Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Blog άρθρα μελών
Blog άρθρα μελών
Ο μούστος και το πετιμέζι Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Αφιερώματα
Έχει υποβληθεί από ELENIKT   
Τρίτη, 03/06/08
Το αμπέλι είναι γνωστό στην Κρήτη από τα Μινωικά τουλάχιστον χρόνια. Υπάρχει, μάλιστα, ένας πολύ ωραίος μύθος που συνδέει το γιο της Σεμέλης και το θεό του κρασιού, το Διόνυσο, με την Κρήτη. Οι αρχαίοι πίστευαν πως ο Διόνυσος νυμφεύτηκε την κόρη του Μίνωα, την Αριάδνη. Οι Κρήτες της μινωικής εποχής αξιοποίησαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προϊόντα της αμπέλου. Παρασκεύασαν κρασί και πετιμέζι, έφτιαξαν γλυκά και συνέδεσαν τον οίνο με την λατρεία.

Στα μεταγενέστερα χρόνια οι Κρήτες παρασκεύασαν τον γλυκίνα, ένα ιδιότυπο γλύκισμα που γινόταν με γλυκό κρασί και λάδι. Ήταν μια πίτα που ίσως και να μοιάζει με τις γνωστές μουστόπιτες ή πετιμεζόπιτες που παρασκευάζονται σήμερα στα μαλεβιζιώτικα χωριά και στην περιοχή της Σητείας.
Σύμφωνα με τον Αθηναίο "γλυκίνας" ήταν "ο δια γλυκέος οίνου και ελαίου πλακούς παρά Κρησίν, ως φασι Σέλευκος εν Γλώσσαις"(Αθηναίος, Δειπνοσοφισταί, ΧIV, 53,645,D)

Στα βυζαντινά χρόνια ο μούστος και το πετιμέζι αποτελούσαν προϊόντα απαραίτητα για την Παρασκευή γλυκισμάτων. Το πετιμέζι ονομαζόταν έψημα και μ'αυτό παρασκεύαζαν γλυκά τα οποία δεν διαφέρουν και πολύ από κείνα που παρασκευάζονται ακόμη και σήμερα σε πολλές ελληνικές περιοχές. Στην Κρήτη το πετιμέζι αποθηκευόταν σε πήλινα (και σε γυάλινα σε μεταγενέστερες εποχές) δοχεία και διατηρείτο όλο το χρόνο. Ήταν απαραίτητο για τους χειμερινούς μήνες, επάλειφαν μ'αυτό τούς τηγανίτες (και τηγανίτους σε άλλες περιοχές), το έβαζαν στα γλυκά αντί για την ζάχαρη και το χρησιμοποιούσαν στα αφεψήματα (αντωναϊδα με πετιμέζι, φασκόμηλο με πετιμέζι κ.α.) Με πετιμέζι έφτιαχναν τα κιοφτέρια (μουσταλευριά ξεραμένη στον ήλιο), τις συκοπεταρίδες, τις κρεμανταλιές κ.α. τα οποία διατηρούσαν για όλο το χειμώνα.

| Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 15198
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 05/06/08 )
Διαβάστε περισσότερα...
10 ΤΡΟΠΟΙ για να στρέψετε τα παιδιά σας στα λαχανικά Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Διατροφή
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Δευτέρα, 02/06/08

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε παιδί αποκτά τις συνήθειες και τις γευστικές προτιμήσεις της οικογένειάς του.

Γι αυτό ας βρούμε χρόνο να τρώμε μαζί σαν οικογένεια κάποιες φορές την εβδομάδα,(είναι χρήσιμο και για πολλούς άλλους λόγους). Ας συνηθίσουμε τη μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας πολλά φρούτα , λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, λίγο κόκκινο κρέας και φυτικά έλαια.

Το πλέον δύσκολο είναι να συνηθίσουν τα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά , γι αυτό παραθέτω δέκα τρόπους με τους όποιους μπορούν τα παιδιά να στραφούν σε αυτή τη διατροφή .

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμοι.

  1. Ικανοποιείστε τις επιθυμίες τους. Βρείτε ποια λαχανικά προτιμούν και σερβίρετε με τον τρόπο που τους αρέσει. Αν τους αρέσει ο αρακάς π. χ. μαγειρέψτε τον τρείς φορές την εβδομάδα.
  2. Χωρίστε το κυρίως πιάτο του γεύματος σε μερίδες. Αν τα παιδιά σας ζητήσουν και δεύτερη μερίδα, μοναδική τους επιλογή θα πρέπει να είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
  3. "Πιάστε" τα παιδιά σε μια στιγμή αδυναμίας. Σερβίρετε τη σαλάτα ξεχωριστά στην αρχή του γεύματος τη στιγμή που θα είναι περισσότερο πεινασμένα. Και όταν επιστρέφουν από το σχολείο, να έχετε πρόχειρα κομματάκια καρότου ή αγγουριού.
  4. Επιτρέψτε τους να παρακάμπτουν τα λαχανικά με δυνατή γεύση. Αν δείτε ότι αποστρέφουν το πρόσωπο τους από τα παντζάρια, το μπρόκολο , το λάχανο και τα κρεμμύδια ,μην τους τα δίνετε υποχρεωτικά να τα φάνε. Ταυτόχρονα καθώς η ικανότητα εκτίμησης του καλού φαγητού αναπτύσσεται με την ηλικία δείξτε τους πόσο πολύ απολαμβάνετε εσείς τα συγκεκριμένα λαχανικά.
  5. Μην πτοείστε αν τα παιδιά σας θα προτιμούσαν χίλιες φορές την πίτσα από τον αρακά. Το ότι δεν πρέπει να τα υποχρεώνετε να τρώνε λαχανικά δε σημαίνει ότι πρέπει εκείνα να σας υποχρεώνουν να ξεφύγετε από τη δίαιτα που τηρείτε. Αν τα αφήσετε ελεύθερα να σας πουν τι θέλουν, να είστε σίγουροι ότι θα σας πούνε πίτσα ή χάμπουργκερ και τίποτα άλλο.
  6. Σερβίρετε τα λαχανικά με διάφορα συνοδευτικά. Σε μερικά παιδιά δεν αρέσει ο αρακάς σκέτος , αν είναι όμως μαγειρεμένος με κρέμα , θα πάρουν και δεύτερη μερίδα. Σερβίρετε τα μπρόκολα και το κουνουπίδι περιχυμένα με λιωμένο τυρί. Προσθέστε ψημένα αμύγδαλα στα φρέσκα φασολάκια. Ρίξτε στα καρότα ψημένους σπόρους σουσαμιού και λίγη σάλτσα σόγιας. Σερβίρετε αβγά σφιχτά, κομμένα σε φέτες πάνω σε σπανάκι. Επίσης σερβίρετε τα ζυμαρικά με πέστο (σάλτσα από βασιλικό, λάδι κουκουνάρια, σκόρδο και τυρί παρμεζάνα ). Φτιάξτε σπανακόπιτα.

Σχόλια (2) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 14732
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 03/06/08 )
Διαβάστε περισσότερα...
Κοτσιφάλι Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Αφιερώματα
Έχει υποβληθεί από ELENIKT   
Δευτέρα, 02/06/08

Κοτσιφάλι 

Έχει πατρίδα την Κρήτη, δίνει κρασιά αρωματικά, δροσερά και φρουτώδη, μόνο που για να δείξει τα προτερήματά του χρειάζεται να οινοποιηθεί μαζί με μια άλλη ποικιλία, συνήθως το Μαντηλάρι, που βελτιώνει το αδύναμο ερυθρωπό χρώμα του.

Της Μαρίας Ταμιωλάκη, οινολόγου
Ελληνικές ποικιλίες

Το Κοτσιφάλι , μαζί με το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο, αποτελούν την τριάδα των ευγενέστερων ερυθρών ποικιλιών της χώρας μας. Καθαρά οινοποιήσιμη ποικιλία και μία από τις πιο αξιόλογες ερυθρές της Κρήτης, καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στο νομό Ηρακλείου, όπου και καταλαμβάνει γύρω στα 11.500 στρέμματα. Την συναντάμε όμως σποραδικά και στις Κυκλάδες.

Το φυτό είναι ζωηρό, παραγωγικό και εύρωστο, με μεγάλη γονιμότητα οφθαλμών. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ξηρασία, στους ανέμους και στις περισσότερες ασθένειες, με μόνη αδυναμία απέναντι στον περονόσπορο και στον βοτρύτη. Εχει δείξει μεγάλη συμβατότητα στα περισσότερα από τα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από το παρελθόν μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα. Παλαιότερα διαμορφωνόταν συνήθως σε κύπελλο -αυτό ισχύει ακόμη στις παραδοσιακές φυτεύσεις- αλλά σήμερα η διαμόρφωσή του γίνεται πλέον σε γραμμικό, με διαμόρφωση αμφίπλευρου Royat.

Η καλλιέργειά του αποδίδει καλύτερα σε εδάφη αργιλοασβεστώδη, καλής στράγγισης και κατά προτίμηση σε πλαγιές.

Κάθε καρποφόρος βλαστός παράγει κατά μέσο όρο δύο σταφύλια μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, πυκνόρραγα και κωνικά στο σχήμα. Οι ράγες εμφανίζονται ελλειψοειδείς, μετρίου μεγέθους και περιέχουν, όπως κάθε γνήσια οινοποιήσιμη ποικιλία, γίγαρτα - από 1 έως 3 τον αριθμό. Ο φλοιός τους είναι ερυθρός, όχι όμως βαθιά χρωματισμένος, και αρκετά μαλακός. Η σάρκα είναι άχρωμη, μαλακή και γλυκιά, πράγμα που κάνει το σταφύλι ιδιαίτερα εύγευστο την περίοδο της ωρίμασής του, η οποία τοποθετείται χρονικά γύρω στα τέλη Αυγούστου (με αρχές Σεπτεμβρίου) και διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο του αμπελιού, αλλά και σε συνάρτηση με το φορτίο του φυτού.

Μαντηλάρι, το έτερον του ήμισυ!

Το Κοτσιφάλι παρουσιάζει έντονο οινολογικό ενδιαφέρον, καθώς παράγει κρασιά με ευχάριστο άρωμα και γεύση. Ο μέσος βαθμός Baume που παίρνουμε από το γλεύκος του κυμαίνεται από 12,5 μέχρι 13,5 και δίνει οίνους πολύ πλούσιους αρωματικά, ειδικά όταν βρίσκεται στη σωστή ωρίμαση. Η αρωματική παλέτα του διαφοροποιείται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του. Το φρέσκο οινοποιημένο κρασί χαρακτηρίζεται από διακριτικά και δροσερά αρώματα κόκκινων φρούτων, γεγονός που κάνει το Κοτσιφάλι ιδανικό για τη δημιουργία ροζέ κρασιών, ενώ το παλαιωμένο που έχει ωριμάσει σε βαρέλι παίρνει μια αρωματική έκφραση τελείως διαφορετική, με νότες αποξηραμένου σύκου και δαμάσκηνου.

Είναι ποικιλία με μέτρια οξύτητα και χρωματική ένταση, αλλά και αστάθεια στο χρώμα. Για το λόγο αυτό το Κοτσιφάλι παραδοσιακά οινοποιείται μαζί με μια άλλη ερυθρή ποικιλία, το Μαντηλάρι, το οποίο χαρακτηρίζεται από το πλούσιο και βαθύ ερυθρό χρώμα του, την υψηλή οξύτητα και τον χαμηλό αλκοολικό βαθμό του. Είναι κατά κάποιον τρόπο η ποικιλία που εξισορροπεί τα χαρακτηριστικά του Κοτσιφαλιού - και οι δύο ποικιλίες μαζί δρουν συμπληρώνοντας η μία την άλλη.

Το Κοτσιφάλι συμμετέχει στους ξηρούς οίνους ΟΠΑΠ (Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος) «Πεζά» και «Αρχάνες», στους οποίους αποτελεί τη βάση, μια και βρίσκεται σε ποσοστό 80% (το υπόλοιπο είναι Μαντηλάρι). Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή Τοπικών Οίνων, όπως ο Κρητικός, ο Ηρακλειώτικος και ο Λασιθιώτικος.

Σχόλια (3) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 10202
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 02/06/08 )
Διαβάστε περισσότερα...
Τεχνάσματα επιβίωσης στην κουζίνα Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Τεχνικές
Έχει υποβληθεί από ELENIKT   
Κυριακή, 01/06/08
Τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές τις βρήκα στο site της ΕΛΑΙΣ αξίζει νομίζω να τις έχουμε και στο δικό μας αλλά και στο αρχείο μας για να κάνουμε τη ζωή μας και τη μαγειρική μας πιο εύκολη

Νερό στην ντοματοσαλάτα; Ποτέ!

Αν ο χρόνος πιέζει, ετοιμάστε την ντοματοσαλάτα από πριν και βάλτε την στο ψυγείο. Μην αλατίζετε τις τομάτες από πριν, παρά μόνο όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε. Όταν αλατίζουμε τις τομάτες το αλάτι σιγά-σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να νερώνει η ντοματοσαλάτα.

Μυρωδιά κουνουπιδιού!

Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι όταν μαγειρεύετε κουνουπίδι, βάλτε σε ένα κομμάτι βαμβάκι λίγο ξύδι και βάλτε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας που το μαγειρεύετε. Εναλλακτικά, κόψτε ένα κομμάτι φλούδας από λεμόνι και βράστε την μαζί με το κουνουπίδι. Θα εξαφανίσει κάθε μυρωδιά!

Περίσσεψε ντομάτα από την κονσέρβα;

Αν ανοίξατε κονσέρβα ντομάτας και δεν την χρησιμοποιήσατε όλη, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε παγοκύστες δημιουργώντας εύχρηστα παγάκια τοματοχυμού έτοιμα προς χρήση.

Μπάρμπεκιου

Το κρέας, τα ψάρια, τα λαχανικά, τα πουλερικά που σκοπεύετε να ψήσετε πρέπει να τα βγάλετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το ψυγείο. Η σχάρα θα πρέπει να καθαριστεί και να λαδωθεί. Κάψτε την καλά και ακουμπήστε τα υλικά σας επάνω.

Σχόλια (1) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 8744
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 01/06/08 )
Διαβάστε περισσότερα...
Η λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Αφιερώματα
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Κυριακή, 01/06/08

Κάθε Σάββατο στην οδό Καλλιδρομιου στα Εξάρχεια γίνεται η πιο ωραία λαϊκή της Αθήνας.

Ξεκινάει από το Χαρ. Τρικούπη και ξαπλώνεται για αρκετά τετράγωνα πιο πέρα.

Δεν είναι όμως μόνο οι πάγκοι με τα φρέσκα ζαρζαβατικά και τα φρούτα , τους ψαράδες και τους μικροπωλητές οικιακού εξοπλισμού, είναι και τα κτίρια της Καλλιδρομίου που σου φέρνουν άλλες μνήμες .

img_5835_400

Σχόλια (5) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 13258
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 01/06/08 )
Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Επόμενα > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 146 - 150 από 181