Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πασχαλινά Κουλουράκια Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από MB04   
Πέμπτη, 27/03/08

Μετά από την ερώτηση της ‘’ATA’’ στο φορουμ είπα να βάλω και εγώ την οικογενειακή μας συνταγή για τα Πασχαλινά κουλουράκια, έτσι για να έχουμε ποικιλία.

cnh_165_400

Υλικά (για περίπου 35 κομμάτια)

  • 750-850 γραμ. Αλεύρι Νο 2 Αγίου Γεωργίου κόκκινο μαλακό
  • 120 γραμ. βούτυρο φυτίνη (περίπου μισή κούπα του τσαγιού)
  • 3 αυγά
  • 2-3 βανίλιες
  • ½ ποτήρι γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για ένα περίπου λεπτό στο μίξερ στην δυνατή σκάλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και κτυπάμε πάλι ώσπου να δέσει με το βούτυρο. Ρίχνουμε ένα – ένα τ’αυγά και κτυπάμε στη μεσαία σκάλα.

Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και ρίχνουμε στο κατσαρολάκι την αμμωνία, ανακατεύουμε καλά. Προσοχή όλα αυτά να γίνουν πάνω από το μίξερ γιατί η αμμωνία φουσκώνει και θα χυθεί ολο το γάλα, και το ρίχνουμε στο μίξερ. Τα χτυπάμε πάλι όλα μαζί για ένα περίπου λεπτό και μετά αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με τις βανίλες. Σε αυτήν την φάση θα πρέπει να αλλάξουμε τους αναδευτήρες και να βάλουμε τους ζυμωτήρες, εάν δεν υπάρχουν ζυμωτήρες σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε στο χέρι ώσπου να γίνει μια ωραία – ελαστική και εύπλαστη ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 10 περίπου λεπτά και ζεσταίνουμε τον φούρνο μας, στρώνουμε χαρτί ψησίματος στα ταψιά μας (δεν βουτυρώνουμε καθόλου, ούτε τα ταψιά, ούτε την κόλλα) πλάθουμε τα κουλουράκια μας και ψήνουμε στους 200-220 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά (μιλάω πάντα για τον δικό μου φούρνο).

Αν θέλουμε πριν ψήσουμε τα κουλουράκια αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό ή τα κυλάμε σ’ ενα δισκάκι που έχουμε βάλει ζάχαρη.

ΤΙΡ

  • Τα αυγά και το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους στο ταψί επειδή τα κουλουράκια λόγω ζάχαρης απλώνουν λίγο.
  • Ακόμη και αν τα ψήσουμε σε πυρέξ να βάλουμε κολλα ψησίματος, στην περίπτωση δε, που το ταψί μας έχει μαύρο χρώμα, καλό είναι να βάλουμε διπλή κόλλα για να μείνουν τα κουλουράκια μας απο κάτω αφράτα και να μην ξεροψηθούν.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (21) | Εμφανίσεις: 40878
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (12)
1. 27-03-2008 22:33
 
Απαπα τι μου κανες σήμερα!! Αυτή τη συνταγή την φτιάχνει η μητέρα μου χρόνια τώρα, να μην πω την έφτιαχνε και η γιαγια.. Να σαι καλα, γίνονται τέλεια !! Εμείς σαν παιδιά τα κλέβαμε όταν νηστεύαμε..(ντροπή μας) αλλά δεν είχαμε αντιστάσεις..παιδιά βλέπεις :roll
 
rena
2. 28-03-2008 09:25
 
Πολύ καλή και εύκολη MB04.. σ' ευχαριστώ πολύ...
 
artemis
3. 28-03-2008 09:33
 
@ Ρενάκι και γω όσο χρονών είμαι αυτά τα κουλουράκια θυμάμαι, τα κλέβαμε και μεις παρολο που νηστεύαμε!!! τι μου θύμισες !! 
 
@ Αrtemis, είναι πράγματικη πολύ εύκολη και παραδοσιακή.  
 
Οποια συνταγή και να κάνουμε παιδιά, να έχουμε καλή επιτυχία και του χρόνου να είμαστε καλά.
 
mb04
4. 29-03-2008 22:50
 
Να βάλεις οπωσδήποτε φωτογραφία , όταν τα φτιάξεις , γιατί μου φάνηκε πολύ ωραία η συνταγή και θα ήθελα να δω και το αποτέλεσμα!
 
stella
5. 15-04-2008 14:39
 
 
 
 
Ελπίζω να τα κατάφερα...τα κλασσικά πασχαλινά κουλουράκια με προσθήκη του χυμού από ένα λεμόνι όπως στην συνταγή της Elli.
 
artemis
6. 15-04-2008 15:25
 
Artemis, τι είσαι εσύ πουλάκι μου !!!! τα έφτιαξες πολύ ωραία !!! 
τι το γλυκό του κουταλιου έφτιαξες, τι κουλουράκια, πςςςςςςς τι είσαι σύ καλέ!!! :zzz :zzz :zzz :p  
 
εγώ τίποτα δεν έχω φτιάξει τίποτα ακόμη :cry  
 
Σου άρεσαν τα κουλουράκια;; το λεμόνι τους πήγαινε ;  
 
και του χρόνου να σαι καλά να ξαναφτιάξεις
 
MB04
7. 15-04-2008 15:39
 
Ευχαριστώ...ναι άρεσαν σε όλους...το λεμόνι δεν μπορώ να πω ότι το καταλάβαινες στην γεύση ίσως να έπρεπε να βάλω και το ξύσμα αλλά για να είμαι ειλικρινής το φοβήθηκα..Τι του χρόνου καλέ...? εγώ έχω και συνέχεια με τα σμυρνέϊκα...στο επανιδείν να λες...
 
artemis
8. 15-04-2008 15:51
 
χα χα χα χα χα !!! μ'αρεσεις πολύ μ'αρέσεις !!! για ενημερωσέ μας για τα σμυρνεικα γιατί μ'ενδιαφέρει και μένα. 
 
Βάλε εαν μπορεις στις συνταγές το περγαμότο το οποίο φανταζει απίθανο. 
 
Εφτιαχνες πάντα τόσα πργάγματα ή εδώ μέσα χάλασες;;
 
MB04
9. 16-04-2008 09:16
 
Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια...συνταγή για σμυρνέικα έχει δώσει η Μαργαρίτα79 εδώ https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1134&Itemid=49 και υπάρχει και η πρόσφατη της aalexandrop...Eπίσης συνταγή για περγαμόντο υπάρχει στο site αλλά επειδή ήταν λίγο χρονοβόρα, αυτήν την φορά έκανα την εκδοχή της θείας μου δηλ. τρίβεις στον ξύστη τις επιφάνειες των περγαμόντων, καθαρίζεις το εσωτερικό, κόβεις σε φέτες, βάζεις τις φέτες σε κρύο νερό να βράσουν για 10' χύνεις το νερό, αλλάζεις νερό και προσθέτεις τις φλούδες και ζάχαρη και βράζεις μέχρι να πήξει όσο θέλεις. Η αναλογία που χρησιμοποίησα ήταν για 2 κιλά αγορασμένο προϊόν έβγαλε 600γραμ. φλούδες πρόσθεσα 800 γραμ. νερό και 1 κιλό και κάτι ζάχαρη και το σιρόπι ήταν λίγο υδαρό όχι πολύ πολύ δεμένο. 
 
Εντάξει πάντα έφτιαχνα το κάτιτίς μου αλλά εδώ .... με παρέσυρε το ρέμα....
 
artemis
10. 21-04-2008 11:11
 
μετά την φωτο της ATA, έβαλα και γω την δική μου μια και τα φτιάξαμε εχθές. και του χρόνου παιδιά !!!!!! 
 
Καλή ανάσταση!!!
 
mb04
11. 31-12-2008 20:43
 
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕΛΟΣ ΕΙΜΑΙ Η  
BIGMAMA ΚΑΙ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΛΛΕΣ 
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
 
Bigmama
12. 15-04-2011 17:43
 
αν και πολυ αργα παντως τα δοκιμασα και μου εγιναν πολυ ωραια 
λεω αργα γιατι οι αλλες φιλες ειναι απο το 2οο8 .Καλλιο αργα παρα ποτε
 
lelemad

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 02/04/10 )