GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Δεκέμβριος 06, 2021, 14:19:19 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Κεικ! Φούσκωμα - Ξεφούσκωμα!
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Κεικ! Φούσκωμα - Ξεφούσκωμα!  (Αναγνώστηκε 30317 φορές)
« στις: Απρίλιος 03, 2011, 23:39:44 μμ »
Daizy Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 11
Μέλος από: Μάρ, 2011

Προφίλ
Κορίτσια γειά σας!

Εχω ένα πρόβλημα και θα ήθελα την βοήθειά σας. Όποτε φτιάχων κεικ, οποιαδήποτε συνταγή, ενω όταν ψήνεται μέσα στον φούρνο φουσκώνει παρά πολύ ωραία, όταν το βγάζω απο τον φούρνο μέσα σε 5 λεπτά ξεφουσκώνει και έχει μείνει το μισό! Έχω δοκιμάσει διάφορα κόλπα, π.χ. να χτυπάω τα υλικά λιγότερη ή περιοσσότερη ώρα, να έχουν ή να μην έχουν θερμοκρασία δωματίου, να σβήνω τον φούρνο και να το αφήνω λίγο μέσα αλλά τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Και να σημειώσω ότι γίνεται με κάθε μορφή κέικ. Δηλάδη και σε κεκάκια μικρά, και σε σοκολατοπιτάκια, και σε ρεβανί και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να φουσκώνει μέσα στον φούρνο. Αν μπορούσε κάποια να με βοηθήσει θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα. Ευχαριστώ.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Απρίλιος 04, 2011, 11:43:19 πμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Αγαπητή μας,
θα σου γράψω μερικά πράγματα που απο την πείρα μου την προσωπική νομίζω ότι  πρέπει να γίνονται...

-Απαραίτητα τα υλικά σου να ειναι σε θερμοκρασία δωματίου το λιγώτερο 3/4 της ώρας  εξω από το ψυγείο....

-ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊς ΕΚΤΌς ΑΠΟ ΑΥΓΆ , ΔΙΟΓΚΩΤΙΚΆ ΔΗΛ.  ΜΠΈΙΚΙΝ , ΣΌΔΑ , ΑΜΜΩΝΊΑ  ΠΡΌΣΕΞΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΑ!.....

-Τα αυγά σου να τα κτυπάς ξεχωριστά... ιδιως τα ασπράδια  και ενδιάμεσα στο κτύπημα  και να τους ρίχνεις και λίγη ζάχαρη να γίνεται πιο σφιχτή η μαρέγκα  και να κρατάει τον αέρα της.

-Οταν την προσθέτεις στην ζύμη σου να την ανακατεύεις απαλά με κινησεις ανακτεύοντας την ζύμη απο κάτω προς τα άνω απαλά και σιγά σιγα να ενσωματωσεις την μαρέγκα σου...

-Να ρίζεις την ζύμη σιγά -σιγά στο ταψί γιατί οταν ανακατεύεις  πολύ φεύγει ο αέρας, και ακούγεται ενα απαλό σφύριγμα....αυτό ειναι κακή ενδειξη οτι δεν θα σου φουσκώσει πολύ η καθόλου...

-Αφού το ρίξεις στο ταψί η φόρμα  πάρε ενα μαχαίρι και βυθισέ το απαλά και σχεδιιασε εναν κυκλο μεσα στην ζύμη (μια φορά ειναι αρκετό!) αυτό θα  βοηθήσει να φουσκώσει ομοιόμορφα και να μην  γίνει σαν ξεφούσκωτη...σαμπρέλλα αλλου πολύ και αλλου ...πάτος!!!...

-Ο φούρνος σου να είναι...προθερμασμένος 5 λεπτά  πριν βάλεις το γλυκό... και δεν φτάνει μόνον αυτό αλλά ...ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ:

-ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΊΓΕΙς ΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 25΄ΜΕ 30΄ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ , ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΜΙ... ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ  ΜΗΝ ΒΓΑΛΕΙς ΕΞΩ ΤΟ ΤΑΨΙ ΣΟΥ...

-Να το  ξεφουρνίσεις απαρειτητα στην ωρα του  και οχι ενωρίτερα και πριν το ξεφουρνισεις κανε απαραίτητα το ΤΕΣΤ  (ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ) ΒΥΘΙΖΟΝΤΑς  ΤΗΝ ΛΑΜΑ ΕΝΟς ΜΑΧΑΙΡΙΟΥ  ΝΑΔΕΙς ΑΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΗ (ΟΧΙ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΙΔΑ). αΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΧΕΙ ΨΗΘΕΙ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΦΟΥΚΩΝΕΙ...

ΤΕΛΟς ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ Η ΕΜΠΕΙΡΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ....ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΡΩΜΗ ΔΕΝ ΧΤΙΣΤΗΚΕ  ΣΕ ΧΡΟΝΟ ...ΡΕΚΟΡ...!!!!! rose rose rose




Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Απάντηση #2
« στις: Απρίλιος 04, 2011, 17:44:46 μμ »
voula Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.927
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Daizy εκτός από αυτά που σου λέει η Pastaflora, θέλω να μου πεις στους πόσους βαθμούς το ψήνεις και αν η κουζίνα σου είναι παλιά η καινούργια? Εγώ πιστεύω πως ο φούρνος σου είναι πολύ δυνατός και θα πρέπει να ψήνεις στην κάτω σχάρα  και σε λιγότερους βαθμούς από τους 175-180 που ψήνουμε τα κέικ συνήθως. Δοκίμασε στους 160 και αφησε λίγο παραπάνω αν χρειαστεί.
Δεν θ΄ανοίξεις το φούρνο σου πριν περάσει μισή ώρα απ ΄όταν βάλεις το γλυκό μέσα.
Δοκίμασε και πιστεύω πως θα σου βγει καλό. Αν όχι εδώ είμαστε πάλι.
καλή επιτυχία !!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Απρίλιος 05, 2011, 16:22:52 μμ »
Daizy Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 11
Μέλος από: Μάρ, 2011

Προφίλ
Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Φυσικά τον φούρνο δεν τον ανοίγω καθόλου κατα την διάρκεια του ψησίματος αλλά θα δοκιμάσω όλες τις συμβουλές σας. Βούλα μου το ψήνω στους 180 για 1 ώρα αλλά οχι στην κάτω σχάρα αλλά στην δεύτερη. Επίσης ο φούρνος μου είναι αγορασμένος πριν 5 χρόνια. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κάνω το κεικ ζεβρα που βρήκα στις συνταγές και θα σας πω τα αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ πολύ!! up
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Απρίλιος 05, 2011, 23:40:28 μμ »
sinfulsonia Αποσυνδεδεμένος
Mέλος
**
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 92
Μέλος από: Μάι, 2009

Προφίλ
γεια σας! να προσθεσω κ εγω την εμπειρια κ την αποψη μου! παιζει πολυ βασικο ρολο το αλευρι κ η ποιοτητα του! μπορει μεν να ειναι γνωστη μαρκα, ομως να εχει μεινει καιρο στο ραφι ή την αποθηκη κ να μην ειναι καλο πλεον ... το επαθα με γνωστης μαρκας αλευρι κ σε ενημερωνω ωστε να εχεις το νου σου! απεφευγε τις φαρινες ... ειναι μουφα εντελως! αν θελεις, μπορω να σου προτεινω την μαρκα που με εχει βγαλει ασπροπροσωπη χιλιαδες φορες! καλη επιτυχια!!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Απρίλιος 06, 2011, 02:03:20 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πιστευω ο σημαντικοτερος λογος που γινεται αυτο, ειναι ποση ωρα χτυπας το μειγμα σου.Αν το μειγμα παραχτυπηθει μετα το κεικ καθεται.Πρεπει ολο το χτυπημα να ειναι 3 λεπτα.Αφου χτυπησω το βουτυρο με τη ζαχαρη καλα και ριξω τα αυγα και τα υπολοιπα υλικα μετραω 3 λεπτα.Στο τελος σβηνω το μιξερ και προσθετω το αλευρι (κοσκινισμενο για καλυτερο αποτελεσμα, αλλα δεν το κανω παντα)ανακατευοντας με το χερι ή βαζω ενταση χαμηλη για απλο ανακατεμα(αν εχει το μιξερ σου).

Δοκιμασε αυτη τη συνταγη που βαζεις ολα τα υλικα μαζι για πιο σιγουρο αποτελεσμα(να δουμε αν φταει το χτυπημα ή  κατι αλλο)
http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=5161&Itemid=49

Απο εκει και περα αλευρι βαζω παντα φαριν απ,το βουτυρο ειναι παντα απο το ψυγειο και το ψηνω πάντα στον αερα στη μεση του φουρνου στους 170 για 50 λεπτα περιπου...

Διαβασε και το αρθρο μυστικα για πετυχημενο κεικ ειχαμε ξανασυζητησει διαφορα.
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 06, 2011, 16:36:39 μμ από margarita79 » Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #6
« στις: Απρίλιος 06, 2011, 08:28:40 πμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Κι εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα με τη Μαργαρίτα για την ώρα χτυπήματος του μείγματος.
Αν χτυπήσεις ξεχωριστά τη μαρέγκα θέλει καλό χτύπημα, όπως επίσης και το βούτυρο με τη ζάχαρη (ώστε να ασπρίσει και αφρατέψει) αλλά το υπόλοιπο μείγμα, θέλει ελάχιστο.
Δοκίμασε κι έτσι και τα λέμε πάλι Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Απρίλιος 06, 2011, 16:04:12 μμ »
Daizy Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 11
Μέλος από: Μάρ, 2011

Προφίλ
Η αληθεια είναι πωε το χτυπάω αρκετή ώρα. Σίγουρα παραπάνω απο 3 λεπτά! Γιάτι έτσι μου είχαν πει πως γίνεται πιο αφράτο. Απο αλεύρι χρησιμοποιώ το φαριν απ και εγώ. Θα ήθελα όμως sinfulsonia να μου πεις πιο χρησιμοποιείς εσύ μήπως έχουμε καλύτερα αποτελεσματα. Όσο για το ψήσιμο τα ψήνω πάντα στις αντιστάσεις πανω κάτω. Στον αέρα λέτε να είναι καλύτερα; Θα σας πω σύντομα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Απρίλιος 06, 2011, 16:34:29 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Ειδες?
Λοιπον ακου..η πεθερα μου χρονια μαγειρισσα και με μεγαλη οικογενεια(5 παιδια) εχει φτιαξει και αν εχει φτιαξει κεικ και ολο πραπονιοταν οτι το κεικ της ,της ξεφουσκωνει...τη μια εφτιαγε λεει το αλευρι,την αλλη το βουτυρο,την αλλη ο φουρνος..
Την παρακολουθουσα μια μερα που το εφτιαχνε...μιλαμε το χτυπουσε αλυπητα...επλενε πιατα,μου  μιλουσε και το κεικ χτυπιοταν και εγω δε ξερω ποση ωρα...
Μετα το ειδα να ''πεφτει'' μου ελεγε οτι φταιει το αλευρι... Σφραγισμένα χείλη
Της ειπα ευγενικα οτι δε φταει το αλευρι αλλα το τρελο χτυπημα και απο τοτε ολο καμαρωνει για το κεικ της.... Κλείσιμο ματιού Ανεση

Δοκιμασε φαρινα γιωτης,ακριβως τη δοσολογια που εχει πανω και χτυπημα οπως σου ειπα.Δοκιμασε και τον αερα, στο δικο μου φουρνο οτι εχει να κανει με φουσκωμα γινεται καλυτερο.
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #9
« στις: Απρίλιος 11, 2011, 22:34:24 μμ »
Daizy Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 11
Μέλος από: Μάρ, 2011

Προφίλ
Κορίτσια καλησπέρα!
Την Παρασκευή λοιπόν έφτιαξα το περιβόητο κέικ μου! Σίγουρα έγινε καλύτερο απο τις προηγούμενες φορές αλλά και πάλι δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα! Βέβαιά ήταν και λίγο επισοδιακό! Χτύπησα λοιπόν πρώτα το βούτυρο μόνο του για να μαλακώσει και μετά έριχνα σταδιακά τα αυγά με τη ζάχαρη. Αφού τα έριξα όλα το χτύπησα για 3 λεπτά και μετά έριχνα σταδιακά το γάλα με το αλεύρι και ανακάτευα με το χέρι με απαλές κινήσεις!! Ξαφνικά όμως εκείνη την ώρα κόπηκε η μικρή μου στα δαχτυλάκια της απο ένα εργαλείο της κουζίνας και έτσι τα πάράτησα έτσι όπως ήταν και έτρεξα στο φαρμακείο για να σταματήσουμε το αίμα ( γιατί πόλύ αίμα τρέχει απο τα δάχτυλα, μα πάρα πολύ). Τελικά όταν τελειώσαμε ήρθα στο σπίτι και συνέχισα το κέικ απο εκεί που το σταμάτησα. Πάντως όταν ήταν μέσα στον φούρνο είχε πάρει πολύ όγκο και φαινόταν ωραίο (είχε ξεπεράσει το ύψος της φόρμας) αλλά όταν το έβγαλα πάλι έχασε λίγο, έγινε δηλ. ίσα με την φόρμα. Αυτά τα νέα για το κέικ μου. Ελπίζω την άλλη φορά να είναι λίγο καλύτερο!! Σας φιλώ
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #10
« στις: Απρίλιος 12, 2011, 01:09:27 πμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Περαστικα στο παιδακι σου.
Παλι ομως προσεξε το χτυπημα.Πρωτα χτυπας βουτυρο με ζαχαρη μαζι μεχρι να αφρατεψουν μετα προσθετεις βανιλια και τα αυγα και μετρας 3 λεπτα.
Στο τελος το αλευρι με το γαλα.
Το οτι το αφησες για ωρα σιγουρα καπου εχασε οποτε την αλλη φορα θα ειναι τελειο!
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω