Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Blog άρθρα μελών
Blog άρθρα μελών
Ελληνικό Τυρί Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Αφιερώματα
Έχει υποβληθεί από ΕLLENIKT   
Πέμπτη, 29/05/08
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ

Η ιστορία του τυριού αρχίζει το 10.000 π.Χ. στα οροπέδια του Ιράν, όταν για πρώτη φορά πάνω στον πλανήτη εξημερώθηκαν τα πρώτα μηρυκαστικά, η κατσίκα και το πρόβατο.
Χίλια χρόνια μετά στην βόρειο Ευρώπη εξημερώνεται η άγρια αγελάδα. Τα ζώα αυτά αποτέλεσαν τα πρώτα κοπάδια που οι νομάδες χρησιμοποιούσαν για το κρέας τους, το γάλα τους, το δέρμα τους, τα κόκαλα, ακόμα και τα κόπρανα τους ως καύσιμη ύλη.
Την 8η χιλιετηρίδα π.Χ. μαζί με τους νομαδικούς πληθυσμούς η κατσίκα και η προβατίνα έρχονται στις ακτές της Μεσογείου.

Η ιστορία του τυριού σχεδόν ταυτίζεται αλλά και εξελίσσεται με αυτήν της Ευρώπης και κυρίως της νοτίου πλευρά της.

Πρώτη μαρτυρία διατροφής με γάλα μηρυκαστικού είναι αυτή της ελληνικής μυθολογίας. Ο Δίας κυνηγημένος από τον πατέρα του Κρόνο, κρύβεται από την μάνα του Ρέα στα δύσβατα βουνά της Κρήτης και τρέφεται αποκλειστικά με γάλα και μέλι. Το γάλα ήταν προσφορά της κατσίκας Αμάλθειας.

Και πάλι ο Δίας για να θρέψει το γιο του Ηρακλή με θεϊκό γάλα για να γίνει αθάνατος έκανε τον ουρανό να κατακλυσθεί από γάλα. ΄Έκτοτε τον ουρανό γέμισαν οι Γαλα-ξίες

Ο Όμηρος στην "Οδύσσεια" περιγράφει λεπτομερώς τον βοσκό και τυροκόμο "Πολύφημο" και δίνει περιγραφές των τυριών που ωρίμαζαν μέσα στην σπηλιά του.

Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού.
Στα κείμενα των αρχαίων κωμωδιογράφων βρίσκουμε άφθονες περιγραφές από τυριά της Ελλάδας.
Στην αγορά των Αθηνών υπήρχε χώρος ειδικά αφιερωμένος στα τυριά.
Στην αρχαία Σπάρτη υπήρχε ολόκληρη τελετουργική γιορτή με επίκεντρο την κλοπή τυριών γιά να δείξουν το ταλέντο τους στον κλεφτοπόλεμο οι νεαροί Σπαρτιάτες.
Αργότερα οι Ρωμαίοι υπήρξαν σπουδαίοι τυροκόμοι αλλά και φίλοι του τυριού όπου έφθασαν στο σημείο να εμπλουτίζουν την γεύση του ταΐζοντας τα ζώα με αρωματικά φυτά.
Κατακτώντας την Ευρώπη και τον τότε γνωστό κόσμο έμαθαν στους κατοίκους κάθε περιοχής να τυροκομούν και να εκμεταλλεύονται το γάλα των ζώων.
Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στον Ελληνικό χώρο η τυροκομία ήταν πολύ εκτεταμένη. Οι λίγες μαρτυρίες που έχουμε ομιλούν για το βλάχικο τυρί, τις μυζήθρες (απ' όπου πήρε το όνομά του και ο Μυζηθράς - Μιστράς).

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών, η παράδοση συνεχίστηκε αμείωτα.
Στο τέλος του 19ου αιώνα, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τους υπουργούς του και ιδιαίτερα του Εμμανουήλ Μπενάκη, αντελήφθη την οικονομική σημασία της κτηνοτροφίας και κάλεσε τον ελληνικής καταγωγής διαπρεπή τυροκόμο Ραϋμόνδο Δημητριάδη να εκπαιδεύσει τους νέους τυροκόμους της χώρας. Σ' αυτόν οφείλουμε άλλωστε την κατασκευή της γραβιέρας στην Ελλάδα.
Αργότερα οι επίσης μεγάλοι τυροκόμοι Ζυγούρης και Πολυχρονιάδης συνέχισαν το έργο του, διασχίζοντας τη χώρα και εκπαιδεύοντας νέους στην τέχνη.
Αργότερα συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος η οποία και προωθεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των τυροκόμων με πρόεδρό της τον καθηγητή της γαλακτοκομίας Μανώλη Ανυφαντάκη.

| Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 10936
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 20/05/09 )
Διαβάστε περισσότερα...
Γενικα για τις μαριναδες Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Τεχνικές
Έχει υποβληθεί από sofiaNY   
Κυριακή, 20/04/08

Η μαριναδα χρησιμοποιειται για να μαλακωσει το κρεας και συγχρονως να απορροφα αρωματα και γευσεις που θα αναδεικνυονται με το ψησιμο.Το λαδι κανει τους ιστους τρυφερους,ενω το ξιδι,το λεμονι και το κρασι επενεργουν σαν συντηρητικα,οσο για τα μπαχαρικα το εμπλουτιζουν με αρωμα.Η μαριναδα πρεπει να σκεπαζει σχεδον τελειως το κρεας.Επισης,το κρεας πρεπει να γυριζεται κατα διαστηματα,για να μην ξεραινονται τα μερη που εξεχουν απο την μαριναδα.

Σχόλια (1) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 15510
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 21/04/08 )
Διαβάστε περισσότερα...
COCA - COLA Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 20
Διατροφή
Έχει υποβληθεί από aalexandrop   
Πέμπτη, 17/04/08

Τα πρώτα 10 λεπτά:

10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας. Είναι το 100% της
προτεινόμενης ημερήσιας δόσης. Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την
υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ, που κόβει τη γεύση και σας
επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας.

20 λεπτά:

Το ζάχαρό σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται
σε αυτό, μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη
αυτή τη στιγμή).

Σχόλια (14) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 20651
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 30/05/08 )
Διαβάστε περισσότερα...
Λαχανικά και φρούτα - η εποχή τους Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Διατροφή
Έχει υποβληθεί από Ranja   
Κυριακή, 13/04/08
Επειδή πάντοτε είχα την απορία για τη σωστή εποχή των λαχανικών, βρήκα τις παρακάτω σχετικές πληροφορίες. Όποια/ος γνωρίζει παραπάνω, ας συμπληρώσει για να μάθουμε και οι υπόλοιποι!

Σχόλια (2) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 13500
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 05/06/08 )
Διαβάστε περισσότερα...
Φύλλο για πίτες και η σωστή χρήση του για καλύτερα αποτελέσματα Εκτύπωση
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Τεχνικές
Έχει υποβληθεί από azouza17   
Κυριακή, 13/04/08

Λίγα πράγματα που μας βοηθουν να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα σε πίτες και γλυκίσματα με φύλλο. Τα διάβασα σε ένα περιοδικό μαγειρικης και ήθελα να τα μειραστώ μαζί σας.

  • Πάντα πρίν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας βγάζουμε το φύλλο τουλάχιστον δύο ώρες από το ψυγείο.
  • Όταν τελειώσουμε και η πίτα ή το γλυκό μας είναι έτοιμο χαράζουμε το φύλλο πριν να το βάλουμε στο φούρνο και αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο αν σιροπιαστεί το φύλλο μετά περνάει το σιρόπι σε όλες τις στρώσεις και επίσης ή πίτα μας ψήνεται καλύτερα και ξέρουμε πως θα την κόψουμε.
  • Πάντα για να μην γυρίσει το τελευταίο φύλλο προς τα επάνω κατά το ψήσιμο το βρέχουμε με νερό πρίν το βάλουμε στον φούρνο.
    Μέχρι να φτιάξουμε τα υπόλοιπα υλικά μας θα πρέπει το φύλλο να είναι σκεπασμένο με μια νωπή πετσέτα γιατί έτσι εαν θέλουμε να τυλίξουμε κάτι δεν θα σπάζει.

Σχόλια (1) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 11221
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 13/04/08 )
Διαβάστε περισσότερα...
<< Αρχική < Προηγούμενα 31 32 33 34 35 36 37 Επόμενα > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 151 - 155 από 181