Kαταρχην οτι και να ξεφορμαρουμε πρεπει να εχει ερθει σε θερμοκρασια δωματιου.
Ακομα και γλυκο ψυγειου σε φορμα να εχουμε πχ.
ζελε,
πανακοτα κτλ πρεπει να βουτηξουμε το μπωλ σε ζεστο νερο για λιγα δευτερολεπτα να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου και μετα να αναποδογυρισουμε.
Απαραιτητη προυποθεση ειναι παντα να χαραξουμε γυρω γυρω στα τοιχωματα το γλυκο-φαγητο απο τη φορμα -ταψι.
Για αυτα που ρωτας να σου πω τι κανω εγω
1.Για ταρτα αν προκειται αλμυρη και εχω ωραια ταρτιερα την χαραζω σε κομματια και παρουσιαζω οπως ειναι μεσα στην ταρτιερα οπως
εδώ ή
εδώ αλλιως περιμενω να κρυωσει και την αναποδογυριζω σε πιατελα και ξανα σε αλλη για να ερθει στα ισια της οπως πχ
αυτη αλλα πολυ κακο για το τιποτα και ρισκαρουμε να τη διαλυσουμε οποτε προτιμω να την κοβω σε κομματια μεσα στην ταρτιερα και να την στηνω ξανα κυκλικα σε πιατελα.
Αν προκειται για γλυκια που θελει ψησιμο πχ.πασταφλωρα ή καποια μηλοπιτα ακολουθω την ιδια διαδικασια οπως παραπνω και συνηθως την αφηνω μεσα στην ταρτιερα ειναι και πιο ωραια αισθητικα νομιζω.
Αν ειναι γλυκια που θελει ψησιμο μονο η βαση και μετα γεμισμα με καποια κρεμα και ψυγειο οπως
εδώ τοτε ψηνω μονο τη βαση μεσα σε ταρτερα που εχω στρωσει λαδοκολλα η οποια δεν ειναι μονο στον πατο αλλα προεξεχει λιγο και οταν κρυωσει καλα(γιατι σπαει)τη μεταφερω σε πιατελα και στηνω απο πανω το γλυκο.
2.Οταν ψηνω παντεσπανι και το θελω πχ. για
ρολο το ψηνω στη λαμαρινα του φουρνου παντα με λαδοκολλα απο κατω.
Αν το θελω στρογγυλο το ψηνω στην κουμπτωτη φορμα με στρωμενη λαδοκολλα μονο στον πατο και βουτυρωμενα -αλευρωμενα τα πλαινα της.
Χαραζω γυρω γυρω μολις κρυωσει και ξεκουμπωνω τη φορμα.Αναποδογυριζω σε πιατελα και αφαιρω τη λαδοκολλα.
Για τσηζκεικ με βαση μπισκοτου αν χρησιμοποιησεις κουμπωτη φορμα με στεφανι δεν θα καταφερεις ποτέ να τη βγαλεις απο τον πατο της φορμας για αυτο απλα θα αναγκαστεις να ακουμπησεις οπως ειναι με τη μεταλλικη βαση σε πιατελα(
εδώ) .(Ενα φεγγαρι εκανα τετοιες δοκιμες ,με λαδοκολλες ,με ζελατινες κτλ και πεταξα 3 βασεις τσηζκεικ σε μια μερα
).
Οποτε αποφασισα
να στηνω απευθειας μονο το στεφανι χωρις τον πατο της φορμας σε πιατελα και να στηνω εκει μεσα το γλυκο ωστε να μπει ψυγειο μαζι με την πιατελα οπως
εδώ .
Βεβαια εγω τη βαση του τσηζκεικ-μπανοφι κτλ δεν την ψηνω ποτε.Απλα ανακατευω μαργαρινη με τριμμενο μπισκοτο κτλ και βαζω στο ψυγειο να σφιξει το μειγμα λιγο πριν προσθεσω απο πανω την κρεμα ή οτι αλλο θελω.
Το ιδιο κανω και σε
τουρτες και σε
τουρτες παγωτο3.Κλειστη πιτα σε ταψι τι εννοεις;
Γενικα για πιτα ,εγω χαραζω πριν το ψησιμο και μετα αφου κρωσει κοβω σε κομματια και σερβιρω σε πιατελα.Ποτε δεν χρεισστηκε να ξεφορμαρω ολοκληρη πιτα.
Στη μονη περιπτωση που το κανω ειναι σε πιτα σε φορμα του κεικ με τρυπα οπως πχ.
εδω που εκει πρeπει να κρυωσει πολυυυυ καλα η πιτα για να αναποδογυρισω.