Μπελαλίδικο αλλά το αποτέλεσμα ικανοποιεί!!
Η παράδοση λέει ότι κρατάμε αυτά τα σπίτια διακοσμητικά μέχρι το πρωί των Χριστουγέννων...Συστατικά: Για τη δομή: 115 γρ. Βούτυρο
125 γρ. Ζάχαρη
2 αυγά
150 ml μέλι
700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ (σκόνη)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη διακόσμηση: 1 ασπράδι αβγού
300 γρ. ζάχαρη άχνη
Ζαχαροτά όλων των χρωμάτων και όλων των μορφών.
Ζύμη και ψήσιμο
[/b]
Σε ένα μπολ, δουλέυουμε δυνατά με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε το μέλι και τα αυγά και χτυπάμε για 2 λεπτάκια ακόμη.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το τζίντζερ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά στο μείγμα των αβγών. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας, προσθέτοντας το αλεύρι (μπορεί να χρειαστεί και λιγάκι παραπάνω από την προαναφερθείσα δοσολογία) μέχρι η ζύμη είναι σταθερή και ομαλή. Το πλάθουμε σαν μια μπάλα, το τυλίγουμε σε σελοφάν και το βάζουμε στο ψυγείο για ½ ώρα (ή περισσότερο, ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο).
Εν τω μεταξύ, σε ένα χαρτί ή χαρτόνι προετοιμάζουμε το σχέδιο του σπιτιού. Φανταστείτε ένα σπίτι όπου του έχετε κόψει όλους τους εξωτερικούς τείχους, συμπεριλαμβανομένου και τη σκεπή ,ζωγραφίστε τους και κόψτε τους.... ενώνοντας τα κομμάτια να βγαίνει σπίτι εεεεε?
?
Χωρίστε τη ζύμη σε 3 μπάλες. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο φύλλο, πάχους περίπου 4 mm.
Τοποθετήστε όλα τα τμήματα (τους τείχους) του χαρτιού ή χαρτονιού που έχουμε δημιουργίσει πάνω από τη ζύμη.
Κόψτε τα κομμάτια με ένα μαχαίρι. Τοποθετήστε σε ένα ταψί λαδόκολλα και αραδιάστε τα κομμάτια της ζύμης εκεί.
Επαναλάβετε για τα υπόλοιπα με τις άλλες 2 μπάλες ζύμης. Εάν σας περισσέψει ζύμη μπορείτε να κάνετε με αυτή μπισκότα, χρησιμοποιώντας έναν κόπτη μπισκότων, κουπάτ ή την φαντασία σας. Μη ξεχάσετε να κάνετε κάποια πρόσθετα τμήματα του τείχους σε περίπτωση που κάποιοι σας σπάσουν ή καταστραφούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά, ειδικά εάν επιχειρήσετε να το φτιάξετε με κάποιο παιδάκι...μπορεί κάποιο δοντάκι να πέσει κατά λάθος επάνω τους....!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12 έως 15 λεπτά, έως ότου τα μπισκότα πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε από το φούρνο. Εάν κάποια μέρη είναι λίγο παραμορφωμένα ρυθμίστε τα με ένα μαχαίρι όσο ακόμα είναι ζεστά και αφήστε τα να κρυώσουν καλά για 1 ώρα περίπου
Κατασκευή και Διακόσμηση
Ετοιμάστε το γλάσο:Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το ασπράδι του αβγού και τα χτυπάμε να γίνει μαρέγκα.
Κολλάμε με την μαρέγκα όλα τα μέρη του σπιτιού , ανεβαίνουν στους τοίχους των σπιτιών (αφήστε περίπου 1 cm γύρω από τη βάση τους), στην πιατέλα όπου θα το στήσετε “απλώστε” ζάχαρη άχνη...
Δεν χρειάζεται να βάζετε πολύ γλάσο για να εξασφαλίσετε την σταθερότητά του, καθώς δεν θα υπάρξει διαφορά... Αφήστε το να σκληρύνει στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες πριν από την εγκατάσταση της στέγης (την κολλάτε με τον ίδιο τρόπο, με γλάσο).
Αφήστε το να σκληρύνει και πάλι για 1 ώρα και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη φάση του σχεδιασμού, δίνοντας απόλυτη ελευθερία στη φαντασία των παιδιών και τη δική σας.... Εάν μπορείτε να φτιάξετε το σπίτι της Μπάρμπι Ραπουνζελ, κομμώτριας, γοργόνας, ναυαγοσώστριας.. Κάντε το!! .
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιωμένη σοκολάτα, καραμέλες, τσιπς σοκολάτας, κομμάτια αποξηραμένων φρούτων, δημητριακά, ζαχαρωτά κλπ....
Καλή Επιτυχία!!