Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Μελομακάρονα-Σοκομακάρονα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Παρασκευή, 14/12/07

Σε μερικά μέλη της οικογένειας δεν αρέσει καθόλου το μέλι (!!!). Για να τους γλυκάνω τώρα στις γιορτές επινόησα μια παραλλαγή του μελομακάρονου με κακάο και σιρόπι. Το αποτέλεσμα ήταν ένα γλυκό σοκολατένιο αλλά και σιροπιασμένο με υφή σαν αυτή του αληθινού μελομακάρονου. Το δοκίμασα στη μισή ποσότητα από αυτήν που κάνω τα παραδοσιακά μήπως και δεν μας άρεσαν, αλλά τελικά έπρεπε να έχω κάνει περισσότερα.

Υλικά:

  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 αυγό
  • 1/2 πορτοκάλι το χυμό (περίπου 1/2 της κούπας)
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 1 φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλο ασπρισμένο, καβουρντισμένο και τριμμένο
  • 1 φλυτζ. τσαγιού κακάο κοσκινισμένο
  • 3 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή μαλακό - όχι όμως up)
  • 1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ.γλυκού κοφτή αλάτι
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ ή μαύρο ρούμι, ή αμαρέττο

Επιπλέον αμύγδαλο καβουρντισμένο και τριμμένο για το πασπάλισμα και μια κουβερτούρα λιωμένη σε μπαιν μαρί μαζί με 1 κουτ. σούπας βούτυρο και 2 κουτ. γάλα εβαπορέ.

Εκτέλεση:

Έκανα όπως στα κανονικά μελομακάρονα: ζύμωσα ελαφρά με το χέρι όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη ζύμη. Έπλασα τα μελομακάρονα και τα έβαλα στη λαμαρίνα που είχα στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, 12-13 λεπτά. Βγαίνουν μαλακά από το φούρνο - μη φοβηθείτε και τα ψήσετε κι άλλο, σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.

Στο μεταξύ είχα βάλει το σιρόπι να βράσει 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει, κατέβασα από τη φωτιά και μόλις έκοψε ο βρασμός το αρωμάτισα με αμαρέττο.

Μόλις βγήκαν από το φούρνο, τα άφησα 10 λεπτά να πάρουν μια ανάσα, και τα βούτηξα στο ζεστό σιρόπι: μπλούμ, βουτιά, τούμπα και έξω. Τα άφησα να κρυώσουν, και τα στόλισα στην πιατέλα με τριμμένο αμύγδαλο και λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω να σχηματίζει γραμμές για να κολλήσουν και τα αμύγδαλα.

Φωτό θα ακολουθήσει μόλις μπορέσω (και αν τα προλάβω), γιατί χάλασε η μηχανή.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 6113
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 15-12-2007 12:28
 
Είναι πρωτότυπη η συνταγούλα σου.
 
Lia_P
2. 15-12-2007 16:15
 
Είναι ακριβώς η συνταγή του μελομακάρονου που κάνω, με αμύγδαλο αντί καρύδι, κακάο και βανίλια αντί κανελογαρύφαλα και απλό σιρόπι από ζάχαρη αντί μέλι.
 
arhontia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 03/12/10 )