GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 23, 2024, 22:23:27 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Women΄s Section
| | |-+  Υγεία και Ευεξία
| | | |-+  Η... άτρωτη
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Η... άτρωτη  (Αναγνώστηκε 4870 φορές)
« στις: Οκτώβριος 06, 2010, 17:00:09 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW

21 αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατευτείς από τις ιώσεις φέτος το χειμώνα - και όλο το χρόνο.

Συμβουλευτήκαμε 4 ειδικούς διαφορετικών ειδικοτήτων και φτιάξαμε τη λίστα με τα SOS για έναν οργανισμό που δεν φοβάται τίποτα! Γνώρισε τις τροφές και τις συνήθειες που πρέπει να βάλεις ή να βγάλεις από την καθημερινή σου ζωή για να διασφαλίσεις πως ο οργανισμός σου λειτουργεί στο μάξιμουμ.

Ο διατροφολόγος
Αν μέχρι σήμερα πίστευες ότι μόνο τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το σκόρδο τονώνουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. «Υπάρχουν κι άλλες τροφές - λιγότερο γνωστές για τις προστατευτικές τους ιδιότητες απέναντι στις ιώσεις», εξηγεί o Μάριος Δημόπουλος, Κλινικός Διατροφολόγος. Να τι πρέπει να κάνεις. 

Τονώσου με τόνο: Τα ψάρια είναι ένα φυσικό οπλοστάσιο για την υγεία, το συγκεκριμένο όμως περιέχει μια σειρά σημαντικών θρεπτικών στοιχείων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως σελήνιο, Ω-3 λιπαρά και ψευδάργυρο, ενώ είναι πολύ φτωχό σε βλαβερά λιπαρά. Το ίδιο και ο σολομός.

Στόχευσε στα κόκκινα: Και για να είμαστε πιο ακριβείς, στις κόκκινες (γλυκές) πιπεριές.  Κι αυτό γιατί, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ακόμα και τα πορτοκάλια! Μια ωμή κόκκινη πιπεριά περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι, ενώ 1/2 φλ. περιέχει σχεδόν τη διπλάσια συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C.

Εμπιστεύσου τις κολοκύθες: Μπορεί να σου θυμίζουν στιγμιότυπο από αμερικάνικη ταινία, όμως οι μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες δεν χρησιμεύουν μόνο στο Halloween. Φαντάσου τες ως φορητές «βόμβες» βήτα καροτίνης, που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Το ίδιο ισχύει για τα καρότα.

Πιες τσάι: Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο και το λευκό τσάι είναι πλούσια σε σημαντικά αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει πως το τσάι περιέχει κάποια συστατικά, όπως το αντιοξειδωτικό επιγαλλοκατεχίνη, που διαθέτουν επιθετική και αμυντική δράση παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι δρα άμεσα στους ιούς και τα μικρόβια που απειλούν την υγεία σου, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.

Φάε μανιτάρια: Οι Φαραώ τα θεωρούσαν ελιξίριο της ζωής και απαγόρευαν στους κοινούς θνητούς να τα καταναλώνουν. Σήμερα τα μανιτάρια καταναλώνονται ευρέως και οι ειδικοί υποκλίνονται στα πολύτιμα συστατικά του: μεταξύ άλλων, είναι πλουσιότατα σε πρωτεΐνες, σελήνιο και υδράργυρο, ενώ αυξάνουν την παραγωγή και τη δραστηριότητα των λευκών κυττάρων του αίματος, αυτά που σκοτώνουν τους ανεπιθύμητους εισβολείς στον οργανισμό δηλαδή. 

Περιόρισε
Τη ζάχαρη. Δεν κάνει κακό μόνο στη ζυγαριά, αλλά και στα νεύρα σου από τα επιπλέον κιλά. Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ζάχαρης στο αίμα, μειώνεται η ικανότητά τους να καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια. Το ίδιο συμβαίνει και με το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τους σύνθετους υδατάνθρακες.

Ο παθολόγος
«Κανένας δεν έχει ανοσία στα μικρόβια και τους ιούς, πόσο μάλλον το χειμώνα, που ευδοκιμούν και αναπτύσσονται στους κλειστούς χώρους. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε "καταδικασμένοι" να αρρωστήσουμε. Αρκεί να λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας», υποστηρίζει ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος, Παθολόγος, και προτείνει:

Πλύνε (καλά) τα χέρια σου: Από τα βρώμικα χέρια μπορείς να μεταδώσεις ή να κολλήσεις από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι και ηπατίτιδα. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να φροντίζεις σχολαστικά την υγιεινή τους: τρίβε τα καλά και επίμενε κάτω από τα νύχια και στις πτυχές του δέρματος (καθώς τα μικρόβια έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σ’ αυτά τα σημεία). Να τα ξεβγάζεις με άφθονο νερό και να τα σκουπίζεις με καθαρή και στεγνή πετσέτα.

Αγόρασε μαντιλάκια: Επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να πλένεις τα χέρια σου όσο συχνά χρειάζεται (π.χ. στο σούπερ μάρκετ ή μετά από πολλές χειραψίες), εφοδίασε την τσάντα σου, το σακίδιο του παιδιού σου ή το χαρτοφύλακα του συντρόφου σου με μαντιλάκια. Όχι όμως οποιαδήποτε. Τα αντιβακτηριακά καθαρίζουν αποτελεσματικά τα χέρια, ενώ προφυλάσσουν και από μολύνσεις. Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, σχεδόν εξουδετερώνουν όλα τα μικρόβια. Προτίμησε εκείνα που περιέχουν πάνω από 60% αλκοόλ.

Ξεκουράσου: Οι επιστημονικές μελέτες δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας ότι ο ύπνος και το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλοεπηρεάζονται, οπότε είναι συνηθισμένο το φαινόμενο άνθρωποι που κοιμούνται ελάχιστα ή άσχημα να γίνονται ευάλωτοι σε ιούς και λοιμώξεις. Αιτία, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, είναι η διατάραξη της ρύθμισης ορισμένων χημικών ουσιών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Για να λειτουργεί 100% το ανοσοποιητικό μας χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου καθημερινά. Όπως στρώσεις θα κοιμηθείς, με άλλα λόγια.

Βγες μια βόλτα: Όχι ότι χρειάζεσαι άλλη μια έρευνα για να πειστείς για τη χρησιμότητα της άσκησης, αλλά σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Παν/μίου Λόφμπρο, ακόμα και η μέτριας έντασης γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα, διεγείρει το ανοσοποιητικό, αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια και τη συγκέντρωση αντισωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι γίνεσαι λιγότερο επιρρεπής σε ιογενείς λοιμώξεις και μειώνεις το χρόνο ανάρρωσης.

Περιόρισε
Το αλκοόλ. Μπορεί ένα ποτηράκι κρασί να είναι το μυστικό της μακροζωίας, όταν όμως χάνουμε το μέτρο δηλητηριάζουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αναστέλλοντας την ικανότητα του νωτιαίου μυελού να παράγει λευκοκύτταρα (που σκοτώνουν τα μικρόβια). Φρόντισε λοιπόν να βάλεις μέτρο και στις... οινοποσίες!

Ο ολιστικός γιατρός
«Πολλές εναλλακτικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην τόνωση του ανοσοποιητικού και την εξουδετέρωση των ιών και των μικροβίων που απειλούν την υγεία μας», εξηγεί ο Δημήτρης Γιαννιώτης, Ρεφλεξολόγος- Δάσκαλος Σιάτσου. Αν είσαι λάτρις των πιο... φυσικών λύσεων, διάβασε τι προτείνει ο ειδικός. 

Απόλαυσε ένα θεραπευτικό μασάζ: Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, το μασάζ μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παράλληλα να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εξίσου ευεργετικές επιδράσεις και σε ανθρώπους που απλά νιώθουν πιεσμένοι από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ένα μασάζ μία φορά την εβδομάδα από έναν επαγγελματία ή ακόμα και από το σύντροφο ή τη φίλη σου αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον οργανισμό, δύο νευροδιαβιβαστών οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να ενισχύσουν τις φυσικές άμυνες του οργανισμού σου. 

Εμπιστεύσου την κινέζικη σοφία: Το κινέζικο σκεύασμα που προέρχεται από το φυτό astragalus (αναζήτησέ το σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή σε μεγάλα φαρμακεία) χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από την αρχαιότητα ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι όχι άδικα, καθώς, σύμφωνα με παλιότερες αλλά και νέες έρευνες, διεγείρει το μυελό των οστών ώστε να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. Αυτά, με τη σειρά τους, παράγουν αντισώματα και ιντερφερόνη, μια πρωτεΐνη οι οποία εξουδετερώνει τους ιούς.

Πάρε εχινάκεια: Το συγκεκριμένο φυτό θεωρείται ο καλύτερος φυτικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού, καθώς βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να καταστρέψουν ιούς και μικρόβια. Μπορείς να τη λαμβάνεις σε μορφή ροφήματος ή χαπιών.

Κάνε τάι τσι: Αν δεν είσαι λάτρις του γυμναστηρίου, μπορείς να επιλέξεις μια εναλλακτική μορφή άσκησης, η οποία όμως έχει εξίσου θεαματικά αποτελέσματα στην τόνωση και την ενδυνάμωση του οργανισμού. Ο λόγος για το τάι τσι, μια σειρά ασκήσεων δηλαδή που περιλαμβάνει αργές κινήσεις, διαλογισμό και αναπνοές. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες έδειξε ότι το τάι τσι μειώνει την απελευθέρωση κατεχολαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που αποδυναμώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η εφαρμογή της άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις μήνες μπορεί να βελτιώσει κατά 45% τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περιόρισε
Την αλόγιστη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων. Αν και σου προσφέρουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία (και διασφαλίζουν την καλή φυσική σου κατάσταση), δεν πρέπει να τα λαμβάνεις με... τις χούφτες. Συμβουλεύσου έναν ειδικό, για να σου χορηγήσει το κατάλληλο σκεύασμα για σένα.

Ο ψυχολόγος
«Τα συναισθήματά μας έχουν άμεση επιρροή στις άμυνες του οργανισμού απέναντι στις απειλές. Τα αρνητικά (π.χ. απαισιοδοξία κ.λπ.) μεταφράζονται σε ευάλωτη υγεία, ενώ τα θετικά (βλ. αισιοδοξία) τονώνουν το ανοσοποιητικό» υποστηρίζει η Χαρά Νομικού, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος. Να τι μπορείς να κάνεις για να δυναμώσεις τις φυσικές άμυνές σου.   

Επανασυνδέσου με... τον εαυτό σου: Αυτό είναι το βασικό βήμα για να εξασφαλίσεις την ισορροπία του μυαλού και του σώματος. Καλή ψυχολογία σημαίνει και καλή υγεία. Γι' αυτό, φέρσου στον εαυτό σου όπως στον πιο αγαπημένο σου φίλο. Κανάκεψέ τον, βρες προσωπικό χρόνο, ασχολήσου με δραστηριότητες που σε γεμίζουν, σιγουρέψου ότι θα καταφέρεις να απολαύσεις μια καλή ταινία ή να μην κάνεις απολύτως τίποτα αν αυτό πραγματικά θέλεις. 

Βάλε στόχους: Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι προκλήσεις μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελός μας. Κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπη με μια νέα επαγγελματική ή προσωπική πρόκληση, ο οργανισμός σου βρίσκεται σε υπερδιέγερση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τους «εχθρούς» - είτε πρόκειται για κάποιο αρπακτικό είτε για έναν ιό. Η ανάληψη νέων, εφικτών καθηκόντων στη δουλειά ή το σπίτι σού δίνουν κίνητρο, σε κάνουν πιο ενεργητική και επομένως ευνοούν την υγεία.

Άνοιξε τον κύκλο σου: Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι στενές φιλικές σχέσεις μπορούν να περιορίσουν την επιβλαβή επίδραση των ορμονών που παράγει ο οργανισμός σε περιόδους έντονου στρες. Νέα μελέτη δείχνει πως όσο περισσότερες κοινωνικές σχέσεις έχει κάποιος τόσο πιο υγιής είναι. Στο πλαίσιό της, ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο οργανισμός των εθελοντών που είχαν μεγαλύτερο κοινωνικό κύκλο παρήγαγε περισσότερα αντισώματα σε σχέση με εκείνων που είχαν περιορισμένες επαφές.

Κράτησε χαμηλούς τόνους: Μια εποικοδομητική συζήτηση με το σύντροφό σου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, δείχνει αμερικανική έρευνα.  Στο πλαίσιο της, ζήτησαν από 41 ευτυχισμένα ζευγάρια να συζητήσουν κάποιο πρόβλημα της σχέσης τους. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως μετά από 15' συζήτησης οι εθελοντές είχαν υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αντίθετα, ζευγάρια που αλληλοσαρκάζονται έχουν λιγότερα «προστατευτικά» κύτταρα.

Περιόρισε
Το στρες. Ανάμεσα στα μύρια κακά που έπονται του άγχους, είναι και η πτώση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος σου. Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι πολύ συχνά, ένα ξαφνικό κρυολόγημα ή μια γρίπη είναι ο τρόπος του οργανισμού να σου πει «θέλω διάλειμμα». Μάθε, λοιπόν, να τον ακούς.

...
Από την Έρση Μηλιαράκη. Στο θέμα συνεργάστηκαν:
* Μάριος Δημόπουλος, Κλινικός Διατροφολόγος
* Ηλίας Θεοδωρόπουλος, Παθολόγος
* Δημήτρης Γιαννιώτης, Ρεφλεξολόγος- Δάσκαλος Σιάτσου
* Χαρα Νομικού, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

 
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Οκτώβριος 06, 2010, 18:15:44 μμ »
nitsa2009 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
nitsa2009 Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.043
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
 up up
πολύ καλόόόόόό
Καταγράφηκε
                 https://nitsa2009.blogspot.com/
 
Απάντηση #2
« στις: Οκτώβριος 06, 2010, 22:18:40 μμ »
Tonni Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 559
Μέλος από: Απρ, 2010

Προφίλ
Για φαντάσου...! up up
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Οκτώβριος 07, 2010, 11:37:22 πμ »
nayia Αποσυνδεδεμένος
Πλήρες μέλος
***
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 224
Μέλος από: Μάρ, 2010

Προφίλ
Giota, πάρα πολύ καλό το άρθρο. Συγχαρητήρια!  up
Εγώ ασχολούμαι πολύ με αυτά τα πράγματα, ψάχνω πολύ και μου αρέσει να διαβάζω ανάλογα κείμενα.
Το φυτό astragalus άραγε, πού μπορούμε να το βρούμε; Θα με ενδιέφερε να μάθω...
Καταγράφηκε
"...θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό, θα κατεβαίνω μόνο αν θέλω να γελάσω, σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ..."
 
Απάντηση #4
« στις: Οκτώβριος 07, 2010, 11:48:23 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
ευχαριστω κοριτσια...ειναι αρθρο απο το περιοδικο preventionmag
nayia αν θες ριξε μια ματια στο https://www.preventionmag.gr εχει αρκετα θεματα που μπορει να σ ενδιαφερουν Φιλί
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Οκτώβριος 07, 2010, 13:55:03 μμ »
anastasia2006 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 988
Μέλος από: Ιαν, 2010

Προφίλ WWW
εχινάκεια ;  Μεγάλο χαμόγελο δεν τα ήξερα..
δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ όλο το χειμώνα είμαι με ένα χαρτομάντιλο στο χέρι,


Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Οκτώβριος 08, 2010, 13:29:56 μμ »
linmak88 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε! Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.288
Μέλος από: Οκτ, 2009

Προφίλ
 

Εχινάκεια: το όπλο κατά της γρίπης

   
Mπορεί να πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Οι οπαδοί της εχινάκειας αυξάνονται συνεχώς, επειδή πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Για την ιστορία
Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Bόρειας Aμερικής και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Iνδιάνων. Oι τελευταίοι το χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Eυρωπαίοι για να θεραπεύουν από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών. Aπό το 19ο αιώνα η χρήση του διαδίδεται στη Γηραιά Ήπειρο και αρχίζει η καταγραφή της δράσης του. Aν και μετά την είσοδο των αντιβιοτικών στην αγορά η χρήση του περιορίστηκε αρκετά, τα τελευταία χρόνια, με την τάση που επικρατεί για την εφαρμογή ήπιων εναλλακτικών μεθόδων άρχισε και πάλι να διαδίδεται ευρύτερα. Mάλιστα, δεκάδες είναι οι έρευνες που διεξάγονται από πανεπιστήμια και ιατρικούς οργανισμούς στις HΠA, στη Mεγάλη Bρετανία και κυρίως στη Γερμανία, στις οποίες μελετώνται οι τρόποι που επιδρά η εχινάκεια στον οργανισμό μας.

Πού οφείλονται οι ιδιότητές της
Tο άνθος της εχινάκειας μοιάζει με μεγάλη μαργαρίτα και συνήθως τα φύλλα της είναι ροζ ή μοβ. Tο γένος της αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida) χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Mερικές από τις χημικές ουσίες που περιέχει και στις οποίες οφείλονται οι ιδιαίτερες ιδιότητές της είναι οι πολυσακχαρίτες, τα φλαβονοειδή, τα αιθέρια έλαια, τα αλκαμίδια και το καφεϊκό οξύ. Tο ενδιαφέρον είναι ότι η συγκέντρωσή τους διαφέρει ανάλογα με το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται. Διαφορές, ωστόσο, υπάρχουν και ανάμεσα στα 3 είδη, γι’ αυτό και οι ιδιότητες που παρουσιάζουν τα διάφορα σκευάσματα δεν είναι ίδιες.

Kατά των λοιμώξεων
Xρησιμοποιείται πρωτίστως για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, γι’ αυτό και αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα). Συχνά χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων (ουρολοιμώξεις), κολικών και δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έρπης, έλκος, πληγές, εγκαύματα, ακμή). Mε λίγα λόγια, το βότανο αυτό έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες.


Tip
Eπειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η περιεκτικότητα των έτοιμων σκευασμάτων διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία.




Σε τι μορφές κυκλοφορεί
Στην αγορά, εκτός από το φρέσκο και το αποξηραμένο βότανο που γίνεται ρόφημα, υπάρχουν κάψουλες, ταμπλέτες, αλοιφές, σιρόπια, βάμματα και εκχύλισμα. Eχινάκεια στη φυσική της μορφή μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με βότανα, ενώ για τα προϊόντα της απευθυνθείτε στα φαρμακεία.

H δοσολογία για το κρυολόγημα
H εχινάκεια λαμβάνεται στο 90% των περιπτώσεων για να περιοριστούν τα συμπτώματα (φαρυγγίτιδα, βήχας, πυρετός) και η διάρκεια του κρυολογήματος. Πολλοί είναι, επίσης, αυτοί που τη λαμβάνουν προληπτικά στη διάρκεια του χειμώνα, αφού φαίνεται πως μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του κρυολογήματος. H σωστή χρήση της φέρνει τα μέγιστα αποτελέσματα:

Eνήλικοι
• Για πρόληψη. Bράζετε για 10΄ το βότανο σε νερό (η αναλογία είναι 1 κουταλιά βότανο για κάθε φλιτζάνι νερό), το σουρώνετε και πίνετε 1 φλιτζάνι εχινάκεια 2-3 φορές την εβδομάδα. Mπορείτε ακόμα να παίρνετε, πριν το φαγητό, 30 σταγόνες εχινάκεια 3 φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες ή 3 κάψουλες των 200 mg την ημέρα για δύο εβδομάδες.
• Για περιορισμό των συμπτωμάτων. Πίνετε 2 φλιτζάνια αφέψημα για περίπου 4 ημέρες, είτε 1 κάψουλα 3 φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες, είτε 40 σταγόνες βάμματος 3 φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες (πριν το φαγητό).

Παιδιά
• 4-8 ετών. Mπορούν να λαμβάνουν 3 φορές την ημέρα το 1/3 της δόσης που αντιστοιχεί στους ενηλίκους, σε σταγόνες διαλυμένες σε χυμό πορτοκάλι ή νερό.
• 8-12 ετών. Mπορούν να λαμβάνουν 3 φορές την ημέρα το 1/2 της δόσης που αντιστοιχεί στους ενηλίκους, πάλι σε σταγόνες διαλυμένες σε χυμό πορτοκάλι ή νερό.
• Για την ανακούφιση του πονόλαιμου. Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με αφέψημα εχινάκειας 3 φορές την ημέρα, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να τη συνδυάσετε με βιταμίνη C, πρόπολη και ψευδάργυρο.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση της;
H εχινάκεια θεωρείται από τα ασφαλέστερα βότανα, αρκεί να λαμβάνεται σωστά. Σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι τοξική, ενώ οι παρενέργειες που μπορεί να έχει σχετίζονται, ως επί το πλείστον, με ήπιες στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων. H χρήση της απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 4 ετών, σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν, όπως και σε άτομα που πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, αυτοάνοσα νοσήματα, ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες. Eπίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα ανοσοκατασταλτικά, όπως η κορτιζόνη, γιατί οι ειδικοί πιστεύουν ότι το βότανο καταστέλλει τη δράση τους. Όταν λαμβάνεται από το στόμα, υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στη γλώσσα.



Kαλό είναι να γνωρίζετε
• Πριν προμηθευτείτε κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα, συμβουλευτείτε το γιατρό ή έναν ειδικό, καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσει με άλλα βότανα, συμπληρώματα ή φάρμακα. Nα θυμάστε, επίσης, ότι η εχινάκεια δεν αντικαθιστά άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ αν στη διάρκεια της λήψης της τα συμπτώματα επιμείνουν ή χειροτερεύσουν, απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό.
• Δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από 2 μήνες, επειδή χάνει την αποτελεσματικότητά της και μπορεί να έχει την αντίθετη από την επιθυμητή δράση, δηλαδή να ρίξει την άμυνα του οργανισμού. Για το λόγο αυτό, οι συχνοί χρήστες χρειάζονται περιόδους αποχής, ώστε να διατηρείται η τονωτική της δράση. Όσον αφορά τα παιδιά, το βότανο και τα σκευάσματα που δεν περιέχουν αλκοόλη είναι η καλύτερη επιλογή.

www.vita.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 09, 2010, 13:53:31 μμ από linmak88 » Καταγράφηκε


Πριν τα μάτια κλείσω, θα ξαναζητήσω να με πάρεις λίγο μακρυά....
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω