Ο Σεπτέμβριος είναι ο κατ' εξοχήν μήνας του τρύγου. Τα σταφύλια είναι ώριμα αφού ''πιάσουν'' τους 12-13 βαθμούς τα σάκχαρα τους. Στα νησιά και στην Κρήτη που το κλίμα είναι πιο ζεστό και οι καλοκαιρινές βροχές είναι σπάνιες, αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα, κατά τα μέσα του Αυγούστου. Πατάμε τα σταφύλια, παίρνουμε το μούστο και τον βάζουμε στα βαρέλια. Αυτός μετά από 12 ώρες περίπου, αρχίζει να βράζει. Οι φυσικοί μύκητες που υπάρχουν στο φλοιό και στη σάρκα του σταφυλιού, προκαλούν το βρασμό, μετατρέπονται τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, αποβάλλονται η ψύχα η σκόνη κ.α. σε μορφή αφρού από το πώμα του βαρελιού και φέτσα (κατακάθι) στον πάτο και κάνουν το μούστο κρασί καθαρό και διαυγές. Αυτά γίνονται όλα μαζί με φυσικό τρόπο. Υπάρχει όμως και ο τεχνητός, όταν θέλουμε να καθαρίσουμε το μούστο χωρίς να μετατρέψουμε τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, για να φτιάξουμε μουσταλευριά, κιοφτέρια, σουτζού-λουκούμ, πετιμέζι κ.α. Σχόλια (1) | Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 22709 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια) |