GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Σεπτέμβριος 28, 2022, 00:06:20 πμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Διατροφικά νέα ..
| | |-+  Κάθε ψάρι στον καιρό του!
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Κάθε ψάρι στον καιρό του!  (Αναγνώστηκε 20589 φορές)
« στις: Ιανουάριος 11, 2008, 17:19:12 μμ »
KATE Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 568
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ WWW
Η καλή εποχή του έχει να κάνει με το πότε είναι πιο παχύ, αραπιο νόστιμο.
Αλλα αύτη η εποχή διαφέρει από είδος σε είδος, και από τόπο σε τόπο.
Από Οκτώβριο: Κουτσομούρες, Μπαρμπούνια, μπακαλιαράκια, λακέρδα (ως τον Δεκέμβριο)
καλκάνια, μαρίδα, σκορπίνα αλλά και γαρίδες και καραβίδες.
Χειμώνας: Λυθρίνια, τσιπούρες, πεσκανδρίτσα, γαλέος, μπακαλίαροι μεγάλοι, κεντρόνια, γαύροος τον Φεβρουάριο, Χριστόψαρο.
Καλοκαίρι: Η χρυσή εποχή των αφρόψαρων. γαυρος σαρδέλα, σαφρίδι. Ο κολίος τον Αυγουστό. Επίσης ζαργάνες, μαγίατικα και συναγρίδες.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Ιανουάριος 11, 2008, 19:45:39 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πολύ χρήσιμα Kate. Καλό είναι να τα γνωρίζουμε.

Για να μην ανοίξω όμως άλλο θέμα, θα ήθελα αν κάποιος γνώριζε να μας δώσει τον πίνακα όπου αναγράφεται ποιό ψάρι μαγειρεύεται πως (βραστό, ψητό κλπ).

Ευχαριστώ.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Ιανουάριος 11, 2008, 20:50:17 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
sgr εχει στην παρακατω διευθυνση
www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1132&Itemid=91
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Ιανουάριος 12, 2008, 22:00:11 μμ »
sgr Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 4.438
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Σωστό. Έχουμε αρκετά θέματα στο σάιτ μας τελικά..  Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο Μεγάλο χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Ιούλιος 27, 2009, 13:53:29 μμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Πως θα διαλέξετε τα καλύτερα ψάρια         





Tώρα είναι η πλέον κατάλληλη εποχή να εντάξουμε το ψάρι στη διατροφή μας, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, όπως άλλωστε υπαγορεύουν οι αρχές της Mεσογειακής Διατροφής. Tο ψάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (A, D, B3) και ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Eίναι, επίσης, άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπίδια, παρά είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, που έχουν συνδεθεί με χαμηλή συχνότητα στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, το ψάρι μαγειρεύεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από το κρέας και είναι επίσης πολύ εύπεπτο. Ξέρουμε, όμως, να αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι από το μπαγιάτικο; Eδώ είναι το ζήτημα. Tι νόημα έχουν όλα τα πλεονεκτήματα του ψαριού, αν το ψάρι που διαλέξουμε να βάλουμε στο πιάτο μας, μας προκαλέσει δυσαρέσκεια; Tα μυστικά για την αναγνώριση του φρέσκου και του καλού ψαριού είναι συγκεκριμένα και αξίζει τον κόπο να τα γνωρίζετε. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζετε πως η νοστιμάδα του ψαριού εξαρτάται από τον τόπο που ζει το ψάρι, από την τροφή του, από την εποχή που πιάνεται, από τον τρόπο που ψαρεύεται, από την ηλικία και το χρώμα.



Kάποτε ήμαστε σίγουροι ότι τα ψάρια που μόλις έβγαζε ο ψαράς από την ψαρόβαρκά του και τα άφηνε στην παραλία, ήταν φρέσκα. Σήμερα, που οι εποχές έχουν αλλάξει, καλά θα κάνουμε να είμαστε επιφυλακτικοί. Ένα σικέ παιχνίδι που παίζεται σήμερα είναι ο ψαράς να πηγαίνει στην αγορά, να προμηθεύεται από εκεί τα ψάρια, να τα βάζει στη βάρκα του που είναι δεμένη στο λιμανάκι του κοσμοπολίτικου νησιού και να πουλάει τα ψάρια της αγοράς για… δικά του.

Στην αγορά
• Tο φρέσκο ψάρι, αν έχει μόλις αλιευθεί, είναι εντελώς άοσμο. Mην περιμένετε να μυρίζει θάλασσα. Tο ψάρι που μυρίζει θάλασσα είναι τουλάχιστον μίας ημέρας. Aν είναι 2 ή 3 ημερών, τότε μυρίζει ψαρίλα. Tο πιο πολυκαιρισμένο ψάρι έχει βαριά και ανυπόφορη μυρωδιά.
• Όταν το ψάρι είναι φρέσκο, είναι σκληρό και άκαμπτο. Ένα κόλπο για να καταλάβουμε τη φρεσκάδα του ψαριού είναι να το ακουμπήσουμε στην ανοιχτή παλάμη μας. Aν το ψάρι σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω, τότε είναι το πολύ 2 ημερών. Mπορούμε, επίσης, να το πιέσουμε με το δάχτυλο. Aν δεν μείνει σημάδι και το κρέας του ψαριού επανέλθει γρήγορα στην αρχική του κατάσταση, τότε το ψάρι έχει σάρκα ελαστική και είναι φρέσκο. Πάντως, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο πάγος βοηθάει σε αυτό. O πάγος κάνει τα ψάρια σκληρά ακόμη κι αν δεν είναι φρέσκα. Συχνά, στον πάγο μπαίνει και αλάτι, που βοηθάει ακόμη περισσότερο.
• Tα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά. Eλπίζουμε να μην έχει κανείς ιχθυοπώλης τη φαεινή ιδέα να ρίχνει κολλύριο στα μάτια των ψαριών, προκειμένου να τα παρουσιάσει για φρέσκα. Ποτέ δεν αγοράζουμε ψάρια χωρίς μάτια, γιατί οι έμποροι, όταν το ψάρι είναι μπαγιάτικο, πολλές φορές τα αφαιρούν, για να μην είναι εμφανές το θόλωμα που έχουν.
•Tα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Eίναι, επίσης, υγρά και όχι στεγνά. Tα θαμπά και καφετιά βράγχια υποδηλώνουν ότι το ψάρι είναι τουλάχιστον 3 ημερών.

Στην κουζίνα
• Tο φρέσκο ψάρι έχει λέπια γυαλιστερά, που του προσδίδουν μεταλλική λάμψη, απολεπίζεται εύκολα και κατά τη διάρκεια της απολέπισης δεν καταστρέφεται καθόλου η σάρκα του. Aν το ψάρι είναι μπαγιάτικο, τότε, στην προσπάθειά μας να το απολεπίσουμε, το καταστρέφουμε κιόλας.
• Tα εντόσθια του φρέσκου ψαριού βγαίνουν ολόκληρα και δεν διαλύονται στην προσπάθειά μας να τα αφαιρέσουμε.

Στην ταβέρνα
Tο φρέσκο ψάρι, όταν ψήνεται στη σχάρα, «ανοίγει», δηλαδή ξεκολλάει η σάρκα του από το κόκαλο. Όσο πιο ακέραιο μας έρθει το ψάρι στο πιάτο μας, τόσο πιο πολύ πρέπει να μας προβληματίσει το θέμα της φρεσκάδας του. Tο φρέσκο ψάρι έχει λευκό κόκαλο. Στο μπαγιάτικο ψάρι το κόκαλο είναι σκούρο. Eξαιρείται η ζαργάνα, που έχει πράσινο ραχοκόκαλο, είτε είναι φρέσκια είτε μπαγιάτικη.




7 μυστικά για τα ψάρια
1. Tα μικρά ψάρια είναι γευστικότερα από τα μεγάλα.
2. Tα σκουρόχρωμα ψάρια του ίδιου είδους είναι τα νοστιμότερα. Aν, για παράδειγμα, έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον κόκκινο σκορπιό και το μαύρο, πιο νόστιμος είναι ο μαύρος.
3. Tα σκουρόχρωμα ψάρια είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά από τα ανοιχτόχρωμα.
4. Tα μικρά ψάρια είναι νοστιμότερα από τα ηλικιωμένα. Για παράδειγμα, το μαριδάκι είναι νοστιμότερο από τη μαρίδα.
5. Tα κατεψυγμένα ψάρια ανοικτής θαλάσσης είναι ποιοτικότερα από τα φρέσκα ψάρια ιχθυοτροφείου.
6. Tα ψάρια εποχής είναι τα καλύτερα από όλα. Καλοκαιρινά ψάρια είναι: οι κουτσομούρες, τα μελανούρια, τα λυθρίνια, οι σαρδέλες, οι σάλπες, οι κολιοί.
7. Tα γυαλιστερά ψάρια είναι φρεσκότερα από τα θαμπά.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Ιούλιος 28, 2009, 20:23:59 μμ »
Nena Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 987
Μέλος από: Αύγ, 2007

Προφίλ
Τι σαι συ πουλάκι μου!Μπράβο Μαράκι, τέλεια τάγραψες και μας άνοιξες τα μάτια. Δώσε κι άλλα!!!
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Αύγουστος 11, 2009, 09:51:01 πμ »
mariaZ Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 3.929
Μέλος από: Ιούν, 2009

Προφίλ
Μύθοι και αλήθειες για τα ψάρια




Κάθε Έλληνας καταναλώνει περίπου 12 κιλά ψάρια και θαλασσινά το χρόνο, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου μία μερίδα την εβδομάδα, ενώ στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής θα έπρεπε να τρώμε ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα. Γιατί, όμως, δεν τα τρώμε όσο συχνά θα έπρεπε; Πιθανώς › επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ιχθυοπώλες › επειδή φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε να διαλέξουμε τα φρεσκότερα ψάρια › επειδή έχουμε ακούσει ότι μπορεί να είναι επιβαρημένα με βαρέα μέταλλα ή με χοληστερίνη › ή τελικά μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο καλό θα κάνουν στην υγεία μας. Είναι, λοιπόν, σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τελικά όλες τις αντιλήψεις που έχουμε για τα ψάρια και θαλασσινά και να συνειδητοποιήσουμε πότε πρόκειται για μύθους και πότε για την αλήθεια.



Τα λιπαρά ψάρια πρέπει να αποφεύγονται
Μύθος
Πράγματι, υπάρχουν ψάρια που είναι λιπαρά και άλλα που είναι άπαχα. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι καθόλου κακό να είναι λιπαρά τα ψάρια, όπως συμβαίνει με άλλα τρόφιμα. Αντίθετα, τα λιπαρά ψάρια είναι προτιμότερα, ακριβώς επειδή περιέχουν ω-3 λι­παρά οξέα, τα οποία έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες, με κυριότερη ανάμεσά τους την προστατευτική τους δράση στην καρδιά και τα αγγεία. Από τα πιο λιπαρά ψάρια είναι τα εξής: σαρδέλα, σολομός, γαρίδες, γαύρος, αθερίνα, κολιός, λαβράκι, πέστροφα, μαρίδα, σκουμπρί, κυπρίνος, χέλι, ξιφίας, καλαμάρια, παλαμίδα. Είναι, επίσης, σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε να τρώμε λιπαρά ψάρια και να μη φοβόμαστε την αύξηση του βάρους. Το ψάρι (λιπαρό ή άπαχο) θεωρείται ιδιαίτερα ελαφριά τροφή, με λίγες θερμίδες (100-150 θερμίδες το πολύ/100 γρ. ψημένου ψαριού). Όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, αφού παρέχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα για τον καλό κορεσμό του στομάχου. Και τα θαλασσινά, όμως, δεν είναι επιβαρυντικά για τη σιλουέτα, καθώς κατά μέσο όρο τα 100 γραμμάρια ψητών ή βραστών θαλασσινών δίνουν περίπου 150 έως 200 θερμίδες.



Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι από τα πιο «αλλεργιογόνα» τρόφιμα
Αλήθεια
Αν και οποιοδήποτε τρόφιμο -κι όχι μόνο τα ζωικής προέλευσης- μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, τα θαλασσινά και τα ψάρια ανήκουν στα τρόφιμα που λειτουργούν πιο συχνά ως αλλεργιογόνα (μαζί με τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα όσπρια). Γι’ αυτό και όταν κάποιος είναι επιβεβαιωμένα αλλεργικός στο ψάρι, πρέπει να το αποφεύγει σε κάθε του μορφή, αλλά μπορεί να τρώει τα ­θαλασσινά, εκτός βέβαια αν συμπτωματικά έχει αλλεργία και σε αυτά. Όσον αφορά την αλλεργία στα θαλασσινά, χρειάζεται να γίνει έλεγχος με ειδικά τεστ από τον αλλεργιολόγο, ο οποίος στη συνέχεια θα δώσει οδηγίες για τις ομάδες των θαλασσινών που πρέπει να αποφεύγονται. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει αλλεργία στις γαρίδες, θα πρέπει επίσης να μην τρώει καβούρια, καραβίδες και αστακό.



Το τυρί δεν συνδυάζεται με το ψάρι, γιατί μπορεί να προκληθεί αλλεργία
Αλήθεια και Μύθος
Αν κάποιος είναι πραγματικά αλλεργικός στο ψάρι, θα εμφανίσει συμπτώματα όπως και αν το φάει. Η αλλεργία δεν σχετίζεται με συνδυασμούς. Υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις που μιμούνται την αλλεργία και εμφανίζονται σε ανθρώπους με αλλεργική προδιάθεση, οι οποίες προκαλούνται από συνδυασμό ουσιών που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα κίτρινα τυριά και ορισμένα ψάρια, όπως είναι τα σκρομβοειδή, δηλαδή ο τόνος, η πέστροφα κλπ. Η αντίδραση τότε -ψευδοαλλεργική - εξαρτάται από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται και οπωσδήποτε ο συνδυασμός των «υπεύθυνων» τροφίμων μπορεί να δράσει αθροιστικά.




Οι έγκυοι πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μικρομερίδες ψάρι και θαλασσινά την εβδομάδα
Αλήθεια
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα (τον Μάρτιο του 2008), παρουσιάστηκαν τα ευεργετικά απο­τελέσματα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ω-3) των ψαριών στην ανάπτυξη των βρεφών και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου τους. Μελετήθηκαν 109 βρέφη στην ηλικία των 6 και των 11 μηνών. Η ­υψηλότερη συγκέντρωση πολυακόρεστων οξέων (δοκοσαεξανοϊκού, συγκεκριμένα) στον εγκέφαλο, σε βρέφη δηλαδή που οι μητέρες τους κατά την εγκυμοσύνη έτρωγαν πιο πολλά ψάρια και θαλασσινά, συσχετίστηκε με μεγαλύτερης διάρκειας κύηση, με καλύτερη ακουστική ικανότητα του βρέφους και καλύτερες νοητικές και ψυχοκινητικές επιδόσεις.



Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Αλήθεια
Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2007 από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, διερεύνησε εάν το συνολικό λίπος που καταναλώνει κανείς -το μονοακόρεστο, το πολυακόρεστο και το κορεσμένο- συσχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Στην έρευνα συμμετείχαν 49.261 γυναίκες από τη Σουηδία, ηλικίας 30-49 ετών, οι διατροφικές συνήθειες των οποίων καταγράφηκαν με τη βοήθεια ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Στα 13 χρόνια παρακολούθησης των γυναικών, παρουσιάστηκαν 974 περιστατικά καρκίνου του μαστού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση σε μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) και σε πολυακόρεστα (ψάρια, ιχθυέλαια) είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών.



Οι υπερτασικοί πρέπει να τρώνε θαλασσινά με μέτρο

Αλήθεια
Τα θαλασσινά, και κυρίως το χταπόδι, είναι γενικά πλούσια σε νάτριο (αλάτι δηλαδή), γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα υπερκαταναλώνουν οι υπερτασικοί. Επίσης, σκόπιμο είναι, όταν τα μαγειρεύουμε, να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο αλάτι γίνεται -ή και καθόλου-, καθώς τα μπαχαρικά (π.χ. ρίγανη, πιπέρι κλπ.) αρκούν για να νοστιμίσουν το φαγητό μας.




Τα ψάρια δεν διατηρούνται στην κατάψυξη
Μύθος
Τα ψάρια διατηρούνται στην κατάψυξη, αρκεί πριν τα καταψύξουμε να τα καθαρίσουμε, να αφαιρέσουμε τα εντόσθια (κάνοντας μια τομή από την έδρα και κατά μήκος της κοιλιάς έως τη βάση του κεφαλιού), να τα καθαρίσουμε από τα λέπια (με ένα μαχαίρι με ­κατεύθυνση από την ουρά προς το κεφάλι, κάτω από τρεχούμενο νερό), να τα πλύνουμε και να τα στεγνώσουμε πολύ καλά. Τα ψάρια μπορούν να ­διατηρηθούν από 3 μήνες (τα λιπαρά) έως 5 μήνες (τα άπαχα) στην κατάψυξη του σπιτιού μας. Οι ιδανικές συνθήκες ­είναι οι -18 βαθμοί Κελσίου.




Η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει την άνοια

Αλήθεια
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Victor Segalen του Μπορντό της Γαλλίας είχε ως σκοπό να εξετάσει τη σχέση μεταξύ διατροφής και κινδύνου εμφάνισης άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ. Στη μελέτη συμμετείχαν 8.085 άτομα χωρίς άνοια, ηλικίας 65 ετών και άνω, τα οποία επανεξετάστηκαν μετά από 4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 281 άνθρωποι εκδήλωσαν άνοια και από αυτούς οι 183 έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης και άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Όσοι έχουν χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε ­θαλασσινά
Μύθος
 Τα θαλασσινά είναι γενικά αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους. Ας έχετε υπόψη σας ότι το χταπόδι έχει τη λιγότερη χοληστερίνη από όλα τα υπόλοιπα. Παρ’ όλα αυτά, αντίθετα με τα κρέατα -που μας δίνουν επίσης χοληστερίνη-, αυτή δεν είναι τόσο επιβαρυντική, επειδή δεν συνοδεύεται από κορεσμένα λιπαρά, που έχουν τα κρέατα αλλά όχι τα θαλασσινά.



Τα ψάρια ρίχνουν τη χοληστερίνη
Αλήθεια
Σε μελέτη ανασκόπησης, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2008, συμπεριλήφθηκαν και εξετάστηκαν 23 κλινικές έρευνες με σύνολο συμμετεχόντων 1.075 άτομα και διάρκεια παρακολούθησης 8-9 εβδομάδες, με σκοπό να εκτιμηθεί η επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων (μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων) στο διαβήτη τύπου 2. Τα κύρια αποτελέσματα που βρέθηκαν ήταν σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων και της VLDL χοληστερίνης (η χοληστερίνη που κυρίως παράγει το συκώτι και από την οποία σχηματίζεται η λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη LDL).



Τα ψάρια είναι επιβαρημένα με υδράργυρο
Αλήθεια και Μύθος
Αν και το ψάρι, όπως και τα θαλασ­σινά, αποτελούν ιδιαίτερα υγιεινές ­τροφές, σχεδόν όλα περιέχουν ίχνη υδραργύρου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, πάντως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην υγεία από την κατανάλωση των ψαριών και των θαλασσινών. Ωστόσο, ορισμένα ψάρια και θαλασσινά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να βλάψει το έμβρυο ή την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού. Οι κίνδυνοι από τον υδράργυρο ­εξαρτώνται από την ποσότητα των ­ψαριών/θαλασσινών που καταναλώνονται. Ο FDA (Αμερικανικός Οργανι­σμός Τροφίμων και Φαρμάκων - Food and Drug Administration) και η EPA (Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος - Environ­mental Protection Agency) έχουν εκδώσει οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες, τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά. Σε αυτές αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες ομάδες δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλα ψάρια, όπως καρχαρία ή είδη του, ξιφία, σκουμπρί ωκεανού, λευκό μπακαλιάρο ωκεανού, φρέσκο τόνο. Επίσης, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 360 γρ. την εβδομάδα (2 γεύματα συνολικά) και να επιλέγουν ψάρια ή θαλασσινά που έχουν χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, επειδή είναι μικρά (π.χ. γαρίδες, γαύρο, μαρίδα, αθερίνα, καλαμάρια, σαρδέλα).




Τα φρέσκα ψάρια φαίνονται από… το μάτι
Στο φρέσκο ψάρι τα μάτια είναι λαμπερά και εξέχουν, μυρίζουν ­θάλασσα ή φύκια, τα βράγχια είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ και όχι στεγνά, θαμπά ή καφετιά. Κάνει τόξο όταν το τοποθετούμε στην ­παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει πως η ουρά και το κεφάλι του κοιτάνε προς τα πάνω. Επίσης, διατηρεί το σχήμα του και δεν ­παρουσιάζει ορατές αλλοιώσεις και παραμορφώσεις. Είναι κατά ­κανόνα σκληρό και άκαμπτο και, όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο, δεν βουλιάζει, ­αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως. Είναι ­λαμπερό, έχει το ­φυσιολογικό του χρώμα και τα λέπια του είναι ­άθικτα και λαμπερά.



Πηγή:vita.gr
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Αύγουστος 11, 2009, 18:31:14 μμ »
despoinaki Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.212
Μέλος από: Νοέ, 2008

Προφίλ
Έλειψα για λίγο καιρό και έχετε ξεφύγει εντελώς. Δε σας πιάνει κανείς. Έχετε γίνει άνεμος.  biggrin
Λοιπόν, ωραία όλα αυτά για τα ψάρια, αλλά θα σας κάνω να ζηλέψετε. Εμείς, εκτός από όλα αυτά τα ωραία ψαράκια που προαναφέρατε, τρώμε και ένα άλλο, που λέγεται γερμανός. Αυτό το ψάρι ήρθε στη Μεσόγειο θάλασσα, όταν ανοίχτηκε η διώρυγα του Σουέζ. Είναι πεντανόστιμο και έχει ιδιαίτερη γεύση. Αν βρεθείτε στσ Δωδεκάνησα, να το ζητήσετε. Και αυτό, και το Συμιακό γαριδάκι. Πολλά φιλιά.



Καταγράφηκε
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα!
 
Απάντηση #8
« στις: Αύγουστος 11, 2009, 21:36:10 μμ »
Faye Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.940
Μέλος από: Ιαν, 2009

Προφίλ
Εγώ πάλι βρε παιδιά με τα ψάρια έχω ένα θεματάκι  Στριφογύρισμα ματιών
Εκτός από γαύρο, σαρδέλα, σολωμό, μπακαλιάρο. όοοοτι άλλο και να μου δώσεις δεν ξεχωρίζω γείσεις.
Όλα ίδια μου φαίνονται  Απορία Ντροπή
Καταγράφηκε
  Χαμογελάτε!!!  Κάνει τους άλλους ν ανησυχούν.....
 
Απάντηση #9
« στις: Αύγουστος 12, 2009, 02:04:28 πμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
αχ βρε despoinaki .. έπρεπε να μου σερβίρουν εμένα γερμανό να τους πάρει και να τους σηκώσει ..

Ο γερμανός βασικά, είναι ένα τροπικό ψάρι που βρέθηκε στις ελληνικές θάλασσες επειδή αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασίες των νερών μας.
Έχει γεμίσει κυρίως το Αιγαίο εκτοπίζοντας όλα τα πετρόψαρα (από περκόχανα μέχρι ροφούς) αλλάζοντας τους βυθούς μας μιά για πάντα. Το γερμανό τον θεωρώ εγώ προσωπικά πληγή των θαλασσών μας εδώ και 4-5 χρόνια, καθώς κινείται σε κοπάδια σκουπίζοντας τα πάντα, χαλώντας δίχτυα και άλλα πολλά. Δεν έχει λέπια, έχει πάρα πολύ σκληρό δέρμα ενώ διαθέτει και δηλητηριώδες αγκάθι στη ράχη (όπως η σκορπίνα) και στα βράγχια (όπως η δράκαινα). Χαρακτηριστικό της ποιότητάς του, είναι οτι το μισό του βάρος είναι τα εντόσθιά του, εντόσθια του τύπου σάλπας και κεφάλου .. καταλαβαίνετε ..
Από γεύση τώρα, μάλλον πικρό προς το στυφό, με ανοιχτό πρασινοκαφέ κρέας και πολλά αγκάθια, δε θυμίζει σε τίποτε τα δικά μας ψάρια .. ίσως λίγο φέρνει στη γεύση της γυλοπρασσινάδας.


Δε θέλω να προσβάλλω το γούστο σας ή τη γεύση σας, είμαι βέβαιος οτι αυτά που φάγατε ήταν μαγειρεμένα πολύ καλά για να τα θυμάστε και να τα προτείνετε
Τη κουβέντα την κάνω επειδή διάβαζα τις προάλλες τις προτάσεις ενος άλλου μέλους μας για τηγανιτές καλόγριες από τη Ναξο (που επίσης δεν αμφισβητώ οτι μπορεί να ήταν ένα καταπληκτικό πιάτο και αξέχαστη εμπειρία όπως το σέρβιραν)
Ήθελα απλά να καταθέσω με λύπη μου μια-δυο διαπιστώσεις, σα ψαράς-αυτοδύτης 25ετίας μου είμαι ..
Βλέπω λοιπόν οτι αλλάζουν οι βυθοί, αλλάζουν και τα ψάρια μας, αλλάζουν αναγκαστικά και οι διατροφικές συνήθειές μας. Θεωρώ οτι δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το ελληνικό ψάρι ..
Ποιο άλλο τηγανιτό ψάρι μπορεί να συναγωνιστεί σε γεύση τη κατσούλα ή το μπαρμπούνι; ψητό το σκάρο ή το σκαθάρι; βραστό τη σκορπίνα μας ή το ροφό;
Τα χάνουμε δυστυχώς αυτά, και στη θέση τους έρχονται οι γερμανοί και ποιος ξέρει ποια άλλα .. 

Δεύτερη διαπίστωση, είναι η προσαρμοστικότητα του Έλληνα. Εγώ θα ντρεπόμουν αν ήμουν μαγαζάτορας σε τουριστικό μέρος, να σερβίρω καλόγριες και γερμανούς σε διακοπιστές για γευσιγνωστική ατραξιόν. Θα ντρεπόμουν τουλάχιστον να τους πάρω λεφτά,  καθώς τα καΐκια όταν έρχονται, το πρώτο πράγμα που πετάνε είναι οι καλόγριες και οι γερμανοί ...


P.S το Συμιακό γαριδάκι στη φωτογραφία είναι να σου τρέχουν τα σάλια 
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 12, 2009, 02:09:39 πμ από ArXoS » Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #10
« στις: Αύγουστος 16, 2009, 11:57:43 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
Κάθε Έλληνας καταναλώνει περίπου 12 κιλά ψάρια και θαλασσινά το χρόνο, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου μία μερίδα την εβδομάδα, ενώ στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής θα έπρεπε να τρώμε ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα. Γιατί, όμως, δεν τα τρώμε όσο συχνά θα έπρεπε; Πιθανώς › επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ιχθυοπώλες › επειδή φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε να διαλέξουμε τα φρεσκότερα ψάρια › επειδή έχουμε ακούσει ότι μπορεί να είναι επιβαρημένα με βαρέα μέταλλα ή με χοληστερίνη › ή τελικά μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο καλό θα κάνουν στην υγεία μας. Είναι, λοιπόν, σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τελικά όλες τις αντιλήψεις που έχουμε για τα ψάρια και θαλασσινά και να συνειδητοποιήσουμε πότε πρόκειται για μύθους και πότε για την αλήθεια.



Τα λιπαρά ψάρια πρέπει να αποφεύγονται
Μύθος
Πράγματι, υπάρχουν ψάρια που είναι λιπαρά και άλλα που είναι άπαχα. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι καθόλου κακό να είναι λιπαρά τα ψάρια, όπως συμβαίνει με άλλα τρόφιμα. Αντίθετα, τα λιπαρά ψάρια είναι προτιμότερα, ακριβώς επειδή περιέχουν ω-3 λι­παρά οξέα, τα οποία έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες, με κυριότερη ανάμεσά τους την προστατευτική τους δράση στην καρδιά και τα αγγεία. Από τα πιο λιπαρά ψάρια είναι τα εξής: σαρδέλα, σολομός, γαρίδες, γαύρος, αθερίνα, κολιός, λαβράκι, πέστροφα, μαρίδα, σκουμπρί, κυπρίνος, χέλι, ξιφίας, καλαμάρια, παλαμίδα. Είναι, επίσης, σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε να τρώμε λιπαρά ψάρια και να μη φοβόμαστε την αύξηση του βάρους. Το ψάρι (λιπαρό ή άπαχο) θεωρείται ιδιαίτερα ελαφριά τροφή, με λίγες θερμίδες (100-150 θερμίδες το πολύ/100 γρ. ψημένου ψαριού). Όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, αφού παρέχει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα για τον καλό κορεσμό του στομάχου. Και τα θαλασσινά, όμως, δεν είναι επιβαρυντικά για τη σιλουέτα, καθώς κατά μέσο όρο τα 100 γραμμάρια ψητών ή βραστών θαλασσινών δίνουν περίπου 150 έως 200 θερμίδες.



Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι από τα πιο «αλλεργιογόνα» τρόφιμα
Αλήθεια
Αν και οποιοδήποτε τρόφιμο -κι όχι μόνο τα ζωικής προέλευσης- μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, τα θαλασσινά και τα ψάρια ανήκουν στα τρόφιμα που λειτουργούν πιο συχνά ως αλλεργιογόνα (μαζί με τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα όσπρια). Γι’ αυτό και όταν κάποιος είναι επιβεβαιωμένα αλλεργικός στο ψάρι, πρέπει να το αποφεύγει σε κάθε του μορφή, αλλά μπορεί να τρώει τα ­θαλασσινά, εκτός βέβαια αν συμπτωματικά έχει αλλεργία και σε αυτά. Όσον αφορά την αλλεργία στα θαλασσινά, χρειάζεται να γίνει έλεγχος με ειδικά τεστ από τον αλλεργιολόγο, ο οποίος στη συνέχεια θα δώσει οδηγίες για τις ομάδες των θαλασσινών που πρέπει να αποφεύγονται. Αν, για παράδειγμα, κάποιος έχει αλλεργία στις γαρίδες, θα πρέπει επίσης να μην τρώει καβούρια, καραβίδες και αστακό.



Το τυρί δεν συνδυάζεται με το ψάρι, γιατί μπορεί να προκληθεί αλλεργία
Αλήθεια και Μύθος
Αν κάποιος είναι πραγματικά αλλεργικός στο ψάρι, θα εμφανίσει συμπτώματα όπως και αν το φάει. Η αλλεργία δεν σχετίζεται με συνδυασμούς. Υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις που μιμούνται την αλλεργία και εμφανίζονται σε ανθρώπους με αλλεργική προδιάθεση, οι οποίες προκαλούνται από συνδυασμό ουσιών που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα κίτρινα τυριά και ορισμένα ψάρια, όπως είναι τα σκρομβοειδή, δηλαδή ο τόνος, η πέστροφα κλπ. Η αντίδραση τότε -ψευδοαλλεργική - εξαρτάται από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται και οπωσδήποτε ο συνδυασμός των «υπεύθυνων» τροφίμων μπορεί να δράσει αθροιστικά.




Οι έγκυοι πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μικρομερίδες ψάρι και θαλασσινά την εβδομάδα
Αλήθεια
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα (τον Μάρτιο του 2008), παρουσιάστηκαν τα ευεργετικά απο­τελέσματα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ω-3) των ψαριών στην ανάπτυξη των βρεφών και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου τους. Μελετήθηκαν 109 βρέφη στην ηλικία των 6 και των 11 μηνών. Η ­υψηλότερη συγκέντρωση πολυακόρεστων οξέων (δοκοσαεξανοϊκού, συγκεκριμένα) στον εγκέφαλο, σε βρέφη δηλαδή που οι μητέρες τους κατά την εγκυμοσύνη έτρωγαν πιο πολλά ψάρια και θαλασσινά, συσχετίστηκε με μεγαλύτερης διάρκειας κύηση, με καλύτερη ακουστική ικανότητα του βρέφους και καλύτερες νοητικές και ψυχοκινητικές επιδόσεις.



Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Αλήθεια
Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2007 από το Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, διερεύνησε εάν το συνολικό λίπος που καταναλώνει κανείς -το μονοακόρεστο, το πολυακόρεστο και το κορεσμένο- συσχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Στην έρευνα συμμετείχαν 49.261 γυναίκες από τη Σουηδία, ηλικίας 30-49 ετών, οι διατροφικές συνήθειες των οποίων καταγράφηκαν με τη βοήθεια ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Στα 13 χρόνια παρακολούθησης των γυναικών, παρουσιάστηκαν 974 περιστατικά καρκίνου του μαστού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση σε μονοακόρεστα λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) και σε πολυακόρεστα (ψάρια, ιχθυέλαια) είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών.



Οι υπερτασικοί πρέπει να τρώνε θαλασσινά με μέτρο
Αλήθεια
Τα θαλασσινά, και κυρίως το χταπόδι, είναι γενικά πλούσια σε νάτριο (αλάτι δηλαδή), γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα υπερκαταναλώνουν οι υπερτασικοί. Επίσης, σκόπιμο είναι, όταν τα μαγειρεύουμε, να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο αλάτι γίνεται -ή και καθόλου-, καθώς τα μπαχαρικά (π.χ. ρίγανη, πιπέρι κλπ.) αρκούν για να νοστιμίσουν το φαγητό μας.




Τα ψάρια δεν διατηρούνται στην κατάψυξη
Μύθος
Τα ψάρια διατηρούνται στην κατάψυξη, αρκεί πριν τα καταψύξουμε να τα καθαρίσουμε, να αφαιρέσουμε τα εντόσθια (κάνοντας μια τομή από την έδρα και κατά μήκος της κοιλιάς έως τη βάση του κεφαλιού), να τα καθαρίσουμε από τα λέπια (με ένα μαχαίρι με ­κατεύθυνση από την ουρά προς το κεφάλι, κάτω από τρεχούμενο νερό), να τα πλύνουμε και να τα στεγνώσουμε πολύ καλά. Τα ψάρια μπορούν να ­διατηρηθούν από 3 μήνες (τα λιπαρά) έως 5 μήνες (τα άπαχα) στην κατάψυξη του σπιτιού μας. Οι ιδανικές συνθήκες ­είναι οι -18 βαθμοί Κελσίου.




Η κατανάλωση ψαριών προλαμβάνει την άνοια
Αλήθεια
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Victor Segalen του Μπορντό της Γαλλίας είχε ως σκοπό να εξετάσει τη σχέση μεταξύ διατροφής και κινδύνου εμφάνισης άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ. Στη μελέτη συμμετείχαν 8.085 άτομα χωρίς άνοια, ηλικίας 65 ετών και άνω, τα οποία επανεξετάστηκαν μετά από 4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 281 άνθρωποι εκδήλωσαν άνοια και από αυτούς οι 183 έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης και άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Όσοι έχουν χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε ­θαλασσινά
Μύθος
Τα θαλασσινά είναι γενικά αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους. Ας έχετε υπόψη σας ότι το χταπόδι έχει τη λιγότερη χοληστερίνη από όλα τα υπόλοιπα. Παρ’ όλα αυτά, αντίθετα με τα κρέατα -που μας δίνουν επίσης χοληστερίνη-, αυτή δεν είναι τόσο επιβαρυντική, επειδή δεν συνοδεύεται από κορεσμένα λιπαρά, που έχουν τα κρέατα αλλά όχι τα θαλασσινά.



Τα ψάρια ρίχνουν τη χοληστερίνη
Αλήθεια
Σε μελέτη ανασκόπησης, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2008, συμπεριλήφθηκαν και εξετάστηκαν 23 κλινικές έρευνες με σύνολο συμμετεχόντων 1.075 άτομα και διάρκεια παρακολούθησης 8-9 εβδομάδες, με σκοπό να εκτιμηθεί η επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων (μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων) στο διαβήτη τύπου 2. Τα κύρια αποτελέσματα που βρέθηκαν ήταν σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων και της VLDL χοληστερίνης (η χοληστερίνη που κυρίως παράγει το συκώτι και από την οποία σχηματίζεται η λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη LDL).



Τα ψάρια είναι επιβαρημένα με υδράργυρο
Αλήθεια και Μύθος
Αν και το ψάρι, όπως και τα θαλασ­σινά, αποτελούν ιδιαίτερα υγιεινές ­τροφές, σχεδόν όλα περιέχουν ίχνη υδραργύρου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, πάντως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην υγεία από την κατανάλωση των ψαριών και των θαλασσινών. Ωστόσο, ορισμένα ψάρια και θαλασσινά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να βλάψει το έμβρυο ή την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού. Οι κίνδυνοι από τον υδράργυρο ­εξαρτώνται από την ποσότητα των ­ψαριών/θαλασσινών που καταναλώνονται. Ο FDA (Αμερικανικός Οργανι­σμός Τροφίμων και Φαρμάκων - Food and Drug Administration) και η EPA (Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος - Environ­mental Protection Agency) έχουν εκδώσει οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες, τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα παιδιά. Σε αυτές αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες ομάδες δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλα ψάρια, όπως καρχαρία ή είδη του, ξιφία, σκουμπρί ωκεανού, λευκό μπακαλιάρο ωκεανού, φρέσκο τόνο. Επίσης, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 360 γρ. την εβδομάδα (2 γεύματα συνολικά) και να επιλέγουν ψάρια ή θαλασσινά που έχουν χαμηλά επίπεδα υδραργύρου, επειδή είναι μικρά (π.χ. γαρίδες, γαύρο, μαρίδα, αθερίνα, καλαμάρια, σαρδέλα).




Τα φρέσκα ψάρια φαίνονται από… το μάτι
Στο φρέσκο ψάρι τα μάτια είναι λαμπερά και εξέχουν, μυρίζουν ­θάλασσα ή φύκια, τα βράγχια είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ και όχι στεγνά, θαμπά ή καφετιά. Κάνει τόξο όταν το τοποθετούμε στην ­παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει πως η ουρά και το κεφάλι του κοιτάνε προς τα πάνω. Επίσης, διατηρεί το σχήμα του και δεν ­παρουσιάζει ορατές αλλοιώσεις και παραμορφώσεις. Είναι κατά ­κανόνα σκληρό και άκαμπτο και, όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο, δεν βουλιάζει, ­αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως. Είναι ­λαμπερό, έχει το ­φυσιολογικό του χρώμα και τα λέπια του είναι ­άθικτα και λαμπερά.


πηγη vita
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Σεπτέμβριος 22, 2009, 09:54:38 πμ »
dramar Αποσυνδεδεμένος
Απλό μέλος
*
Μηνύματα: 12
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Ευχαριστούμε πολύ giota χρήσιμες οι συμβουλές σου.Βασικά με βοήθησε στο θέμα της αλλεργίας,γιατί εγώ είμαι πολύ αλλεργικό άτομο και αυτό με το τυρί και ψάρι πολύ με απασχολούσε και κανείς δεν ήξερε να μου πει...
Thanks!!!!!! up up up Χαμόγελο Χαμόγελο Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #12
« στις: Σεπτέμβριος 22, 2009, 10:03:18 πμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
dramar   να σαι καλα rose
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #13
« στις: Σεπτέμβριος 22, 2009, 10:06:48 πμ »
joannoula Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Πιάσε το χέρι μου, θα τα καταφέρουμε, τ΄ορκίζομαι! Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.276
Μέλος από: Απρ, 2009

Προφίλ
Πολύ κατατοπιστικό Γιωτούλα upΕκτυπώνεται άμεσα Κλείσιμο ματιού
Καταγράφηκε
Σήμερα θα είναι ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ από χθες!!!
 
Απάντηση #14
« στις: Νοέμβριος 12, 2009, 16:44:14 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
joannoula παντα με τον καλο λογο rose
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω