Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Βασιλόπιτα πολίτικη Νο.01 (της γιαγιας) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 19
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Σάββατο, 29/12/07
Ευρετήριο άρθρου
Βασιλόπιτα πολίτικη Νο.01 (της γιαγιας)
Σελίδα 2
Βασιλόπιτα πολίτικη

Παραδοσιακή και μυρωδάτη πολίτικη συνταγή της γιαγιάς. Μοσχομυρίζει όλη η γειτονιά.

Δεν αμελουμε να βαλουμε το μαυρο σουσαμι γιατι θεωρείται ότι φερνει γουρι.

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 250γρ βούτυρο τούβλο κατά προτίμηση super fresco
  • 350γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά που θα τα έχουμε εκτός ψυγείου
  • 75 γρ νωπή μαγιά
  • ¼ κγ μαστίχα
  • 1 κγ μαχλεπι
  • 1 φλιτζάνι γάλα βρασμένο με 2 κουταλιές γλυκάνισο ή ποσότητα του γλυκανισου κατά προτίμηση(για να χρησιμοποιησουμε το γαλα στο ζυμαρι μας θα πρεπει να εχει γινει χλιαρο)
  • 2 κ.σ γάλα για να διαλύσουμε τη μαγιά
  • 1-2 κρόκους αυγών για άλειμμα
  • Μαύρο και άσπρο σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Διαλύουμε τη μαγιά στις 2 κουταλιές από το γάλα με λίγο από το αλεύρι και λίγη από τη ζάχαρη και αφήνουμε το μίγμα να φουσκώσει.
  • Αφού φουσκώσει βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ το βούτυρο χλιαρό και σιγά σιγά όλα τα άλλα και χτυπάμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
  • Την αφήνουμε να φουσκώσει και μετά βάζουμε σε ταψάκια αβουτύρωτα με πάχος το ζυμάρι μας 1μιση δάχτυλο
  • Αφήνουμε και πάλι λίγο στα ταψάκια να φουσκώσει.
  • Αλείφουμε με τον κροκό και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια.
  • Αν θέλουμε με λίγο αλεύρι και νερό φτιάχνουμε ένα ζυμάρι ίσα για να στολίσουμε την πίτα μας με τη χρονολογία.δε χρησιμοποιουμε το ζυμαρι της πιτας γιατι μαυριζει ενώ με αυτόν τον τροπο παραμενει λευκο, βεβαια δεν τρωγεται.
  • Ψήνουμε στους 160β.στον αέρα μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Βγάζουμε τις πίτες από τα ταψάκια αφού έχουν κρυώσει .
  • Βαζουμε το κερμα τυλιγμενο σε αλουμινοχαρτο.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (38) | Εμφανίσεις: 57183
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (21)
1. 30-12-2007 12:03
 
Και του χρόνου με υγεία. Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή.
 
sgr
2. 30-12-2007 23:41
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛA !!!και του χρόνου με υγεία και χαρά!!!θέλω να κόψω ένα κομμάτι!!θα περιμένω!!! :zzz
 
kleiw
3. 29-12-2008 16:43
 
γτιαξαμε και φετος τη βασιλοπιτα μας!! 
η μονη διαφροα ειναι οτι το ετος το εγραψα με λευκη σοκολατα για να τρωγεται  
:zzz  
 
 
 
και του χρονου!!
 
margarita79
4. 29-12-2008 20:14
 
Kαιτου χρόνου Μαργαρίτα. Εύχομαι μια γλυκειά χρονιά! :)
 
rena
5. 10-12-2009 18:24
 
Επειδη φλωρα με ειχες ρωτησει σχετικα με τα ταψια αλλα το σχολιο μου χαθηκε λογω προβληματος στο συστημα ξανααπαντω δινοντας και καποιες προσθετες πληροφοριες μιας και ειναι ιδαιτερη πιτα. 
 
Λοιπον καταρχην στη γευση ειναι πολιτικη βασιλοπιτα (σαν του lido αν εχεις υποψιν σου) δλδ ενα πολυ νοστιμο και μυρωδατο πιτοειδες τσουρεκι.. 
Για τα ταψια δεν αναφερομαι σε συγκεκριμενα μεγεθη διοτι εξαρταται απο το ποσο θα σου εχει φουσκωσει το ζυμαρι σου.Εσυ το μονο που πρεπει να προσεξεις ειναι το ζυμαρι στα ταψια μετα το δευτερο φουσκωμα να μην ξεπερναει το 1μιση δαχτυλο σε υψος(ξαπλωτο εννοειται χαχα). 
Απο εκει και περα μοιραζεις τη ζυμη σε ενα ή τοσα ταψια ωστε αψητη η πιτα να μην ξεπερναει το 1μιση δαχτυλο.Αν ειναι πιο ψηλη τοτε ο φουρνος δε θα εχει τη δυναμη να στη σηκωσει και θα στη ριξει στο κεντρο. 
Εμενα συνηθως μου βγαινουν μια μεγαλη πιτα και ενα μικροτερο ταψακι. 
Σημαντικοτατο ρολο παιζει η μαγια.Φροντισε να ειναι πολυ καλης ποιοτητας και προτεινω να την προμηθευτεις απο φουρνο εχω δει μεγαλη διαφορα απο αυτες του εμποριου. 
Επισης οσο καλυτερα φουσκωσει το προζυμι και το ζυμαρι τοσο καλυτερο θα ειναι το αποτελεσμα. 
Τελος θα προτεινα να τις ψησεις στους 160 βαθμους στον αερα μεχρι να ροδισουν καλα. 
Καλη επιτυχία!!
 
margarita79
6. 11-12-2009 07:49
 
Ευχαριστώ πολύ Μαργαρίτα μου! :) 
Θα σου πω εντυπώσεις...;)
 
Flora
7. 28-12-2009 10:57
 
Μαργαρίτα θα φτιάξω την βασιλόπιτα σου κι έχω μερικές απορίες  
1. Παίζει ρόλο πόση ώρα θα την αφήσουμε να φουσκώσει? ή υπάρχει μιν. χρόνος? και  
2. Τα ταψάκια πρέπει να είναι αντικολλητικά ή δεν έχει σημασία? (το ρωτάω γιατί λες αβουτύρωτα, πως ξεκολάει μετά απο τα τοιχώματα?)  
α και κάτι ακόμα, το φλουρί γιατί το βάζεις στο τέλος? δεν κάνει να ψηθεί μαζί με την πίτα?  
 
Μόνο αυτά :grin
 
mariaZ
8. 28-12-2009 11:13
 
Λοιπον τα ταψακια ειναι κανονικα ταψια φουρνου και ποτέ δεν τα βουτυρωνω μιας και εχει αρκετο βουτυρο μεσα η πιτα και αν βαλεις και αλλο απο κατω κραταει υγρασια και δεν ψηνεται καλα στον πατο.Αν φοβασαι οτι θα σου κολλησει καλυτερα κοψε μια λαδοκολλα στον πατο του ταψιου.  
Δεν υπαρχει χρονος φουσκωματος εξαρταται απο τη μαγια παντως οσο περισσοτερο το αφησεις να φουσκωσει σε ολες τις φασεις τοσο καλυτερο θα γινει. 
Το φλουρι το θεωρω ανθυιγεινο να μπαινει μεσα στο ζυμαρι οταν ψηνεται και επιπλεον εχω παρατηρησει οτι στα σημεια που ειναι το κερμα η πιτα καθεται λιγο και λασπωνει..(αυτο ειναι δικη εκτιμηση.)Εμεις το βαζουμε παντα αφου ψηθει απο κατω και δε φαινεται τιποτα.
 
margarita79
9. 28-12-2009 11:18
 
Αα για το φουσκωμα να σου πω ενδεικτικα οτι θελει τουλαχιστον ενα μισαωρο ισως και παραπανω.Καταλαβαινεις οτι εξαρταται και απο τη θερμοκρασια του χωρου,τη δυναμη της μαγιας κτλ. 
Επισης για να βγαλετε την πιτα απ οτο ταψι θα πρπει να εχει κρυωσει παρα πολυ καλα.Μην προσπαθησετε οσο ειναι ζεστη.
 
margarita79
10. 29-12-2009 10:38
 
Ευχαριστώ Μαργαριτούλα πολύ χρήσιμα αυτά που μου είπες  
Θα σου πω τις εντυπωσεις (των υπολοιπων γιατί εγώ είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα) ;)
 
mariaZ
11. 29-12-2009 21:55
 
Ετοιμη και για φέτος μια απο τις Βασιλόπιτες διοτι θα κανω 2 ειδη. 
 
Και του Χρονου!
 
margarita79
12. 30-12-2009 13:58
 
Μαργαριτούλα μου και του χρόνου :)  
Να σε ρβτήσω μαγιά αν πάρω από το φούρνο νωπή είναι οκ; 
Τα ταψάκια λέω να βάλω τη μία σε ταψάκι 30 πόντους και την άλλη σε μικρότερο 24 πόντους . Πιστεύω θα είναι οκ. Τώρα επειδή δεν είναι αντικολητικά λες να θέλουν βουτύρωμα ή λαδόκολλα;
 
Faye
13. 30-12-2009 15:21
 
Εννοειται ΝΩΠΗ μαγια απο το φουρνο της γειτονιας σου θα παρεις. 
Φαιη επιμενω οτι δε μπορω να σου πω για τα ταψακια το μονο που θα προσεξεις ειναι να ΜΗΝ ξεπερναει το ζυμαρι που θα βαλεις στο ταψι το εναμιση δαχτυλο σε παχος (ξαπλωτο δαχτυλο χαχα).Αναλογα με αυτο το μετρο θα μοιρασεις τη ζυμη σε ενα ή παραπανω ταψια. 
Δε λεω για μεγεθη ταψιου εσκεμμενα επειδη εχει να κανει με το ποσο θα εχει φουσκωσει η ζυμη στα πρωτα φουσκωματα.Αν βαλεις παραπανω απο 1μιση δαχτυλο ή που θα σου ξεχειλισει ή που θα στη ριξει ο φουρνος στο κεντρο επειδη δεν θα εχει δυναμη να στη φουσκωσει. 
Οσο για το αν κολλαει..εγω δε βαζω αντικολλητικα ταψια.ειναι κλασσικα ταψια φουρνου και δεν τα βουτυρωνω αλλά ομολογω οτι τις πρωτες φορες εστρωνα λαδοκολλα στον πατο για να ειμαι σιγουρη.Οποτε βαλε για να νιωθεις σιγουρια! 
Καλη επιτυχία![
 
margarita79
14. 30-12-2009 15:46
 
Thankw Μαργαριτούλα :)  
Θα ακολουθήσω πιστά τις οδηγίες και θα γίνουν τέλειες οι πιτούλες. 
Θα βάλω και λαδόκολλα καλού - κακού. ;)  
Θα σου πω εντυπώσεις, τηγ μία μάλιστα θα την πάρει ο αδερφός μου στη δουλειά του την Πρωτοχρονιά. Πάλι συνταγή βλέπω να ζητάνε. :grin
 
Faye
15. 30-12-2009 15:47
 
Αντε Καλη επιτυχία! 
Ολη η γειτονια θα μοσχομυρισει!! 
Και αν εχεις χρονο μην βιαστεις τα φουσκωματα γινεται καλυτερη!
 
margarita79


Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 09/12/12 )