GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 25, 2024, 14:52:11 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Γλυκά
| | | |-+  Η Βαρβάρα βαρβαρώνει...
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Η Βαρβάρα βαρβαρώνει...  (Αναγνώστηκε 18266 φορές)
« στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 21:15:43 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
 ΒΑΡΒΑΡΑ

Οι παροιμίες λένε: «Βαρβάρα βαρβαρώνει (το κρύο), αη Σάββας σαβανώνει, αϊ Νικόλας παραχώνει», «Αγία Βαρβάρα γέννησε (το χιόνι), άη Σάββας το δέχτει κι άη Νικόλας έτρεξε να πάει να το δαφτίσει (το βάφτισε χιόνι)». Κάθε φορά της αγίας Βαρβάρας, συνήθιζαν να τρώνε και το αντίστοιχο γλυκό . Είναι ένα έθιμο παλιό και πρόκειται για ένα γλυκό σε μορφή σούπας που περιέχει διάφορα σπυριά, που συμβολίζουν τα σπυράκια που βγάζουν τα μικρά παιδιά όταν κολλάνε τις παιδικές αρρώστιες (ξέρετε τώρα, ανεμοβλογιά, ιλαρά και όλα αυτά τα ωραία). Λένε πως με τη Βαρβάρα τα παιδιά θα περάσουν τις αρρώστιες αυτές ελαφρά.

Τα βασικά υλικά λοιπόν είναι σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, σουσάμι, ενώ άλλοι βάζουν και ψιλοκομμένα μήλα και ταχίνι, ειδικά στη Θράκη, για να κάνουν τα υλικά 9 (πάλι τέτοιο νούμερο, θυμάστε και στη φανουρόπιτα;)  Τη Βαρβάρα την φτιάχνουν και τη μοιράζουν στα διάφορα σπίτια, δεν είναι για να μένει και να την κρατάμε στο ψυγείο γιατί έχει σιτάρι μέσα και μπορεί να χαλάσει εύκολα.
Να και η συνταγή!
 ΒΑΡΒΑΡΑ

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:
•      ½ κιλό σιτάρι (χωρίς φλούδα, υπάρχει σε πακέτα στο σουπερμάρκετ)

•      2 χούφτες σταφίδες μαύρες

•     1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα

•      Λίγα σπόρια ρόδι

•     Δυο κουταλιές του γλυκού σουσάμι

•      Μια χούφτα αμύγδαλα βρασμένα και ξεφλουδισμένα

•     Ένα μήλο σε πολύ μικρά κομματάκια (με το φλούδι ή χωρίς)

•     1 κούπα Νεσεστέ

      8 ποτήρια νερό

•      Ζάχαρη (όταν είναι να τη φάμε όσο θέλει ο καθένας)

•      Κανέλα (από πάνω, όταν σερβίρουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε να βράσει 1-2 ώρες με 7 ποτήρια νερό, να ανοίξει και να χυλώσει. Όταν βράσει, ανακατεύουμε ένα ακόμα ποτήρι νερό με μια κούπα νεσεστέ και το αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση για να χυλώσει. Ταυτόχρονα, ρίχνουμε μέσα και όλα τα «σπυριά» μας και σβήνουμε τη φωτιά. Αν είναι να μοιραστεί και να φαγωθεί άμεσα ρίχνουμε μια κούπα ζάχαρη μέσα, αλλιώς αφήνουμε να βάλει ο καθένας όση θέλει στο πιάτο του. Πασπαλίζουμε με κανέλα.


 
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 04, 2007, 21:22:54 μμ από Lia_P » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Δεκέμβριος 04, 2007, 21:28:08 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Και η συνταγή της Βέφας.

ΑΣΟΥΡΕΣ (ΒΑΡΒΑΡΑ)

Υλικά

# 1/2 κιλό σιτάρι

# 2 λίτρα ζεστό νερό (8 κούπες)

# 1 κούπα ζάχαρη

# 1 κούπα σταφίδα ξανθή

# 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή καρύδια και αμύγδαλα μισά, μισά

# 2 κουταλάκια κανέλα

# 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

# 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

# 1/8 κουταλάκι αλάτι

# 4 κουταλιές κορν φλάουρ ή αλεύρι


για το γαρνίρισμα
# καρύδια ψιλοκομμένα

# λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Πλύντε το σιτάρι και βάλτε το να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την επόμενη μέρα, βάλτε το στη φωτιά με το ίδιο νερό, χωρίς να το στραγγίσετε και σιγοβράστε το 3 ώρες. Σε χύτρα ταχύτητας χρειάζεται 1 μόνο ώρα. Στραγγίστε το σιτάρι και κρατήστε το χυλό. Ξεπλύντε το σιτάρι με λίγο νερό. Το νερό αυτό προσθέστε το στο χυλό. Μετρήστε τον, πρέπει να είναι 7 κούπες, αλλιώς συμπληρώστε με νερό. Βάλτε το χυλό σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, ρίξτε μέσα μία κούπα από το βρασμένο σιτάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσετε προηγουμένως σε λίγο από το χυλό. Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι, βάλτε το πρώτα σ' ένα μικρό τηγάνι και καβουρντίστε το επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να ροδίσει ελαφρά. Βράστε το χυλό 7'-10', να πήξει ελαφρά. Μοιράστε τον ασουρέ σε μπολάκια. Αφήστε τον να κρυώσει και βάλτε τον στο ψυγείο να πήξει εντελώς. Μπορείτε να τον ξεφορμάρετε σε πιατάκια ή να το σερβίρετε μέσα στα μπολάκια. Πασπαλίστε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Δεκέμβριος 05, 2007, 08:05:38 πμ »
LITSA5
Επισκέπτης
Λια μου δεν το ειχα ακουση αυτο!!..ΚΑΛΟ?!!!δεν το εχω δοκιμάση αλλα μου μοιαζη σαν τα κόλυβα σε σουπέ μορφη,ειναι καπως ετσι?
Σευχαριστουμε για την ενημέρωση,πραγματικά και ουσιαστικά εισαι η δασκάλα του μάσα!!!χι..χι..χι..σε όλα τα θέματα...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Δεκέμβριος 06, 2007, 14:16:45 μμ »
Lia_P
Επισκέπτης
Κάπως έτσι, Λίτσα μου, κάπως έτσι!! Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Δεκέμβριος 06, 2007, 14:23:17 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Eμείς πάλι τα λέγαμε τα βάρβαρα και τα έφτιαχνε η θεία μου η βαρβάρα πάντα στην γιορτή της.
Βέβαια έχω να φάω χρόνια!
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω