Kalhmera koritsia,
Paratheto oses syntages exo, eite dikes moy eite dikes sas (apo copie-paste). Opoia vlepei tin suntagi tis kai thelei na prosthesei kati an mporei as to kane oste na mazeuontai siga siga kai n’anartithoun stin 1i selida (nomizo) apo ton Arxos.
Arxos sti diathesi sou
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Οι συνταγές αυτές έχουν σκοπό να σας διευκολύνουν κατά την διάρκεια της δίαιτας, δεδομένου ότι απαγορεύεται το ψωμί και τα γλυκά. Επίσης θα τρώτε το πίτουρο βρώμης και το πίτουρο σιταριού με πολύ εύκολο τρόπο.
Muffins
Για όλες τις φάσεις
Ποσότητα για 1 ημέρα
2 κουτ. σούπας πίτουρο βρώμης
1 κουτ. σούπας πίτουρο σιταριού
2 ασπράδια και ½ κρόκο
1 κουτ. σούπας τυρί λευκό, κρέμα – Fromage Blanc 0% μάρκα Carrefour ή 1 κουτ. σούπας γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη μάρκα Régilait ή μισό κεσεδάκι γιαουρτι. Καλύτερα τυρί.
1 κουτ. του γλυκού μαγιά σε σκόνη
1 κουτ. του γλυκού άρωμα Vahinéé, πορτοκαλιού ή βανίλιας ή πικρό αμύγδαλο (όχι παραπάνω από 1 κουτ. μικρή)
1 ή 2 κουτ. σούπας ζαχαρίνη σκόνη
Χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια. Ρίχνετε σε ένα μπολ και ανακατεύετε με ένα κουτάλι : το πίτουρο βρώμης, το πίτουρο σιταριού, τον κρόκο, το Fromage Blanc 0% ή το γάλα σκόνης, το άρωμα, την μαγιά, και την ζαχαρίνη. Προσθέτετε σιγά σιγά τα ασπράδια. Βάζετε το μίγμα σε 2 μπολ ψησίματος (για Muffins) ή σε φόρμα σιλικόνης στους 180°, πάνω κάτω για 20 λεπτά και τα παρακολουθείτε. Είναι πολύ εύκολη συνταγή και πολύ νόστιμη.
Μπορουν να γίνουν και με 3 βρωμης.
Για γλυκα μάφινς διαλεγουμε την γευση της αρεσκειας μας βανιλια, 1κγ κακαο ή ξυσμα 1 λεμονιου ή 1κγ κανελα, 1/4 κγ γαρυφαλλο 1/2 κγ μαχλεπι ή και συνδιασμο των παραπανω, και 2-3 κσ ζαχαρινη σκονη.
Πρωτα χτυπαω τα αυγα με το γιαουρτι και μετα ολα τα υλικα μαζι. ψηνουμε στους 180 για 25-30 λεπτα. Αγαπημενος συνδιασμος ειναι βανιλια-μαχλεπι-κανελα-γαρυφαλλο.
Σε αλμυρη εκδοση η ιδια διαδικασια χωρις αρωματα και γλυκαντικο, ειτε ανηθο-κρεμυδι λιωμενα στο μουλτι ή και τονο ή κοτοπουλο ή σπανακι.
Τόνο-πιτακια
Στην δόση για τα μάφινς χωρίς γλυκαντικό και άρωμα προσθέτουμε 1 κονσέρβα τόνο καλά στραγγισμένη, 1-2 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και άνηθο ψιλοκομμενο2-3 κ. σούπας. Ψήνουμε σε ατομικά φορμάκια 25-30 λεπτά στους 180. με τον ίδιο τρόπο αλλά με κοτόπουλο βραστό ψιλοκομμένο γίνονται τα κοτο-πιττάκια.
Γίνεται και κέικ σε μια φόρμα του κέικ ή σε ένα μπολ από αλουμίνιο μιας χρήσης (αν θέλετε τριπλασιάστε τις δόσεις, άρα για 3 μέρες) δηλ.
6 κουτ. σούπας πίτουρο βρώμης
3 κουτ. σούπας πίτουρο σιταριού
3 ασπραδια και 1 κρόκο
3 κουτ. σούπας τυρί λευκό, κρέμα – Fromage Blanc 0% μάρκα Carrefour ή 3 κουτ. σούπας γάλα σκόνη (μάρκα ….. σούπερ μάρκετ), καλύτερα τυρί.
3 κουτ. γλυκού μαγιά σε σκόνη
2 κουτ. του γλυκού άρωμα Vahinéé, πορτοκαλιού ή βανίλιας ή πικρό αμύγδαλο (όχι παραπάνω από 1 κουτ. μικρή)
6 κουτ. σούπας ζαχαρίνη σκόνη
Μπισκότα με αρώματα (προτείνετε άρωμα πορτοκαλιού)
Για όλες τις φάσεις
Ποσότητα για 1 ημέρα
2 κουτ. σούπας πίτουρο βρώμης
1 κουτ. σούπας πίτουρο σιταριού
1 ασπράδι
2 κουτ. σούπας τυρί λευκό, κρέμα – Fromage Blanc 0% μάρκα Carrefour
1 κουτ. του γλυκού άρωμα Vahinéé, πορτοκαλιού ή βανίλιας ή πικρό αμύγδαλο (όχι παραπάνω από 1 κουτ. μικρή)
2 κουτ. σούπας ζαχαρίνη σκόνη
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ και ανακατεύετε με ένα κουτάλι σούπας : το πίτουρο βρώμης, το πίτουρο σιταριού, το ασπράδι, το Fromage Blanc 0%, το άρωμα και την ζαχαρίνη. Σε ένα ταψί βάζετε χαρτί ψησίματος και με το κουτάλι ρίχνετε μικρές δόσεις σε μέγεθος μπισκότου. Ψήνετε στους 180°, πάνω κάτω για 15 λεπτά και τα παρακολουθείτε. Είναι πολύ πανεύκολη συνταγή και πολύ νόστιμη.
Γαλέτα
Για όλες τις φάσεις
Ποσότητα για 1 ημέρα
2 κουτ. σούπας πίτουρο βρώμης
1 κουτ. σούπας πίτουρο σιταριού
1 αυγό
2 κουτ. σούπας τυρί λευκό, κρέμα – Fromage Blanc 0% μάρκα Carrefour
1/5 κουτ. σούπας λάδι (όχι παραφινέλαιο, απαγορεύεται να ζεσταθεί)
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το πίτουρο βρώμης, το πίτουρο σιταριού, το Fromage Blanc και το αυγό. Λαδώνετε ένα αντί κολλητικό τηγάνι. Ψήνετε το μίγμα για 2 λεπτά ή μέχρι να ξεκολλήσει από το τηγάνι και την γυρνάτε από την άλλη μεριά σαν κρέπα.
Μπορείτε να την φάτε γλυκιά πασπαλίζοντας με ζαχαρίνη μετά το ψήσιμο ή και κανέλα και στην αλμυρή με μπαχαρικά αναμιγνύοντας τα στο ψήσιμο.
Nutella – Dutella!
Για όλες τις φάσεις
Ποσότητα για 1 ημέρα
1 κρόκο
2 κουτ. του γλυκού κακάο άπαχο Van Houten
½ κουπάκι γιαούρτι Total 0%
2 κουτ. σούπας ζαχαρίνη σκόνη
1 κουτ. του γλυκού άρωμα βανίλιας ή πορτοκαλιού
Ανακατέψτε πρώτα τον κρόκο και το γιαούρτι. Μετά προσθέστε το κακάο, την ζαχαρίνη και το άρωμα. Είναι έτοιμη.
Βινεγκρέτ -Vinaigrette για τις σαλάτες (2η φάση, ημέρα πρωτεΐνης και λαχανικών)
Για 2 άτομα :
½ κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
Αλάτι, πιπέρι
2 κουτ. σούπας βαλσάμικο
2 κουτ. σούπας παραφινέλαιο Nujol
2 κουτ. σούπας Perrier (σόδα)
Ανακατεύετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, βαλσάμικο μέχρι να αποκτήσει ομοιομορφία. Προσθέτετε το παραφινέλαιο και το Perrier και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.
Κοτόπουλο με μουστάρδα.
Σε όλες τις φάσεις της δίαιτας.
Σε ένα αλουμινόχαρτο βάζετε 2 στήθη κοτόπουλο, ρίχνετε και στις 2 μεριές αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και με ένα κουτάλι σκεπάζετε το κοτόπουλο με μουστάρδα, το ψήνετε στο γκριλ για 15 με 20 λεπτά με κλειστό το αλουμινόχαρτο και μετά το ανοίγετε για να ξεροψηθεί, το γυρνάτε από την άλλη. Προσέχετε να μείνουν κάποια υγρά.
Κοτόπουλο με μανιτάρια, κρέμα γάλακτος, θυμάρι και ρίγανη (2η φάση )
Για 1 άτομο (αλλιώς αυξήστε τις δόσεις)
Πλένετε και κόβετε 2 στήθη κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια (μπουκιές). Καθαρίζετε ένα κουτί φρέσκα μανιτάρια (τα μεγάλα) και τα κόβετε σε φέτες μικρές. Μπορείτε και κονσέρβα αλλά είναι πιο νόστιμα τα φρέσκα. Ρίχνετε σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή σχετικά φωτιά το κοτόπουλο και γυρνάτε τα κομμάτια από όλες τις μεριές. Να ασπρίσουν (να μην είναι ροζ), αλάτι, πιπέρι. Ρίχνετε και τα μανιτάρια (μικρά κομμάτια) και ανακατεύετε ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Αλάτι, πιπέρι. Μόλις είναι έτοιμα, περιχύνετε το μισό μπουκάλι της κρέμας γάλακτος (μπορείτε και όλο αν έχετε κόσμο και είναι περισσότερο το κοτόπουλο). Μειώνετε λίγο την φωτιά και ανακατεύοντας, ρίχνετε ρίγανη και θυμάρι. Αφήνετε να πάρουν μια βράση μαζί με την κρέμα γάλακτος και είναι έτοιμα. Συνταγή πολύ νόστιμη και γρήγορη.
Μπιφτέκια (1η και 2η φάση ημέρα πρωτεΐνης)
Για μπιφτέκια στην 2η φάση ημέρα πρωτεΐνης και λαχανικά, προσθέτετε αν θέλετε και λίγη ντομάτα.
Μισό κιλό άπαχο κιμά μοσχαρίσιο,
1 αυγό,
1 κρεμμύδι,
Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μαιντανό
Όχι λάδι
Τα ζυμώνετε όλα μαζί και τα πλάθετε. Διατηρούνται στην κατάψυξη. Τα ψήνετε είτε στον φούρνο, είτε σε τηγάνι αντί κολλητικό, είτε σε τηγάνι τύπου σχάρας χωρίς λάδι.
Ομελέτα (ημέρα πρωτεΐνης 1η και 2η φάση)
Για ένα άτομο
Σε ένα μπολ σπάτε ένα ολόκληρο αυγό και 2 ασπράδια, 2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα, αλάτι, πιπέρι, 2 φέτες καπνιστή γαλοπούλα. Ανακατεύετε και ρίχνετε το μίγμα σε ένα αντί κολλητικό τηγάνι. Ανακατεύετε. Όχι λάδι.
Ομελέτα (ημέρα πρωτεΐνης και λαχανικών 2η φάση)
Για ένα άτομο
Σε ένα μπολ σπάτε και ανακατεύετε ένα ολόκληρο αυγό και 2 ασπράδια, 2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα, αλάτι, πιπέρι, 2 φέτες καπνιστή γαλοπούλα, λίγη ψιλό κομμένη ντομάτα και πιπεριά. Ρίχνετε σε ένα αντί κολλητικό τηγάνι μανιτάρια κονσέρβα ή φρέσκα και αλάτι, πιπέρι. Μόλις ψηθούνε, ρίχνετε το μίγμα από πάνω και ανακατεύετε. Όχι λάδι. Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά (λαχανικά ή κρέας) ανάλογα με τα γούστα σας.
Οι παραπάνω ομελέτες μπορούν να γίνουν και χωρίς κρόκο. Με 3 ή 4 ασπράδια. Δεν χρειάζεται λάδι.
Στη 2η φάση ημέρα λαχανικών και πρωτεΐνης
Λάχανο με αυγολέμονο
Βράζετε για λίγα λεπτά το λάχανο ή φύλλα του λάχανου. Πετάτε το νερό. Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζετε 1 μεγ. κρεμμύδι χωρίς λάδι, ρίχνετε το βρασμένο λάχανο σε κομματάκια και ανακατεύετε, προσθέτετε νερό (βραστό καλύτερα) να σκεπάσει το λάχανο, αλάτι, πιπέρι και το αφήνετε να βράσει με μισό κλειστή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Αν δεν έχει βράσει και έχει πιει το νερό προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό όμως. 0ταν είναι έτοιμο σβήνετε την φωτιά και ετοιμάζετε το αυγολέμονο. Στο μούλτι χτυπάτε 1 αυγό, με την κουτάλα παίρνετε 1 ή 2 κουταλιές από το ζουμί και 1 κουτάλα φύλλα λαχνό. Τα χτυπάτε να γίνουν σαν σως και τα περιχύνετε, προσθέτετε λεμόνι μετά στο πιάτο, συνδυάζεται με τυρί κρέμα ή και κρέας.
Μπορείτε και λαχανοντολμάδες, όπως στην κανονική συνταγή χωρίς ρύζι και λάδι). Με κιμά άπαχο μοσχαρίσιο με κρεμμύδι, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 1 λάχανο. Αυγολέμονο όπως παραπάνω.
Φασολάκια λαδερά με κρέας και ντομάτα χωρίς λάδι.
Μπριάμ φούρνου (2η φάση ημέρα λαχανικών και πρωτεΐνης)
4 κολοκύθια, 4 μελιτζάνες, 3 πιπεριές, 3 ντομάτες, 2 κρεμμύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο θυμάρι, λίγη δάφνη,
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Πλένετε καλά τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τις ντομάτες και ψιλοκόψτε τα. Ανοίξτε το φούρνο σε μέτρια φωτιά γύρω στους 160 βαθμούς κελσίου. Βάλτε τα λαχανικά μέσα σε αντί κολλητικό ταψί ή πυρέξ. Προσθέστε το σκόρδο λιωμένο, το θυμάρι, τη δάφνη, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήστε το στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά για περίπου μιάμιση ώρα και ανακατέψτε ενδιάμεσα για να μην αρπάξουν τα λαχανικά. Αν χρειαστεί, για να μην σας αρπάξουν, σκεπάστε το ταψί με λίγο αλουμινόχαρτο.
Κοκκινιστό με μοσχάρι
Στην 1η φάση και στην 2η ημέρα πρωτεΐνης με πολτό ντομάτας ή κον κασέ (καλό είναι να αποφεύγετε) και στην 2η φάση ημέρα με λαχανικά και πρωτεΐνη με φρέσκια ντομάτα.
Γιαούρτι με 1 κουτ. ζαχαρίνη και 2 κουτ. σούπας πίτουρο βρώμης (όταν δεν έχετε χρόνο για μάφιν και γαλέτα).
Ζεστό γάλα με 1 κουτ. του καφέ κακάο ή καφέ και ζαχαρίνη.
Επίσης την ημέρα της πρωτεΐνης + λαχανικά, μπορείτε να κάνετε τζατζίκι, όπως η κανονική συνταγή χωρίς λάδι. Μελιτζανοσαλάτα χωρίς λάδι.
Μην ξεχνάτε να τρώτε στη 2η φάση την ημέρα με τα λαχανικά και την πρωτεΐνη, πάντα πρωτεΐνη μαζί με τα λαχανικά. Είτε κρέας, και θαλασσινά είτε γιαούρτι ή τυρί κρέμα. Ποτέ λαχανικά μόνα τους.
Μην μπερδευτείτε και φάτε και γαλέτα και μάφιν ή κάτι από τα παραπάνω την ίδια μέρα ! Οι δόσεις του πίτουρου είναι για 1 μέρα !
Προσοχή ΜΟΝΟ 1 κρόκο την ημέρα !
Χρησιμοποιήστε όλα τα υλικά που σας επιτρέπονται ανάλογα την ημέρα ώστε να ετοιμάζετε διαφορά φαγητά και να υπάρχει ποικιλία. Μην χρησιμοποιείτε άλλες τροφές που δεν αναφέρονται στις λίστες.