κορίτσια ήθελα να σας ρωτήσω κάτι άσχετο προχθές έκανα χαλβά φαρσάλου και μετά το ψήσιμο μου άνοιξε από πάνω, μήπως μπορείτε να μου πέιτε πως γίνεται εκείνη η γιαλιστερή κρούστα από πάνω?
ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΙΔΑΣ ΜΟΥ ΚΑΝΤΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...!!!
ΧAΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ η ΣΑΠΟΥΝΕ ΧΑΛΒΑ 1η συνταγή
ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και νοστιμότατη!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΨΑΚΙ 30x40 ΕΚ.
• 170γρ. βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ λιωμένο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα του γλυκού
• 150γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
• 700γρ. ζάχαρη • 1.200ml νερό
• 260 γρ. κορν φλάουρ • κανέλα σε σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Κρατάτε λίγο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ στην άκρη και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί μαζί με τη μισή ζάχαρη και τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη σπάτουλα.
2 Όταν αρχίσει η ζάχαρη να παίρνει ξανθό χρώμα και να καραμελώνει το μείγμα, αποσύρετε την κατσαρόλα για λίγο από τη φωτιά. Διαλύετε το κορν φλάουρ και την υπόλοιπη ζάχαρη στο νερό (αφού κρατήσετε 4 κουταλιές της σούπας στην άκρη) και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
3 Ρίχνετε το μείγμα του κορν φλάουρ στην καραμέλα, συνεχίζοντας να δουλεύετε με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει ο χαλβάς από την κατσαρόλα.
4 Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ στους 220°C. Βουτυρώνετε το ταψάκι σας και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ισιώνετε την επιφάνειά του, την αλείφετε με το υπόλοιπο βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη που κρατήσατε και λίγη κανέλα.
5 Βάζετε το χαλβά στο φούρνο να ψηθεί στο γκριλ μέχρι να καεί η ζάχαρη. Αφήνετε το χαλβά να κρυώσει και μετά τον σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.
Μυστικό: Το πάχος του χαλβά στο ταψί δεν πρέπει να ξεπερνά σε ύψος τα δύο δάχτυλα.
2η ΣΥΝΤΑΓΗ ;ΛΑΔΕΡΟΣ
Υλικά
1 πακέτο βιτάμ, η καλαμποκέλαιο, η 250 γρ. βούτυρο γίδινο το ανώτερο !
2 φλιτζάνια νισεστέ {κορν φλάουρ},
2 φλιτζάνια ζάχαρη , και 1 ακόμα για το πασπάλισμα ή την κρούστα .
4 ½ ποτήρια νερό σε φυσική θερμοκρασία.
Μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα και καθαρισμένα .
Κανέλλα σε σκόνη
Για την καραμέλα
6 μεγάλες κουταλιές {της σούπας } ζάχαρη κοινή,
4 « « « νερό.
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο φτιάχνω την καραμέλα. Ρίχνω τα υλικά να γίνουν ένα παχύρρευστο και καστανόχρωμο σιρόπι. Πρίν γίνει καστανό ρίχνω και τα αμύγδαλα , και αρχίζουν να καβουρδίζονται, παίρνοντας χρώμα με το σιρόπι. Αποσύρω από την φωτιά . Μέσα στο σιρόπι, βάζω το βούτυρο να λιώσει , με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Σε μία μεγάλη λεκάνη , διαλύω μέσα στο νερό το νισεστέ, και την ζάχαρη , και αφού τα ανακατέψω και διαλυθούν καλά, τα ρίχνω μέσα στην καραμέλα με το βούτυρο και τα αμύγδαλα.
Ανάβω την φωτιά δυνατή. Με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύω το μείγμα για να λιώσει η καραμέλα και να μην σβολιάσει ο νισεστές. Ο νισεστές αρχίζει να δένει σε ένα παχύρρευστο μείγμα , μετά από 10 περίπου λεπτά ανακάτεμα αρχίζει να πήζει σαν καυτό καφετί και διάφανο ζυμάρι!!! Συνεχίζω να γυρίζω μέχρι να κάνει φουσκάλες. Πλάφ –πλάφ !! Φοράω γάντια για να μην μου κάψει το λάδι τά χέρια .Ανακατεύω λιγάκι ακόμα , αποσύρω και φορμάρω .Σκεπάζω με μια υγρή πετσέτα . Όταν κρυώσει τον κόβω φέτες και τον σερβίρω πασπαλισμένο με κανέλα και ζάχαρη κοινή.
Σημείωση Αν θέλω να κάνει κρούστα όπως του εμπορίου , την πασπαλίζω με αρκετή ζάχαρη και την βάζω στο γκριλ αρκετή ώρα για να κάνει την καραμελλένια κρούστα. Και πάλι την πασπαλίζω με σκόνη κανέλλας και στολίζω με ασπρα καβουρδισμένα αμύγδαλα.