Μετά από την ερώτηση της ‘’ATA’’ στο φορουμ είπα να βάλω και εγώ την οικογενειακή μας συνταγή για τα Πασχαλινά κουλουράκια, έτσι για να έχουμε ποικιλία. Υλικά (για περίπου 35 κομμάτια)
- 750-850 γραμ. Αλεύρι Νο 2 Αγίου Γεωργίου κόκκινο μαλακό
- 120 γραμ. βούτυρο φυτίνη (περίπου μισή κούπα του τσαγιού)
- 3 αυγά
- 2-3 βανίλιες
- ½ ποτήρι γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία
- 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για ένα περίπου λεπτό στο μίξερ στην δυνατή σκάλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και κτυπάμε πάλι ώσπου να δέσει με το βούτυρο. Ρίχνουμε ένα – ένα τ’αυγά και κτυπάμε στη μεσαία σκάλα. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και ρίχνουμε στο κατσαρολάκι την αμμωνία, ανακατεύουμε καλά. Προσοχή όλα αυτά να γίνουν πάνω από το μίξερ γιατί η αμμωνία φουσκώνει και θα χυθεί ολο το γάλα, και το ρίχνουμε στο μίξερ. Τα χτυπάμε πάλι όλα μαζί για ένα περίπου λεπτό και μετά αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με τις βανίλες. Σε αυτήν την φάση θα πρέπει να αλλάξουμε τους αναδευτήρες και να βάλουμε τους ζυμωτήρες, εάν δεν υπάρχουν ζυμωτήρες σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε στο χέρι ώσπου να γίνει μια ωραία – ελαστική και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 10 περίπου λεπτά και ζεσταίνουμε τον φούρνο μας, στρώνουμε χαρτί ψησίματος στα ταψιά μας (δεν βουτυρώνουμε καθόλου, ούτε τα ταψιά, ούτε την κόλλα) πλάθουμε τα κουλουράκια μας και ψήνουμε στους 200-220 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά (μιλάω πάντα για τον δικό μου φούρνο). Αν θέλουμε πριν ψήσουμε τα κουλουράκια αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό ή τα κυλάμε σ’ ενα δισκάκι που έχουμε βάλει ζάχαρη. ΤΙΡ
- Τα αυγά και το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους στο ταψί επειδή τα κουλουράκια λόγω ζάχαρης απλώνουν λίγο.
- Ακόμη και αν τα ψήσουμε σε πυρέξ να βάλουμε κολλα ψησίματος, στην περίπτωση δε, που το ταψί μας έχει μαύρο χρώμα, καλό είναι να βάλουμε διπλή κόλλα για να μείνουν τα κουλουράκια μας απο κάτω αφράτα και να μην ξεροψηθούν.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (21) | Εμφανίσεις: 40878 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |