Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 24
Έχει υποβληθεί από Mary   
Τρίτη, 09/12/08
Ευρετήριο άρθρου
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι Νο.01
Σελίδα 2
Μελομακάρονα

H συνταγή αυτή είναι της φίλης μας dina k. Sparti που είχε πρωτοδημοσιεύσει στο Hungry και την οποία μου πρότειναν πέρσι τα κορίτσια ως την καλύτερη για μελομακάρονα. Μιας και τα έφτιαξα πάλι φέτος θεώρησα σωστό να την παραθέσω. Ντίνα σ ευχαριστώ για τη συνταγή που είναι άψογη και εγγυημένη.

Υλικά
  • 2 κούπες (250γρ) ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκ. σόδα
  • 1 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο
  • 1/2 - 3/4 της κούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κιλό αλεύρι (εγώ προτιμώ Robin hood)
  • 300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
Για το σιρόπι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
Μελομακάρονα
Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύεις το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτεις την σόδα που την διαλύεις στο χυμό πορτοκάλι. Ρίχνεις το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν , τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.

Μελομακάρονα

Σιγά - σιγά προσθέτεις και το αλεύρι. Ανάβεις το φούρνο σου στους 170 στον αέρα. Στρώνεις λαδόκολλα στο ταψί σου. Πλάθεις σε ότι σχήμα θές.

Ψήνεις για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνεις να κρυώσουν. Τραβάς την λαδόκολλα και τα αφήνεις μέσα στο ταψί.
Ετοιμάζεις το σιρόπι με το μισό μέλι.

Μελομακάρονα

Το ρίχνεις ζεστό πάνω στα μελομακάρονα και κουνάς το ταψί πέρα - δώθε να τα σκεπάσει και λίγο. Από πάνω με ένα κουτάλι ρίχνεις το υπόλοιπο μέλι και τα στολίζεις με λίγο τριμμένο καρύδι. Τα αφήνεις έτσι όλο το βράδυ.

Το πρωί θα δεις ότι το σιρόπι που έμεινε στο ταψί είναι ελάχιστο και πηχτό. Τα μελομακάρονά σου έχουν πιεί όσο θέλανε.

Μελομακάρονα

Η μόνη αλλαγή που έκανα στην συγκεκριμένη συνταγή είναι στους βαθμούς ψησίματος, τους οποίους ανέβασα στους 180 και αυτό γιατί επέμενε ο σύζυγος (φούρναρης είναι μπορώ να του κοντραριστώ σε θέματα ψησίματος!)
Και φυσικά εγώ έφτιαξα τη διπλή δόση. Τι να μας κάνει μία. Ήδη πέρασε ο αδελφός μου από το σπίτι και πήρε το μερτικό του.
Μελομακάρονα

Προσθήκη ως Αγαπημένο (52) | Εμφανίσεις: 115037
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (24)
1. 10-12-2008 09:08
 
Φέτος μετά από τις φωτογραφίες αυτές θα φτιάξω κι εγώ μελομακάρονα!! 
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στις ζαχαροπλάστισσες ιδιαίτερα στη μικρή :? :?
 
xanthibax
2. 10-12-2008 10:14
 
Νομίζω οτι φέτος θα καάνω και εγώ περήφανη τη μαμά μου! θα φτιάξω εγώ τα μελομακάρονα ! 
και θα την ξεκουράσω αλλά και θα της κάνω εκπληξη να γυρίσει να τα βρεί ετοιμα(μιας και θα λείπει σε ταξίδι) 
Ευχαριστούμε πολυ mary !!!
 
xanthopoula
3. 10-12-2008 10:17
 
Mary μου πες μου μόνο πόσα κομμάτια βγάζει ππεριπου η συνταγή.  
Εμένα δεν μου αρεσουν να είναι και πολύ μεγάλα. τα θέλω μπουκίτσες! 
Δλδ θα γίνουν 2 ταψιά ή περισσότερα? 
Ευχαριστώ, απλά είμαι ασχετη, δεν εχω φτιάξει ποτε και μπορεί να σε ρωταώ και χαζές ερωτησεις.... :roll
 
xanthopoula
4. 10-12-2008 11:13
 
μαιρούλα μου !!!!!!!!!!!!!!! τι να πρωτοθαυμάσω? το παιδί ? τα μελομακάρονα που λατρεύω?? τελεια η Μαχουλα να την χαίρεσαι!!! εμένα το ελενάκι μου επλασε μόνο 4 και μετά εκανε μπαλακια την ζύμη και έπαιζε, αχ η καλή μερα απο το πρωί φαίνεται!!!! 
και του χρόνου, καλές γιορτές! 
 
Ξανθοπούλα, η δική μου συνταγή είναι σχεδόν ιδια, με αυτήν την ποσότητα αλευριού και σιμιγάλι έβγαλε 50 κομμάτια αλλά μεγαλούτσικα που σημαίνει σχεδόν 4 ταψιά, άμα θελεις να τα κάνεις μικρά σαν στρογγυλά μπισκοτάκια καλύτερα να κάνεις την μισή δόση γιατί θα ψήνεις .....θα ψήνεις.... ουτε ξέρω ποσες ώρες.
 
mb04
5. 10-12-2008 11:24
 
Τόσα βγαίνουν κορίτσια, όσα λέει η Μαριώ δλδ περίπου 50 κομμάτια στη μία δόση. Βέβαια εγώ έκανα τη διπλή :grin γιατί θυμάμαι πέρσι ότι έφτιαχνα κάθε βδομάδα :upset για να τους προλάβω.
 
Mary
6. 10-12-2008 11:55
 
Mέχρι τώρα τα έφτιαχνα τα μελομακάρονα μόνο με αλεύρι, αλλά με έβαλες σε πειρασμό Μαίρη και έτσι λέω να την δοκιμάσω την συνταγή σου.  
Για την κόρη τί να πω συγχαρητήρια και πάλι, την βλέπω αυριανή Βέφα και βάλε :)
 
xrysa
7. 10-12-2008 21:19
 
Αχ Μαιρούλα μου φαίνοντε τέλεια!!!!αλλά την παράσταση την κλέβει η μικρή σου!!!Μπράβο σας και να είστε καλά να ξαναφτιάξετε. :zzz
 
atalanth
8. 13-12-2008 21:30
 
τα εφτιαξα!! 
 
εμεις παραδοσιακα στο σπιτι φτιαχνουμε μελομακαρονα με αλευρι με μια πολυ ωραια συνταγη μονο φετος κοντρα στη μαμα μου εφτιαξα μια δοση απο αυτα και πραγματικα εγιναν υπεροχα... 
το μονο που θελω να ρωτησω ειναι το εξης:μαιρη στο τελος μου αφηνουν λιγο το σιμιγδαλι .τραγανιζει δλδ στο στομα εσενα σου το κανουν? ακολουθησα πιστα τη συνταγη και εβαλα 3/4 σιμιγδαλι χονδρο μηπως τελικα ηθελε 1/2 οπως λεει η συνταγη?απο τι εξαρταται λες η ποσοτητα? 
παντως φανταστικα!!μπραβο και του χρονου!!
 
margarita79
9. 15-12-2008 00:01
 
Καταπληκτικά μελομακάρονα. Μπράβο Μαίρη και σε σένα και στη Μαχούλα. Κι εμείς τα φτιάξαμε και κλασσικά αλλά και με σοκολάτα. 
 
 
 
 
Και του χρόνου κορίτσια.
 
rena
10. 15-12-2008 00:04
 
τα εφτιαξα και εγω . εγιναν μουρλια! μονο που τα εκανα με σοκολατα και ινδοκαρυδο! 
αντε και του χρονου! 
 
FRANKIE
11. 14-12-2008 22:45
 
Μπράβο σε όλα τα κορίτσια που τα έφτιαξαν.  
Μαργαρίτα και γω την πρώτη φορά που τα έκανα αυτό μου φάνηκε. Ότι κριτσάνιζε το σιμιγδάλι. Σήμερα, λοιπόν, που έφτιαξα τη 2η διπλή δόση :eek έκανα μια άλλη πατέντα. Στην άρχη τα έστρωσα στη λαμαρίνα, ανάποδα (με τον πάτο προς τα πάνω) έριξα το σιρόπι, τα άφησα 15 λεπτά και μετά τα γύρισα με τον πάτο προς τα κάτω. Ενδεχομένως επειδή το σιρόπι που ρίχνουμε μελώνει από κάτω, το πάνω μέρος του μελομακάρονου δεν τραβάει αρκετά ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Πάντως η δεύτερη φορά είναι εξίσου υπέροχη με την πρώτη. Ελπίζω να μείνουμε εδώ και να μη χρειαστεί και τρίτη. :upset
 
Mary
12. 14-12-2008 22:51
 
α ωραια καλα που το εχεις παρατηρησει και εσυ ..δεν ειναι η ιδεα μου λοιπον... 
παντως εγω την επομενη φορα θα δοκιμασω με σιμιγδαλι ψιλο νομιζω οτι τοτε θα γινουν τελεια!!
 
margarita79
13. 18-12-2008 11:45
 
Τα έφτιαξα κι εγώ. Έτσι όπως περιγράφεις Μαίρη. Πρώτα από τη μία μεριά μέσα στο σιρόπι κι έπειτα από την άλλη. Έγιναν πολύ νόστιμα και αν κρίνω από τους 2 άντρες του σπιτιού που τα τσακίζουν δύο δύο, με βλέπω σύντομα να φτιάχνω κι άλλα. Ειδικά ο δύστροπος ο γιός μου δεν περίμενα να τα φάει, αλλά τελικά ξετρελλάθηκε. Με ικανοποίησε πολύ η συνταγή αυτή.
 
sgr
14. 21-12-2008 20:32
 
τα έφτιαξα κι εγώ που είμαι η χριστουγεννιάτικη γλυκατζού της οικογένειας! καταπληκτική συνταγή αν και δε βάζω γαρύφαλο γιατί δε μου πολύ αρέσει! Μπράβο Μαίρη και Μάχη!!
 
Scoogy
15. 01-12-2009 12:31
 
Μαιρούλα,φέτος θα φτιάξω αυτή τη συνταγή :) με τόσες επιτυχίες που βλέπω :zzz γι΄αυτό πές μου παρακαλώ τα κουτ γλυκού να είναι κοφτά ή ξέχειλα :? (καμμιά φορά η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά :)
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ να έχουμε!!! :zzz
 
joannoula


Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 09/12/12 )