Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική
Σκορδαλιά με πατάτα και σκορδαλιά με ψωμί Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 14
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Τρίτη, 30/10/07
Ευρετήριο άρθρου
Σκορδαλιά με πατάτα και σκορδαλιά με ψωμί
Σελίδα 2
Σκορδαλιά με πατάτα (αριστερα στη φωτο) :

p1010468_400_02

Υλικά:

  • 1κιλο πατάτες
  • 4-5σκελιδες σκόρδο ανάλογα τα γούστα
  • 1 & 1/3 ποτήρι λαδί(εγώ βάζω μισό ελαιόλαδο μισό καλαμποκέλαιο)
  • 1κτγ αλάτι
  • 3 λεμόνια τον χυμό τους
  • ¾ ποτηριού νερό

Εκτέλεση:

  • Βράζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι
  • Τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ να πολτοποιηθούν
  • Μετά βάζουμε τις πατάτες το σκόρδο λιωμένο και όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα αν την θέλουμε πιο ξινή ή πιο καυτερή προσθέτουμε λεμονί ή σκόρδο ανάλογα τα γούστα.

Σκορδαλιά με ψωμί (για 250γρ.σκορδαλια) (δεξια στη φωτο):

Υλικά:

  • 1 φραντζόλα σταρένιο ψωμί
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ανάλογα τα γούστα
  • ½ κτγ. αλάτι
  • 2-3 κτγ. ξύδι
  • ¾ ποτήρι του κρασιού λάδι
  • ¼ ποτήρι του κρασιού νερό

Εκτέλεση:

  • Μουσκεύουμε την φρατζόλα βγάζουμε την κόρα και στύβουμε τη ψίχα καλά
  • Βάζουμε την ψίχα στον μύλο του πουρέ ή λίγη λίγη στο μουλτι ή στο μίξερ και σιγά σιγά προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
  • Η συγκεκριμένη σκορδαλιά πρέπει να είναι αραιή σαν σως.αν έχει γίνει πολύ σφικτή αραιώνουμε με νερό που προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά.

Συνοδεύει εξαιρετικά αμπελοφάσουλα και παντζάρια.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (19) | Εμφανίσεις: 132846
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (16)
1. 30-10-2007 11:41
 
Ωραίες οι σκορδαλίτσες σου. 
Υπάρχει και μια που γίνεται με καρύδι. Την γνωρίζει κανείς αυτήν ??
 
sgr
2. 30-10-2007 11:46
 
ναι η σκορδαλια με ψωμι που γραφω ειναι συνταγη της μαμας απο την πολη.στην αυθεντικη εκδοχη της εχει μιση ποσοτητα σχεδον ψωμι και μιση ποσοτητα καρυδι απο οσο ξερω. αλλα δεν το εχω δοκιμασει ποτε
 
margarita79
3. 30-10-2007 12:18
 
Δίκιο έχει η Μαργαρίτα, η σκορδαλιά η πολίτικη είναι με ψωμί και η καρυδάτη είναι μισό καρύδι και παραπάνω μπορώ να πω και μισό ψωμί.Την καρυδάτη την κάνω όταν σερβίρω κρέατα και μάλιστα λευκά: κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι κλπ, δεν ξέρω γιατί αλλά δεν μου παει με το ψάρι και τα θαλασσινά.
 
al1975
4. 30-10-2007 12:31
 
Μαργαρίτα τη σκορδαλιά τη ζητάει πολύ ο καλός μου. Πολλές φορές που δεν προλαβαίνω φτιάχνω τον έτοιμο πουρέ πατάτας και προσθέτω σκόρδο λιωμένο. Στην καρυδάτη σκορδαλιά εμείς συνήθως βάζουμε ξύδι, λάδι, αλάτι, ψωμί, σκόρδο. Φιλιάαααα
 
zoi
5. 30-10-2007 12:42
 
εγω παντως κοριτσια αυτη με το ψωμι προτιμω περιχυνω τα παντζαρακια βουταω κα ιτην κροκετουλα και ειναι μουρλια.την αλλη την κανω για τον καλο μου. 
και επειδη πολλες με ρωτησατε για τα παντζαρακια να σας πω οτι ειναι απο το βαζο της μαμας.βραζει τα παντζαρια με αλατι και τα κοτσανακια τους μαζι.τα αφηνει να κρυωσουν καλα τα κοβει σε φετες τα βαζει σε αποστειρωμενα βαζα με αρκετο ξυδακι και καμμια φορα (εμενα δεν μου αρεσει)σκορδακι.σκεπαζει απο πανω με λαδι και τα βαζει στο ψυγειο.οταν θελουμε να φαμε βγαζουμε μια ποσοτητα προσθετουμε λαδακι στο πιατο και τρωμε :zzz
 
margarita79
6. 30-10-2007 13:26
 
Ωαραίες και οι σκορδαλιές σου αλλά μου άρεσε ιδιαίτερα και παντζαροτουρσάκι. Δεν το βάζεις και χωριστά σαν συνταγή να μπορούμε να το αναζητάμε πιο εύκολα?
 
elie
7. 01-11-2007 14:36
 
Εμένα πάλι μ αρέσουν και οι δυό. Πράγματι σ αυτήν με το ψωμί βάζω κι εγώ καρύδια. Πάντως και στις δύο βάζω ξύδι έως και λίγο τσιμπημένο γιατί δίνει πολύ νοστιμιά. Καλά βέβαια εμείς αν την έχουμε είμαστε ικανοί να φάμε ψωμί αλειμμένο με σκορδαλιά. 
Αν ποτέ αποφασίσουμε να πάμε σε μαγαζάκι ΒΠ (Βορείων Προαστίων) σας έχω κάτι πολύ καλό. Σαν καφενές είναι στην Ερυθραία με πολύ καλά ψάρια αλλά πρώτο σε ψήσιμο σαρδέλας και την ωραιότερη σκορδαλιά πούφαγα ποτέ μου. Και πατζάρια. Εχει κι αλλα πράγματα αλλά ποιος τα θέλει αμα έχει σαρδέλα και σκορδαλια.
 
Nena
8. 01-11-2007 14:46
 
Δοκιμάστε να κάνετε μια σκορδαλιά από πατάτα, κάπως ελαφριά σε σκόρδο, και να την αρωματίσετε με κρόκο Κοζάνης, και ίσως και λίγο μαϊντανό. Εμάς μας αρέσει πολύ σαν ντιπ με όλα τα τηγανιτά θαλασσινά (μύδια, καλαμάρια, γαρίδες).
 
arhontia
9. 01-11-2007 15:46
 
Λίγο αραιή φαντάζομαι Αρχοντία και μέσα σε λίγο νεράκι απο το βράσιμο της πατάτας να διαλύσουμε τον κρόκο ε;
 
al1975
10. 01-11-2007 15:55
 
πολυ ωραια ιδεα αρχοντια δεν το ειχα σκεφθει ποτε μου.ναι αγγελικη λιγο πιο αραιη τη φανταζομαι ετσι οπως περιγραφει. 
επισης να πω οτι γενικα η σκορδαλια με πατατα τραβαει περισσοτερο σκορδο απο οτι η σκορδαλια με ψωμι.γενικα στην πατατα χανεται η γευση οποτε προσοχη στο σκορδο αν δεν το θελετε πολυ εντονο. 
να παμε νενα μου αλλα εγω θα παρω απο τα αλλα πιατα χαχαχαχα(δεν ειμαι φιλος των ψαρικων ως γνωστον...) :grin
 
margarita79
11. 01-11-2007 16:16
 
Μαργαρίτα δίκιο έχεις, η πατατοσκορδαλιά τραβάει πολύ το σκόρδο και άμα την αφήσεις για την επόμενη γίνεται "τούρκος". 
Νένα μου ποιό μαγαζί είναι αυτό; 
Μήπως λέγεται Γιώργος-Άννα ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων; 
Πες μας σε παρακαλώ διότι στη σαρδέλα έχω μια άλφα αδυναμία ως γνωστόν!Α, και να κανονίσουμε να πάμε βεβαίως!
 
al1975
12. 01-11-2007 19:59
 
Πω πω παραλαγές.... 
Μπράβο κορίσια για τις προτάσεις και αντιπροτάσεις σας. 
Νένα, δεν μας λες για το μαγαζί αυτό ??
 
sgr
13. 23-03-2011 12:28
 
Επειδή ο άντρας μου είναι αλεργικός στο καρύδι, αν αντί για καρύδια βάλω στη σκορδαλιά αμύγδαλα ή φυστίκια αιγίνης πώς λέτε πως θα γίνει...
 
tamar
14. 23-03-2011 12:52
 
tamar δεν χρησιμοποιω καρυδι στη συνταγη...με μπερδεψες...τι θες να φτιαξεις?με ψωμι ή με πατατα?
 
margarita79
15. 23-03-2011 14:19
 
Όταν φτιάχνω με ψωμί προσθέτω και καρύδι συνήθως. Τώρα που παντρεύτηκα όμως το καρύδι απαγορεύεται.
 
tamar


Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 23/04/13 )