GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Απρίλιος 26, 2024, 15:01:35 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Κουβεντούλα
| |-+  Σχολιάστε την επικαιρότητα
| | |-+  Amfipoli's news!
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 2 » Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Amfipoli's news!  (Αναγνώστηκε 31187 φορές)
« στις: Σεπτέμβριος 12, 2014, 14:11:23 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Πωλούνται στο Internet οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης!



Σε πλειστηριασμό με αρχική τιμή στα 77,42 ευρώ έβγαλαν τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης στο eBay.

Τα σπουδαία ευρήματα της Αμφίπολης συγκινούν αρχαιολόγους και επισκέπτες, και συνεπώς και κερδοσκόπων που μυρίστηκαν εύκολο χρήμα από το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου.

Ένας πολίτης αγόρασε το domain name www.kariatides.gr και το έβγαλε σε πλειστηριασμό στο eBay.
Όρισε μάλιστα ως τιμή εκκίνησης τα 100 δολάρια ή 77,42 ευρώ και η προθεσμία για να ''χτυπήσει'' κανείς την ιστοσελίδα εκπνέει στις 18 Σεπτεμβρίου.
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #1
« στις: Σεπτέμβριος 12, 2014, 14:17:56 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Το μεγάλο μυστικό – Ο επόμενος τοίχος του τάφου της Αμφίπολης απαντάει στα ερωτήματα



- “Οι “Καρυάτιδες” του τάφου στον λόφο Καστά δείχνουν ότι ο νεκρός ήταν βασιλιάς”
- Κρατούν την ανάσα τους οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη μετά τα εντυπωσιακά ευρήματα
- Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί


Τα ευρήματα καθημερινά δεν σταματούν να εκπλήσσουν όχι μόνο τους ειδικούς που έχουν αναλάβει την ανασκαφή, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα καθώς αποτελούν στοιχεία μοναδικά για τον ελλαδικό χώρο και γι' αυτού του είδους τα μνημεία.

Μετά από δύο διαδοχικούς διαφραγματικούς τοίχους οι αρχαιολόγοι είναι έτοιμοι να περάσουν στον επόμενο θάλαμο. Ένα βήμα πριν το κύριο τμήμα του τάφου στην Αμφίπολη.



Τα ευρήματα ως τώρα και στους δύο πρώτους τοίχους κάνουν τους αρχαιολόγους να κρατούν την ανάσα τους για το τι μπορεί να κρύβεται μερικά μόλις βήματα μπροστά τους.
Οι Σφίγγες αρχικά εντυπωσίασαν, αλλά ακόμη και αυτά τα αγάλματα με μέγεθος σχεδόν όσο ένας ενήλικας επισκιάστηκαν από τα ευρήματα του δεύτερου τοίχου.
Οι δυο κόρες που αποκαλύφθηκαν πλήρως τα τελευταία 24ωρα άλλαξαν τα δεδομένα.



Δεν είναι μονάχα η καλλιτεχνική τους τελειότητα. Η ίδια τους η ύπαρξη είναι ένα μήνυμα για πολλούς. Καρυάτιδες αυτού του τύπου δεν υπάρχουν σε κανέναν άλλο μακεδονικό τάφο. Κανένας άλλος μακεδονικού τύπου τάφος δεν έχει αυτό το μέγεθος, κανείς άλλος δεν είχε στην κορυφή του έναν λέοντα πέντε μέτρων...
Οι Καρυάτιδες όμως έχουν μια ειδική σημασία.
Το μοναδικό άλλο μνημείο όπου παρουσιάζονται αναλόγου τύπου γλυπτά είναι το Ερέχθειο της Αθήνας. Ένα κτίσμα που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά επί της ουσίας ήταν το ταφικό μνημείο για τον μυθικό βασιλιά της Αθήνας τον Κέκροπα.



Ποιος μυθικός βασιλιάς της Μακεδονίας είναι ενταφιασμένος λοιπόν στην Αμφίπολη και με συμβολικό τρόπο οι κατασκευαστές των τίμησαν με τόσο ξεχωριστά σύμβολα στον τάφο του;
Είναι ένα ερώτημα που έρχεται στα στόματα όλων όσοι παρακολουθούν από κοντά τις ανασκαφές.



Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που λένε πως ακόμη δεν είδαμε τίποτε. Οι δύο τοίχοι που έχουν αποκαλυφθεί και έχουν αφήσει τους πάντες άφωνους δεν είναι παρά ... η αρχή. Ο συμβολικός προθάλαμος πριν το κυρίως μνημείο το οποίο αναμένεται ακόμη πιο λαμπρό και πλούσιο όσο η αρχαιολογική σκαπάνη προχωράει προς το εσωτερικό του...

newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #2
« στις: Σεπτέμβριος 12, 2014, 14:23:39 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Μία ανάσα από τον 3ο θάλαμο του γιγαντιαίου τάφου - Βρέθηκαν κομμάτια της "ακρωτηριασμένης" Καρυάτιδας - Τι κίνηση έκαναν με τα χέρια τους



- Για την προστασία του μνημείου της Αμφίπολης και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στον λόφο
- Τα σώματα των δύο Καρυάτιδων αποκαλύφθηκαν αφού αφαιρέθηκαν οι χωμάτινοι όγκοι
- Στα χώματα βρέθηκαν και τμήματα του προσώπου της μίας Καρυάτιδας που ήταν ακρωτηριασμένο
- Τα χέρια των Καρυάτιδων δείχνουν να ανασηκώνουν ελαφρά τα χιτώνιά τους


Οι ολόσωμες Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης στον λόφο Καστά, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και συγκίνηση σε όλη τη χώρα, με τα σενάρια για τον "ένοικο" του τάφου να δίνουν και να παίρνουν.

Οι δύο ολόσωμες Καρυάτιδες φέρουν χιτώνες με πτυχώσεις εξαιρετικής τέχνης, που δείχνουν πως ο "ένοικος" του τάφου δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα σημαντικό πρόσωπο της αρχαιότητας. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως οι Καρυάτιδες από την εξωτερική τος πλευρά φαίνεται πως ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνας τους με το αντίστοιχο χέρι τους, χωρίς ωστόσο να έχουν ερμηνεύσει τι θα μπορούσε να υποδηλώνει η συγκεκριμένη κίνηση.

Αυτό όμως που προκαλεί τελικά ερωτήματα για το εάν ο μεγαλοπρεπής τάφος έχει συλληθεί ή όχι είναι το γεγονός πως η Καρυάτιδα, της οποίας είχε ακρωτηριαστεί το πρόσωπο, βρέθηκαν τμήματα του προσώπου κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό, με σκοπό να αποκατασταθεί το γλυπτό.

Τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας διαπίστωσαν επίσης πως οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων δεν στήριζαν τελικά το επιστύλιο, καθώς δεν φαίνεται καμία επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό οι εργασίες για να απομακρύνουν τα χώματα μπροστά αλλά και στον πίσω τοίχο από τις Καρυάτιδες. Μάλιστα, αναφέρουν πως τα χώματα έχουν απομακρυνθεί μέχρι τη στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι που καλύπονται από μαρμάρινους ορθοστάτες και οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.

Παράλληλα, έχουν ήδη προχωρήσει με γοργό ρυθμό οι εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες.



Πρόσθετα μέτρα προστασίας ελήφθησαν επίσης στη δυτική Καρυάτιδα με την τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής. Η απαίτηση για πρόσθετη υποστήλωση, οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου.



Συνεχίστηκε η τοπογραφική αποτύπωση του τμήματος του περιβόλου, δεξιά και αριστερά της εισόδου του ταφικού μνημείου, με δορυφορικές και επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους (τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση). Επιπλέον, ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος .
Τέλος για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.

newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #3
« στις: Σεπτέμβριος 12, 2014, 14:26:47 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Ξαφνικά έγινε φρούριο η Αμφίπολη – Απαγορεύουν την κίνηση και στον δρόμο! - Πληροφορίες για εντοπισμό δύο επιγραφών εντός του τάφου



Από την πρώτη στιγμή που η ανασκαφή απέκτησε δημοσιότητα η αστυνομική παρουσία ήταν εμφανής στον χώρο, όμως από σήμερα όπως αποκαλύπτεται και από τις φωτογραφίες του thousandnews.gr τα μέτρα έχουν ενισχυθεί με τους αστυνομικούς να κάνουν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στον χώρο και ειδικά στην είσοδο του χώρου των ανασκαφών

Από σήμερα κλείνει ο δρόμος που οδηγεί από το χωριό της Μεσολακκιάς στον λόφο Καστά και απαγορεύεται η δίοδος σε οποιονδήποτε δεν έχει εργασία στις ανασκαφές.

Όλα αυτά την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών ανασκαφών στο εσωτερικό του τάφου εντοπίστηκαν δύο επιγραφές.

Οι επιγραφές, ειδικά στην περίπτωση των μακεδονικών τάφων είναι κάτι σπάνιο-πλην μίας περίπτωσης στο ταφικό μνημείο του Λύσωνος και του Καλλικλέους- δεν έχουν εντοπιστεί επιγραφές που να προσδιορίζουν με ακρίβεια ποιος είναι ο "ένοικος" του τάφου.



Στην περίπτωση που όντως πρόκειται για επιγραφές που αναφέρονται στον νεκρό ή τους νεκρούς τόμε μιλάμε για μια μεγάλη ανακάλυψη που θα είναι και ο πλέον αδιάψευστος μάρτυρας για την ταυτότητα του νεκρού.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι επιγραφές μεταφέρθηκαν ήδη στο μουσείο της Αμφίπολης για να καθαριστούν και να αναγνωστούν.

Το newsit μίλησε με καλά ενημερωμένους ανθρώπους που έχουν επαφή με το μουσείο της Αμφίπολης οι οποίοι ωστόσο διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχουν μεταφερθεί εκεί αντικείμενα που ήρθαν στο φως από την ανασκαφή στον λόφο Καστά. Η πληροφορία διεψεύδεται προς το παρόν και από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού.

newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #4
« στις: Σεπτέμβριος 12, 2014, 14:34:49 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Άδειος ο αρχαίος τάφος; "Φωτιές" ανάβει δημοσίευμα της Le Monde που κατά τα άλλα... υμνεί τα ευρήματα από τις ανασκαφές

Το μόνο σίγουρο στο... σίριαλ των ανασκαφών της Αμφίπολης, είναι πως συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα "καυτά" ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά και την επιστημονική κοινότητα, θα δοθούν μονάχα όταν οι αρχαιολόγοι καταφέρουν να μπουν στα ενδότερα του επιβλητικού τύμβου.


Μέχρι τότε, τα σενάρια, οι υποθέσεις κι οι εικασίες δίνουν και παίρνουν και μάλιστα ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Κοινός παρονομαστής είναι βεβαίως ο θαυμασμός για την σπουδαία αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη στα έγκατα της μακεδονικής γης, ωστόσο διατυπώνονται καθημερινά ερωτήματα που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.

Στον... χορό των υποθέσεων εργασίας μπήκε και η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σε εκτενές της δημοσίευμα "υποκλίνεται" στο μεγαλειώδη τάφο που βρίσκεται στο λόφο Καστά και αναλύει όλες τις πιθανότητες για τους "ενοίκους". Από το Νέαρχο, τον Λαομέδοντα, τον Αντίπατρο, μέχρι και τον... κανένα!

Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #5
« στις: Σεπτέμβριος 12, 2014, 22:22:56 μμ »
voula Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.927
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
Πάντως τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Δικαιολογημένα τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στην Αμφίπολη.  Η αγωνία έχει κορυφωθεί και τα σενάρια πραγματικά πολλά. Ας ελπίσουμε πως απ΄τα κτερίσματα ή το ιδανικό από κάποια επιγραφή θα μπορέσουμε να μάθουμε σε ποιόν ανήκει ο τάφος.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #6
« στις: Σεπτέμβριος 13, 2014, 19:41:46 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Έφτασαν στον τρίτο τοίχο οι αρχαιολόγοι



Ακόμη δυο φωτογραφίες από τα ευρήματα στον τάφο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού το επόμενο βήμα, το οποίο μάλιστα αναμένεται σήμερα, είναι να αφαιρεθεί προσεκτικά το χώμα κάτω από το άνοιγμα που έχει ο τοίχος ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να περάσουν στον επόμενο θάλαμο του τάφου.

Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο.

Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #7
« στις: Σεπτέμβριος 13, 2014, 19:43:56 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Είδαν και τέταρτο τοίχο πίσω από τις Καρυάτιδες – Γιατί πιστεύουν πως ίσως να υπάρχει ακόμη μια θύρα



Έφτασε η ώρα της μεγάλης αποκάλυψης στον τάφο Καστά της Αμφίπολης; Θα μάθουμε τελικά ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος τον οποίο «προστάτευαν» επί αιώνες οι δυο σφίγγες και οι επιβλητικές Καρυάτιδες;

Οι αρχαιολόγοι έκαναν την Παρασκευή ακόμη ένα σημαντικό βήμα, μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που δεν αποκλείεται να είναι και ο ταφικός θάλαμος. Εκεί είδαν σε απόσταση 4,5 μέτρων έναν τέταρτο τοίχο.
Άμεσα ξεκίνησαν οι προσπάθειες για αντιστηρίξεις στο θάλαμο. Οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν μερικές μέρες.

Στον τρίτο θάλαμο, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος, υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος.

Όταν, τις επόμενες μέρες, καταφέρουν να αδειάσουν μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, ίσως τότε υπάρξουν τα πρώτα δείγματα για το αν υπάρχει και επόμενος χώρος ή αν αυτός είναι ο ταφικός θάλαμος και βρίσκεται εκεί ο νεκρός.

Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα, από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες.

Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυριαία ανοίγματα, ένα από κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες.
Καλύπτονταν και τα δύο από σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους.

Η ύπαρξη περιθυρώματος (σ.σ. αντίστοιχο με τις σημερινές "κάσες"), υποδηλώνει πιθανότατα θύρα, η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.

Οι ειδικοί μπήκαν στον τρίτο θάλαμο, από το μικρό άνοιγμα που υπάρχει ψηλά στον διαφραγματικό χώρο. Όπως διαπίστωσαν, ο θάλαμος είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι και αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο, όπως και οι προηγούμενοι δυο.

Επειδή πάντως, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τέταρτου τοίχου, και καθώς οι λίθοι της οροφής φαίνονται και αυτοί καταπονημένοι, οι επιστήμονες προτείνουν να γίνουν συγκεκριμένες υποστυλώσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι από την αποχωμάτωση.

Επίσης, λόγω των ειδικών συνθηκών αερισμού που δεν υπάρχει είπαν, πως δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα τη φορά, ώσπου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος χώρος με τις αποχωματώσεις.

Θα είναι και ο τρίτος θάλαμος γεμάτος ευρήματα; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον και ενώ οι ανασκαφές είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως γράφει Το Έθνος, ο τέταρτος τοίχος που εντοπίστηκε με την είσοδο στον θάλαμο, δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τα μυστικά του, καθώς είναι γεμάτος με χώμα.
Όσο προχωρά η ανασκαφή, θα φανεί αν ο ίδιος έχει κάποιο άνοιγμα, που πιθανότατα οδηγεί σε άλλον χώρο, όπως και τι κρύβεται στον συγκεκριμένο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται να είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 επί 4,5.

Οι υπολογισμοί για το μήκος είναι πρόχειροι, αφού οι μηχανικοί δεν έχουν καταφέρει να μετρήσουν με ακρίβεια λόγω συνθηκών.

Εφόσον πάντως αποτελεί τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή, μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά, εφόσον αυτό ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά, μπορεί να είναι και κάποιο αγγείο, και τα κτερίσματα.

Αν όλα είναι στη θέση τους, από τα οστά και τα κτερίσματα θα μάθουμε πολλά για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, και για τη χρονολόγηση του τάφου. Αγγεία και νομίσματα εκείνης της εποχής, μπορούν να δώσουν ακριβέστατες πληροφορίες. Ευρήματα όπως τοιχογραφίες, μπορεί να προκύψουν και από κάποιον τοίχο του δεύτερου ή του τρίτου θαλάμου.

Πηγή: Εφημερίδα Το Έθνος
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #8
« στις: Σεπτέμβριος 16, 2014, 12:55:08 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
14 πρόσωπα για έναν τάφο – Αναζητώντας τον ένοικο του τύμβου Καστά

- Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τον Φίλιππο τον Αριδαίο αναζητείται ο ένοικος του τύμβου Καστά
- Η Ρωξάνη και ο γιος του Στρατηλάτη Αλέξανδρος Δ’ δολοφονήθηκαν στην Αμφίπολη
- Συνεχίζονται οι ανασκαφές, μια ανάσα από τον ταφικό θάλαμο οι αρχαιολόγοι
- Νέες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από το υπουργείο Πολιτισμού

Μέρα με την ημέρα οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη έρχονται όλο και πιο κοντά στο αρχαίο μυστικό. Ένα μυστικό που περιμένει με κομμένη την ανάσα σχεδόν όλη τη Ελλάδα. Ποιος είναι τελικά ο ένοικος του αρχαίου τάφου;

Ονόματα ακούστηκαν πολλά. Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τη γυναίκα του Ρωξάνη ή τον γιό του Αλέξανδρο Δ’, τον Κάσσανδρο, που έγινε ο δολοφόνος τους, στρατηγούς του Στρατηλάτη. Ποια είναι τα πρόσωπα που μπορεί να είναι θαμμένα στον τάφο της Αμφίπολης.

Και δεν είναι ένα ή δυο, αλλά 14...

Μέγας Αλέξανδρος
Η Αμφίπολη είναι η πόλη από την οποία απέπλευσε για την Ασία. Ωστόσο δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στην ιστοριογραφία και θεωρείται βέβαιο πως ο τάφος του βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, αφού πρόσωπα όπως ο Καίσαρας τον έχουν επισκεφθεί και τον έχουν δει. Οι "σεναριογράφοι" της Ιστορίας θέλουν να έχει μεταφέρει τα οστά του εδώ η Ολυμπία, να είναι ένα κενοτάφιο που περίμενε να τα δεχτεί, ακόμα και ένας δεύτερος τάφος.

Ρωξάνη
Η Περσίδα σύζυγος του Αλέξανδρου έγινε μητέρα του γιου του το 323 π.Χ. αφού ο Αλέξανδρος είχε πεθάνει. Η Ρωξάνη αρχικά είχε καταφύγει στην Ήπειρο για να σωθεί από τους επιγόνους, όμως μετά κατέφυγε στην Αμφίπολη, όπου δολοφονήθηκε από τον Κάσσανδρο μαζί με τον γιο της το 311 π.Χ. Η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλέξανδρου, είχε δολοφονηθεί έξι χρόνια νωρίτερα. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μία ακόμα σύζυγο, την Παρυσάτιδα, κόρη του Αρταξέρξη του Γ', και ακόμα έναν γιο, τον Ηρακλή, από τη Βαρσίνη. Η τύχη της Παρυσάτιδας αγνοείται.

Αλέξανδρος Δ’
Ο δωδεκάχρονος γιος του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης δολοφονήθηκε μαζί της. Αν ο τάφος του βρίσκεται στη Βεργίνα, κάποιος τον έθαψε εκεί "πετώντας" το πτώμα της μητέρας του. Ο Γλαυκίας, επικεφαλής της φρουράς του Κάσσανδρου, παίρνει εντολή να θανατώσει τον μικρό Αλέξανδρο και τη Ρωξάνη, τους οποίους υποτίθεται ότι κηδεμόνευε. Το γεγονός έμεινε κρυφό.

Ολυμπιάδα
Η κόρη του βασιλιά των Μολοσσών Νεοπτόλεμου, σύζυγος του Φιλίππου και μητέρα του Αλέξανδρου, είχε πάρει υπό την προστασία της τη Ρωξάνη και τον εγγονό της όταν επέστρεψε από την Ήπειρο στη Μακεδονία το 317 π.Χ. με στρατό.
Είχε θανατώσει τον νόθο γιο του Φιλίππου, τον Αριδαίο, όταν ο Κάσσανδρος την πολιόρκησε στην Πύδνα και την ανάγκασε σε συνθηκολόγηση. Η πολιορκία του Κάσσανδρου κράτησε επτά μήνες. Οι πολιορκημένοι αναγκάστηκαν να φάνε έναν ελέφαντα, δώρο του Αλέξανδρου, και συνθηκολόγησαν. Ο Κάσσανδρος δεν σεβάστηκε τους όρους της συνθηκολόγησης και τη δολοφόνησε με λιθοβολισμό το 316 π.Χ. Ο τάφος της εικάζεται ότι είναι στην Τούμπα της Πύδνας και δεν έχει ανασκαφεί. Ο Κάσσανδρος κρατά στα χέρια του τη Ρωξάνη και τον μικρό Αλέξανδρο που θα δολοφονήσει πέντε χρόνια μετά στην Αμφίπολη.

Φίλιππος Β’
Όσοι αναζητούν τον τάφο του Φιλίππου στην Αμφίπολη είτε δεν δέχονται πως ο τάφος στη Βεργίνα είναι δικός του είτε πιστεύουν ότι υπάρχει και δεύτερο μνημείο.

Ηρακλής
Γιος του Αλέξανδρου που δολοφονήθηκε με τη μητέρα του, την Περσίδα Βαρσίνη.

Οι Ναύαρχοι του Αλέξανδρου
Τρεις ναύαρχοι συνδέονται με την Αμφίπολη. Ο Ανδροσθένης, ο Λαομέδοντας -που γεννήθηκαν εδώ- και ο Νέαρχος που γεννήθηκε ή εξορίστηκε εδώ. Ο Ανδροσθένης από τη Θάσο ήταν και γεωγράφος - χαρτογράφος ως τριηράρχης του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έφτασε μέχρι την Τύλο, νησί στο σημερινό Μπαχρέιν, και έγραψε το έργο "Περίπλους Ινδικής". Δεν είναι γνωστό πώς και πού πέθανε ή τάφηκε. Ο Λέων της Αμφίπολης θεωρείται ότι στήθηκε για τον Νέαρχο ή τον Λαομέδοντα, αλλά και τον Άγνωνα, έναν αιώνα πριν για να τιμηθούν οι χιλιάδες Αθηναίοι νεκροί. Μια άλλη άποψη θέλει να συμβολίζει τη δόξα της Αμφίπολης. Διάφορες ενδείξεις στη βάση του θέλουν τον Λέοντα να συνδέεται άμεσα με τον τάφο και τον νεκρό του.

Κάσσανδρος
Ο Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου, δεν ακολούθησε τον στρατό του Αλεξάνδρου στην Ασία, αλλά έμεινε με τον πατέρα του στη Μακεδονία. Συγκρούεται με τον Πολυσπέρχοντα αλλά τελικά συμμαχεί μαζί του, όταν εκείνος δολοφονεί τον άλλο γιο του Αλέξανδρου, τον Ηρακλή. Ο ετεροθαλής αδερφός του Αλέξανδρου, ο Φίλιππος ο Αριδαίος και η σύζυγός του Ευρυδίκη θα βρουν τον θάνατο από τους άνδρες της Ολυμπιάδας, όπως και ο αδερφός του Κάσσανδρου, Νικάνωρ. Το 311 π.Χ. δολοφονεί τον διάδοχο Αλέξανδρο και τη Ρωξάνη, που είναι φυλακισμένοι στα χέρια του. Πέθανε από υδρωπικία το 279 π.Χ.

Πολυσπέρχων
Στρατηγός του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Επέστρεψε στην Ελλάδα από την Ασία το 324 π.Χ. -μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου- και τοποθετήθηκε από τον Αντίπατρο επίτροπος του κράτους αντί του γιου του, Κάσσανδρου, ο οποίος τον οδήγησε στην πατρίδα του την Ήπειρο στο πλευρό της Ολυμπιάδας και της Ρωξάνης. Όταν η Ολυμπιάδα με τον στρατό της εισέβαλε στη Μακεδονία, έχοντας δολοφονήσει τον Φίλιππο Γ', ο Κάσσανδρος τη δολοφόνησε και πήρε υπό την προστασία του τη Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρου. Ο Αντίγονος του παρέδωσε τον άλλο γιο του Αλέξανδρου, Ηρακλή, τον οποίο δολοφόνησε το 304 π.Χ. εγκαταλείποντας τη συμμαχία με τον Αντίγονο και προσχωρώντας στις δυνάμεις του Κάσσανδρου.

Πολυανδριον ηρώον ή κενοτάφιο
Η άποψη αυτή ενισχύεται από τις διάφορες επιρροές στην κατασκευή του μνημείου και από το μέγεθός του. Κυρίως η ιδέα υποβάλλεται από τη θέση της Αμφίπολης ως μήλον της έριδος μεταξύ Αθηναίων, Σπαρτιατών και Μακεδόνων, που όταν δεν πολεμούν συμμαχούν έστω προσωρινά μεταξύ τους. Από την ειρήνη του Νικία το 421 π.Χ. έως την εποχή που χρονολογείται ο τάφος μεσολαβεί πάνω από ένας αιώνας, αλλά ο χώρος φιλοξενεί αντικείμενα από διαφορετικές εποχές. Ο τάφος του Σπαρτιάτη Βρασίδα βρίσκεται στην Αγορά της Αμφίπολης, όπου ετάφη από τους Αμφιπολίτες, τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους ως "εθνικός" ήρωας. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης εστιάζουν στις μαρτυρίες του αυτόπτη Θουκυδίδη που αναφέρει πως στην πόλη στήθηκε μνημείο και καθιερώθηκαν ετήσιοι αγώνες προς τιμήν του. Η 50χρονη ειρήνη του Νικία δεν τηρήθηκε ως γνωστόν. Η Αμφίπολη πέρασε στη μακεδονική κατοχή που πιθανότατα να έκαναν άλλη χρήση του μνημείου. Πράγμα που σημαίνει πως τα τμήματα του τάφου θα τρελάνουν τους αρχαιολόγους είτε γιατί δεν πρόκειται -όπως φαίνεται από το μέγεθός του- για τάφο, είτε γιατί τα τμήματά του θα προέρχονται από άλλες εποχές. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα που δεν θα λύσει το μυστήριο, θα πρέπει να στραφεί σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Ηφαιστίωνας
Η άποψη ότι ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα υποστηρίζεται από τον καθηγητή Ιστορίας Θεόδωρο Μαυρογιάννη. Ο τάφος χτίστηκε το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αντίγονος ο Μονόφθαλμος
Ο Αντίγονος, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανακηρύχθηκε βασιλιάς το 306 π.Χ. Ήταν κυβερνήτης της Φρυγίας όταν έγινε σατράπης της. Συγκρούστηκε με τον Περδίκκα, συμμάχησε με τον Αντίπατρο και αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ηγεμονία του Πολυσπέρχοντα που τον διαδέχτηκε. Με τον θάνατο του Περδίκκα -το 321 π.Χ. - ανέλαβε τη Μικρά Ασία και τη Συρία μαζί μέχρι την ενηλικίωση του γιου του Αλέξανδρου. Η ειρήνη του 311 π.Χ. ανατράπηκε όταν ο Κάσσανδρος δολοφόνησε τη Ρωξάνη και τον γιο της. Το 306 π.Χ. ανακηρύχθηκε διάδοχος του Αλέξανδρου μετά την κατάληψη της Κύπρου και απαίτησε από τον Κάσσανδρο τη Μακεδονία. Οι άλλοι τρεις διάδοχοι -Κάσσανδρος, Σέλευκος, Πτολεμαίος- τον νίκησαν στη μάχη της Ιψού το 301 π.Χ. Ήταν ήδη 81 χρόνων και τάφηκε με βασιλικές τιμές. Το 294 π.Χ. ο γιος του Δημήτριος ο Πολιορκητής διεκδικεί τη Μακεδονία που ελέγχει ο οίκος των Αντιγονιδών ως την κατάκτησή της από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ.

Φίλιππος ο Αριδαίος
Γιος του Φιλίππου που μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου ανακηρύχτηκε βασιλιάς από τον μακεδονικό στρατό ως Φίλιππος Γ' της Μακεδονίας υπό την εποπτεία του Περδίκκα. Δολοφονήθηκε από τους στρατιώτες που αυτομόλησαν προς την Ολυμπιάδα. Τα οστά του μεταφέρθηκαν από τον Κάσσανδρο στις Αιγές.

Πηγή: Εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 16, 2014, 12:57:23 μμ από ArXoS » Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #9
« στις: Σεπτέμβριος 16, 2014, 13:02:09 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Αμφίπολη: Αυτοί είναι οι πρώτοι που φωτογραφήθηκαν στον αρχαίο τάφο - Οι εικόνες που κάνουν το γύρο των social media!

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη περιμένει με αγωνία, τα αποτελέσματα των ανασκαφών στον τύμβο Καστά της Αμφίποληs νέες φωτογραφίες μιας άλλης εποχής έρχονται να κάνουν το γύρο του διαδικτύου και να γίνουν θέμα συζήτησης στα social media και όχι μόνο...


Πρόκειται για φωτογραφίες συνεργατών του αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη, το 1955. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο seleo.gr, είναι από το προσωπικό αρχείο του Αλέκου Κοχλιαρίδη πρώην αρχιφύλακα αρχαιοτήτων και του κατοίκου που έγινε ο στενότερος συνεργάτης του κυρίου Λαζαρίδη για πολλές δεκαετίες.

Οι εικόνες τραβήχτηκαν πριν διακοπούν οι προσπάθειές του αείμνηστου αρχαιολόγου, όταν οι συνεργάτες του, μερικοί εκ των οποίων ήταν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μέσα στους τάφους, ποζάροντας στις περισσότερες ως νεκροί...

Για την ιστορία, το 1955, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν ότι κάτι ακόμα πιο σημαντικό από το λιοντάρι που είχε βρεθεί, υπήρχε στην περιοχή. Γι' αυτό επιχείρησε να κάνει συστηματικά ανασκαφές στον χώρο.

Εντόπισε μέρος της περιβόλου, όμως ξεκίνησε από την κορυφή του λόφου να κατεβαίνει προς τα κάτω. Η δική του σκαπάνη έφερε στο φως αρχαϊκούς τάφους -μέρος ολόκληρου νεκροταφείου ψηλά στο κομμάτι του τύμβου. Εκείνη την εποχή η εικόνα της περιοχής σε τίποτα δεν μοιάζει με το σημερινό σκηνικό. Ωστόσο, η σκαπάνη του Δημήτρη Λαζαρίδη σταμάτησε τις εργασίες της εξ αιτίας της χούντας των συνταγματαρχών κατά τη διάρκεια της οποίας απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση της εφορίας αρχαιοτήτων της περιοχής...

Πηγή: seleo.gr
ΦΩΤΟ από seleo.gr









Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #10
« στις: Σεπτέμβριος 23, 2014, 21:46:36 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Μαγεύουν οι ολόσωμες Καρυάτιδες - Μία προς μία οι νέες φωτογραφίες από τα άδυτα του αρχαίου τάφου - Το νέο σχέδιο των αρχαιολόγων!

Οι δύο Καρυάτιδες προκαλούν δέος εντός και εκτός συνόρων, την ώρα που η αγωνία για την εξέλιξη των ανασκαφών στον τύμβο Καστά και την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού αυξάνεται. Οι αρχαιολόγοι παραμένουν διχασμένοι για τον ένοικο του αρχαίου τάφου και τους κατασκευαστές του μοναδικού μνημείου και οι οριστικές απαντήσεις αναμένεται να δώσει ο χρόνος.







Τα εντυπωσιακά γλυπτά, που έχουν ύψος 2.27 μέτρα, φορούν χιτώνα έως τους αστραγάλους και από πάνω ένα μακρύ ένδυμα με κρόσια και πλούσιες πτυχώσεις, ήρθαν στο φως μετά την απόφαση των αρχαιολόγων, να μπουν στον 3ο θάλαμο από την μαρμάρινη είσοδο και όχι από την τρύπα στο διαφραγματικό τοίχο. Έτσι, αφαιρέθηκαν τα χώματα από τον τοίχο σφράγισης που βρίσκεται μπροστά από τα γλυπτά και... ιδού το αποτέλεσμα!

Οι Καρυάτιδες φορούν παπούτσια της εποχής διακοσμημένα με κίτρινο και κόκκινο χρώμα ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια, όπως φαίνεται και τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Στέκονται και οι δυο πάνω σε μαρμάρινα βάθρα που ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί ολόκληρα. Τα βάθρα στην μπροστινή πλευρά έχουν μαρμάρινη επένδυση όπως και οι τοίχοι όλων των θαλάμων του τάφου. Το εκπληκτικό είναι πως η απόσταση ανάμεσα στα δυο βάθρα είναι ίδια με το άνοιγμα ανάμεσα στις σφήκες.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατά την απομάκρυνση των χωμάτων βρέθηκαν και τμήματα από τα χέρια των Καρυάτιδων που έλειπαν και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης





Όπως τονίζεται στην ανακοινωση του υπουργείου Πολιτισμού, που συνόδευε τις εκπληκτικές φωτογραφίες, στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις και εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του.

Ακόμα πάντως η ανασκαφική ομάδα δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για είσοδο ενός τετάρτου θαλάμου για την ύπαρξη του οποίου η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κα Μενδώνη μιλώντας το πρωί στο MEGA είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις.

#Invalid YouTube Link#

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.





Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.



Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία



Οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.

Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.

Αναφορικά με την ύπαρξη μακεδονικών νομισμάτων, η κυρία Μενδώνη είπε ότι στην περιοχή έχουν εντοπιστεί κατά εκατοντάδες αλλά δεν γνωρίζει αν έχουν βρεθεί μέσα στο χώρο της ανασκαφής.

Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού, κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο. Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών.

newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #11
« στις: Σεπτέμβριος 23, 2014, 21:51:02 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Νέο μυστήριο στην Αμφίπολη – Η τέταρτη πύλη αλλάζει τα δεδομένα - Οδηγεί πιθανότατα σε υπόγειο νεκρικό θάλαμο

Είναι δεδομένο πλέον πως όποιος διατυπώνει άποψη για το τι και το πως σε ό,τι αφορά στον τάφο της Αμφίπολης έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να εκτεθεί.

Ανά ημέρα σχεδόν τα δεδομένα αλλάζουν με τους αρχαιολόγους να πέφτουν από την μια έκπληξη στην άλλη.

Μετά τις Σφίγγες, περάσαμε στις μοναδικής ομορφιάς “Καρυάτιδες”, αλλά και πάλι το μνημείο δεν είχε αποκαλύψει όλα του τα μυστικά. Αντίθετα ούτε ο επόμενος θάλαμος ήταν ο νεκρικός

Ήδη έχουν αποκαλυφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά τρεις θάλαμοι αλλά οι αρχαιολόγοι να και είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για μακεδονικού τύπου τάφο του 4ου π.Χ. αιώνα ακόμη δεν έχουν βρεθεί μπροστά στη μεγαλοπρεπή είσοδο του νεκρικού θαλάμου.

Αυτή τη φορά η έκπληξη ήρθε από τους κατασκευαστές του τάφου που στον τέταρτο κατά σειρά τοίχο του τάφου επέλεξαν να μην βάλουν μια μεγαλοπρεπή είσοδο όπως έκαναν με τις σφίγγες ή τις Καρυάτιδες. Αντίθετα όχι στο κέντρο του θαλάμου, αλλά κάπως πιο αριστερά έφτιαξαν μια ταπεινή κοντή είσοδο χωρίς αγάλματα ή άλλα εντυπωσιακά διακοσμητικά στοιχεία.

Μάλιστα αυτή η τέταρτη κατά σειρά πύλη έχει το σχεδόν το μισό ύψος απ' όλες τις προηγούμενες, λίγο κάτω από ένα μέτρο, ενώ όλες οι άλλες είναι 1,68μ.



Ακόμη τα χώματα δεν έχουν αφαιρεθεί. Η πύλη καλύπτεται όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες σχεδόν ως πάνω.
Μπορεί να οδηγεί είτε σε τέταρτο θάλαμο, μπορεί όμως να είναι και η αρχή ενός κατηφορικού διαδρόμου.
Να είναι επί της ουσίας μια ακόμη είσοδος αυτή τη φορά προς ένα υπόσκαφο τμήμα του τάφου.
Οι αρχαιολόγοι κρατούν την ανάσα τους.
Περιμένουν να αποκαλύψουν εκατοστό το εκατοστό την αλήθεια.

 Ακόμη δεν μπορούν να πουν ότι είναι κοντά στον επιφανή νεκρό που τάφηκε με αυτές τις μοναδικές τιμές.

Για να βεβαιωθούν, εάν πρόκειται για μακεδονικού τύπου ταφή, θα πρέπει να βρεθούν μπροστά σε ια πύλη. Μια βαριά μαρμάρινη πόρτα που θα οδηγεί στον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο όπως σε εκατοντάδες άλλους μακεδονικούς τάφους που έχουν εντοπιστεί και έχουν ανασκαφεί.
Θα γίνει έτσι;
Κανείς δεν γνωρίζει. Ο τάφος της Αμφίπολης συνεχώς μας εκπλήσσει, τα στοιχεία του είναι μοναδικά και δεν έχουν αντίστοιχο σε κανένα άλλο μνημείο.

newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #12
« στις: Σεπτέμβριος 23, 2014, 21:54:05 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Ο θησαυρός της Αμφίπολης είναι ασύλητος” - Υπόγειο και σε μεγάλο βάθος το κυρίως τμήμα του τάφου



Ο τάφος της Αμφίπολης πρώτα εξέπληξε με το μέγεθος, ύστερα με τον πλούσιο διάκοσμό του και τώρα εκπλήσσει και με τον τρόπο κατασκευής του.

Μπορεί τα χρώματα, οι Σφίγγες και τα αγάλματα να έχουν αφήσει τους πάντες άφωνους, όμως οι αρχαιολόγοι έχουν μείνει το εξίσου άφωνοι από το γεγονός ότι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι και με μια νέα έκπληξη σε ό,τι αφορά το ίδιο το κτήριο.

Πρόκειται με βεβαιότητα για τον μεγαλύτερο μακεδονικού τύπου τάφο που έχει εντοπιστεί. Όμως ενός μέχρις ενός σημείου το μνημείο ακολουθεί τα πρότυπα των μακεδονικών τάφων, ενώ φυσικά βρίσκεται στο έδαφος της Μακεδονίας και υπολογίζεται ως έργο της περιόδου αμέσως μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου με την μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής, κατασκευαστικές (και όχι μόνο) λεπτομέρειες του δίνουν μια πολύ ιδιαίτερη μορφή

Αρχικά υπήρξε απογοήτευση. Ένα μεγάλο άνοιγμα στον τοίχο έδειχνε πως ανθρώπινο χέρι είχε αφαιρέσει λίθους και πιθανότατα κάποιοι είχαν επιχειρήσει να μπουν.

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και στον επόμενο τοίχο αμέσως μετά τις “Καρυάτιδες”. Υπήρχαν και πάλι ενδείξεις ότι είχαν μπει τυμβωρύχοι. Πιθανότατα μάλιστα στα αρχαία χρόνια, όταν ακόμη το μνημείο ήταν σχετικά νέο. Όταν ήταν ακόμη γνωστό ποιος είχε ταφεί και πιθανότατα είχε επιχειρηθεί να γίνει αρπαγή των πλούσιων κτερισμάτων (συνήθως χρυσών) που συνόδευαν τον νεκρό στον τάφο.

Ξαφνικά όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Οι αρχαιολόγοι έφτασαν και στον επόμενο τοίχο και κυριολεκτικά έπεσαν σε ... αδιέξοδο.
Βρήκαν μια ακόμη οπή, αυτή τη φορά μικρότερη. Φαίνεται ότι οι αρχαίοι τυμβωρύχοι βρέθηκαν και εκείνοι αντιμέτωποι με τον γρίφο του τάφου που δεν συνεχίζεται σε ευθεία, όπως οι υπόλοι Μακεδονικοί. Βρέθηκαν σε ανάχωμα που δεν βγάζει πουθενά και φαίνεται ότι εγκατέλειψαν. Μάλιστα η τρύπα σε αυτόν τον χώρο είναι μικρή, δείχνει ότι μάλλον οι τυμβωρύχοι είδαν το αδιέξοδο και αποφάσισαν να μην συνεχίσουν.

Παράλληλα η μικρή είσοδος που βρέθηκε αρκετά πιο αριστερά από τις άλλες δείχνει ότι ο τάφος συνεχίζει προς τα κάτω. Είναι πιθανότατα υπόσκαφος και σε επίπεδο πολύ πιο κάτω από τους προηγούμενους θαλάμους.

Αυτό και μόνο το γεγονός κάνει τους αρχαιολόγους να ελπίζουν και σε κάτι άλλο. Ο νεκρικός θάλαμος έτσι όπως είναι υπόγειος προσθέτει αρκετά μέτρα προσπάθειας σε εκείνους που επιχείρησαν να μπουν με την “κλασική” μέθοδο των τυμβωρύχων.
Ακόμη δηλαδή και εάν κάποιοι έσκαψαν το λεγόμενο πηγάδι από το κέντρο του τύμβου και προς τα κάτω θεωρείται αδύνατο να έφτασαν σε τέτοιο βάθος, ενώ πιθανότατα εάν ο τάφος είναι υπόσκαφος δεν κατάφεραν να βρουν ούτε την οροφή η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι φυσική, αποτελούμενη από βράχο και όχι από λίθους που απαρτίζουν θόλο όπως στους υπόλοιπους μακεδονικούς τάφους.

Έτσι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη εδώ και λίγες ημέρες χαμογελούν. Είναι πολύ πιθανό πλέον οι θησαυροί του τάφου να είναι στη θέση τους. Είναι πολύ πιθανό πλέον οι κατασκευαστές να κέρδισαν το στοίχημα και να προστάτεψαν τον νεκρό και τα πολύτιμα κτερίσματά του. Όμως ποιοι ήταν αυτοί που έκτισαν και έκρυψαν το μνημείο...

Ο όγκος του μνημείου είναι δεδομένο ότι δεν θα επέτρεπε να μείνει κρυφό το σημείο. Αντίθετα ήταν κατασκευασμένο για να επιδεικνύεται. Έπρεπε όμως παράλληλα να μείνει ασύλητο. Να μην μπορέσει κανείς να βεβηλώσει τον νεκρό.



Η περίοδος που κατασκευάστηκε ο τάφος αφήνει κάποιες υπόνοιες. Όλα δείχνουν ότι έχει ακολουθηθεί το ... τρικ των Αιγυπτίων. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την προστασία των τάφων των Φαραώ.

Οι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να κατασκευάζουν υπόγειους άλλα πολύ πλούσιους τάφους τους οποίους στη συνέχεια “παραγέμιζαν” με άμμο για να εξαφανίσουν τα ίχνη της εισόδου.

Στον τάφο της Αμφίπολης το... τρικ των Αιγυπτίων φάνηκε αρχικά στο χώμα που τοποθετήθηκε σε συνδυασμό με τους αλλεπάλληλους διαφραγματικούς τοίχους που εμπόδιζαν την πρόσβαση. Τώρα αποκαλύπτεται ότι ο τάφος είναι από ένα σημείο και πέρα και υπόγειος, ένα δεύτερο στοιχείο που παραπέμπει στα κόλπα των Αιγυπτίων.

Πολλοί αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι πλέον είχε γίνει γνωστό και στους Έλληνες το αιγυπτιακό κόλπο, πιθανότατα μάλιστα στην ελληνιστική περίοδο όπου πλέον η ανατολικά άκρη της λεκάνης της Μεσογείου είχε ενοποιηθεί ήταν πιο εύκολη η μεταφορά τεχνογνωσίας και έτσι ίσως επιλέχθηκε ο “μεγάλος νεκρός” να προστατευθεί με όλα τα γνωστά μέσα της εποχής.

newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #13
« στις: Σεπτέμβριος 23, 2014, 21:58:46 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
Υπόγειος ο τρίτος θάλαμος, με σκάλες και ύψος πάνω από 7 μέτρα!

 -Κορυφώνεται η αγωνία για τον «ένοικο» του τύμβου Καστά -Όλες οι τελευταίες πληροφορίες από την απεσταλμένη του Newsbomb.gr Μαρία Γιαχνάκη

Δέος προκαλούν τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, με τους αρχαιολόγους να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι.

Εκτιμήσεις πλέον δεν γίνονται, ωστόσο όλοι είναι πεπεισμένοι ότι ο «ένοικος» είναι κάποιο σπουδαίο πρόσωπο.

Τα βήματα των αρχαιολόγων είναι προσεχτικά καθώς προχωρούν στα ενδότερα του ταφικού μνημείου, μιας και παραμένουν οι κίνδυνοι για τη στατικότητα.

Κάθε ώρα που περνάει τους φέρνει πιο κοντά στη μεγάλη αποκάλυψη: ποιος τελικά έχει ταφεί ή για ποιον είχε προετοιμαστεί αυτό το μοναδικό, επιβλητικό μνημείο στον λόφο Καστά;

Ο τρίτος θάλαμος είναι έτοιμος να αποκαλύψει τα μυστικά του. Οι αρχαιολόγοι έχουν προχωρήσει αρκετά τις εργασίες και ελπίζουν ότι θα εντοπίσουν έστω και ένα στοιχείο που θα φανερώνει την ταυτότητα του «ενοίκου».

Το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι εμφανώς μεγαλύτερο από ότι αυτό των προηγούμενων θαλάμων, ενώ τα σκαλιά που εκτιμάται ότι υπάρχουν είναι απότομα και οδηγούν σε νέα πύλη.

Ο πρώτος και ο δεύτερος θάλαμος έχουν ύψος από το έδαφος περίπου 6,5 μέτρα. Το ύψος του τρίτου θαλάμου, ωστόσο, ξεπερνάει τα 7 μέτρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα δάπεδο του πηγαίνει ακόμα βαθύτερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το βόρειο τοίχο του τρίτου δωματίου (τον λεγόμενο και κίτρινο τοίχο) ξεκινούν σκαλιά που φτάνουν μέχρι την έκκεντρη πύλη που έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται προς τον τέταρτο θάλαμο.

Αυτή η πύλη κατεβαίνει πιο βαθιά, είναι μετατοπισμένη προς τα αριστερά και δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου, ενώ έχει άνοιγμα 96 εκατοστά. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα προηγούμενα ανοίγματα αρκεί να αναφέρουμε ότι η απόσταση ανάμεσα στις Καρυάτιδες αλλά και τις παραστάδες στην είσοδο της πρόσοψης, κάτω από τις Σφίγγες, είναι 1,68 μέτρα.

Μέχρι στιγμής λοιπόν μιλούμε για τέσσερις εισόδους. Η πρώτη είναι αυτή κάτω από τις Σφίγγες, η δεύτερη βρίσκεται ανάμεσα στις Καρυάτιδες, η τρίτη είναι αυτή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και φέρει μαρμάρινο, ιωνικού ρυθμού, περιθύρωμα και η τέταρτη που δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί.

Αυτό που προκαλεί όμως, ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δημιουργοί του τάφου δεν κατασκεύασαν μια μεγαλοπρεπή είσοδο για το επόμενο τμήμα, αλλά μια μικρή είσοδο χωρίς επιβλητικά αγάλματα, όπως στους προηγούμενους θαλάμους.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την τέταρτη μαρμάρινη πύλη, καθώς τα χώματα ακόμα δεν έχουν αφαιρεθεί και είναι δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Newsbomb.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Απάντηση #14
« στις: Σεπτέμβριος 30, 2014, 23:59:31 μμ »
ArXoS Αποσυνδεδεμένος
Διαχειριστής
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Ανδρας
Μηνύματα: 5.605
Μέλος από: Ιούν, 2007

greekmasa greekmasa Προφίλ WWW
"Ο τάφος της Αμφίπολης πιθανόν ανήκει στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου"



Το δημοσίευμα, ξεκινά με αναφορά στην ανακάλυψη των Καρυάτιδων, που φυλούν την είσοδο του θαλάμου ενώ αναφέρεται ότι σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, η παρουσία των γλυπτών αυτών, "υποδηλώνουν σαφώς πως ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, τη μητέρα του μεγάλου πολεμιστή και βασιλιά της Μακεδονίας, Μέγα Αλέξανδρο".

Στη συνέχεια του άρθρου παρατίθενται αναλυτικά τα ευρήματα και οι εργασίες που έχουν γίνει στην ανασκαφή, ενώ αναφέρονται τα πιθανά σενάρια για τον «ένοικο» του τάφου.

«Οι εικασίες που έχουν γίνει ως προς τον ένοικο του τάφου, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το όνομα του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους απορρίπτοντας αυτή την πιθανότητα, ωστόσο, όπως δείχνουν τα ιστορικά αρχεία, ο Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα (το σημερινό Ιράκ) το 323 π.Χ. και πιθανότατα θάφτηκε στην Αίγυπτο, όταν ο Πτολεμαίος, ένας από τους στρατηγούς του, έκλεψε το πτώμα ενώ ήταν καθ' οδόν για τη Μακεδονία.

Η ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, που ουσιαστικά καθρεφτίζουν η μία την άλλη στις δύο πλευρές της μαρμάρινης εισόδου, τώρα τροφοδοτούν εικασίες πως ο τάφος ανήκει σε μια εξέχουσα γυναικεία φιγούρα από την εποχή του Αλεξάνδρου: συγκεκριμένα, την Ολυμπιάδα, τη σύζυγο του Φιλίππου Β' και μητέρα του φημισμένου πολεμιστή – βασιλιά.

Click4more: Αμφίπολη: "Ενάμιση μήνα κοσκινίζουν το χώμα και δεν έχουν βρει ένα καρφί;" - Η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων εκτιμά ότι ο τάφος έχει συληθεί

Οι Καρυάτιδες, ένα κοινό χαρακτηριστικό της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, είναι κίονες από γλυπτά γυναικείων μορφών. Αυτές που πλαισιώνουν την είσοδο του τάφου της Αμφίπολης, έχουν ύψος πάνω από δύο μέτρα, φορούν μακριούς χιτώνες και παπούτσια με χοντρές σόλες. Κάθε Καρυάτιδα έχει τεντωμένο το ένα χέρι, εμποδίζοντας την είσοδο στον κυρίως θάλαμο του τάφου».

Σύμφωνα με τον Άντριου Τσανγκ, τον συγγραφέα του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», οι μορφές δεν απεικονίζουν απλές γυναίκες, αλλά τις ιέρειες του Διονύσου, τον Έλληνα θεό του κρασιού. Όπως ο Τσανγκ γράφει στο «Greek Reporter», ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, ανέφερε στο έργο του «Η ζωή του Αλέξανδρου» το γεγονός πως η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετάσχει σε διονυσιακές τελετές και όργια. Είναι εκείνες, που κρατώντας στο κεφάλι καλάθια με φίδια και έχοντας υψωμένα τα χέρια τους επιλέχθηκαν ώστε να στέκουν αιώνιοι φύλακες στον τάφο της συντρόφου τους.

Ο Τσανγκ σημειώνει επίσης ότι οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον Τύμβο Καστά, βρήκαν ένα κομμάτι μαρμάρου ζωγραφισμένο με ρόδακες, που μοιάζει με εκείνα στο φέρετρο του Φιλίππου Β' στη Βεργίνα.

Πιθανή ένοικος και η Ρωξάνη

Το άρθρο συνεχίζει με άλλους πιθανούς ένοικους. «Εκτός από την Ολυμπιάδα, η πιο πιθανή υποψήφια για να έχει ταφεί στην Αμφίπολη φαίνεται πως είναι η Ρωξάνη, η σύζυγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Μακεδόνας στρατηγός Κάσσανδρος δολοφόνησε το 311 π.Χ. την Ρωξάνη μαζί με το γιο της, Αλέξανδρο Δ', νόμιμο κληρονόμο του πατέρα του στο θρόνο. Άλλοι υποψήφιοι μπορεί να είναι: ο ναύαρχος του Αλέξανδρου, Ανδροσθένης, ο Λαομέδοντας και ο Νέαρχος. Μπορεί επίσης να είναι ένας από τους στρατηγούς του, π.χ. ο Ηφαιστίωνας ή ο Αντίγονος, ή ακόμη και ο ίδιος ο Κάσσανδρος. Ο Τσανγκ διαφωνεί με αυτές τις εκδοχές, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία των Καρυάτιδων υποδηλώνει πως ο ένοικος του τάφου δεν μπορεί να είναι άνδρας.

Παλαγγιά: Δεν είναι Μακεδονικός ο τάφος

Στο τέλος του άρθρου φιλοξενείται και η άποψη της αρχαιολόγου Όλγας Παλαγγιά, ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός. «Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων, δεν έχει δώσει τέλος στις συζητήσεις γύρω από τον αληθινό σκοπό του μνημείου της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με την κυρία Παλαγγιά, πρόεδρο του τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν να φυλούν τον τάφο δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. ενώ πιστεύει πως το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης δεν είναι «Μακεδονικός τάφος, διότι τέτοιοι τάφοι εξαφανίστηκαν το 2ο αιώνα π.Χ. όταν η Μακεδονία κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους». Σημειώνεται ακόμη πως η Αμφίπολη δεν είναι μακριά από το μέρος όπου το 42 π.Χ. οι δυνάμεις του Οκταβιανού, και του Μάρκου Αντώνιου νικήθηκαν από τον Βρούτο και τον Κάσσιο, τους δολοφόνους του Ιουλίου Καίσαρα. Ο τάφος, σύμφωνα με την κυρία Παλαγγιά, θα μπορούσε να περιέχει τα αποτεφρωμένα λείψανα των Ρωμαίων στρατηγών που σκοτώθηκαν σε αυτή τη μάχη.

Τέλος, άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται πως θα μπορούσε να μην ήταν καν ένας τάφος, αλλά ένα κενοτάφιο, ένα μνημείο προς τιμήν του Αλεξάνδρου, παρόλο που το σώμα του μπορεί να έχει ταφεί αλλού.

newsit.gr
Καταγράφηκε
Γηράσκω αεί διδασκόμενος
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 2 » Πάνω