GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
Σεπτέμβριος 30, 2014, 18:50:23 μμ
+  GreekMasa - Συνταγές μαγειρικής - Forum
|-+  Μαγειρέματα
| |-+  Συνταγές
| | |-+  Λαχανικά
| | | |-+  Σπαράγγια
Σύνθετη αναζήτηση
  0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σελίδες 1 Κάτω
Αποστολέας
Θέμα: Σπαράγγια  (Αναγνώστηκε 33868 φορές)
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 15:06:44 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Χθες μου ζητήσατε συνταγές με σπαράγγια και είπα να γράψω όσες θυμάμαι.
Να σας πω βέβαια οτι τα άγρια σπαράγγια απο τα σπαρτά που κυκλοφορουν στην αγορά δεν έχουν καμμία σχέση.Τα άγρια είναι πάρα πολύ νόστιμα και πολύ τρυφερα.Τα μαζεύανε στο χωριό της μάμας μου και και τα κάνανε στο τηγάνι αυγά, αλλη νοστιμιά έχω να φάω χρόνια αλλά ακόμα τα θυμαμαι.
Το σπαράγγι έχει κάποιες δυσκολίες στο μαγείρεμα του και κάποια μυστικά στο καθάρισμά του.Οσο είναι αρχή της άνοιξης μπορούμε και βρίσκουμε σπαράγγια νεαρά, προς το τέλος γίνονται σκλήρά και ινώδη.
Για να τα καθαρίσουμε σπάμε λυγίζουμε το σπαράγγι κοντά στην βάση του και θα σπάσει το σκληρό ξυλώδες μέρος του το οποίο όμως δεν πετάμε αλλά το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε σε ζωμούς, σε σούπες, σε πουρέδες και γενικά όπου μπορεί να μαγειρευτεί πολτοποιημένο.Στο σημείο που έσπασε συνήθως έχει κάποιες ίνες σκληρές τις οποίες τραβάμε με ένα μαχαιράκι, όπως κάνουμε και με τα φασολάκια.
Τα σπαράγγια κανονικά βράζονται σε ειδικό σκεύος ψηλό, δεμένα σε ματσάκια με την βάση προς τα κάτω και τις κορυφές ψηλά.Εμείς πάλι που δεν έχουμε τέτοιο σκεύος τα βράζουμε σε ρηχή κατσαρόλα λίγα λίγα ΟΧΙ πάνω απο 6-8 λεπτα γιατί αμα παραβράσουν είναι μια αηδία.Υπόψην οτι η βάση μένει πάντα πιο σκληρή απο τις τρυφερές κορυφές.
Μόλις τα βγάλουμε απο την κατσαρόλα τα βουτάμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε πάρα πολύ καλά γιατί το σπαράγγι κρατάει νερό.
Οι συνταγές που θα σας δώσω είναι όλες δοκιμασμένες.

Σπαράγγια σαλάτα
Η πιο απλή συνταγή του κοσμου αλλα κορυφαία
Βραζουμε τα σπαράγγια όπως εξήγησα, τα κρυώνουμε.Φτιάχνουμε μια απλή βινεγκρέτ με λάδι και καλό κρασί και πολύ λίγη μουστάρδα την χτυπάμε καλά και την  την ρίχνουμε στα σπαράγγια και αλατίζουμε.Αν θέλουμε τρίβουμε απο πάνω λίγο κρόκο  σφιχτό κρόκο αυγού και ρίχνουμε και λίγο πιπέρι.

Σπαράγγια με τα αυγά
Ζεματίζουμε τα σπαράγγια και τα κόβουμε σε κομμάτια.Τα ρίχνουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι και τα σωτάρουμε.Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε αυγά χτυπημένα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πήξει το αυγό.Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.Χθες έκανα ομελέτα φούρνου, δλδ έριξα τα αυγα πάνω στα σπαράγγια έριξα μοτσαρέλα φρέσκια και φύλλα βασιλικού και αποτελείωσα το ψήσιμο στο φούρνο.


Γαλοπούλα με σπαράγγια
-2 ματσάκια σπαράγγια
-1 φιλέτο γαλοπούλας γύρω στο 1-1/2 κιλό
-2 ματσάκια βασιλικό
-θυμάρι 2-3 κλωναράκια
-1 ποτήρι του νερού κρασι λευκό
-1 ποτήρι κρέμα γάλακτος ( αν βαλετε Light προτιμήστε την Νουνου telia, έχει καλύτερη συμπεριφόρά στο μαγείρεμα και έχει χαμηλά λιπαρα)
-φρυγανιά
-λάδι και λιγο βούτυρο
-λίγο ζωμό ή νερό

Ο καλός μας ο χασάπης έχει ανοίξει το φιλέτο σαν βιβλίο και το έχει χτυπήσει για να πλατύνει.
Βράζουμε τα σπαράγγια να μαλακώσουν, φυλάμε τις κορυφές και  και βάζουμε τα κοτσάνια στο μούλτι  μαζί με το βασιλικό λίγο λάδι. Τα χτυπάμε και ρίχνουμε φρυγανιά τόση ώστε το μείγμα να αποκτήσει συνοχή.
Αλατοπιπερώνουμε το φιλέτο και απλώνουμε πάνω του το μείγμα των σπαραγγιών.Το γυρίζουμε σε ρολλό και το ράβουμε.
Το σωταρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα καλά με λάδι και λίγο καλό βούτυρο και το σβήνουμε με το κρασί.Χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε το θυμάρι και καπακώνουμε την κατσαρόλα.Το αφήνουμε γύρω στα 45 λεπτα και κοιτάμε αν θέλει λίγα υγρα.Αν στεγνωνει ρίχνουμε το ζωμό ή νερό.
Λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε την κρέμα γαλακτος και το αφήνουμε 2 λεπτα και το αποσύρουμε απο την φωτιά.
Αφήνουμε το ρολό να σταθεί 10-15 λεπτά πριν το κόψουμε.Το σερβίρουμε σε φέτες με την σάλτσα του και τις κορυφές απο τα σπαράγγια γαρνιτούρα.
Αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε αλλιώς τις κορυφές μπορούμε  να τις κάνουμε πανε όπως εδώ:

Σπαράγγια πανε
-Σπαράγγια 1 ματσο περίπου
-2 αυγά
-φρυγανιά
-2 μεγάλες κουταλιες παρμεζάνα ή και παραπάνω
-λάδι για το τηγάνισμα
-μισή κουπα μαγιονέζα
-μισή κούπα γιαούρτι
-λίγο δυόσμο ή μέντα( εγω προτιμω το δυόσμο)

Ζεματίζουμε τα σπαράγγια, τα θέλουμε να κρατάνε και τα στεγνώνουμε παρα πολύ καλά.Τα κοβουμε σε κομματια 3 εκατοστά περίπου.
Χτυπάμε τα αυγα, ανακατεύουμε την φρυγανια με την παρμεζάνα.Βουτάμε τα σπαράγγια στο αυγό και μετά στην φρυγανιά και τα τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν.Τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας και πασπαλίζουμε με αλάτι.Ανακατεύουμε το γιαουρτι με την μαγιονέζα και το δύοσμο ή την μέντα και σερβίρουμε την σως απο δίπλα.
Ειναι καταπληκτικό ορεκτικό το έχω κάνει πολλες φορές και αρεσε πολύ.

Ρυζότο με σπαράγγια
- 1/2 κιλό σπαράγγια
-1/2 κιλό ρύζι αρμπόρι ή καρναρόλι
-άνιθο
-λάδι και βούτυρο
-1 ποτήρι κρασί ή και παραπάνω
-1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-παρμεζάνα
-μασκαρπόνε

Ζεματάμε τα σπαράγγια, κρατάμε τις κορυφες ολοκληρες και κόβουμε τους κορμους λεπτά φετάκια.Τα περνάμε απο τηγάνι με λίγο βούτυρο.
Φτιάχνουμε ζωμό με τα σκληρα στελέχη των σπαραγγιων.
Ρίχνουμε λαδι στην κατσαρόλα και σωταρουμε πολύ απαλά το σκόρδο.Προσθέτουμε το ρύζι και μόλις αρχίζει να ασπρίζει , σβήνουμε με κρασί.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό και  να ανακατεύουμε μέχρι το ρυζότο μας να αποκτήσει την επιθυμητη σύσταση.
Αφου ρίξουμε την τελευταια μας κουτάλα ζωμό, ρίχνουμε τα σπαράγγια και τον άνιθο  και ανακατεύουμε απαλα για να μην σπάσουν οι κορυφές.
Αλατίζουμε και ρίχνουμε 2 κουταλιες βούτυρο και παρμεζάνα.Σερβίρουμε στα πιάτα με έξτρα παρμεζάνα , πιπερι χοντροτριμμένο και βάζουμε σε κάθε πιάτο και ένα κουταλακι μασκαρπόνε.
Αν δεν έχετε δεν πειραζει.Εγώ βάζω σπάνια μια και δεν είναι απο τα τυριά που καταναλώνω.

Υπόσχομαι να επανέλθω και με άλλες συνταγές, με μια τάρτα λιγο περίπλοκη που δεν θυμάμαι ακριβως δοσολογία και μια νέα συνταγή , μους τυριού με σπαράγγια.
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 04, 2008, 09:37:45 πμ από al1975 » Καταγράφηκε
 
Απάντηση #1
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 15:27:51 μμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Πολύ κατατοπιστική Al1975 !! αρχικά έχω τις εξής απορίες :

Το νερό στο οποίο βράζουμε τα σπαράγγια τα σκεπάζει ? τα αφήνουμε 6 λεπτά περίπου αφού το νερό βράσει ? δηλ τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόλις βράσει το νερό ?

θα διαβάσω προσεκτικά τις οδηγίες για τις συνταγές σου και εάν "κολλήσω" κάπου θα επανέλθω...
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #2
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 15:43:00 μμ »
al1975
Επισκέπτης
Ξεκινάμε να μετράμε 6 λεπτά απο το σημείο βρασμου που σημαινει οτι τα βαζουμε σε κρύο νερό.Επίσης το νεράκι πρέπει να τα σκεπάζει αλλά να μην είναι παρα πολύ.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #3
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 15:49:41 μμ »
ata Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.004
Μέλος από: Ιαν, 2008

Προφίλ
Ευχαριστώ Al1975 σήμερα κιόλας θα πάρω σπαράγγια και θα ξεκινήσω από τις απλές συνταγές δηλ σαλάτα και ομελέτα, να δω και την ανταπόκριση της υπόλοιπης οικογένειας γιατί ως γνωστόν εγώ είμαι ο καλός ο μύλος (μην ξεχνιόμαστε !!)  Σαρκασμός Σαρκασμός
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #4
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 16:07:24 μμ »
FAYE1908 Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 423
Μέλος από: Νοέ, 2007

Προφίλ
παιδια,να πω κι εγω την αποψη μου.
πιστευω οτι τα αγρια σπαραγγια βρασμενα απλα με προσθηκη ελειολαδου και λεμονιου αποτελουν την καλυτερη συναγη ever και απο τις πλεον αγαπημενες μου.θεϊκη,ουρανια γευση πραγματικα 
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #5
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 16:26:18 μμ »
Ranja Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 2.324
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ
Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες για το καθάρισμα Αγγελική. Γι' αυτό δεν έπαιρνα ποτέ φρέσκα, γιατί δεν ξέρω να τα καθαρίζω. Θα δοκιμάσω όμως τώρα. Ειδικά αυτή η συνταγή με τις saucε... ήδη την οραματίζομαι  Σαρκασμός
Καταγράφηκε
It's never too late to start all over again
 
Απάντηση #6
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 16:59:19 μμ »
al1975
Επισκέπτης
παιδια,να πω κι εγω την αποψη μου.
πιστευω οτι τα αγρια σπαραγγια βρασμενα απλα με προσθηκη ελαιολαδου και λεμονιου αποτελουν την καλυτερη συναγη ever και απο τις πλεον αγαπημενες μου.θεϊκη,ουρανια γευση πραγματικα 
Συμφωνώ απόλυτα οτι στα καλά προιόντα δεν χρειάζονται επεμβάσεις τετοιες ώστε να καλύπτουμε τις γεύσεις τους.
Εγω που δεν μένω κοντα σε εξοχή για να μαζέψω άγρια σπαράγγια αλλά βρίσκω σπαρτά  σε μεγάλη αφθονία αυτήν την εποχή, προσπαθώ να τα δοκιμάσω μέ όσους τρόπους μπορώ.
Στο χωριό της μαμάς μου πάλι που τα βρίσκανε στους αγρούς τα κάνανε σαλάτα βραστή  με ξύδι όμως και ομελέτα.
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #7
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 18:07:40 μμ »
giota Αποσυνδεδεμένος
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.625
Μέλος από: Οκτ, 2007

Προφίλ WWW
πολυ ενδιαφερον Αγγελικη Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #8
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 18:59:47 μμ »
Flora Αποσυνδεδεμένος
VIP Member
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 1.862
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Μπράβο Αγγελική....μαζεμένες συνταγές σπαραγγιών η μία καλύτερη από την άλλη !!!
Την ομελέτα την έχω κάνει πολλές φορές και με μεγάλη επιτυχία Κλείσιμο ματιού
Το γεμιστό φιλέτο γαλοπούλας με εξιτάρει και δεν την έχω ξανασυναντήσει. Θα δοκιμαστεί αμέσως μετά το Πάσχα !

Σ ευχαριστούμε πολύ  Φιλί
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #9
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 21:32:36 μμ »
margarita79 Αποσυνδεδεμένος
Γενικός συντονιστής - VIP
Ανώτατο μέλος
*****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 5.145
Μέλος από: Ιούν, 2007

Προφίλ
αγγελικη εξαιρετικες προτασεις.
και εγω βεβαια δε συγκρινω σε καμμια περιπτωση τα αγρια σπαραγγια απο τα σπαρτα.καμμια σχεση...
παλαιοτερα πηγαινε ο πατερας μου κυριακες για περπατημα καπου στον υμηττο κια ειχε ανακαλυψει πολλα σπαραγγια μας εφερνε λοιπον πολυ συχνα.
το κακο ειναι οτι ανακαλυψαν το μερος καποιοι συνταξιουχοι που πηγαιναν κια καθημερινες και απο τοτε παει το σπαραγγι δεν το ξαναειδαμε...
αληθεια πουλανε πουθενα αγρια σπαραγγια?δεν εχω δει...
παντως εκτος απο ομελετα και κλασσικα σαλατα απο οτι θυμαμαι η μαμα κρατουσε και το ζουμι και το πιναμε.
Καταγράφηκε
Δεν υπάρχουν απραγματοποίητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι είναι πραγματοποιήσιμο..
 
Απάντηση #10
« στις: Απρίλιος 03, 2008, 22:32:22 μμ »
atalanth Αποσυνδεδεμένος
Ανώτερο μέλος
****
Φύλο: Γυναίκα
Μηνύματα: 541
Μέλος από: Φεβ, 2008

Προφίλ
Εβαλα συνταγή για σπαράγγια και αμέσως μετά είδα το άρθρο σου .Τέλειο .Αυτές τις συνταγές δεν τις ξέρω όμως θα τις δοκιμάσω σίγουρα.Να σαι καλά . ΧαμόγελοΟσον αφορά τα νερόβραστα με το λάδι και το λεμονι εγώ ξέρω κάποια άλλα χόρτα που εμείς τα λέμε βρία και μοιάζουν με τα σπαράγγια και τα φτιάχνουμε με τον τρόπο αυτό. Χαμόγελο
Καταγράφηκε
 
Απάντηση #11
« στις: Απρίλιος 04, 2008, 10:12:40 πμ »
al1975
Επισκέπτης
Ναι Χαρά μου τα ξέρω!Αβρωνιές τα λέμε εμεις και είναι πεντανόστιμα.Είναι πιο λεπτό απο το σπαράγγι και πιο τρυφερό
αγγελικη εξαιρετικες προτασεις.
και εγω βεβαια δε συγκρινω σε καμμια περιπτωση τα αγρια σπαραγγια απο τα σπαρτα.καμμια σχεση...
παλαιοτερα πηγαινε ο πατερας μου κυριακες για περπατημα καπου στον υμηττο κια ειχε ανακαλυψει πολλα σπαραγγια μας εφερνε λοιπον πολυ συχνα.
το κακο ειναι οτι ανακαλυψαν το μερος καποιοι συνταξιουχοι που πηγαιναν κια καθημερινες και απο τοτε παει το σπαραγγι δεν το ξαναειδαμε...
αληθεια πουλανε πουθενα αγρια σπαραγγια?δεν εχω δει...
παντως εκτος απο ομελετα και κλασσικα σαλατα απο οτι θυμαμαι η μαμα κρατουσε και το ζουμι και το πιναμε.

Μαργαρίτα μου δεν νομίζω να βρίσκεις άγρια σπαράγγια στην αγορά, τουλάχιστον ετσι μου είπε ο πατέρας μου που έιναι και του συναφιού.
Καταγράφηκε
 
Εκτύπωση  Σελίδες 1 Πάνω