Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κυδώνι γλυκο του κουταλιού Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 26
Έχει υποβληθεί από MB04   
Τρίτη, 06/11/07
Ευρετήριο άρθρου
Κυδώνι γλυκο του κουταλιού
Σελίδα 2
kidoni3_400

Λόγω της εποχής θα ήθελα να σας δώσω συνταγή για γλυκό κυδώνι, όπως την φτιάχνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι πανεύκολο αυτό το γλυκό και δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας πετύχει.

Υλικά

  • 1 κιλό κυδώνια
  • 800 γρ ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κουταλιά καλό και φρέσκο μέλι (εάν δεν βάλετε μέλι βάζετε 1 κιλό ζάχαρη)
  • 2-3 φύλλα αρμπαρόριζα ή 1-2 βανίλιες
  • μισή κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • λίγα αμύγδαλα ξασπρισμένα και κομμένα στην μέση

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα σκουπίζουμε, καθαρίζουμε την φλούδα, τους σπόρους, το σκληρό που περιβάλλει τα κουκούτσια, και τα κόβουμε όπως τις πολύ ψιλές τηγανιτές πατάτες. ). (PHOTO 1 )

Εχω ακούσει ότι υπάρχει ειδικό εργαλείο για να κόβει το κυδώνι σε λεπτά φετάκια, αλλά εγώ δεν έχω τέτοιο. Το κυδώνι βέβαια είναι σκληρό και θα σας παιδέψει λίγο, γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι.

Επίσης όταν διαλέγετε τα κυδώνια να προσέχετε να είναι όσο το δυνατόν πιο ίσια η επιφάνεια τους (σαν μήλο χωρίς χανδάκια).

kidoni_400
Μόλις τελειώσουμε, τα βάζουμε να βράσουν σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, μαζί με την ζάχαρη και το νερό. (PHOTO 2) Όταν αρχίζει το βράσιμο χρειάζεται να το ξαφρίσουμε με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι της σούπας. Δένουμε το γλυκό και 2 λεπτά πριν το σβήσουμε, ρίχνουμε το μέλι και το χυμό του λεμονιού. Το αφήνουμε μερικές ώρες στην κατσαρόλα για να δούμε εάν το σιρόπι είναι όπως πρέπει. Στην περίπτωση που βγάλει νερά το κυδώνι, το βάζουμε να πάρει μια βράση ακόμα ή άν έχει σφίξει το σιρόπι ρίχνουμε με προσοχή λίγο νεράκι και βράζουμε πάλι για λίγο. Όταν τελειώσουμε και πιστεύουμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και ρίχνουμε τα αμυγδαλάκια. Το φυλάμε σε βάζα αποστειρωμένα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο (προτιμώ στο ψυγείο για να είναι πάντα δροσερό). Διατηρείται όλο το χρόνο - όχι βέβαια στο δικό μας το σπίτι, που αρχίζουμε να το τρώμε, μόλις κατέβει απο την φωτιά. (PHOTO πάνω)

kidoni2_400

Tip:

Σίγουρα όσοι δεν έχετε ξαναφτιάξει γλυκό του κουταλιού θα αναρωτιέστε πότε είναι έτοιμο το σιρόπι, λοιπόν έχω καταλήξει ότι όταν δεν χρειάζεται να το ξαφρίσουμε άλλο, δηλαδή όταν σταματήσει να βγάζει την άσπρη πετσούλα, είναι σχεδόν έτοιμο, (προσοχή, την πετσούλα ξαφρίζουμε, δεν ψάχνουμε να βγάλουμε τον αφρό όπως έκανα εγώ στις αρχές-ναι μην γελάτε αυτό έκανα και μάλιστα δεν προλάβαινα γιατί μου έφευγε ο αφρός απο την κουτάλα - όχι που θα με περίμενε!!).


Προσθήκη ως Αγαπημένο (14) | Εμφανίσεις: 130829
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (27)
1. 06-11-2007 15:56
 
Βαγγελίτσα, σ'ευχαριστώ πολύ για την δημοσιευση της συνταγής. Εγω ακόμα παιδεύομαι να την περάσω....
 
MB04
2. 06-11-2007 15:59
 
Είδες πως σε περιποιείται η Βάγγο μας; 
Για αυτό και μόνο πρέπει να στέιλεις βαζάκι πεσκέσι!Σε όλες ε; 
Τώρα για πες μου το κυδωνάκι αφού δέσει αφήνει νερά;
 
al1975
3. 06-11-2007 16:07
 
Βρε μικρούλι θες πεσκέσι; μόνο αν έχεις να μου πεις νέα θα πάρεις γλυκάκι, για στείλε mail να δω τι έγινε.  
 
Σχετικά με την ερώτηση τώρα, πιστεύω πως δεν βγάζει νερά εκτός και εαν το πλύνεις αφου το καθαρίσεις ενδεχομένως να βγάλει λίγο νερό, αλλα αν έχει δέσει καλά το σιρόπι δεν νομίζω να έχεις καποιο πρόβλημα.
 
MB04
4. 07-11-2007 09:59
 
μαρακι ειναι ισως το μοναδικο γλυκο του κουταλιου που τρωω μαζι με το βυσσινο φυσικα.και πολυ ευκολο οντως.σε ευχαριστουμε!!!!και μια ερωτηση το σιροπι το δενεις συνηθως 2 φορες οπως λενε?
 
margarita79
5. 07-11-2007 10:02
 
Το κυδώνι είναι από τα λίγα γλυκά του κουταλιού που τρώω. Και είναι και η εποχή τους τώρα!  
Ενδιαφέρουσα η συνταγή σου Μαρία και η φωτο.... κόλαση. 
:zzz
 
sgr
6. 07-11-2007 10:04
 
χαχα μαζί τα λέγαμε μαργαρίτα :grin :grin
 
sgr
7. 07-11-2007 10:53
 
Γειά σας κοριτσάρες μου,  
 
@ Μαργαρίτα, δεν είναι απαραίτητο να το δέσεις 2 φορές, μόνο άμα περάσουν λίγες ώρες και δείς ότι θέλει κι άλλο, τότε το ξαναδένεις.  
 
@ sgr, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
 
MB04
8. 07-11-2007 11:11
 
Μαρια μου ...καταπληκτικο το γλυκο σου, παραδοσιακο και νοστιμο ... 
Και απο φωτογραφιες σχιζεις .... 
 
Μιαμ μιαμ...
 
JOANNA
9. 19-11-2007 14:00
 
Ευχαριστώ Ιωάννα μου, κόπιασε να σε κεράσω λίγο, μόνο οι άλλες θα πάρουνε μερίδιο;
 
MB04
10. 20-11-2007 16:41
 
Μαρία πολύ ωραίο το γλυκό σου!! η γιαγιάκα μου το λέει "τριφτό", αλλά έχει καιρό να το φτιάξει... για να την πάρω ένα τηλέφωνο... Ευχαριστούμε πολύ μαρία!!!
 
zoi
11. 20-11-2007 17:03
 
Να την πάρεις Ζωή μου τηλέφωνο την γιαγιά, όχι μόνο για το γλυκό αλλά για να σε ακούσει. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι απο τα πιο γλυκά πλάσματα στην ζωή μας.
 
MB04
12. 20-11-2007 18:04
 
Να φανταστείς, Μαρία, ότι ένας λόγος που δεν το φτιάχνω αυτό το αγαπημένο γλυκό ακόμα και μαρμελάδα είναι το κουραστικό του καθάρισμα και κόψιμο. Ακόμα και ψητά, που τα αγαπώ πολύ, αποφεύγω να τα φτιάχνω. Πάντως αν δεις κάπου εκείνο το εργαλείο που το κόβει μικρά κομμάτια, ειδοποίησε, γιατί υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.
 
Lia_P
13. 23-11-2007 16:33
 
Μαρία με χτύπησες σε πολύ ευαίσθητο σημείο.. πεθαίνω για τη γιαγιούλα μου και τρελαίνομαι επίσης. Φιλιά :zzz :zzz
 
zoi
14. 10-12-2007 15:30
 
Λία βρήκα αυτόν τον τρίφτη κυδωνιού, αυτό θέλεις?? τρίφτης κυδωνιού
 
zoi
15. 10-12-2007 19:44
 
Nα ρωτήσουμε καλύτερα τη Μαρία αν κάνει αυτός της φωτογραφίας. Αν και νομίζω ότι αυτός τα κόβει πολύ ψιλά τα κομμάτια. Ευχαριστώ, Ζωή. :)
 
Lia_P


Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 08/11/10 )