| Υλικά (για 1 γαλοπούλα 4- 4,5 κιλά με θερμόμετρο) Για τη γέμιση: - 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
- 1 ξυνόμηλο
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 200 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
- 1 φακελάκι κουκουνάρι
- 1 ξύλο κανέλλας
- 3-4 γαρύφαλλα
- ¾ φλιτζανιού ρύζι σπυρωτό
- 1 πορτοκαλόφλουδα
- Από τα εντόσθια μόνο τα συκωτάκια πολύ ψιλοκομμένα προαιρετικά
- 1 ποτηρακι κρασιού κρασί λευκό
- 1 φλιτζανάκι μικρό πουμαρο
- Αλάτι πιπέρι
- Σταφίδες μουλιασμένες στο κρασί προαιρετικά
|
Για τη σάλτσα: - 2κ.σ μουστάρδα
- 1 ποτηρακι κρασιού κονιάκ
- 1 ποτηρακι κρασί
- 1 ποτηρακι πορτοκάλι χυμό ή μισό μισό με λικέρ grand marnier
- 1 κύβο ζωμό κρέατος
Για τη γαλοπούλα: - Φυτινη για άλειμμα εσωτερικά και εξωτερικά
- Μουστάρδα για άλειμμα εσωτερικά
- Φέτες πορτοκαλιού στα τοιχώματα της κοιλιάς
Εκτέλεση:
- Για τη γέμιση τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και το ξυνόμηλο σε κυβακια.βαζουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ρύζι και μαγειρεύουμε τη γέμιση.
- Όταν τελειώσουμε και το μείγμα έχει γίνει χλιαρό ρίχνουμε το ρύζι.
- Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα μας
- Αλατοπιπερωνουμε
- Αλείφουμε μέσα κα έξω με τη φυτινη κα ιμονο εσωτερικά με μουστάρδα
- Βάζουμε τις ροδέλες από το πορτοκάλι στα τοιχώματα της κοιλιάς
- Και γεμίζουμε με γέμιση στην κοιλιά ως το λαιμό και όσο παίρνει κάτω από την πέτσα.
- Τη ραβουμε καλα.
- Κόβουμε ροδελες καρότο στη βάση της γάστρας μας για να μην κολλησει.βαζουμε μέσα τη γαλοπούλα και περιχύνουμε με τα υλικά της σάλτσας.
- Ψήνουμε για 5-5μιση ώρες
- Ενδιάμεσα ανοίγουμε τη γάστρα βγάζουμε λίγο από το ζουμί με μια κουτάλα και το χρησιμοποιούμε για να την περιβρέχουμε και να της κάνουμε ενέσεις στα μπουτια και στο στήθος.
- Αν δεν έχουμε σκεύος για ενέσεις χρησιμοποιούμε μια σύριγγα αλλά προσέχουμε μη μας σπάσει η βελόνα.
- Έτσι μένει η γαλοπούλα μας ζουμερή και αφράτη.
- Τη γυρίζουμε στα μισά την πάνω κάτω.
- Στο τέλος αφαιρούμε το πολύ ζουμί και το δένουμε με κορν φλαουρ.
- Την παρουσιάζουμε στο τραπέζι σε σαλτσιέρα για έξτρα σάλτσα .
Καλά Χριστούγεννα!!! Καλή επιτυχία!!!!!!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (18) | Εμφανίσεις: 28601 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |