GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 18, 2024, 09:07:43 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ  (Αναγνώστηκε 1929 φορές)
« στις: Σεπτέμβριος 27, 2010, 18:11:37 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ

Όλα ξεκινούν με μικρές μερίδες αλεσμένων τροφών. Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσει να μασάει πιο στερεές τροφές, μέχρι που θα φτάσετε στο σημείο να τρώτε το ίδιο φαγητό.

Μέχρι να γίνει έξι μηνών, συνιστάται να δίνετε μόνο μητρικό γάλα στο μωρό σας. Από τους έξι μήνες και μετά, οι νέες τροφές εισάγονται στη διατροφή του σε τρία στάδια:

6 μήνες – μικρές δοκιμές
Περίπου στους 6 μήνες, όταν το μωρό σας μπορεί να στηρίξει μόνο του το κεφάλι του και αρχίζει να κάνει κινήσεις μάσησης, έχει έρθει η στιγμή να δοκιμάσει για πρώτη φορά στέρεη τροφή. Η εισαγωγή στερεών τροφών πριν το παιδί σας να είναι έτοιμο, δεν είναι καλό για το πεπτικό του σύστημα. Συζητήστε με τον γιατρό σας ή τον παιδίατρο την κατάλληλη στιγμή για να εισαγάγετε στέρεες τροφές στη διατροφή του παιδιού σας.

Η καλύτερη στιγμή για την εισαγωγή νέων τροφών είναι όταν το μωρό σας είναι ήρεμο και χαρούμενο. Στα μωρά αρέσει η απλή γεύση του γάλακτος, επομένως και οι πρώτες τους τροφές πρέπει να είναι κι αυτές σχετικά άνοστες. Μην προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη, μέλι, γλυκαντικά, σάλτσα σόγιας, βούτυρο ή μαργαρίνη στο φαγητό που ετοιμάζετε για το μωρό σας.

Θηλάστε ή ταΐστε πρώτα το μωρό σας (μέχρι την ηλικία των 8–9 μηνών) και δώστε του στερεή τροφή ως "συμπλήρωμα". Δοκιμάστε αρχικά ½–2 κουταλιές του γλυκού και αυξήστε σταδιακά την ποσότητα μέχρι το μωρό σας να μπορεί να καταναλώνει 3-4 κουταλιές του γλυκού με κάθε γεύμα.

Οι πρώτες τροφές πρέπει να είναι απλές, μαλακές και απαλές. Για να αλέσετε την τροφή του μωρού, χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ ή πιέστε την τροφή μέσα από ένα σουρωτήρι, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι. Μπορείτε να προσθέσετε μητρικό γάλα ή φόρμουλα γάλακτος για να κάνετε την τροφή αρκετά υγρή ώστε να μπορεί να την καταπιεί το μωρό σας. Μπορείτε να παγώσετε σαν παγάκια τις τροφές που μαγειρεύετε στο σπίτι και να τις χρησιμοποιήσετε μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες.

Οι τροφές για μωρά που διατίθενται σε κονσέρβα ή σε γυάλινο δοχείο είναι ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες του παιδιού σας. Όταν αγοράζετε έτοιμη τροφή για το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι είναι για την κατάλληλη ηλικία. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες αποθήκευσης του έτοιμου φαγητού.

Να κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας όταν το ταΐζετε ή να το βάζετε να καθίσει σε καθισματάκι φαγητού για μωρά. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού και τοποθετήστε την τροφή στο κέντρο της γλώσσας του.

Τι να το ταΐσετε:
• δημητριακά για μωρά με σίδηρο/ρύζι για μωρά
• αλεσμένα φρούτα χωρίς φλούδα, σπόρια ή κουκούτσια. Βράστε τα, αν χρειάζεται, για να τα μαλακώσετε (μήλο, αχλάδι, μάνγκο)
• αλεσμένο κανονικό ρύζι (βρασμένο)
• βρασμένες και αλεσμένες γλυκοπατάτες, κολοκύθες ή πατάτες
• μαγειρεμένο και αλεσμένο μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι και όσπρια
• αγορασμένη τροφή για μωρά, κατάλληλη για την ηλικία του μωρού σας.
Δεν θα πρέπει να δίνετε μέλι σε νήπια μικρότερα από 12 μηνών.

Δοκιμάστε μια νέα τροφή κάθε 2-4 μέρες. Αν δεν τους αρέσει την πρώτη φορά, αφήστε την για λίγες μέρες και δοκιμάστε ξανά. Πετάξτε το φαγητό που μένει στο πιάτο του μωρού σας.

Όσο το μωρό σας μεγαλώνει, καλό είναι να αυξάνετε την ποικιλία της τροφής του. Αλλάξτε τον τύπο της τροφής που του προσφέρετε, την ποσότητα, αλλά και την υφή – ξεκινήστε από αλεσμένες τροφές, προχωρήστε σε λιωμένες και μετά σε ψιλοκομμένες.

8 μήνες – al dente
Σε αυτήν την ηλικία, τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας κάνουν την εμφάνισή τους και το σαγόνι του μπορεί να κάνει πλευρικές κινήσεις - έχει έρθει η ώρα να του δώσετε να μασήσει μικρά, μαλακά κομμάτια ψιλοκομμένης τροφής. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της γλώσσας και του στόματος, πράγμα που θα βοηθήσει και στην εκμάθηση της ομιλίας.

Ακόμα και αν παίζει με το φαγητό στο στόμα του και ύστερα το φτύνει, μην τα παρατήσετε. Δώστε του λίγο χρόνο και το μωρό σας θα ανακαλύψει τα μυστικά της μάσησης.

Μη φοβάστε να δοκιμάσετε νέες γεύσεις, ακόμα και αν χρειαστούν 10 ή περισσότερες φορές μέχρι να αποφασίσει το μωρό σας ότι μπορεί να ανεχτεί την τροφή που του προσφέρετε ή ότι του αρέσει. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να συνηθίσουν τις νέες γεύσεις.

Από την ηλικία των 8–9 μηνών, όταν το μωρό σας μπορεί να δαγκώσει και να μασήσει, μπορείτε να του δίνετε στερεές τροφές πριν του δώσετε το γάλα του.

Δοκιμάστε τροφές που μπορεί να κρατήσει εύκολα με τα δάχτυλα, όπως:
• ένα μικρό σάντουιτς
• ένα κομμάτι από φρυγανιά
• κομμάτια από πορτοκάλι ή ακτινίδιο
• μαλακά κομμάτια λαχανικών (π.χ. βρασμένη πατάτα, κολοκύθα ή γλυκοπατάτα)
• απλά κρακεράκια με τυρί ή μια επάλειψη που περιέχει μαγιά
• σαλατικά, όπως μαρούλι ή αγγούρι.


Το μωρό πρέπει να τρώει περίπου δύο γεύματα την ημέρα, με κρέας ή ψάρι για μεσημεριανό και δείπνο και φρούτο για επιδόρπιο. Η υπόλοιπη διατροφή του πρέπει να είναι θηλασμός ή γάλα από το μπιμπερό.

1 έτους – Σχεδόν μεγάλωσε
Σταδιακά, μπορείτε να δίνετε στο παιδί σας ολοένα μεγαλύτερες μερίδες από το φαγητό που τρώει η υπόλοιπη οικογένεια. Απλά, να αποφεύγετε το υπερβολικό αλάτι (δεν κάνει καλό στα νεφρά του μωρού) και τα καυτερά ή δυνατά μπαχαρικά.

Προσπαθήστε να απολαύσετε μερικά γεύματα μαζί, σαν οικογένεια. Τα οικογενειακά γεύματα είναι πολύ σημαντικά για τη μάθηση και την ανάπτυξη του μωρού σας. Εξακολουθεί να χρειάζεται 2 φλιτζάνια πλήρους γάλακτος την ημέρα (500 ml) και είναι έτοιμο να δοκιμάσει πολλούς διαφορετικούς τύπους τροφών:
• ψωμί – πίτα,
ψωμάκια, κουλούρια
• λαχανικά και φρούτα, ακόμα και αν δεν τα έχει δοκιμάσει
• πλήρες γάλα (μπλε καπάκι), γιαούρτια και τυριά
• ψιλοκομμένο άπαχο κρέας, κοτόπουλο,
θαλασσινά, αυγό, μαγειρεμένο αποξηραμένο αρακά,
φασόλια ή φακές
• διάφορα δημητριακά.

Σνακ
Τα βρέφη και τα νήπια χρειάζονται συχνά και μικρά γεύματα και σνακ. Έχουν μικρά στομάχια και δαπανούν πολλή ενέργεια.
Ορισμένα παραδείγματα υγιεινών σνακ:
• ψιλοκομμένο μήλο
• κρακεράκια με λείο, όχι τραγανό φυστικοβούτυρο
• μισή μπανάνα
• κυβάκια τυριού
• γιαούρτι με φρούτα
• μπαστουνάκια καρότου.
Ορισμένα μωρά θέλουν να μασάνε όταν αρχίζουν να βγάζουν δόντια. Δώστε τους σπιτικά παξιμάδια ή αγοράστε μπισκότα ειδικά για τα δόντια ή έναν δακτύλιο οδοντοφυΐας.

2 ετών και άνω – τα χρόνια της αμφισβήτησης
Σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά έξι μηνών είναι πιο δεκτικά σε νέες γεύσεις και πιάτα σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά. Ήδη από την ηλικία των δύο ετών γίνεται προοδευτικά πιο δύσκολο να τους δώσετε νέες τροφές. Η πιο δύσκολη περίοδος είναι μεταξύ των πέντε και δέκα ετών.

Αυτό που συμβαίνει στην ηλικία των δύο ετών έχει να κάνει με τον τρόπο ανάπτυξης των παιδιών. Ανακαλύπτουν την ατομικότητά τους και η άρνηση του φαγητού είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Εάν έχουν μάθει μέχρι αυτήν την ηλικία να δοκιμάζουν πολλές διαφορετικές τροφές, τότε περιορίζεται ο κίνδυνος να γίνουν δύσκολα στο φαγητό.

https://www.liberoclub.gr
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω