GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Ιούνιος 24, 2021, 15:17:41 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Κρεατικά
| | | |-+  Χριστουγεννιάτικη Χήνα
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Χριστουγεννιάτικη Χήνα  (Αναγνώστηκε 27327 φορές)
« στις: Δεκέμβριος 22, 2011, 17:35:26 μμ »
andreas Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 27
Μέλος από: Νοέ, 2011

Προφίλ

Υλικά

    1 χήνα 4-5 kg
    4 λεμόνια
    3 λάιμ
    ¼ κουτ. Γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
    ½ κουτ. Γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
    ½ κουτ. Γλυκού κανέλα σε σκόνη
    ½ κουτ. Γλυκού μαραθόσπορο
    1 κουτ. Γλυκού κόκκινο πιπέρι
    Μερικά κλωναράκια μαϊντανό, θυμάρι και φασκόμηλο, (συν μερικά έξτρα για το γαρνίρισμα)
    λίγο ελαιόλαδο, για το ψήσιμο
    3 κουταλιές της σούπας μέλι
    1 κουταλιά αποξηραμένο θυμάρι



Εκτέλεση

Τραβήξτε λίγο προς τα έξω τα κόκαλα από τα πόδια και τα φτερά και δέστε τα μεταξύ τους με μαγειρικό σπάγκο - αυτό βοηθά το πουλί στο να μαγειρευτεί  καλύτερα.
Ελέγξτε το εσωτερικό του και αφαιρέστε τυχόν εντόσθια ή “μαξιλάρια” λίπους.
Χρησιμοποιώντας την άκρη από ένα αιχμηρό μαχαίρι, χαράξτε ελαφριά  το στήθος και τα μπούτια. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση του λίπους κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Τρίβουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και τα λάιμ. Αναμίξτε με 2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά (γλυκάνισο, γαρίφαλο, κανέλα, πιπέρι και μαραθόσπορο). “Τρίψτε” την εσωτερική κοιλότητα της χήνας με μια γενναιόδωρη ποσότητα αλατιού και το μείγμα εσπεριδοειδών. Κάντε την ίδια διαδικασία και στην εξωτερική της επιφάνεια.
Γεμίζουμε το εσωτερικό με τα λεμόνια και τα λάιμ κομμένα στη μέση και τα αρωματικά βότανα (θυμάρι, φασκόμηλο μαϊντανό). Τα αφήνουμε για ένα τεταρτάκι προτού το βάλουμε στο φούρνο να αφήσουν τ' αρώματά τους στο πουλί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα διατηρώντας τη στο ψυγείο.

Τοποθετήστε τη χήνα σε ένα ταψί. Την περιχύνετε με το μέλι και πασπαλίζουμε με θυμάρι.
Ψήστε την στους 200°c  για 2 – 3 ώρες περίπου μεταφέροντας τη θερμότητα “από κάτω” μετά τα πρώτα 15 λεπτά. Καλύψτε τη με αλουμινόχαρτο, εάν έχει αρχίσει να παίρνει πολύ χρώμα.
Κάθε 30 λεπτά ή και πιο συχνά, αλείψτε το πουλί με τα ζουμί.

Στο τέλος μπορείτε να περάσετε το υγρό-λίπος που θα μείνει, να το περάσετε από σουρωτήρι και να το φυλάξετε στο ψυγείο, με αυτό μπορείτε να σώσετε γεύση σε διάφορες άλλες παρασκευές σας όπως πατάτες, λαχανικά και ότι άλλο θέλετε!
Στο τέλος του χρόνου μαγειρέματος, αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά, Αφαιρώντας ελαφρά το αλουμινόχαρτο. Δεν θα το σερβίρετε κρύο, αλλά θα είναι πιο ζουμερό και θα κόβετε ευκολότερα.


*Το έθιμο της γεμιστής χήνας το συναντάμε κυρίος στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Αγγλία και τη Γερμανία, όχι μόνο για την ημέρα των Χριστουγέννων αλλά και την  “ημέρα του Αγίου Μαρτίνου”!


Από το: All I Want For Christmas Is..FOOD!

Καλά Χριστούγεννα!!  Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Δεκέμβριος 22, 2011, 22:10:38 μμ »
Pastaflora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.918
Μέλος από: Μάι, 2008

Προφίλ
Υπέροχη Συνταγή!,

Υπέροχη παρουσίαση!

Υπέροχο γράψιμο!! Μπράβο!!!



ΓΙΑΤΊ ΠΑΙΔΆΚΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΡΤΕΊΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΉ ΣΕΛΊΔΑ???

ΚΡΊΜΑ ΕΊΝΑΙ...!
!
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 22, 2011, 22:12:37 μμ από Pastaflora » Καταγράφηκε
May the brightest Rainbow shine on you today.
 
Απάντηση #2
« στις: Δεκέμβριος 23, 2011, 13:05:40 μμ »
andreas Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 27
Μέλος από: Νοέ, 2011

Προφίλ
Υπέροχη Συνταγή!,

Υπέροχη παρουσίαση!

Υπέροχο γράψιμο!! Μπράβο!!!



ΓΙΑΤΊ ΠΑΙΔΆΚΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΡΤΕΊΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΉ ΣΕΛΊΔΑ???

ΚΡΊΜΑ ΕΊΝΑΙ...!
!

 Γλώσσα Γλώσσα Γλώσσα
Δε το έχω ψάξει το greek masa και τις “δυνατότητες”, απλά επειδή το επισκέπτομαι συχνά έγινα μέλος στο forum για να μοιραστώ και μαζί σας τις συνταγές μου... αυτό!!
 Σαρκασμός
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω