GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 20, 2024, 07:00:34 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Γενική συζήτηση
| | |-+  Νοστιμιά και Οικονομία στην κουζίνα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Νοστιμιά και Οικονομία στην κουζίνα  (Αναγνώστηκε 7809 φορές)
« στις: Μάιος 19, 2011, 12:04:31 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την θερμότητα για να μαγειρεύουν την τροφή τους.



Το μαγείρεμα των τροφίμων βελτιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων δίνοντας τελικά πιο γευστικά τρόφιμα ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης τροφικών λοιμώξεων ή δηλητηριάσεων.

Σήμερα, παρά την τεχνολογική επανάσταση στο χώρο της βιομηχανίας και της παραγωγής των τροφίμων, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το 30% των ατόμων που ζουν στις ανεπτυγμένες κοινωνίες υποφέρουν από ασθένεια οφειλόμενη σε αλλοιωμένο τρόφιμο και ότι το έτος 2000 τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από κάποια διαρροϊκή ασθένεια οφειλόμενη σε μόλυνση νερού ή τροφίμου (WHO, 2002a).

Υγιεινή και ασφάλεια στην κουζίνα:

Οι σωστές θερμοκρασίες αποθήκευσης συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των περισσότερων επιβλαβών μικροβίων. Ένα τρόφιμο που δεν συντηρείται σωστά χαλάει γρηγορότερα. Η σωστή συντήρηση είναι επομένως ένας καλός τρόπος για οικονομία στην κουζίνα.

Σωστή αποθήκευση στο ψυγείο:

1. Τα φρέσκα κρέατα, ψάρια και πουλερικά, όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, πρέπει να είναι καλά συσκευασμένα έτσι ώστε οι χυμοί τους να μην επιμολύνουν τα λοιπά τρόφιμα.
2. Τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά και τα αποφάγια αποθηκεύονται στα μεσαία και ψηλά ράφια του ψυγείου.
3. Τα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο προορίζονται για λαχανικά και φρούτα.
4. Στην πόρτα του ψυγείου τοποθετούνται τα προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη, όπως ποτά, μουστάρδα και βούτυρο.

Κανόνες ασφαλείας και υγιεινής για την αγορά, αποθήκευση και μαγείρεμα των τροφίμων:

- Προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης και τις συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζετε. Μην αγοράζετε τρόφιμα των οποίων οι συσκευασίες είναι ζαρωμένες, τρύπιες ή σκισμένες.
- Ελέγχετε τις θερμοκρασίες των οικιακών συσκευών ψύξης και κατάψυξης, με ένα θερμόμετρο. Ενδεικτικά, η ψύξη πρέπει να είναι στους 4οC και κάτω και η κατάψυξη στους -17οC και κάτω.
- Για την παρασκευή του φαγητού, ξεκινήστε από τα λαχανικά. Έπειτα, καθαρίστε τον πάγκο εργασίας με απολυμαντικό και κατόπιν ετοιμάστε τα κρέατα, τα πουλερικά ή τα ψάρια.
- Ένα φαγητό, μετά το μαγείρεμα πρέπει να παραμένει για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και κατόπιν να τοποθετείται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Το φαγητό αυτό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 2 ημέρες (ψύξη) ή μέσα σε 4 ημέρες (κατάψυξη).
- Για την απόψυξη τροφίμων, τα καταψυγμένα τρόφιμα να τοποθετούνται στην ψύξη από την προηγούμενη μέρα έτσι ώστε να αποψυχθούν σωστά και να μαγειρευτούν την επόμενη.
- First in – first out: τοποθετείτε τα είδη που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από εκείνα που βρίσκονται ήδη στο ψυγείο. Έτσι θα τα καταναλώσετε πριν από την ημερομηνία λήξης τους ή προτού χαλάσουν, μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να πεταχτούν.

Μαγειρεύουμε όσο πιο απλά, γίνεται…

Ο υγιεινός τρόπος διατροφής, εκτός του τι τρώμε, αναφέρεται και στο πως μαγειρεύουμε ένα φαγητό.

- Ψήσιμο στο φούρνο, η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής. Τα δε τρόφιμα είναι σκεπασμένα από το καπάκι του σκεύους που τοποθετούνται μέσα , ενώ προσθέτεται και λίγο νερό το οποίο είναι απαραίτητο για το καλό μαγείρεμα του τροφίμου.
-Ψητό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε μια μικρή σχάρα στο πάτο της κατσαρόλας, και ειδικά όταν πρόκειται για κρέας, κοτόπουλο, ψάρι έτσι ώστε να μη μαγειρεύονται στο λίπος τους. Γύρω στους 75 βαθμούς κελσίου ιδανική θερμοκρασία, για καλό μαγείρεμα , να μη χάνεται η θρεπτική αξία και να μην εγκλωβίζεται το λίπος στις καμένες ίνες.
- Ψήσιμο στο κάρβουνα, η μέθοδος αυτή είναι γρήγορη, το λίπος λιώνει και απομακρύνεται είτε το φαγητό είναι κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι. Έχει συσχετιστεί με την αύξηση εμφάνισης καρκίνου λόγω των νιτροζαμινών που δημιουργούνται.

Συστήνεται να μην χρησιμοποιείται συχνά ως μέθοδος μαγειρέματος.

- Βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Χρησιμοποιείται σκεύος αντίστοιχου μεγέθους με το μέγεθος του τροφίμου που πρόκειται να μαγειρευτεί. Η προσθήκη νερού απαραίτητη για το βράσιμο ή το ψήσιμο αντίστοιχα. Ιδανική μέθοδος μαγειρέματος για τα λαχανικά.
- Μαγείρεμα στον ατμό. Είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που δεν αφήνει τα τρόφιμα να καούν ή να στεγνώσουν, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα και όλες τις θρεπτικές ουσίες που περιέχουν.
- Ποσέ. Για να κάνετε το κοτόπουλο ή το ψάρι ποσέ, βάλτε το στην κατσαρόλα με λίγο νερό και τοποθετήστε την κατσαρόλα στο κατάλληλο μάτι. Η μέθοδος αυτή, ενδείκνυται, όταν έχετε σκοπό να σερβίρετε το φαγητό με σάλτσα από πουρέ λαχανικών.
- Μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων. Αποτελεί έναν γρήγορο τρόπο μαγειρέματος που δεν απαιτεί την προσθήκη λίπους διότι η υγρή ζέστη των μικροκυμάτων δεν αφήνει την τροφή να κολλήσει. Στο φούρνο μικροκυμάτων ελαττώνεται ο χρόνος ψησίματος στο ένα τέταρτο ή στο ένα τρίτο του παραδοσιακού.

Ανακύκλωση φαγητού για οικονομία; Κι όμως γίνεται!

1. Φτιάξτε πίτες με περισσεύματα από κρέας ή κοτόπουλο. Προσθέστε μυρωδικά όπως: σκόρδο, μαϊντανό, άνηθο, ρίγανη και δημιουργήστε νέα πιάτα για την επόμενη μέρα.
2. Τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν, μπορούν να γίνουν μαζί με ντομάτα, μαρούλι και πιπεριά και στρογγυλό ψωμάκι ένα νόστιμο σνακ για το διάλλειμα στο σχολείο ή στη δουλειά.
3. Με το ρύζι που περίσσεψε φτιάξτε μια «ρυζοσαλάτα» προσθέτοντας μυρωδικά, όπως μαϊντανό, άνηθο, δεντρολίβανο, ή δυόσμο.
4. Με τα βρασμένα λαχανικά ή τα λαχανικά που έχουν χάσει την φρεσκάδα τους μπορείτε να φτιάξετε «ζωμούς λαχανικών», να το διατηρήσετε σε παγοκύστες και να τους χρησιμοποιήσετε σε μελλοντικά φαγητά.
5. Φρούτα που έχουν αρχίσει να παραωριμάζουν μπορούν να γίνουν κομπόστες ή μαρμελάδες βράζοντας τα καλά και προσθέτοντας ζάχαρη.
6. Το μπουκάλι με το γάλα που πλησιάζει στην ημερομηνία λήξης του μπορεί να γίνει κρέμα ή ρυζόγαλο, ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό που περιέχει κρέμα.
7. Στο χθεσινό ή προχθεσινό ψωμί που έχει πια χάσει τη φρεσκάδα του μπορείτε να του ρίξετε λίγο λάδι, λίγη ρίγανη και λίγο αλάτι και να το βάλετε στην τοστιέρα.

Κατά την προετοιμασία
, παρασκευή και «ανακύκλωση» του φαγητού μην ξεχνάτε ότι:

1. Τα λαχανικά πρέπει να πλένονται πολύ καλά.
2. Η μούχλα στο ψωμί σημαίνει ότι μπορεί να έχουν παραχθεί τοξίνες και στο υπόλοιπο του τροφίμου και άρα δεν πρέπει να τρώγεται. Ομοίως για τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.
3. Τα αυγά να τρώγονται καλά βρασμένα και όχι μελάτα.
4. Η μούχλα (άσπρο χνούδι) στα σκληρά τυριά όπως κασέρι, edam πρέπει να αφαιρείται. Με καθαρό μαχαίρι αφαιρούμε περίπου ένα εκατοστό από το σημείο της μούχλας και δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε το μαχαίρι καλά.
5. Για ομοιόμορφο ψήσιμο, τα τεμάχια του φαγητού να είναι κομμένα σε περίπου όμοιο σχήμα και μέγεθος.
6. Για να δημιουργήσετε κρούστα στο φαγητό, λαδώστε το σκεύος με φυτικό λάδι και προσθέστε λίγο τριμμένο ψωμί ολικής άλεσης.
7. Επιλέξτε υψηλή θερμοκρασία γύρω στους 100βαθμούς κελσίου για σούπες, λαχανικά, ψάρι, μπιφτέκια, και πουλερικά, μέση θερμοκρασία 70 βαθμούς κελσίου για σιγοβράσιμο και χαμηλή, γύρω στους 50 βαθμούς κελσίου και ψήσιμο σκληρών κρεατικών.

Σε μια εποχή ακρίβειας και δυσκολιών, η σωστή συντήρηση και η σωστή αξιοποίηση των περισσευμάτων του φαγητού είναι αν μη τι άλλο, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ! Mε λίγη δόση φαντασίας, δημιουργίας και αναζήτησης νέων γεύσεων…μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής τόσο στην τσέπη σας όσο και στην ζυγαριά σας! Θυμηθείτε τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, οργανώστε σωστά το ψυγείο, αυτοσχεδιάστε και ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ!

Επιμέλεια:
Παρλαπάνη Ελισάβετ, διαιτολόγος διατροφολόγος , μέλος ΙΔΜΕ
Αντωνίου Τίνα, διαιτολόγος διατροφολόγος , μέλος ΙΔΜΕ
Γράφουν για το newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #1
« στις: Μάιος 19, 2011, 15:45:17 μμ »
MARIATOT Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 697
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
πολυ ωραίο άρθρο up
Καταγράφηκε
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙ....
 
Απάντηση #2
« στις: Μάιος 19, 2011, 15:52:35 μμ »
guzelina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 996
Μέλος από: Οκτ, 2010

Προφίλ
Πολυ σωστα τα περισσοτερα αλλα γιατι δεν συστηνει ψησιμο στα καρβουνα που αγαπαμε τοσο πολυ?Απορία? Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε



Αν θελεις να εχεις ομορφα ματια κοιτα παντα θετικα και αναζητησε το καλο στους άλλους και αν θελεις να εχεις ομορφα χειλη πες μονο λογια καλοσυνης
 
Απάντηση #3
« στις: Μάιος 19, 2011, 18:09:49 μμ »
GINA1 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 315
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
πολύ χρήσιμο άρθρο, πολύ καλές συμβουλές.
Δεν διάβασα για τα φρούτα για το αν πριν μπουν στο ψυγείο, θα πρέπει να πλένονται πρώτα. Το είχα πρόσφατα σε συζήτηση σε μια παρέα και έμεινα εμβρόντητη όταν τα 3 άτομα απο τα 5 υποστήριξαν πως πρέπει να πλένονται!
20 χρόνια τώρα κρατάω δικό μου νοικοκυριό και το έχω δεδομένο πως τα φρούτα μπαίνουν στην ειδική θέση του ψυγείου κάτω χαμηλά και πως αν πλυθούν, χαλάνε πιο γρήγορα, γιαυτό δεν πρέπει να πλένοται.
Για την επικυνδινότητα του ψησιματος στα κάρβουνα εγώ ξέρω  πως είναι επικίνδυνο μονο αν δεν ανάψει το κάρβουνο καλά. Πρέπει δηλαδή να κάψει το κάρβουνο καλά και μετα να μπει πάνω ότι είναι  να ψηθεί προς βρώση.
Καταγράφηκε
πρώτη φορά dukan: ιουν2012 ως αυγ2012= -13κιλά (απο 73κ. στα 59,9κ.)
δεύτερη φορά dukan: ιαν2013 ως φεβ2013= -6κιλά (από 66κ. στα 60κ.)
τρίτη φορά dukan: απρ2013=-4κιλά (απο 66κ. στα 62)
 
 
Απάντηση #4
« στις: Μάιος 19, 2011, 18:46:35 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
ούτε τον ατμό συστήνει  Αναποφασιστικότητα
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #5
« στις: Μάιος 19, 2011, 21:27:15 μμ »
TSIGKOS59 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.426
Μέλος από: Ιούν, 2010

Προφίλ
Ερώτηση : Από το σχολείο θυμάμαι ότι το νερό βράζει στους 100ο, στους 70ο  και 50ο το φαγητό ψήνεται ;
Εγώ συνήθως μαγειρεύω στη ηλ. κουζίνα στο 3-4 με κλίμακα από1 ως 9, πόσοι βαθμοί είναι;

Όσο για τα φρούτα και λαχανικά θέλουν καλό πλύσιμο την ώρα που θα τα καταναλώσουμε γιατί από τη φύση
τους έχουν στο φλοιό συστατικά που τα διατηρούν .

Τα πλατύφυλλα λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολα, κουνουπίδι, τσιμούλια κ.α. πρέπει να τα
αφήνουμε μέσα σε μπόλικο νερό 20’-30’για να απελευθερώνονται τα φυτοφάρμακα
Καταγράφηκε
ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ
 
Απάντηση #6
« στις: Μάιος 19, 2011, 22:25:01 μμ »
GINA1 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 315
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
ναι Tsigko μου, εννοείτε ότι πριν την κατανάλωση των φρούτων πρέπει να πλυθουν πολύ καλά και ακόμα καλύτερα να αφαιρεθεί ολη η φλούδα γιατί εκεί συσσωρεύονται τα φυτοφάρμακα (αν και ξέρουμε πως στη φλούδα βρίσκονται τα πιο θρεπτικά συστατικά του φρούτου) αλλά εγώ ας πούμε θα ήθελα να πάρω γνώμες αν εσεις τα πλένετε τα φρούτα πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
Για τον βρασμό δεν έχω ιδέα, αλλά ξέρω στις θερμοκρασίες που χρησιμοποιείς ...γίνεται το πιο νόστιμο φαγάκι Χαμόγελο
Και κρατάω την πληροφορία για τα πλατύφυλλα λαχανικά, γιατί δεν το ήξερα.
Αν μου πεις τι είναι και τα τσιμούλια.... ! Πρώτη φορά την ακούω αυτή τη λέξη.
Καταγράφηκε
πρώτη φορά dukan: ιουν2012 ως αυγ2012= -13κιλά (απο 73κ. στα 59,9κ.)
δεύτερη φορά dukan: ιαν2013 ως φεβ2013= -6κιλά (από 66κ. στα 60κ.)
τρίτη φορά dukan: απρ2013=-4κιλά (απο 66κ. στα 62)
 
 
Απάντηση #7
« στις: Μάιος 19, 2011, 23:05:16 μμ »
TSIGKOS59 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.426
Μέλος από: Ιούν, 2010

Προφίλ


Νά 'τα τα τσιμούλια, είναι τα παραπούλια από τις λαχανοφυλλάδες και τα κουνουπίδια, τα τρώμε βραστά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά τα πλένουμε την ώρα που τα καταναλώνουμε, το γράφω παραπάνω.
Στο φλοιό τους έχουν φυσικούς μύκητες και χνούδι που τα προστατεύουν.
Καταγράφηκε
ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ
 
Απάντηση #8
« στις: Μάιος 19, 2011, 23:21:09 μμ »
GINA1 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 315
Μέλος από: Απρ, 2011

Προφίλ
πραγματικά δεν τα έχω ξαναδεί.. ή δεν έτυχε ποτέ να τα προσέξω
και ναι, μοιάζουν πολύ με τα πράσσινα φύλλα που έχουν τα κουνουπίδια (και που συνήθως πάντα πετάω)..
παραπούλια=ξαδερφάκια, έτσι?
Ευχαριστώ πολύ για την επεξήγηση και ειδικά για τον κόπο σου να μου τα δείξεις σε φωτογραφία.
Καταγράφηκε
πρώτη φορά dukan: ιουν2012 ως αυγ2012= -13κιλά (απο 73κ. στα 59,9κ.)
δεύτερη φορά dukan: ιαν2013 ως φεβ2013= -6κιλά (από 66κ. στα 60κ.)
τρίτη φορά dukan: απρ2013=-4κιλά (απο 66κ. στα 62)
 
 
Απάντηση #9
« στις: Μάιος 19, 2011, 23:32:36 μμ »
TSIGKOS59 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 1.426
Μέλος από: Ιούν, 2010

Προφίλ
Πρέπει να ξέρετε όλοι ότι αν δεν ψεκάσεις με φυτοφάρμακα, καρπό δεν τρως !!!
 Όλα τα περιβόλια, οι λαχανόκηποι και τα θερμοκήπια  ψεκάζονται απαραιτήτως
 κάθε 10-15 μέρες σε νορμάλ συνθήκες, αν πέσει και καμιά αρρώστια κάθε 3-5 μέρες.
Όλα αυτά είναι μυστικό εφτασφράγιστο, δεν λέγεται και δεν ακούγεται τίποτα,
αφού δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός να τα ελέγχει. Ποιος θα μας πει τι κατάλοιπα 
φυτοφαρμάκων και ορμονών έχουν τα πεντακάθαρα και γυαλιστερά μήλα και αχλάδια;;;
 τα μαρούλια που γίνονται μια αγκαλιά;;; οι φράουλες που έχουν την μεγαλύτερη
απορροφητικότητα επειδή έχουν λεπτό φλοιό;;; όλα τα κηπευτικά θερμοκηπίου που
τρώμε το χειμώνα (αγγούρια-ντομάτες-μελιτζάνες-κολοκύθια) ξέρουμε με τι συνθήκες
αναπτύσσονται στην καρδιά του χειμώνα ;;;
Καταγράφηκε
ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ
 
Απάντηση #10
« στις: Μάιος 20, 2011, 15:21:18 μμ »
guzelina Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 996
Μέλος από: Οκτ, 2010

Προφίλ
Οντως τα παντα ειναι ψεκασμενα γι αυτο καλλιεργστε και στον κηπο σας οτι μπορειτε και φυτεψτε και κανα δεντρακι που σας αρεσει!!!!
Καταγράφηκε



Αν θελεις να εχεις ομορφα ματια κοιτα παντα θετικα και αναζητησε το καλο στους άλλους και αν θελεις να εχεις ομορφα χειλη πες μονο λογια καλοσυνης
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω