνει σκόνη μαζί με κορν-φλάουρ για να αποφύγουμε την υγρασία που θα δημιουργήσει νέους κρυστάλλους και συσσωρεμένα κομματάκια.
Είναι γυαλιστερή με τη μορφή πούδρας και διαλύεται ευκολότερα στο νερό από την απλή κρυσταλλική ζάχαρη.
Είναι ιδανική για γκλασάρισμα, γλυκά φοντύ, φάρσα γέμισης επικαλύψεις γλυκών και τούρτας. Επίσης είναι πολύ καλή για ζύμες και διάφορα μους ή για πασπάλισμα.
Καλό να ξέρετε: Μια λεπτή στρώση ζάχαρης ζαχαροπλαστικής σε πίτες ή κέικ, θα βοηθήσει τα υλικά που θα τοποθετηθούν πάνω να μη βυθιστούν αλλά να μείνουν στην επιφάνεια.
Καστανή ζάχαρη
Ανοιχτή και σκούρα καστανή ζάχαρη: Η καφέ ζάχαρη είναι καθαρισμένη λευκή ζάχαρη που έχει αναμιχθεί με σιρόπι μελάσας για να δώσει όσο σκούρο χρώμα χρειαστούμε (όσο περισσότερο σιρόπι μελάσας, τόσο πιο σκουρόχρωμη η ζάχαρη). Οπότε όσο πιο σκούρο χρώμα έχει η ζάχαρη, τόσο πιο έντονο άρωμα μελάσας έχουμε.
Η ζάχαρη με ανοιχτό καστανό χρώμα είναι ιδανική για ψήσιμο στο φούρνο, σάλτσες και μπισκότα. Η σκουρόχρωμη ζάχαρη που έχει πιο έντονο άρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψωμί μελιού, φασόλια, διάφορα τσάτνεϊ, σάλτσες μπάρμπεκιου, μαρινάδες και όπου θέλουμε να δώσουμε έντονο άρωμα.
Η καστανή ζάχαρη έχει την τάση να συρρικνώνεται και να σκληραίνει. Για να το αποφύγετε αυτό αποθηκεύστε τα σε γυάλινα δοχεία μαρμελάδας ή σε πλαστικές σακούλες σε ξηρό και δροσερό μέρος. Αν σκληρύνει, μαλακώστε την τοποθετώντας την μαζί με μια φέτα μήλου σε πλαστική σακούλα για λίγες ημέρες ή αλλιώς να τη σφραγίσετε σε πλαστική σακούλα για λίγες ημέρες ραντίζοντας την με λίγο νερό.
Ζάχαρη Demerara
Η ποικιλία αυτή πήρε το όνομα της από την περιοχή Demerara της Guyana στη Ν.Αμερική στην οποία και δημιουργήθηκε. Η ζάχαρη Demerara έχει ανοιχτό καστανό χρώμα με μεγάλους χρυσαφί κρυστάλλους που είναι ελαφρώς κολλώδεις λόγω της μελάσας που τους περιβάλλει.
Το ελκυστικό χρώμα και η γεύση της την κάνει ιδανική για σαλάτα φρούτων και μπισκότων ή πασπαλισμένη σε φρούτα και δημητριακά. Επίσης χρησιμοποιείται πάρα πολύ σαν γλυκαντικό σε τσάι και καφέ στην Αγγλία, την Αυστραλία και τον Καναδά.
Ζάχαρη Muscovado
Επίσης γνωστή σαν ζάχαρη Barbados, αυτή η ποικιλία ακατέργαστης ζάχαρης έχει σκούρο χρώμα με έντονο άρωμα μελάσας και κολλώδη σύσταση.
Το άρωμα καραμέλας την κάνει ιδανική για μαύρα ψωμιά, σάλτσα μπάρμπεκιου, πουτίγκες και διάφορα σιρόπια. Δοκιμάστε την με γιαούρτι,σε ζεστές πουτίγκες ή να προσθέσει γλυκιά νότα σε δημητριακά.
Ζάχαρη από φοίνικα
Γνωστή και σαν jaggery gar και panela , αυτή η ακατέργαστη ζάχαρη φτιάχνεται από συμπυκνωμένους χυμούς από τους ζάχαρο-φοίνικες της περιοχής Palmyra. Βρίσκεται στην Ν.Αμερική σε στερεή μορφή, έχει καφέ χρώμα και θρυμματισμένη σύσταση και χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδική κουζίνα. Από πολλούς θεωρείται πολύ θρεπτική και αντίθετα από την επεξεργασμένη ζάχαρη διατηρεί περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και δεν χρησιμοποιούνται χημικά κατά την παραγωγή της.
Ένα φάρμακο των Ινδών – το Ayurvedic περιέχει ζάχαρη από φοίνικες που βοηθάει στη θεραπεία λοίμωξης του λάρυγγα και μόλυνσης των πνευμόνων.
Τo άρωμα της που μοιάζει με το άρωμα γλυκού κρασιού το κάνει κατάλληλο για γλυκά και αλμυρά πιάτα. Δοκιμάστε την σε Ινδικά ή Ταϋλανδέζικα εδέσματα με πράσινο ή κόκκινο κάρυ.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
¨Όταν ανοιχτεί η συσκευασία της, η ζάχαρη πρέπει να φυλαχτεί σε αεροστεγές
δοχείο σε ξηρό και δροσερό μέρος στο οποίο μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και έναν χρόνο.
ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ;
Για να θεραπεύσετε τους λόξυγκες, τοποθετήστε λίγη ζάχαρη στη γλώσσα ή καταπιείτε λίγη ποσότητα ζάχαρης.
Τοποθετώντας ένα κουταλάκι ζάχαρη σε φρεσκοκομμένα λουλούδια , θα επεκτείνει την διάρκεια ζωής τους.
Στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, χρησιμοποιείται για το σκούρο χρώμα των δερμάτων, για το τελείωμα των υφασμάτων, ως συστατικό για τα μελάνια των εκτυπωτών και στη στερεοποίηση του τσιμέντου και των διαφόρων ειδών κόλλας
Τα λεμόνια περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τις φράουλες
Ένα κουτάκι Coca Cola των 340ml περιέχει περίπου 7 κουταλάκια ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι η μόνη γεύση που ποθεί ο άνθρωπος τη στιγμή που θα γεννηθεί
https://www.chefinlove.gr/det_news.php?cid=196&id=179