Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Εποχιακά πιάτα arrow Γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη Νο.01 (με γέμιση)
Γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη Νο.01 (με γέμιση) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 10
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Παρασκευή, 21/12/07
Γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη
Υλικά (για 1 γαλοπούλα 4- 4,5 κιλά με θερμόμετρο)

Για τη γέμιση:

  • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ξυνόμηλο
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 200 γρ κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 1 φακελάκι κουκουνάρι
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • ¾ φλιτζανιού ρύζι σπυρωτό
  • 1 πορτοκαλόφλουδα
  • Από τα εντόσθια μόνο τα συκωτάκια πολύ ψιλοκομμένα προαιρετικά
  • 1 ποτηρακι κρασιού κρασί λευκό
  • 1 φλιτζανάκι μικρό πουμαρο
  • Αλάτι πιπέρι
  • Σταφίδες μουλιασμένες στο κρασί προαιρετικά

Για τη σάλτσα:

  • 2κ.σ μουστάρδα
  • 1 ποτηρακι κρασιού κονιάκ
  • 1 ποτηρακι κρασί
  • 1 ποτηρακι πορτοκάλι χυμό ή μισό μισό με λικέρ grand marnier
  • 1 κύβο ζωμό κρέατος

Για τη γαλοπούλα:

  • Φυτινη για άλειμμα εσωτερικά και εξωτερικά
  • Μουστάρδα για άλειμμα εσωτερικά
  • Φέτες πορτοκαλιού στα τοιχώματα της κοιλιάς

Εκτέλεση:

  • Για τη γέμιση τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και το ξυνόμηλο σε κυβακια.βαζουμε όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ρύζι και μαγειρεύουμε τη γέμιση.
  • Όταν τελειώσουμε και το μείγμα έχει γίνει χλιαρό ρίχνουμε το ρύζι.
  • Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τη γαλοπούλα μας
  • Αλατοπιπερωνουμε
  • Αλείφουμε μέσα κα έξω με τη φυτινη κα ιμονο εσωτερικά με μουστάρδα
  • Βάζουμε τις ροδέλες από το πορτοκάλι στα τοιχώματα της κοιλιάς
  • Και γεμίζουμε με γέμιση στην κοιλιά ως το λαιμό και όσο παίρνει κάτω από την πέτσα.
  • Τη ραβουμε καλα.
  • Κόβουμε ροδελες καρότο στη βάση της γάστρας μας για να μην κολλησει.βαζουμε μέσα τη γαλοπούλα και περιχύνουμε με τα υλικά της σάλτσας.
  • Ψήνουμε για 5-5μιση ώρες
  • Ενδιάμεσα ανοίγουμε τη γάστρα βγάζουμε λίγο από το ζουμί με μια κουτάλα και το χρησιμοποιούμε για να την περιβρέχουμε και να της κάνουμε ενέσεις στα μπουτια και στο στήθος.
  • Αν δεν έχουμε σκεύος για ενέσεις χρησιμοποιούμε μια σύριγγα αλλά προσέχουμε μη μας σπάσει η βελόνα.
  • Έτσι μένει η γαλοπούλα μας ζουμερή και αφράτη.
  • Τη γυρίζουμε στα μισά την πάνω κάτω.
  • Στο τέλος αφαιρούμε το πολύ ζουμί και το δένουμε με κορν φλαουρ.
  • Την παρουσιάζουμε στο τραπέζι σε σαλτσιέρα για έξτρα σάλτσα .
Καλά Χριστούγεννα!!!

Καλή επιτυχία!!!!!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (18) | Εμφανίσεις: 28601
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 21-12-2007 21:01
 
Μαργαρίτα ακούγεται λαχταριστή. Για να πω την αλήθεια δεν έχω φτιάξει, αλλά ούτε και δοκιμάσει ποτέ γαλοπούλα. Είναι από τα φαγητά που απλά δεν έτυχε. Η απορία μου είναι στο πως γεμίζουμε αυτήν την πέτσα. Με ξενίζει απίστευτα.  
 
Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και πάντα με αγάπη και υγεία για σένα και την οικογένεια σου! Και με το καλό να δεχτείτε το μωρουλίνι σας!!
 
rena
2. 22-12-2007 13:52
 
Ευχαριστούμε Μαργαριτα για τη συνταγή :zzz :zzz :zzz :zzz  
Καλές Γιορτές :zzz :zzz :zzz
 
giota
3. 22-12-2007 19:41
 
κοριτσια σας ευχαριστω.οπως ειπα και στο φορουμ η συνταγη και η εκτελεση ειναι της μαμας.ρενα μου και ο καλος μου δεν ηθελε ουτε να την βλεπει τη γαλοπουλα ισως ηταν επηρεασμενος απο τις χωριατικες γαλοπουλες που ουτε και εμενα μου αρεσουν.με τη συγκεκριμενη συνταγη την περιμενει πωε και πως.οπως εχω ξαναπει περισυ καναμε 2 γαλοπουλες σε 2 γαστρες τοση ζητηση... :) . αγορασε μια κατεψυγμενη γαλοπουλα με θερμομετρο και δοκιμασε την στην ουσια η γεμιση ειναι σα να μαγειρευεςι κιμα με λιγο περισσοτερα υλικα μπορεις να το κανεις και απο την προηγουμενη.την επομενη καλωπιζεις την γαλοπουλα με την φυτνη κτλ τη γεμιζεις αν σε δυσκολευει η πετσα βαλε μονο στην κοιλια μεχρι ψηλα στο λαιμο και οσο μπορεις κατω απο την πετσα ή και καθολου...και μετα ραβεςι βαζεις γαστρα και σαλτσα και ψηνεις.ο μονος κοπος ειναι η ωρα ψησιματος και τα τσιμπηματακια με τη σαλτσα για αφρατη γαλοπουλα.καλη επιτυχια σου ευχομαι.ευχες και σε σενα...και του χρονου με υγεια σε ολους θα επανελθω σε 3 μερες με φωτο της συνταγης
 
margarita79
4. 26-12-2007 17:31
 
οριστε και η φωτο και του χρονου ευχομαι
 
margarita79
5. 02-01-2008 11:06
 
Τι όμορφα στολισμένο που είναι το τραπέζι σας margarita μου! Και η γαλοπούλα σας, αφού κατάφερε να κάνει άνθρωπο που δεν συμπαθεί το πτηνό να ανυπομονεί να τη γευτεί, ε, τότε θα είναι σίγουρα νόστιμη! Και του χρόνου με υγεία.
 
elie
6. 12-10-2009 15:18
 
Σε αυτή την πλευρά του πλανήτη, σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα των ευχαριστιών και τρώμε γαλοπούλα. Εφτιαξα, Μαργαριτούλα την δική σου γαλοπούλα για αλλαγή. Δεν έχουν έρθει ακόμη οι καλεσμένοι μου, οπότε και δεν έχουμε φάει, εγώ όμως την έχω δοκιμάσει άπειρες φορές μέχρι τώρα :roll. Είναι υπέροχη και μυρωδάτη. Μπράβο σου Μαργαρίτα :zzz
 
ekaterini
7. 12-10-2009 15:22
 
Κατια μου μπραβο!Αληθεια τι ευχονται των ευχαριστιων?δεν εχω ιδεα.. 
Λοιπον η συνταγη αυτη και η εκτελεση ειναι της μαμας μου και φημιζεται για αυτη της τη γαλοπουλα θα της μεταφερω τα καλα σου λογια! 
Με γεμιση την εκανες?
 
margarita79
8. 15-10-2009 14:03
 
Την έκανα όπως ακριβώς γράφεις στην συνταγή και βγήκε υπέροχη. Την ημέρα των Ευχαριστιών εδώ ο κόσμος απλά ευχαριστεί τον καθένα για κάτι. Την βρήκα τρυφερή γιορτή, γι΄αυτό και αποφασίσαμε να την γιορτάζουμε και εμείς. Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ :)
 
ekaterini
9. 15-10-2009 21:37
 
Μπραβο πολυ χαιρομαι που αρεσε και στους καλεσμενους σου!!Και του χρονου λοιπον!
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 09/12/12 )