GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Οκτώβριος 16, 2021, 21:40:40 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  10 ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ 10 ΧΡΟΝΙΑ
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: 10 ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ 10 ΧΡΟΝΙΑ  (Αναγνώστηκε 24600 φορές)
« στις: Σεπτέμβριος 27, 2010, 18:19:40 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ


Γάλα, αλεύρι, αυγά και ζάχαρη… Συνδυάστε αυτά τα τέσσερα βασικά συστατικά και θα δημιουργήσετε δέκα νόστιμες λιχουδιές για τους μικρούς μας φίλους ηλικίας 1 έως 10 ετών.


Επιστημονική επιμέλεια: Τάσος Παπαλαζάρου, MSc διαιτολόγος-διατροφολόγος


Μια από τις πιο συχνές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη διατροφή στα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού είναι να εισάγουμε τροφές που θα πρέπει να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά αλλά και νόστιμες. Οι συνταγές που ακολουθούν πληρούν το βασικό αυτό κανόνα (νοστιμιά + θρεπτική αξία) και είναι ένα διατροφικό «όπλο» για να αντικαταστήσουμε το junk food στο διαιτολόγιο του παιδιού.


Οι δόσεις για όλα τα γλυκά είναι για 6 έως 8 μερίδες


1ος χρόνος

Κάτι ελαφρύ

Κρέμα!


Υλικά:

200 γρ. φαρίνα

150 γρ. ζάχαρη άχνη

4 αυγά

1 λίτρο γάλα

λίγη βανίλια

30 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Λιώστε το βούτυρο. Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ, κάντε ένα λάκκο στη μέση και προσθέστε τη ζάχαρη, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια και ανακατέψτε σιγά-σιγά. Στη συνέχεια, ρίξτε στο μείγμα το γάλα και ανακατέψτε το μέχρι να γίνει αραιό. Βάλτε το μείγμα σε μια φόρμα και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, για 45 λεπτά. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει πριν τη βγάλετε από τη φόρμα.



2ος χρόνος

Πολύ εύκολο

Γλυκό με γιαούρτι!


Υλικά:

1 κεσές γιαούρτι πλήρες

2 κεσέδες από γιαούρτι ζάχαρη

6 κεσέδες από γιαούρτι αλεύρι

3 αυγά

1/2 του κεσέ ηλιέλαιο

μισό φακελάκι μπέικιν πάουντερ

λίγο αλεύρι και λίγο βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210° C. Βάλτε το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατέψτε όλα τα υλικά. Χτυπήστε τα αυγά, το λάδι και τo μπέικιν πάουντερ και ρίξτε τα στο μείγμα. Αλείψτε με βούτυρο και αλευρώστε το ταψί (με διάμετρο 25εκ.). Ψήστε το για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά. Βγάλτε το ταψί και αφήστε το να κρυώσει.

Συμβουλή:

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια σοκολάτας ή σιρόπι βράζοντας ένα ποτήρι νερό, 2 ποτήρια ζάχαρη και το χυμό ενός λεμονιού. Το ρίχνετε σιγά-σιγά στο γλυκό (το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και το γλυκό κρύο).



3ος χρόνος

Διασκεδαστικό

Κρέπες!


Υλικά (για 24 κρέπες περίπου):

250 γρ. αλεύρι

3 αυγά

30ml γάλα

20ml κρέμα γάλακτος

1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι λάδι

αλάτι

Εκτέλεση:

Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ. Προσθέστε το λάδι και χτυπήστε καλά το μείγμα. Ρίξτε λίγο-λίγο το γάλα. Στη συνέχεια, ρίξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και στο τέλος τα αυγά. Χτυπήστε τα υλικά μέχρι να γίνει το μείγμα ένας λείος και ρευστός χυλός. Αν είναι σφιχτός, προσθέστε λίγο νερό. Αφήστε το μείγμα να «ξεκουραστεί» για μία ώρα. Με ένα φλιτζανάκι του καφέ ρίξτε το μείγμα στο τηγάνι. Τηγανίστε τη μία πλευρά της κρέπας για ένα λεπτό και μισό λεπτό την άλλη. Σερβίρονται κρύες ή ζεστές, με μαρμελάδα, σοκολάτα ή με ζάχαρη και κανέλα.



4ος χρόνος

Πολύ αστείο

Μηλόπιτα!


Υλικά:

4 μήλα

2 αυγά

100 γρ. αλεύρι

50 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. βούτυρο

40 ml γάλα

1 κουταλάκι σιρόπι βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Ξεχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών και χτυπήστε καλά τα ασπράδια. Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε τους κρόκους, το σιρόπι βανίλιας και το γάλα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και ρευστό. Στη συνέχεια, προσθέστε σιγά-σιγά και τα χτυπημένα ασπράδια των αυγών. Καθαρίστε και κόψτε σε λεπτά κομμάτια τα μήλα και βάλτε τα σε ένα τηγάνι με 30 γρ. βούτυρο. Προσθέστε τη μισή ποσότητα ζάχαρης και αφήστε τα για δέκα λεπτά για να καραμελώσουν. Προσθέστε και το μείγμα στο τηγάνι με τα μήλα, σκεπάστε το και αφήστε να ψηθεί η μία πλευρά για πέντε λεπτά και μετά γυρίστε το από την άλλη. Μόλις το γυρίσετε, βάλτε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και τη ζάχαρη.

Συμβουλή:

Μπορείτε να συνοδέψετε το γλυκό με κρέμα γάλακτος ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια.



5ος χρόνος


Μαλακό

Ρολό!

Υλικά:

4 μεγάλα αυγά

125 γρ. ζάχαρη άχνη

100 γρ. αλεύρι

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

50 γρ. βούτυρο

1 βαζάκι μαρμελάδα φράουλα ή μαύρο κεράσι

Εκτέλεση:

Λιώστε το βούτυρο και προθερμάνετε το φούρνο στους 230° C. Ξεχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών και χτυπήστε τα στο μίξερ πολύ καλά. Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να πάρει το μείγμα άσπρο χρώμα. Προσθέστε στους κρόκους με τη ζάχαρη το λιωμένο βούτυρο, 30 γρ. αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το 1/3 από τα χτυπημένα ασπράδια. Στρώστε στον πάτο του ταψιού μια λαδόκολα, βουτυρώστε τη και βάλτε τη ζύμη στο ταψί (φροντίστε η ζύμη να μην ξεπερνά σε ύψος το 1,5 εκ.). Ψήστε το για 8-10 λεπτά. Η ζύμη σας θα είναι έτοιμη αν όταν την πιέζετε με το δάχτυλο δε «βουλιάζει». Βγάλτε τη από το ταψί και μαζί με τη λαδόκολα τυλίξτε τη σε σχήμα ρολού. Αφήστε τη να κρυώσει και ξεδιπλώστε τη για να αφαιρέσετε την κόλα. Αλείψτε όλη την επιφάνεια με τη μαρμελάδα, ξανατυλίξτε τη και σφίξτε καλά. Κόψτε τη σε κομμάτια και το γλυκό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Συμβουλή:

Μπορείτε να πασπαλίσετε το γλυκό με ζάχαρη άχνη ή με αμύγδαλα καβουρδισμένα.



6ος χρόνος

Εντυπωσιακό

Ο «Βρετανός»!


Υλικά:

250 γρ. ξερά δαμάσκηνα

1 λίτρο τσάι ελαφρύ

200 γρ. αλεύρι

150 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

3/4 του λίτρου γάλα

50 γρ. ημιαλατισμένο βούτυρο

1 βανίλια

1 κουταλάκι κανέλα

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε το τσάι και μουσκέψτε σε αυτό τα δαμάσκηνα για να μαλακώσουν (αφού τα έχετε πλύνει καλά) για 2-3 ώρες. Στραγγίστε τα, αφαιρέστε τα κουκούτσια τους και βάλτε τα σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C. Ζεσταίνετε το γάλα. Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάντε μια τρύπα στη μέση. Προσθέστε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, τα αυγά και σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας. Στη συνεχεία, ρίξτε και τα δαμάσκηνα λίγα λίγα. Πασπαλίστε την επιφάνεια με την κανέλα και ραντίστε τη με λίγο βούτυρο. Ψήστε το για 50-60 λεπτά. Το γλυκό θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο, αλλά θα ξαναπέσει. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Συμβουλή:

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα δαμάσκηνα με σταφίδες που θα τις μουλιάσετε κι αυτές στο τσάι.



7ος χρόνος

Τραγανά και ροδισμένα

Μπισκότα!


Υλικά (για 30 με 40 κομμάτια διαμέτρου 7 εκ.):

250 γρ. αλεύρι και 1 χούφτα για το τραπέζι

125 γρ. βούτυρο

125 γρ. ζάχαρη άχνη

1 αυγό

1/4 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνουν αφράτα. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε. Πρέπει η ζύμη να τρίβεται στα χέρια σας. Προσθέστε και το βούτυρο και ζυμώστε το. Αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για μία με δύο ώρες. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190° C. Πασπαλίστε το τραπέζι με το αλεύρι και απλώστε τη ζύμη από πάνω. Χρησιμοποιήστε ειδικές φόρμες για να δώσετε ωραία σχήματα στα μπισκότα. Βάλτε τα σε ταψί, αφού το έχετε στρώσει με λαδόκολα, και ψήστε τα για 10 λεπτά περίπου. Αφήστε τα να κρυώσουν.



8ος χρόνος

Φοντάν

Το σοκολατένιο γλυκό


Υλικά:

200 γρ. μαύρη σοκολάτα

5 αυγά

100 γρ. ζάχαρη

80 γρ. βούτυρο

35 γρ. αλεύρι

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Ανάψτε το φούρνο σας στους 180° C. Γεμίστε τα 3/4 μιας κατσαρόλας με βρασμένο νερό. Λιώστε τη σοκολάτα είτε σε μπεν μαρί ρίχνοντας 2 κουταλιές της σούπας νερό είτε σε φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό). Βγάλτε τη από τη φωτιά και ανακατέψτε τη προσθέτοντας εναλλάξ λίγο λίγο το βούτυρο και το αλεύρι και αφήστε τα να κρυώσουν. Χτυπήστε τα ασπράδια με το αλάτι και τους κρόκους με τη ζάχαρη. Τέλος, ανακατέψτε τα όλα μαζί. Βουτυρώστε και αλευρώστε το ταψί και βάλτε μέσα το μείγμα. Ψήστε το για 35-40 λεπτά (το γλυκό πρέπει να είναι ψημένο στο εξωτερικό του και μαλακό στο εσωτερικό του). Σερβίρεται κρύο.

Συμβουλή:

Πρέπει να παρακολουθείτε το ψήσιμο. Αν πάρει χρώμα πολύ γρήγορα, σκεπάστε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο.



9ος χρόνος

Χαρούμενο

Το χρωματιστό γλυκό!


Υλικά:

200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

150 γρ. αλεύρι

150 γρ. βούτυρο

3 αυγά

1/2 πακέτο μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

80 γρ. κακάο

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150° C. Λιώστε το βούτυρο. Ξεχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Βάλτε το αλάτι στα ασπράδια και χτυπήστε τα καλά. Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρεμώδης η υφή τους. Χτυπώντας τα, ρίξτε το αλεύρι και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε στα ασπράδια το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιγά-σιγά από κάτω προς τα πάνω και μετά ρίξτε και το άλλο μείγμα. Στη συνέχεια, χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα προσθέστε τη βανίλια, στο άλλο το κακάο. Βουτυρώστε τη φόρμα και ρίξτε πρώτα το ένα μείγμα και μετά το άλλο. Ψήστε το κέικ για 50-60 λεπτά. Το κέικ θα είναι έτοιμο όταν το μαχαίρι που θα βάζετε θα βγαίνει στεγνό. Σερβίρεται κρύο.

Συμβουλή:

Αντί για κακάο μπορείτε να βάλετε κομμάτια σοκολάτας.


10ος χρόνος

Κερδίζοντας το χαμένο ψωμί


Υλικά:

6 φέτες ψωμί μπαγιάτικο

1/4 του λίτρου γάλα

1 βανίλια

60 γρ. μαύρη ζάχαρη

3 αυγά

50 γρ. βούτυρο

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Βράστε το γάλα με τη βανίλια. Μόλις γίνει χλιαρό, χτυπήστε το με τα αυγά και βάλτε το σε ένα μεγάλο μπολ. Ζεστάνετε σε ένα τηγάνι λίγο βούτυρο. Βουτήξτε τις φέτες του ψωμιού στο μείγμα με το γάλα, τα αυγά και τη βανίλια για πολύ λίγο και βάλτε τις στο τηγάνι (οι φέτες του ψωμιού δεν πρέπει να μαλακώσουν πάρα πολύ). Τηγανίστε την κάθε πλευρά για 2 λεπτά περίπου. Σερβίρονται ζεστά, πασπαλισμένα με τη μαύρη ζάχαρη.

Συμβουλή:

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και μπαγιάτικα μπριός και να αρωματίσετε το γάλα με ένα κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο.

kids.in.gr
Καταγράφηκε
                 http://nitsa2009.blogspot.com/
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω